Η Καστανιά είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 910 μέτρα και είναι ένα από τα ωραιότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας στο νομό Ευρυτανίας. Απέχει περίπου 45 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού Καρπενήσι.
Το χωριό βρίσκεται στις καταπράσινες πλαγιές του Παναιτωλικού όρους, μέσα στη φύση σε ένα περιβάλλον γαλήνιο, ιδανικό για όσους αναζητούν ηρεμία και χαλάρωση. Θα κάνετε βόλτα στα στενά δρομάκια του χωριού, θα θαυμάσετε την εντυπωσιακή θέα, θα επισκεφτείτε τις ιστορικές του εκκλησίες (στο χωριό υπάρχουν 8 εκκλησίες) και θα γνωρίσετε τους φιλόξενους κατοίκους.
Ιστορία
Πιστεύεται πως η Καστανιά, ήταν η γενέτειρα του μοναχού Κυρίλλου Καστανοφύλλη. Μάλιστα, το 1864 έγινε συμπλοκή μεταξύ των κατοίκων της Καστανιάς και εκείνων του χωριού Απόκουρου.
Ακόμα, περίπου 6 χλμ. νοτιοδυτικά του χωριού βρίσκεται η Αποκλείστρα, που θεωρείται πως βρισκόταν το μαντείο του Οδυσσέα. Εκεί, βρήκαν τραγικό θάνατο κάτοικοι του χωριού, όταν κρύφτηκαν από τα στρατεύματα του Ομέρ Βρυώνη και προτίμησαν τον θάνατο παρά την υποταγή τους στους Τούρκους.
Γνωρίστε επίσης τον Γαύρο, το χωριό της Ευρυτανίας με το παράξενο όνομα, τα πλατάνια και τα τρεχούμενα νερά! (φωτο)
Εμπειρία – προτεινόμενη διαδρομή
Μη ξεχνάτε ότι η Καστανιά είναι ακόμα ένα από τα (πολλά) όμορφα χωριά της Ευρυτανίας, που σημαίνει ότι η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για ενδιαφέροντα road trips! Συγκεκριμένα αν βρεθείτε στην Καστανιά σας έχουμε την ιδανική διαδρομή για μια αξέχαστη εμπειρία.
Προυσός – Τόρνος – Καστανιά – Πρόδροµος – Ροσκά – Άγιος Χαράλαµπος – Σκοπιά
Από το απόκοσµο τοπίο του Προυσού, µέσω της Ε.Ο. Καρπενησίου -Προυσού και σε χρόνο µηδέν (6,2 χλµ.) συναντάτε τον Τόρνο, ένα καλοφτιαγµένο χωριό, πνιγµένο στα έλατα, λες και κρύβεται φωλιασµένο µέσα σε βράχια και γκρεµούς.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το φαράγγι Μικρό Πάντα Βρέχει, µε µικρούς καταρράκτες ακριβώς κάτω από το µοναστήρι του Προυσού.
Επίσης σε απόσταση αναπνοής είναι η Καστανιά, στις καταπράσινες πλαγιές του Παναιτωλικού όρους και ο Πρόδροµος µε τα καλοφτιαγµένα πέτρινα σπίτια µε τα κεραµίδια, τα θεόρατα δέντρα για δροσιά και ίσκιο, τις εκκλησιές… Αν θέλετε να συνεχίσετε τη διαδροµή προς Ροσκά, που αποτελεί το ορµητήριο για το γοητευτικό, επιβλητικό και δυσπρόσιτο φαράγγι Πάντα Βρέχει, που δίνει µια γεύση της αγριάδας της ευρυτανικής φύσης.
Συνεχίστε για τον Άγιο Χαράλαµπο, στις πλαγιές του Τυµφρηστού (υψ. 880 µ.) και µετά καταλήξτε στη Σκοπιά, έναν οικισµό στα 1.120 µ. στο πυκνοκατοικηµένο από έλατα, όρος Οξυά.
Κορυσχάδες Ευρυτανίας: Γνωρίστε το ιστορικό χωριό μέσα στο ελατόδασος με τα παλιά πετρόκτιστα αρχοντικά!
Ένα από τα πιο γνωστά χωριά της Ευρυτανίας είναι σίγουρα οι Κορυσχάδες που βρίσκονται πολύ κοντά στο Καρπενήσι, μόλις 5 χλμ. νοτιοδυτικά από την ευρυτανική πρωτεύουσα. Το όνομά του χωριού προέρχεται από το αρχαιοελληνικό «κορύς» (που σημαίνει «περικεφαλαία»).
Οι Κορυσχάδες “πλανεύουν” κάθε επισκέπτη… παρελθόν και παρόν συμβιώνουν και προσφέρουν ένα μοναδικό βίωμα στον χωροχρόνο!
Ακολουθήστε μας σε ένα υπέροχο road trip και γνωρίστε όλα τα όμορφα χωριά της Ευρυτανίας!
Χτισμένο σε υψόμετρο 940 μέτρων μέσα στο ελατόδασος, το χωριό θα σας υποδεχθεί στην κεντρική πλατεία με τον πλάτανο, τα ταβερνάκια και τα καφενεδάκια και τον καλοδιατηρημένο οικισμό να αναπτύσσεται αμφιθεατρικά γύρω της!
Τα παλιά πετρόχτιστα αρχοντικά έχουν δώσει τη θέση τους σε κομψούς ξενώνες που διατηρούν ακέραιη την γοητεία των κτηρίων.
Εκτός από γραφικό χωριό οι Κορυσχάδες είναι και πολύ ιστορικό καθώς συνδέθηκε με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Ο λόγος είναι γιατί εδώ συνήλθε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές, η Α’ Εθνοσυνέλευση των μαχόμενων για την απελευθέρωση των Ελλήνων, την οποία αποτελούσαν αντιπρόσωποι των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας.
Στην πλατεία δεσπόζει το διατηρητέο πέτρινο σχολείο του 1901, όπου εκεί πραγματοποιήθηκε το 1944 η Α Εθνοσυνέλευση. Σήμερα η ιστορία ξετυλίγεται μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης που στεγάζεται εκεί.
Στο μουσείο θα δείτε μεταξύ άλλων τοιχογραφίες ηρώων της αντίστασης αλλά και των ηρώων του 1821, που δημιουργήθηκαν για ιστορικούς λόγους (τηλ. μουσείου: 22370 24996)
Φωτο: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου – instagram worldvibesbyeleanna
Πηγή: The Gold Book of Evritania 2020
Μάθετε τα πάντα για την Ευρυτανία με ένα μόνο κλικ, εντελώς δωρεάν!
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr