Οργανώνετε ταξίδι και θέλετε να μείνετε κάπου καλά και προσιτά αλλά και να φτάσετε και να κυκλοφορήσετε με ασφάλεια; Ο Τάσος Δούσης έχει κάνει έρευνα αγοράς και συντάσσει έναν μίνι οδηγό με χρήσιμες συμβουλές και ταξιδιωτικά tips για όλους εσάς που ψάχνετε οικονομικά πακέτα διακοπών και 10 συμβουλές για ασφάλεια στα ταξίδια!
Μίνι οδηγός για οικονομικά ταξίδια:
Πώς να βρείτε δωμάτιο σε καλή τιμή
Υπάρχουν τόσα μέσα για να πετύχετε μια καλύτερη τιμή δωματίου στις μέρες μας, που δεν έχει σημασία πόσο καλή ευκαιρία είναι αυτή που βρίσκετε, αφού θα υπάρχει σίγουρα και μια καλύτερη. Ιδιαίτερα τώρα στην εποχή της πανδημίας…
Ο προφανέστερος τρόπος για να το καταφέρετε είναι να ξεκινήσεις την έρευνα αγοράς από τα καθιερωμένα sites – μηχανές αναζήτησης, όπως το Hotels.com ή το booking.gr.
Αν ωστόσο ψάξεις λίγο περισσότερο, θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι για να βρεις ακόμη πιο συμφέρουσες τιμές, που δεν έχουν ανακοινωθεί κάπου και που αφορούν εκείνα τα τελευταία δωμάτια που περισσεύουν και που ούτε οι ξενοδόχοι πιστεύουν ότι θα πουλήσουν. Στην περίοδο φυσικά που περνάμε λίγο δύσκολο αυτό, αλλά τα ρεπορτάζ πρέπει να έχουν μια διαχρονικότητα. Όποτε να σκέφτεστε πως ότι διαβάζετε είναι και για την περίοδο που θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.
Προκειμένου να τιθασεύσω αυτή την άγρια αγορά των ξενοδοχείων, δημιούργησα μια διαδικασία αποτελούμενη από πέντε βήματα, την οποία ακολούθησα για να κλείσω ένα υποτιθέμενο πενθήμερο σε ένα Ελληνικό νησί
Την ίδια γενική στρατηγική μπορείτε να ακολουθήσετε για να κλείσετε τα περισσότερα είδη ταξιδιών, προσαρμόζοντας τη διαδικασία ανάλογα με την περίπτωση.
Ο οδηγός που ακολουθεί, φυσικά, αφορά σε ταξίδια χαμηλού προϋπολογισμού. Γιατί όσους έχουν μεγαλύτερα πορτοφόλια μπορούν απλώς να επισκεφτούν sites όπως αυτό των Small Luxury Hotels of the World και να παρακάμψουν τα εν λόγω βήματα. Συγχρόνως αποφεύγω επιλογές διαμονής όπως το Couchsurfing ή τα χόστελ που μοιράζεσαι το ίδιο δωμάτιο με ένα σωρό αγνώστους ή εναλλακτικά την ενοικίαση σπιτιών από εταιρείες όπως η Airbnb και το Homeaway. Στόχος μου είναι να πετύχω καλές τιμές σε κανονικά ξενοδοχεία.
Φτιάξτε μια πρώτη λίστα
Μπείτε σε ένα παραδοσιακό site ξενοδοχειακών κρατήσεων, πληκτρολογήστε τις ημέρες που σας ενδιαφέρουν, χρησιμοποιήστε και τα απαραίτητα φίλτρα αναφορικά με το κόστος και την τοποθεσία (το σπα και το γήπεδο γκολφ, φαντάζομαι, δεν είναι στις προτεραιότητές σας) και δείτε τι σας βγάζει, ποια είναι η πολιτική ακύρωσης, αν συμπεριλαμβάνονται ή όχι φόροι στην τελική τιμή και κυρίως τι λένε τα σχόλια των προηγούμενων πελατών του εκάστοτε ξενοδοχείου. Έπειτα σημειώστε αυτά που σας αρέσουν και που σας ταιριάζουν περισσότερο. Ασφαλώς, όλα αυτά τα sites διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Το Orbitz, για παράδειγμα, δεν έχει φίλτρο τιμής – προσφέρει όμως έναν εκπτωτικό κωδικό (promo code) που έχει ισχύ για κρατήσεις έως τα τέλη του χρόνου και δίνει έκπτωση 10% σε επιλεγμένα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών.
Το Booking.com, από την άλλη, προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία σε προσιτά ξενοδοχεία σε κάθε μεριά του πλανήτη και εν προκειμένω στη Σαντορίνη. Το δε Hotels.com διαθέτει τον καλύτερο συνδυασμό φίλτρων, δίνοντάς μου τη δυνατότητα να συνδυάσω την τιμή -που δεν ήθελα να ξεπερνά τα 110 Ευρώ την ημέρα- με τη βαθμολογία του εκάστοτε ξενοδοχείου που ήθελα να είναι από 9,0 και πάνω!
Κατέληξα σε 2 ξενοδοχεία στην Σαντορίνη με όλα τα σωστά κριτήρια.
Τσεκάρετε τα κόστη (και ψάξτε ξανά)
Επόμενο βήμα: Τσεκάρετε τα παραπάνω αποτελέσματα στο Kayak.com, που συγκρίνει τις τιμές που δίνουν όλα τα σχετικά sites (επίσης, σου επιτρέπει να ελέγξεις περισσότερα ξενοδοχεία συγχρόνως). Έτσι, το ίδιο δωμάτιο στο ξενοδοχείο στην Σαντορίνη το βρήκα 10% φθηνότερα στο hotels.com!
Έπειτα έλεγξα την τιμή που δίνουν τα ίδια τα ξενοδοχεία στις δικές τους ιστοσελίδες, καθώς πολλές φορές μπορεί να πετύχεις έξτρα εκπτώσεις.
Και, τέλος, έκανα επιπλέον έρευνα σε άλλες ιστοσελίδες, όπως το hipmunk.com, με τα πολλά φίλτρα και τους «έξυπνους» χάρτες, το Trivago.com, με μεγάλο πλεονέκτημα ότι συγκρίνει τιμές από 200 και πλέον sites ξενοδοχειακών κρατήσεων, και ασφαλώς το TripAdvisor.
Έχω γράψει άρθρο τι ακριβώς να προσέχει κάποιος όταν κλείνει ξενοδοχείο με την booking:
Διαβάστε το εδώ Ο Τάσος Δούσης σε συμβουλεύει: Τι να προσέξεις όταν κλείνεις ξενοδοχείο με την booking ή την trivago!
Αναζητήστε τις κρυμμένες τιμές
Αν ψάχνετε ένα παράθυρο στον κόσμο των μη δημοσιοποιημένων εκπτώσεων, περάστε λίγο χρόνο στο getaroom.com. Πρόκειται για μια ιστοσελίδα που βγάζει -μεταξύ άλλων- μικρής διάρκειας προσφορές, ενώ σε προσκαλεί επίσης να τους «καλέσεις στο τηλέφωνο για μυστικές άγνωστες τιμές» (πίσω στον 20ό αιώνα δηλαδή!).
Προσοχή όμως στις παγίδες!
Κλείστε ένα πακέτο όταν θα ξανά ταξιδέψουμε μετά την πανδημία
Αν έχετε ήδη κλείσει εισιτήριο με αεροπλάνο ή ετοιμάζεστε για ένα μακρύτερο και πιο σύνθετο ταξίδι, τα ολοκληρωμένα πακέτα διακοπών -είναι αλήθεια- ότι δεν εξυπηρετούν. Εγώ δεν κλείνω ποτέ, όμως….
Από την άλλη, για ένα απλό ταξίδι από τη Νέα Υόρκη στο Παρίσι ή Αθήνα στο Λονδίνο, μια προσφορά πακέτου μπορεί και να συμφέρει!
Προσέξτε το 2015 με είχε βοηθήσει η διαδικασία πακέτου και είχα γλιτώσει από Νέα Υόρκη ένα αξιοσέβαστο ποσό…
Τάσος Δούσης: Tα δικά μου 30 καλύτερα ταξιδιωτικά tips μετά από 25 χρόνια ταξιδιών
Επισκέφτηκα τη σελίδα με τα πακέτα του Kayak, το οποίο με οδήγησε σε μια πολλά υποσχόμενη προσφορά του Priceline.com, που περιλάμβανε απευθείας πτήση μετ’ επιστροφής Νέα Υόρκη-Παρίσι και 4 διανυκτερεύσεις στο Crowne Plaza Paris-Republique για 2.505 δολάρια. Στο μεταξύ, το φθηνότερο αεροπορικό εισιτήριο που έβρισκα για τις ημερομηνίες που με ενδιέφεραν ήταν στα 2.503 δολάρια. Με άλλα λόγια, οι 4 διανυκτερεύσεις στο τετράστερο ξενοδοχείο θα μου κόστιζαν 50 σεντς τη βραδιά! Αμέσως ήρθα σε επικοινωνία με το Priceline για να βεβαιώσω ότι δεν υπήρχαν κρυφές χρεώσεις. Μου απάντησαν ότι πιθανόν να με χρέωναν επιπλέον για τις αποσκευές, κάτι που πάνω-κάτω περίμενα. Δεδομένου λοιπόν ότι δεν είχα πρωτοκλείσει εισιτήριο, αυτό το πακέτο ήταν το καλύτερο που μπορούσα να πετύχω!
Προσοχή μεγάλη στις κλασικές γκάφες που κάνει κάποιος όταν κλείνει ξενοδοχείο με κάποιες θα πάθετε πλάκα…
Ταξιδιωτικές γκάφες στις κρατήσεις ξενοδοχείων και tips για να τις αποφύγετε από τον Τάσο Δούση!
Ρισκάρετε αλλά όχι τρέλες
Ορισμένες, πάντως, από τις πιο συμφέρουσες τιμές που θα βρείτε προέρχονται από τις λεγόμενες «προσφορές-έκπληξη», που ανακοινώνουν sites όπως το Priceline και το Hotwire. Αποφασίζεις γεωγραφική περιοχή και αστέρια ξενοδοχείου και είτε «χτυπάς» την προσφορά (με τη διαδικασία πλειστηριασμού) είτε απλώς την αγοράζεις. Και μόνο αφού χρεωθεί η κάρτα σου μαθαίνεις πού ακριβώς θα μείνεις (!) – συνήθως σε κάποια τίμια αλλά απρόσωπη ξενοδοχειακή αλυσίδα, αλλά ποτέ, σύμφωνα με την εμπειρία μου τουλάχιστον, σε κάποιο απαίσιο μέρος. Αυτό, ασφαλώς, ενδείκνυται να το κάνετε αν σας ενδιαφέρει περισσότερο η εξοικονόμηση κόστους. Μην το επιχειρήσετε αν, ας πούμε, οργανώνετε ένα ρομαντικό Σαββατοκύριακο με το ταίρι σας. Είναι ελαφρώς… ριψοκίνδυνο. Αυτό σας το έγραψα για να καταλάβετε ότι πέρα από την booking υπάρχει και ένας άλλος τεράστιος κόσμος προσφορών. Εσείς μην δοκιμάσετε τον τελευταίο τρόπο είναι για έμπειρους ταξιδιώτες και λίγο… τυχοδιώκτες σαν και εμένα.
Τέλος άλλο κεφάλαιο είναι το κλείσιμο εισιτηρίων για αεροπλάνα και ιδιαίτερα με την Ryanair και γι αυτό έχω γράψει αναλυτικές πληροφορίες:
Ταξιδεύοντας με τη Ryanair: Φθηνά εισιτήρια και παγίδες! Συμβουλές από τον Τάσο Δούση (video)
10 συμβουλές για ασφάλεια στα ταξίδια που δεν γνωρίζετε!
Τι πιο σημαντικό από την ασφάλεια σε ένα ταξίδι; Και τι καλύτερο από το να τις δίνει ένας ειδικός που έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο; Ο Τάσος Δούσης δίνει 10 συμβουλές για ασφάλεια στα ταξίδια που σίγουρα αγνοείτε!
Αν και εν μέσω πανδημίας οι μετακινήσεις έχουν δυσκολέψει πολύ, αν και οι περισσότεροι φοβόμαστε τα αεροπλάνα για να ταξιδέψουμε (μελέτη έδειξε πως ο κίνδυνος μόλυνσης από το κορονοϊό είναι μικρός), εμείς συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε! Και όχι μόνο εμείς, αφού το 69% των τεξιδιωτών, όπως έδειξε μελέτη, θα ταξιδέψει το επόμενο διάστημα!
Είναι αλήθεια, ότι πολλοί Έλληνες αγνοούν βασικούς κανόνες ασφάλειας στο ταξίδι με αποτέλεσμα να έχουν δυσάρεστα απρόοπτα. Πολλοί γυρνάνε από το ταξίδι τους χωρίς κινητά, χρήματα, διαβατήρια, βαλίτσες κ.λπ. Κρίμα δεν είναι; Το παρακάτω άρθρο περιέχει κανόνες ασφάλειας για να μάθετε τι πρέπει να προσέχετε!
10 συμβουλές για ασφάλεια στα ταξίδια
1. Μέσα στις βαλίτσες σας, που δίνετε στο αεροπλάνο, δεν θα έχετε ποτέ χρήματα ή σημαντικά έγγραφα, συμβόλαια, ταυτότητες, ιδιωτικά συμφωνητικά και πολλά άλλα. Στις βαλίτσες σας, πάντα θα γράφετε όλα τα στοιχεία σας και καλό θα ήταν πριν τις παραδώσετε να βγάλετε μία φωτογραφία τους. Ναι μη γελάτε. Όταν καταστραφούν ή χαθούν θα δείτε πόσο χρήσιμη θα είναι αυτή η φωτογραφία, για να πάρετε την αποζημίωσή σας.
10 tips για να ταξιδέψεις οικονομικά από τον Τάσο Δούση, μετά από 25 χρόνια εμπειρίας!
2. Μην κυκλοφορείτε σαν τουρίστες. Μη δίνετε στόχο και μην ξεχωρίζετε σαν την μύγα μες το γάλα, προσπαθήστε να κυκλοφορείτε σαν τους ντόπιους χαλαροί και άνετοι. Δεν χρειάζεται κάθε τρεις και λίγο να σταματάτε και να κοιτάτε τον χάρτη, ιδιαιτέρως σε επικίνδυνες περιοχές.
3. Στο ταξίδι ποτέ δεν πρέπει να χαλαρώνετε, τα μάτια σας δεκατέσσερα, διότι οι απατεώνες εσάς περιμένουν για να ζήσουν. Πάντα να παίρνετε ταξί με ραντεβού. Ποτέ μη σταματάτε στον δρόμο αυτοκίνητα και οδηγούς που είναι πρόθυμοι να σας πάνε στον προορισμό σας. Ποτέ δεν μπαίνετε σε ταξί-μαϊμού που δεν έχουν τηλέφωνο απέξω για να γνωρίζετε τα στοιχεία της εταιρείας.
4. Κάντε εκτενή έρευνα στο διαδίκτυο πριν την επιλογή προορισμού ή την απόρριψή του, για αξιόπιστη ενημέρωση όσον αφορά την ασφάλεια του προορισμού.
5. Ψηφιοποιήστε τα σημαντικά έγγραφα και φέρετέ τα μαζί σας σε ένα ασφαλές στικ. Αντίγραφα του διπλώματος οδήγησης, του διαβατηρίου, της ασφάλεια ταξιδίου, των κρατήσεων του ξενοδοχείου, των πληροφοριών πτήσης και τηλέφωνα πρεσβειών καθώς και οτιδήποτε άλλο πιστεύετε ότι θα χρειαστείτε. Έχετε το στικ αυτό μαζί σας ανά πάσα στιγμή.
5 tips και μυστικά για τα αεροπλάνα που ξέρουν μόνο πιλότοι, αεροσυνοδοί και ο Τάσος Δούσης!
6. Αποφύγετε το πορτοφόλι που κρέμεται από το λαιμό. Μην το προτιμήσετε καθώς είναι τόσο αναγνωρίσιμο που οι κλέφτες μπορούν και το ξεχωρίζουν μέσα από το πλήθος αφαιρώντας το. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε ένα κρυφό πορτοφόλι που μπορεί να προσαρτάται στη ζώνη και να κρύβεται στη μέσα μεριά του παντελονιού.
Δείτε επίσης τι προσδοκούν οι επισκέπτες από τα ξενοδοχεία για μια ασφαλή διαμονή
7. Κρατήστε το στόμα σας κλειστό όσον αφορά τα ταξιδιωτικά σχέδια. Αυτό προτείνεται γιατί ποτέ δεν ξέρεις ποιος ακούει, ή διαβάζει. Οι κακοποιοί παρακολουθούν τα social media και τα περισσότερα αδικήματα προέρχονται από ανθρώπους που γνωρίζετε είτε άμεσα είτε είναι φίλοι φίλων. Αν δημοσιεύσετε οτι θα πάτε στη Ντίσνειλαντ, τότε ο κόσμος ξέρει ότι το σπίτι σας θα είναι άδειο!
8. Κλείστε δωμάτιο σε ψηλό όροφο και έχετε ένα επιπλέον κλειδί. Ένας εύκολος τρόπος να ξεγελάσετε τους τρίτους ότι δεν είστε ένας εύκολος στόχος, επειδή ταξιδεύετε μόνος είναι να ζητήσετε ένα επιπλέον κλειδί από τη ρεσεψιόν. Επίσης, εφόσον τα περισσότερα αδικήματα συμβαίνουν στους χαμηλούς ορόφους, καλύτερα να κλείνουμε δωμάτιο από τον τρίτο όροφο κι επάνω.
9. Μη χρησιμοποιείτε το χρηματοκιβώτιο του ξενοδοχείου. «Ποτέ δεν αφήνω διαβατήριο ή οτιδήποτε αξίας στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Τα χρηματοκιβώρια δεν έχουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας και σχεδόν οποιοσδήποτε εργαζόμενος στο ξενοδοχείο μπορεί να παρακάμψει τον κωδικό και να τα ξεκλειδώσει»!
10. Να συμπεριφέρεστε όπως οι ντόπιοι. Είναι σημαντικό να δείχνετε και να λειτουργείτε όπως ένας ντόπιος, σεβόμενοι τα έθιμα και την κουλτούρα του προορισμού. Μην προκαλείτε φασαρία, να ντύνεστε κατάλληλα, να είστε ευγενικοί και να περπατάτε με αυτοπεποίθηση.
10 μυστικά για την καθαριότητα στα ξενοδοχεία που ξέρουν μόνο οι καμαριέρες και ο Τάσος Δούσης
Είναι το ξενοδοχείο ή το Airbnb πιο ασφαλές την εποχή της πανδημίας; Τι λένε οι ειδικοί & τι συμβουλεύουν
Αν και εν μέσω πανδημίας γενικά δεν υπάρχει ασφαλές καταφύγιο, είναι το ξενοδοχείο ή το Airbnb πιο ασφαλές; Οι ειδικοί απαντούν και συμβουλεύουν!
Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού σε γενικές γραμμές όλοι κατανοοούμε πως δεν μπορεί ο ταξιδιώτης να αισθάνεται απόλυτα ασφαλής είτε επιλέξει για τη διαμονή του δωμάτιο ξενοδοχείου ή σπίτι Airbnb.
“Αν ακολουθούμε τα απαραίτητα βήματα ώστε να είμαστε καθαροί κι ασφαλείς (αυτό) θα μειώσει σε σημαντικό βαθμό την πιθανότητα να νοσήσουμε ως αποτέλεσμα του ταξιδιού ή της παραμονής μας σε ξενοδοχείο ή Airbnb“, αναφέρουν οι ιατροί Ντάνιελ Μπέρλινερ, Κρουτίκα Κουπάλλι και οι καθηγητές Επιστημών Υγείας Μπράιαν Λάμπους και Τζάγκντις Κχουμπχαντάνι.
Airbnb: 2 ελληνικά σπίτια στην top 10 λίστα με τα πιο δημοφιλή στον κόσμο!
Τι πρέπει να προσέξουμε
- Μεγάλη σημασία πρέπει να δώσουμε στο κατά πόσο χρόνο έχει παραμείνει άδειο το δωμάτιο του ξενοδοχείου ή η κατοικία Airbnb. Πολλά ξενοδοχεία και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων διατηρούν κενές θέσεις για αρκετές μέρες μετά τον έλεγχο ενός επισκέπτη για επιπλέον προστασία.
- Θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως ποιες είναι οι πολιτικές καθαρισμού, απολύμανσης και πρόληψης λοιμώξεων της μονάδας που θα μας φιλοξενήσει και τι είδους προφυλάξεις λαμβάνουν οι άνθρωποί της.
- Η καθαριότητα σε ένα ξενοδοχείο πιθανότατα θα είναι πιο λεπτομερή, ειδικά σε αλυσίδες ξενοδοχείων που έχουν μονάδες με πολλαπλές τοποθεσίες.
- Οι ενοικιάσεις κατοικιών δεν προσφέρουν το ίδιο επίπεδο εποπτείας. Οι μεγάλες αλυσίδες είναι επίσης πολύ ”ανοιχτές” σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνουν για την προστασία των επισκεπτών τους, και συχνά μπορεί να βρει κανείς λεπτομερή σχέδια στους ιστοτόπους τους. Αυτά δεν θα τα βρούμε σε ενοικίαση Airbnb.
- Τα ξενοδοχεία μπορεί να ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο λόγω των περισσότερων ανθρώπων που κινούνται εκεί και δύσκολα οι επισκέπτες θα κρατήσουν τις αποστάσεις σε ασανσέρ, lobby κ.λπ.
Χρήσιμες συμβουλές είτε βρεθούμε σε ξενοδοχείο είτε σε Airbnb
* Να επισκεφθούμε το κατάλυμα περιόδους που δεν υπάρχει αιχμή
* Να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις
* Να ζητήσουμε εγγυήσεις για την ασφάλειά μας
* Να απολυμάνουμε τις επιφάνειες και τον εαυτό μας
* Να πάρουμε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις φεύγοντας από το σπίτι μας
Μην ξεχνάτε ότι το διαβάσατε στο blog μου στο Travelstyle.gr
Ακολουθήστε με και στο instagram για περισσότερες πληροφορίες και ταξιδιωτικά tips που δεν θα δείτε στο travelstyle.gr
Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr: