Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
8.7 C
Athens
HomeΝομός ΛαρίσηςΛάρισαΛάρισα: Κάτι νέο με άρωμα... παλιού συμβαίνει στην πόλη!

Λάρισα: Κάτι νέο με άρωμα… παλιού συμβαίνει στην πόλη!

Ο λόγος για τη «Φωτοθήκη» μια νέα ομάδα που δημιουργήθηκε με στόχο τη συγκέντρωση καταγραφή, τεκμηρίωση και ανάλυση παλαιών φωτογραφιών, χαρακτικών, ζωγραφικών τοπίων, προσώπων, πορτραίτων της Λάρισας και της περιοχής της.

Απώτερος στόχος η ψηφιοποίηση του υλικού ώστε να είναι προσιτό μέσω του Διαδικτύου σε όποιον ενδιαφέρεται να μάθει και να δει περισσότερα για την ιστορία της πόλης. Τα ιστορικά δεδομένα, θα μπορεί να συμπληρώνονται, να βελτιώνονται ή να διορθώνονται ανά πάσα στιγμή, από τους ηλεκτρονικούς επισκέπτες της «Φωτοθήκης».

- Advertisement -

Ήδη η ομάδα έχει κάνει τα πρώτα της βήματα. Στεγάζεται σε αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας -μιας και υπάγεται στον Σύλλογο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας- που διέθεσε η διοίκηση του μουσείου για τον σκοπό αυτό και απαρτίζεται από 7 άτομα λάτρεις της φωτογραφίας και της ιστορίας της Λάρισας. Ο Δήμος Λαρισαίων συνεργάζεται στενά και αρμονικά με την ομάδα «Φωτοθήκη» και αναμένεται να την εφοδιάσει και με άλλο εξοπλισμό πληροφορικής τελευταίας τεχνολογίας, που απαιτείται για τη λειτουργία της. Το φωτογραφικό υλικό που θα συγκεντρώνεται, θα καταμερίζεται σε γεωγραφικούς τομείς της Λάρισας, σε προσωπογραφίες, επαγγέλματα, εκκλησία, θέατρο, αθλητισμό, εκπαίδευση, διοίκηση δημόσια και τοπική, κ.λπ. Στην αρχή θα αφορά τη Λάρισα και όταν πλέον η προσπάθεια θα εδραιωθεί, θα επεκταθεί και στην περιοχή του νομού της.

Ο εμπνευστής της «Φωτοθήκης» κ. Νίκος Παπαθεοδώρου, συνταξιούχος γιατρός, ιστοριοδίφης και συνεργάτης της «Ε», με τη δημοφιλή στήλη «Ιχνηλατώντας την παλιά Λάρισα», επισημαίνει για τη νέα αυτή προσπάθεια:

«Η ιστορία μιας πόλεως είναι και τα κτίρια, οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πάρκα, τα πρόσωπα, κ.λπ. Τα Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, καθώς ασχολείται με αντικείμενα, μνημεία και δράσεις του νεότερου Ελληνισμού, θεωρήθηκε ότι είναι ο κατάλληλος φορέας για την ίδρυση, τη φιλοξενία και την ανάπτυξη μια συλλογής παλαιών φωτογραφιών της Λάρισας. Εξάλλου, οι ιδρυτές του, ο Γιώργος και η Λένα Γουργιώτη, φρόντισαν να την έχουν ήδη εμπλουτίσει με πολλές παλιές φωτογραφίες της πόλεως και της περιοχής, που αποκτήθηκαν ή δωρίθηκαν κατά καιρούς από διάφορες οικογένειες. Γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η τύχη των οικογενειακών φωτογραφιών θα είναι σίγουρα μετά από ένα διάστημα, είτε η απώλεια είτε η καταστροφή από τον χρόνο. Ενώ σε ένα μουσείο, όσο περνάει ο καιρός γίνεται μνημειακό είδος και αναδεικνύεται, καθώς προστατεύεται ιδανικά και συντηρείται».

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Όπως εξηγεί το όνομα «Φωτοθήκη» προέκυψε με το σκεπτικό ότι θα είναι ένας χώρος συγκέντρωσης και μελέτης οπτικού υλικού, κατά το βιβλιοθήκη, αρχειοθήκη, δισκοθήκη, κ.λπ. Αναφορικά, με τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας υπογραμμίζει: «Όταν όλα θα είναι έτοιμα, δηλαδή ένα πρώτο τμήμα του πολύ πλούσιου οπτικού υλικού της Λάρισας, από εκείνο δηλαδή που υπάρχει στις συλλογές των μελών της «Φωτοθήκης», αυτό θα ανακοινωθεί και θα ζητήσουμε τη συνδρομή όλων. Δηλαδή, ό,τι παλιές φωτογραφίες βρίσκονται σε οικογενειακά άλμπουμ ή είναι παραπεταμένες στα συρτάρια κάποιου γραφείου, να τα εμπιστευτούν οι κάτοχοι της στο μουσείο. Η ομάδα της «Φωτοθήκης» θα τις αξιολογεί, θα τις αντιγράφει και φυσικά, θα τις επιστρέφει. Ευελπιστούμε, να βγούμε δημόσια, μέσω του Διαδικτύου, με ένα ικανοποιητικό όγκο υλικού, μέχρι το τέλος του χρόνου. Στην κατοχή των μελών της ομάδας υπάρχουν ήδη χιλιάδες φωτογραφίες, προϊόν ενασχόλησης χρόνων. Αλλά και με προσωπικές επαφές που κάνουμε, συγκεντρώνουμε συνεχής κι άλλο υλικό. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας και το «χόμπι» μας, προς όφελος της ιστορίας της πόλης, κάτω από την «ομπρέλα» του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας. Η δουλειά έχει ξεκινήσει, με την ψηφιοποίηση των φωτογραφιών και την τεκμηρίωση τους, σε καθημερινή βάση, ακόμα και τώρα το καλοκαίρι. Στην ώρα τους, θα ανακοινωθούν τα email, τηλέφωνα κ.λπ., ώστε να υπάρχει επαφή με όλους. Βεβαίως, ο όγκος δουλειάς είναι τεράστιος και θα χρειαστούν… χρόνια, για να συγκεντρωθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός φωτογραφιών, με την απαραίτητη βοήθεια και των Λαρισαίων.

Το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας, τοποθετημένο σε μια ακρούλα της πόλης, ταπεινό, απλώνει το «φως» του ευρύτερα, περιχαρακωμένο από τις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ και με υπομονή αναμένει την «απελευθέρωσή» του…». Στα σχέδια της «Φωτοθήκης» είναι η διοργάνωση θεματικών εκθέσεων, εκδόσεων βιβλίων, καρτών κ.λ.π. Προς το παρόν τη «Φωτοθήκη» απαρτίζουν οι:

– Σούλτης Γεώργιος, αντιδήμαρχος Λαρισαίων, καθηγητής του ΤΕΙ Θεσσαλίας

– Γραβάνης Γεώργιος, συνταξιούχος καθηγητής των ΤΕΙ

– Μπετχαβές Θανάσης, συλλέκτης

– Κυριάκος Θωμάς, έμπορος

– Ρηγόπουλος Βαγγέλης, συνταξιούχος δημοσιογράφος

– Καλτσάς Αχιλλέας, βιβλιοπώλης

– Παπαθεοδώρου Νικόλαος, συνταξιούχος ιατρός, ιστοριοδίφης.

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,063LikesLike
88,697 FollowersFollow
183,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ