Στα ανθρακωρυχεία στη Jharia στην Ινδία, οι εργαζόμενοι παίρνουν δυο δολάρια για να φορτώσουν πέντε φορτηγά με κάρβουνο.«Η Jharia ήταν κάποτε ένα καταπράσινο δάσος», λέει στο CNN Greece ο φωτογράφος Ronny Sen από την Καλκούτα που απαθανάτισε τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτή την «κόλαση».
Στα τέλη του 18ου αιώνα τα πάντα άλλαξαν στην περιοχή καθώς το πράσινο δάσος άρχισε να γίνεται τεράστιο ανθρακωρυχείο.
Στις φωτογραφίες του Sen το μοναδικό χρώμα που κυριαρχεί είναι το μαύρο του κάρβουνου. Φλόγες καίνε στις πλαγιές των βουνών.
Τι ήταν αυτό που σου έδωσε την ιδέα να ξεκινήσεις αυτό το φωτογραφικό έργο, τον ρωτάω: «Εργάστηκα ως μεταφραστής για τους κινηματογραφιστές Tiane Doan Na Champassak και Jean Dubrel σε ένα φιλμ τους στα ανθρακωρυχεία της Jharia. Δεν σχεδίαζα να φωτογραφίσω γι αυτό δεν είχα πάρει μαζί μου τη φωτογραφική μου μηχανή, αλλά… Άρχισα λοιπόν να φωτογραφίζω τους ανθρώπους με την κάμερα του κινητού μου τηλεφώνου. Το τοπίο ήταν συγκλονιστικό. Ήταν πραγματικά μια σουρεαλιστική εμπειρία.»
Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο «End Of Time». Είναι όλες τους τραβηγμένες με το κινητό του.
«Βρισκόμουν εκεί με τον Tiane και τον Jean. Κάποια στιγμή άρχισα να τραβάω φωτογραφίες με το κινητό μου επικεντρώνοντας στους ανθρώπους που περνούν τη ζωή τους στα ορυχεία. Πολλοί από αυτούς εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των υπόγειων πυρκαγιών και της επέκτασης των ορυχείων. Και στη συνέχεια, φυσικά, υπάρχουν τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται από τη ρύπανση.»
Πρόσωπο με πρόσωπο με τους κανίβαλους ασκητές του Γάγγη (video)
Πολλά χωριά στη Jharia δεν υπάρχουν πια. Έχουν εξαφανιστεί. Οι κάτοικοί τους έφυγαν επίσης, αναζητώντας αλλού δουλειά και ευκαιρίες. Οι περισσότεροι συνήθως εξαρτώνται από τον άνθρακα. Δεν διαθέτουν άλλες δεξιότητες, οπότε δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουν να δουλεύουν σε ορυχεία.
Διάσημα έργα ζωγράφων «ζωντανεύουν»: Από την Μόνα Λίζα ως την Κραυγή
πηγή:cnn.gr