Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024
15.9 C
Athens
HomeΕλλάδαΚαρδαράς: Η εναλλακτική επιλογή στην Αρκαδία - Ένα όμορφο γραφικό χωριό χαρακτηρισμένο...

Καρδαράς: Η εναλλακτική επιλογή στην Αρκαδία – Ένα όμορφο γραφικό χωριό χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός

Φωλιασμένα στις πλαγιές του Πάρνωνα, του Μαινάλου και του Ταΰγετου, τα υπέροχα χωριά της Αρκαδίας είναι σίγουρα ανάμεσα στις τοπ επιλογές για χειμερινές εκδρομές ή για τέλεια φθινοπωρινά Σαββατοκύριακα! Και μπορεί οι επιλογές που προσφέρει η περιοχή να είναι πολλές ενώ την ίδια στιγμή διαθέτει και κάποια από τα πιο δημοφιλή χωριά όχι μόνο της Αρκαδίας αλλά όλης της χώρας, ( Βυτίνα, Δημητσάνα, Στεμνίτσα κοκ) αλλά στοιχηματίζουμε ότι υπάρχουν και άλλα, εξίσου όμορφα που όμως οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζουν αλλά αξίζει να τα ανακαλύψουν!

Ένα από αυτά και ο Καρδαράς (ή Καρδαρά) που σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο γνωστό όσο άλλα χωριά της Αρκαδίας είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 1.030 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του όρους Μαίναλο και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αρκαδίας. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Πλεονέκτημα επίσης είναι το γεγονός ότι βρίσκεται σχετικά κοντά στην Αθήνα (161χλμ) και οδικώς θα φτάσετε σε λίγο λιγότερο από 2 ώρες.

- Advertisement -

Λίγα λόγια για το χωριό

Ο Καρδαράς είναι ορεινό χωριό του νομού, λιγότερο γνωστό από τα άλλα χωριά της Αρκαδίας αλλά επίσης όμορφο. Ανήκει στον δήμο Λεβιδίου και απέχει από την Τρίπολη 20 χλμ.

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.030 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του όρους Μαίναλο και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αρκαδίας. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.

Οφείλει το όνομά του στην πλούσια ποιμενική του ιστορία και στο σκεύος που δε λείπει από κανένα σπίτι της περιοχής, την καρδάρα (δοχείο που μαζεύουμε το γάλα κατά το άρμεγμα). Ο Καρδαράς βρίσκεται κάτω από την κορυφή της Οστρακίνας, 18 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Το χειμώνα υποδέχεται όλους όσους συνδυάζουν τα χειμερινά αθλήματα στην Οστρακίνα, με την ατόφια φιλοξενία ενός παραδοσιακού τόπου. Η ανάπτυξη του τόπου ήταν ραγδαία και από ένα χωριό ποιμένων, μέχρι πρόσφατα, έχει εξελιχθεί σε τόπο συνάντησης όσων αγαπούν την ορεινή φύση.

Σίγουρα αν αγαπάτε τις χειμερινές εκδρομές και ειδικά την Αρκαδία, πρόκειται για μια εξαιρετική επιλογή τόσο γιατί είναι ένα όμορφο, γραφικό χωριό μέσα στη φύση όσο και γιατί ξεφεύγετε από τα αγαπημένα μεβ, πολύ κλασικά δε, χωριά της Ορεινής Αρκαδίας που ενδεχομένως έχετε επισκεφτεί ήδη αρκετές φορές.

Highlight, στον Καρδαρά, θα βρείτε και μια εξαιρετική επιλογή διαμονής, το Nefeles Mainalon, ένα υπέροχο ξενοδοχείο μέσα στη φύση που θα σας εξασφαλίσει μια άνετη, μοναδική διαμονή!

Χτισμένο χρησιμοποιώντας πέτρα και ξύλο, το Nefeles Luxury Residences & Lounge εντάσσεται σαν προέκταση του φυσικού τοπίου ανάμεσα στις πλαγιές του βουνού και τα έλατα ενώ ταυτόχρονα δίνει την αίσθηση του οικισμού. Δημιουργημένο με φιλοδοξία να προσφέρει στους επισκέπτες μοναδικές εμπειρίες, μέσα από τον ιδανικό συνδυασμό εξωτερικών δραστηριοτήτων και εξερεύνησης της περιοχής, με την άνεση των ευρύχωρων σουιτών αλλά και την παροχή προσωποποιημένων υπηρεσιών.

Πάρτε μια βαθιά ανάσα, δροσερού καθαρού αέρα και αφήστε πίσω το θόρυβο της πόλης. Σε ένα τοπίο αλπικής ομορφιάς, στο χωριό Καρδαράς που βρίσκεται δίπλα στο χιονοδρομικό Οστρακίνα του Μαινάλου και μιάμιση ώρα από την Αθήνα, θα συναντήσετε το υπέροχο Nefeles Luxury Residences & Lounge. Όλα τα διαμερίσματα είναι διακοσμημένα σε country style και γήινους τόνους, διαθέτουν ευρύχωρο σαλόνι με τζάκι, κάποια ξεχωριστό υπνοδωμάτιο, μοντέρνα μπάνια και μικρό κουζινάκι με τραπεζαρία. Στα δυνατά τους σημεία συγκαταλέγονται οι μεγάλες βεράντες που έχουν τα έλατα σε απόσταση αναπνοής!

Δείτε εδώ ένα ακόμη χωριό της Αρκαδίας, άγνωστο στους περισσότερους αλλά πιστέψτε μας τόσο όμορφο που πρέπει να μπει στη λίστα σας!

Βλόγγος Αρκαδίας: Γνωρίστε το “μπαλκόνι” της κεντρικής Πελοποννήσου!

Ο Βλόγγος είναι ένα μικρό ιστορικό χωριό, ένας πετρόχτιστος οικισμός μόλις 9 χλμ. δυτικά της Δημητσάνας και 19 χιλιὀμετρα απὀ την Στεμνίτσα. Χτισμένο στο Μαίναλο, σε υψόμετρο 1.060 μέτρων, είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αρκαδίας και ανήκει στο δήμο Γορτυνίας. Έχει λιγότερα από 50 σπίτια και μόλις λίγες δεκάδες μόνιμους κατοίκους.

Παραδοσιακός Οικισμός

Ο Βλόγγος χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός το 1978 μετά μετά από εισήγηση αρχιτεκτονικής ομάδας τού Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – και μάλιστα από τους πρώτους στην Ελλάδα, μαζί με την Δημητσάνα, την Καρύταινα, τα Λαγκάδια και άλλους οικισμούς, σε όλη την επικράτεια.

Σε μεταγενέστερη αρχιτεκτονική μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), προτάθηκε να τεθεί στον πρώτο βαθμό προστασίας, κατά τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παρόμοιες εισηγήσεις περαιτέρω προστασίας τού οικισμού έχουν καταγραφεί και σε άλλες μελέτες.

Το όνομα του χωριού

Το όνομά του παλαιότερα ήταν Λόγγος και σύμφωνα με προφορική παράδοση, το «Βλόγγος» καθιερώθηκε μετά από παραφθορά κατοίκου ο οποίος πρόφερε το όνομα «Βλόγγος». Περνώντας ο καιρός, η παρεφθαρμένη αυτή μορφή φέρεται να επεκράτησε και έτσι το «Λόγγος» μετατράπηκε σε «Βλόγγος».Ένα πολύ χρήσιμο live app ετοιμάζει ο ΟΑΣΑ για τις αστικές συγκοινωνίες αλλά και για τρένα, πλοία και αεροπλάνα!Τρία ονειρεμένα ξενοδοχεία στη Δημητσάνα με βαθμολογία που αγγίζει το απόλυτο 10 και τιμή μέχρι €70!

Σύμφωνα με μια άλλη πιθανώς ετεροχρονισμένη ή επικρατέστερη εκδοχή, το «Βλόγγος» έχει σλαβικές ρίζες, αναγόμενες στον 6ο-8ο αιώνα, εποχή εποικισμού της κεντρικής Πελοποννήσου από Σλάβους νομάδες.

Ο Βλόγγος είναι ιστορικό χωριό καθώς συμμετείχε ενεργά στην Επανάσταση του 1821 και στους μετέπειτα εθνικούς αγώνες του 19ου και του 20ού αιώνα, όπως μαρτυρούν ιστορικές αναφορές η προφορική παράδοση και το τοπικό Ηρώο.

Το «μπαλκόνι της κεντρικής Πελοποννήσου»

Οι ντόπιοι το αποκαλούν «μπαλκόνι της κεντρικής Πελοποννήσου», αφού προσφέρει πανοραμική θέα στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, στον Ταΰγετο, το Λύκαιο όρος και τη Μίνθη. Όταν είναι «καθαρή» η ατμόσφαιρα, φαίνεται ολόκληρη η κοιλάδα του Αλφειού, από τις πηγές μέχρι τις εκβολές του στη θάλασσα, καθώς και το Ιόνιο πέλαγος.Κορονοϊός: Σήμα κινδύνου για την Αττική & ανακοίνωση νέων μέτρων

Αξίζει στο χωριό να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αη-Γιώργη που χρονολογείται από το 1815, με την περίφημη πηγή με τους “καντάλους” να αναβλύζει κάτω από αυτήν. Δίπλα από την εκκλησία υπάρχει δασύλλιο με καρυδιές 100 ετών!

Από την δεκαετία τού 1980 το χωριό έχει αποκτήσει κυρίως τουριστικό χαρακτήρα, με ελάχιστους κατοίκους τον χειμώνα. Για το λόγο αυτό παρατηρείται και εκτενής ανακαίνιση των πετρόκτιστων σπιτιών του οικισμού.

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,092LikesLike
88,837 FollowersFollow
181,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ