Η Καμμένη Χώρα είναι ένας οικισμός στα Μέθανα, που ξεχωρίζει για τη θέση του και δημιουργεί εντυπώσεις, καθώς είναι χτισμένο πάνω στη λάβα! Πάμε να το γνωρίσουμε.
Η Καμμένη Χώρα δεν είναι ένα διάσημο χωριό, πολλοί μάλιστα δεν το ξέρουν καν. Ωστόσο, η ιστορία του αξίζει να γίνει γνωστή αφού, μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, στα Μέθανα, είναι χτισμένο πάνω στη λάβα, στο ηφαίστειο των Μεθάνων.
Ένα ξεχωριστό χωριό στα Μέθανα
Το ιδιαίτερο αυτό χωριό έχει μόλις 15 κατοίκους, που το αγαπούν και δεν το εγκαταλείπουν με τίποτα! με την πρώτη ματιά καταλαβαίνει ο επισκέπτης ότι κάτι παράδοξο συμβαίνει στον τόπο, αφού τα πετρώματα εδώ είναι μαύρα.
Το ηφαίστειο με τη… μπλε λάβα! Εσείς ξέρετε που βρίσκεται;
Ο οικισμός μετρά χιλιάδες χρόνια ζωής και είναι χτισμένος μέσα στη λάβα! Τριγύρω υπάρχουν ελαιώνες αλλά και εύφορες εκτάσεις με πεύκα. Ειδικά από ψηλά, οι εικόνες που αντικρίζει κάποιος είναι απόκοσμες. Αξίζει επίσης να δείτε το Κάστρο Φαβιέρου!
Από τη μία το πράσινο και τα λιγοστά σπίτια και από την άλλη πλευρά η λάβα από το ηφαίστειο των Μεθάνων!
Οι λιγοστοί κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία αλλά και τις καλλιέργειες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αγαπούν τον τόπο τους και προσπαθούν να μην ερημωθεί.
Δείτε το εξαιρετικό βίντεο από την Καμμένη Χώρα
Tο πέτρινο γεφύρι που εμφανίζεται και εξαφανίζεται ανάλογα με τον καιρό!
Πολύ κοντά στο Καρπενήσι, και συγκεκριμένα στον ποταμό Αγραφιώτη, υπάρχει ένα αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, ένα γεφύρι, το οποίο εμφανίζεται και… εξαφανίζεται.
Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο περίεργο φαινόμενο, αλλά για ένα γεγονός που οφείλεται στην άνοδο και στην κάθοδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού.
Και μιας και μιλάμε για ιστορικά γεφύρια, εσείς γνωρίζετε ότι το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα;
Το “Γεφύρι του Μανώλη”, όπως ονομάζεται, είναι ένα πέτρινο μονοτοξοτό γεφύρι διαμέτρου περίπου 30 μέτρων και βρίσκεται σε απόσταση 50χλμ από το Καρπενήσι, στον ποταμό Αγραφιώτη. Έργο του 17ο αιώνα και συγκεκριμένα του 1659 όπως δηλώνει και η επιγραφή του «ΕΚΤΙΣΘΗ ΤΟ 1659, ΟΙ ΚΤΗΤΟΡΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΝΩΛΗΣ».
Η ιστορία του γεφυριού
Σύμφωνα με την παράδοση το γεφύρι πήρε το όνομα του από τον Ηπειρώτη χτίστη Μανώλη Χρυσιώτη ο οποίος είχε εγκατασταθεί στο χωριό Δάφνη (Κουφάλα) όπου ζούσε με την γυναίκα του την Παρασκευή. Το ζευγάρι δεν μπορούσε να αποκτήσει απογόνους, γι’ αυτό το λόγο τρία μεγάλα έργα του παραλληλίζονται ως παιδιά του, ως αγόpι το γεφύρι και ως κόρες του οι εκκλησίες της Αγ. Παρασκευής στη Χρύσω και της Αγ. Παρασκευή στα Βραγγιανά. Procida: Το πολύχρωμο νησί της Ιταλίας που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι!
Το γεφύρι του Μανώλη ήταν για περίπου 300 χρόνια το μοναδικό πέρασμα που ένωνε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη. Το 1964 όμως με την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών που δημιούργησε και την ομώνυμη τεχνητή λίμνη πλήθος αξιόλογων χτισμάτων χάθηκαν κάτω από τα νερά της. Το γεφύρι όμως του Μανώλη δεν είχε ακριβώς την ίδια τύχη, καθώς χάνεται και αναδύεται, περιοδικά, από τη στάθμη του νερού της λίμνης.
Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να το θαυμάσουν από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο, μερικές φορές, ανάλογα και με το ύψος της βροχής, και τον Οκτώβριο. Ύστερα το γεφύρι χάνεται κάτω από τα νερά. Το γεγονός ότι ακόμη στέκεται όρθιο, παρά τις φυσικές αντιξοότητες κάτω από τα νερά της λίμνης, αποτελεί ένα μικρό θαύμα
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr: