Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
11.9 C
Athens
HomeΕλλάδαΜην το χάσετε: Κάτι υπέροχο και δωρεάν συμβαίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης...

Μην το χάσετε: Κάτι υπέροχο και δωρεάν συμβαίνει στο Μουσείο της Ακρόπολης έως 31 Μαρτίου!

Ο Αδριανός ήταν θαυμαστής αλλά και ευεργέτης της Αθήνας. Το έργο του σηματοδοτεί την αναγέννηση των ελληνικών Γραμμάτων και Επιστημών στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Έγινε αυτοκράτορας της Ρώμης το 117 σε ηλικία 41 ετών και με αφορμή την επέτειο των 1.900 χρόνων από την άνοδο του στο θρόνο, το Μουσείο της Ακρόπολης δημιούργησε μια έκθεση που παρουσιάζεται στο ισόγειο του Μουσείου, με άξονα μια προτομή του που ανακαλύφθηκε το 1933 στη λεωφόρο Συγγρού. Το πορτραίτο του Αδριανού (130-140 μ.Χ) το οποίο αποτελεί και κεντρικό έκθεμα της συλλογής, βρέθηκε στη λεωφόρο Συγγρού φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η προτομή αυτή έχει την ιδιαιτερότητα πως για πρώτη φορά, ένας αυτοκράτορας απεικονίζεται με γενειάδα φιλοσόφου. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ένα ενδιαφέρον βίντεο παραγωγής του Μουσείου, βασισμένο σε ιδέα και σε κείμενα του καθηγητή Αρχαιολογίας και Προέδρου του Μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή, στο οποίο αναδεικνύεται το τεράστιο οικοδομικό πρόγραμμα του αυτοκράτορα για την Αθήνα του 2ου αιώνα μ.Χ.

- Advertisement -

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΑΔΡΙΑΝΟΥ

Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας εγκαινίασε το γιγαντιαίο τέμενος του Ολυμπίου Διός, διπλάσιο από τον Παρθενώνα. Έκτισε αναγνωστήρια, χώρους διδασκαλίας, ένα σημαντικό υδραγωγείο, στοές για φιλοσοφικούς περιπάτους και κήπους. Το γιγαντιαίο τέμενος του Ολυμπίου Διός άρχισε να κτίζεται τον 6ο αιώνα π. Χ. και με τη χρηματοδότηση του Ανδριανού κατάφερε να εγκαινιαστεί το 131/2 μ.Χ.. Ο ίδιος υδροδότησε τη νέα Αθήνα, με ένα υδραγωγείο μήκους 18 χιλιομέτρων, που μετέφερε τα νερά από τις πηγές της Πάρνηθας στο Λυκαβηττό. Η αναμνηστική επιγραφή που χαράχτηκε στο επιστύλιο της δεξαμενής του, βρίσκεται σήμερα στον Εθνικό Κήπο. Από τα πιο σημαντικά κτίρια του Αδριανού ήταν το Πάνθεον που ταυτίστηκε με τα εντυπωσιακά ερείπια ενός τρίκλιτου ναού στην οδό Αδριανού στην Πλάκα.

Δωρεάν στο Μουσείο της Ακρόπολης! Τι δεν πρέπει να χάσετε έως 31 Μαρτίου

Εκεί αναγράφονταν  αναφορές για όλα τα ιερά κτίρια, αλλά τα αναθήματα και οι δωρεές του προς τις πόλεις των Ελλήνων αλλά και των Βαρβάρων. Ανάμεσα στη Αγορά και την Ακρόπολη, στην καρδιά της παλιάς Αθήνας, ο Αδριανός έχτισε το περίφημο συγκρότημα της Βιβλιοθήκης που διέθετε ένα τριώροφο βιβλιοστάσιο με αναγνωστήρια και χώρους διδασκαλίας, αλλά και στοές για φιλοσοφικούς περιπάτους, κήπους και μια τεχνητή λίμνη. Ο Αδριανός εκτιμούσε τα Ελευσίνια Μυστήρια στα οποία μυήθηκε και ο ίδιος. Για να διευκολύνει την πορεία της Ιερής Πομπής προς το ιερό κατασκεύασε μια μνημειακή γέφυρα στον Ελευσινιακό Κηφισό, ο οποίος πλημμύριζε συχνά. Αυτή η γέφυρα, είναι μία από τις ελάχιστες που σώθηκαν από την αρχαιότητα. Στον προαύλιο χώρο του Ιερού της Ελευσίνας στήθηκαν δύο μνημειακές πύλες, πιστά αντίγραφα της πύλης του Αδριανού στην Αθήνα. Οι δυο πύλες προορίζονταν για τις δύο θεές της Ελευσίνας και για τον αυτοκράτορα.

Info: Πορτραίτο Αδριανού στο Μουσείο της Ακρόπολης, έως 31 Μαρτίου 2017, είσοδος ελεύθερη.

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,067LikesLike
88,708 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ