Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, 2024
15.8 C
Athens
ΑρχικήGalleriesΚάνουμε ένα μαγευτικό φωτογραφικό ταξίδι στα γραφικά Ζαγοροχώρια και τα φυσικά αξιοθέατά...

Κάνουμε ένα μαγευτικό φωτογραφικό ταξίδι στα γραφικά Ζαγοροχώρια και τα φυσικά αξιοθέατά τους…

Ταξιδεύουμε στα όμορφα, πετρόκτιστα και γραφικά Ζαγοροχώρια και σε τοπία – φυσικά αξιοθέατα που τα περιβάλλουν μέσα από εντυπωσιακές εικόνες έτσι όπως τις αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός…

Κάνουμε ακόμα ένα city break στο Ζαγόρι σε 5 από τα πιο όμορφα χωριά του!

- Advertisement -

Τα δημοφιλή Ζαγοροχώρια είναι χωριά µε ζωή ή µε σύµµαχο την ηρεµία, γραφικά, µε θέα που κόβει την ανάσα ή κρυµµένα µέσα στην αγκαλιά της φύσης… Δεν είναι ένα αλλά 46, τόσο όµοια και την ίδια στιγµή τόσο διαφορετικά.

Με κοινό τους παρονοµαστή τον σεβασµό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, µε έµφαση στην πέτρα και το ξύλο και την ήπια τουριστική ανάπτυξη, τα ορεινά χωριά του Ζαγορίου δεν θεωρούνται τυχαία από τους πιο δηµοφιλείς  προορισµούς.

Απολαύστε το ταξίδι!

Μικρό & Μεγάλο Πάπιγκο

Μικρό Πάπιγκο
Μικρό Πάπιγκο
Μεγάλο Πάπιγκο
Μεγάλο Πάπιγκο
Μεγάλο Πάπιγκο
Μεγάλο Πάπιγκο
Μεγάλο Πάπιγκο
Μεγάλο Πάπιγκο
Αγιος Βλάσιος Μεγάλο Πάπιγκο
O Άγιος Βλάσιος στο Μεγάλο Πάπιγκο

Αν και πιο αποµακρυσµένα από τα υπόλοιπα χωριά, τα Μικρό & Μεγάλο Πάπιγκο είναι από τα πιο δηµοφιλή. Κάτω από τη σκιά της επιβλητικής Αστράκας , οι δύο γειτονικοί πέτρινοι οικισµοί χαρακτηρίζονται από γραφικά λιθόστρωτα καλντερίµια και µια ικανοποιητική τουριστική ανάπτυξη µε περιποιηµένους ξενώνες και προσεγµένες προτάσεις για φαγητό και καφέ.

Εντύπωση προκαλούν ο ναός των Ταξιαρχών στο Μικρό Πάπιγκο και εκείνος του Αγίου Βλασίου µε το εξάγωνο καµπαναριό στην είσοδο του Μεγάλου. Μην φύγετε αν δεν κάνετε µια στάση στις Κολυµπήθρες!

Αρίστη

Αρίστη
Αρίστη, πλατεία

H Αρίστη ένα από τα µεγαλύτερα χωριά του Ζαγορίου χτισµένο σε µια καταπράσινη πλαγιά, σε υψόµετρο 650 µ., συνιστά πολύ δυνατό ορµητήριο για να εξερευνήσετε την ευρύτερη περιοχή.

Η ζωή συγκεντρώνεται γύρω από την κεντρική πλατεία µε τον πλάτανο, ενώ στις γραφικές γειτονιές του οικισµού θα βρείτε µερικά από τα πιο ιδιαίτερα πολυτελή καταλύµατα για τα οποία καµαρώνουν όλα τα Ζαγοροχώρια.

Τσεπέλοβο

Τσεπέλοβο Ζαγορίου

Το Τσεπέλοβο είναι χτισµένο σε υψόµετρο που ξεπερνά τα χίλια µέτρα, στην κορυφή Καζάρμα του όρους Τύμφη,είναι το µεγαλύτερο σε πληθυσµό από τα χωριά του Ζαγορίου, αλλά και το πιο αποµακρυσµένο. Με τη χλωρίδα να οργιάζει στο φόντο, δείχνει σαν να έχει ενσωματωθεί ανάγλυφα πάνω στον ίδιο το βράχο, να αποτελεί πλέον προέκταση, κομμάτι του ίδιου του βουνού.

Όπως όλα τα γνήσια ηπειρώτικα χωριά είναι ένας παραδοσιακός οικισμός που η πέτρα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο όπου και αν κοιτάξει κανείς. Από τον αιωνόβιο πλάτανο που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού ξεκινάει ένα οδοιπορικό στα λιθόστρωτα σοκάκια του που καλύπτονται κάθε φθινόπωρο από πορτοκαλί φύλλα.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. 

Γεφύρι του Κόκκορη

Γεφύρι του Κόκκορη

Ένα από τα πιο γνωστά πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, είναι το γεφύρι του Κόκκορη ή Νούτσου που βρίσκεται στο Ζαγόρι . Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι που βρίσκεται μεταξύ των χωριών Κουκούλι, Δίλοφο και Κήποι στο Κεντρικό Ζαγόρι. Έχει μήκος 24 περίπου μέτρα και ύψος 13 μέτρα.

Πρωτοχτίστηκε το 1750, έχει ιδιαίτερη φήμη και δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο που θέλουν να φωτογραφηθούν εκεί. Βοηθάει εξάλλου και το σημείο που βρίσκεται, πάνω στον κεντρικό δρόμο για το Ζαγόρι. Το όνομα Νούτσου το πήρε από τον ευεργέτη του καθώς ο Νούτσος Κοντοδήμος από το χωριό Βραδέτο χρηματοδότησε την κατασκευή του γεφυριού εκείνη την εποχή.

Ωστόσο λέγεται και γεφύρι του Κόκκορη (ή του Κόκκορου) καθώς ο Κόκκορος από το χωριό Κουκούλι, που είχε μύλο εκεί, διέθεσε το 1910 χρήματα για την επισκευή του.

Δίπλα στο γεφύρι ορθώνεται ένας επιβλητικός κατακόρυφος βράχος ενώ από κάτω του ρέει το ποτάμι με τα κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά του. Δίπλα στο γεφύρι βρίσκεται και μια σπηλιά που λέγεται ότι είχε κρυφτεί ο λήσταρχος Νταβέλης μαζί με άλλους δύο ληστές.

Η Τύμφη

Το όρος Τύμφη

Η Τύμφη (2.497 μ.) το βουνό του Ζαγορίου, γνωστό και ως «Γκαμήλα» ή και «Βουνά του Παπίγκου». Ο ορεινός όγκος της Τύμφης δεν έχει σχεδόν καθόλου βλάστηση και ως επί το πλείστον απόκρημνος. Υψώνεται μεταξύ του ποταμού Αώου και του παραποτάμου του Βοϊδομάτη. Οι υψηλότερες κορυφές της Τύμφης είναι η Γκαμήλα 2.497 μ., η Γκούρα 2.467 μ., η Αστράκα 2.432 μ. κ.ά. Στα οροπέδια της Τύμφης υπάρχουν πολλές γραφικές αλπικές λίμνες με πλούσιους θρύλους και παραδόσεις, με γνωστότερη τη Δρακόλιμνη. Οι νοτιοδυτικές πλαγιές της Τύμφης καταλήγουν στο «Φαράγγι του Βίκου». Η ανάβαση στις κορυφές γίνεται από το Βραδέτο μετά από 7ωρη πορεία αλλά και από το Μικρό Πάπιγκο με 3ωρη πορεία ως το καταφύγιο της Αστράκας και με βάση αυτό στις κορυφές Γκαμήλα, Πλόσκο, Αστράκα κ.ά.Το όρος Τύμφη είναι προστατευόμενος βιότοπος του Natura 2000. Εντός των ορίων περιλαμβάνεται ο Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Ελεάννα Κουρκουλοπούλου (instagram worldvibesbyeleanna)

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,135LikesΚάντε Like
89,060 FollowersΑκολουθήστε
179,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ