Καλό μήνα! Μετά την πρόγνωση του καιρού για σήμερα 1η του μήνα εδώ θα δούμε την μακροπρόθεσμη πρόγνωση του καιρού για όλο τον Φεβρουάριο για να ξέρουμε τι μας περιμένει!
Σε γενικές γραμμές το πρώτο δεκαήμερο του μήνα (01-10/02) χαρακτηρίζεται από χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις μέσες κλιματικές τιμές, έντονες βροχές τοπικά στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Στη συνέχεια θα υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας και σε γενικά καλές καιρικές συνθήκες προς το τέλος του δεκαημέρου.
Κατά το 2ο δεκαήμερο του μήνα (11 – 20/02) αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας με χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας και τοπικά έντονα φαινόμενα ενώ το 3ο δεκαήμερο του μήνα (21 – 28/02) οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες από τις μέσες κλιματικές τιμές με χιονοπτώσεις στις αρχές του δεκαημέρου στα κεντρικά και βόρεια και σταδιακά στην ανατολική και νότια ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.
Δείτε την μηνιαία αναλογική εκτίμηση για τον Φεβρουάριο από τον Σάκη Αρναούτογλου
όπως τη δημοσίευσε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.
Αναλυτικά έγραψε:
ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
(Για όσους δεν γνωρίζουν να διαβάζουν τους χάρτες υπάρχει επεξήγηση στο παρακάτω κείμενο αλλά παρακαλώ να διαβαστεί με ιδιαίτερη προσοχή για να μην υπάρξουν παρερμηνείες)
Η Αναλογική μέθοδος, βασίζεται στην μελέτη και την ανάλυση των δεικτών της ταλάντωσης Madden-Julian (MJO) που αποτελεί και το μεγαλύτερο στοιχείο της ενδοεποχιακής μεταβλητότητας στην τροπική ατμόσφαιρα η οποία και δείχνει να παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση της διάταξης των συστημάτων στη βόρεια Αμερική και την Ευρώπη σε συνδυασμό και με την λεπτομερή ανάλυση και σύγκριση της διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων τα τελευταία 70 χρόνια στην Ευρώπη ώστε να δώσει μια πιθανή επερχόμενη διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στην Ευρώπη τις επόμενες 25-30 ημέρες!
Για αυτούς που δεν γνωρίζουν να διαβάζουν του χάρτες:
Πάρα πολύ πολύ γενικά γιατί υπάρχουν και κάποιες πολύ λίγες εξαιρέσεις:
Στους χάρτες (ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ) με τίτλο “Geop 500hPa & pression au sol” οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν γενικά καλό καιρό από πλευράς φαινόμενων και κυρίως όταν βρίσκονται κοντά με τις πορτοκαλί αποχρώσεις, ενώ οι πορτοκαλί αποχρώσεις υποδηλώνουν πολύ καλές καιρικές συνθήκες χωρίς φαινόμενα και χωρίς ανέμους! Αντίθετα οι πράσινες αποχρώσεις και κυρίως αυτές προς το μπλε και μοβ υποδηλώνουν αλλαγή του καιρού έως και κακοκαιρία!
Οι χάρτες με τίτλο “Temperature a 850hpa” χρησιμεύουν για την ανάλυση των αερίων μαζών από θερμοκρασιακής πλευράς. Σε γενικές γραμμές και πάντα λαμβάνοντας υπόψη την εποχή: Οι κίτρινες αποχρώσεις υποδηλώνουν μαλακό έως πολύ μαλακό καιρό, οι πορτοκαλί ζεστό, και οι κόκκινες ιδιαίτερα έως πολύ ζεστό για την εποχή καιρό, ανάλογα με το πόσο έντονες είναι οι αποχρώσεις! Αντίθετα οι πράσινες αποχρώσεις υποδηλώνουν κάποια σχετική ψύχρα ανάλογα με το υψόμετρο φυσικά, ενώ οι μπλε αποχρώσεις υποδηλώνουν κρύο το οποίο γίνεται τσουχτερό όσο πιο σκούρες γίνονται αυτές και στην περίπτωση του μωβ χρώματος θα μιλάμε για συνθήκες ψύχους!
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όπως όλες οι μακροχρόνιες εκτιμήσεις καιρού έτσι κι αυτή είναι εντελώς ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ και ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΓΝΩΣΗ οπότε καλό θα είναι να ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ως βάση για προγραμματισμό εργασιών ή δραστηριοτήτων!
Οι χάρτες όπως τους δημοσιεύει στην ανάρτησή του:
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr
- Η πιο βροχερή πόλη της Ελλάδας – Εκεί που ο ήλιος… ξεχνάει να βγει
- Από το καλοκαίρι στον… χειμώνα! Ταξιδεύουμε σε 3 χώρες που λένε “αντίο” στο κρύο ακόμα κι όταν στις άλλες χιονίζει και κάνουμε στάση στην πιο παγωμένη πόλη του κόσμου!
- Καιρός 1/2: Πρωτομηνιά με ισχυρές καταιγίδες μέχρι το βράδυ – Έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ…