Σίγουρα σε μια χώρα σαν την Ιταλία, που φημίζεται για τα εξαιρετικά εστιατόρια της και την πεντανόστιμη κουζίνα της, κάποιος θα μπορούσε να βρει πολύ ωραιότερα μέρη για να απολαύσει αγαπημένα ιταλικά εδέσματα από το «InGalera», θα χάσει ωστόσο από την μοναδική εμπειρία που προσφέρει.
Το InGalera βρίσκεται στο Μιλάνο, όχι σε κάποια από τις σικ συνοικίες του, αλλά εντός του σωφρονιστικού καταστήματος «Bollate», μια μεσαίας ασφαλείας φυλακή όπου κρατούνται 1.100 καταδικασμένοι για διάφορα αδικήματα.
Και ναι, όπως θα έχετε ήδη φανταστεί όλοι σχεδόν οι υπάλληλοι του εστιατορίου, από τον μάγειρα μέχρι τους σερβιτόρους, προέρχονται ακριβώς από αυτούς τους κρατούμενους, σε ένα εκτός των άλλων κοινωνικό εγχείρημα που στοχεύει στην κοινωνική επανένταξη των φυλακισμένων.
Βόμβα στην αγορά: Τέσσερα νέα Mall ανοίγουν στην Αθήνα!
Η γυναίκα πίσω από αυτήν την πρωτοβουλία, η Σίλβια Πολέρι, δεν προσπαθεί να κρύψει τίποτα. Το αντίθετο. Ονομάζει το εστιατόριο «InGalera», που στα ιταλικά σημαίνει «Στην Φυλακή» και διακοσμεί τους τοίχους του εστιατορίου με αφίσες από γνωστές ταινίες με θέμα τις φυλακές, όπως το φημισμένο «Απόδραση από το Αλκατράζ», με τον Κλιντ Ίστγουντ.
Και η αντίδραση από το γαστρονομικό κοινο της πόλης, και όχι μόνο, είναι παραπάνω από θετική. Το εστιατόριο έχει γίνει ήδη διάσημο, με πελάτες όπως τραπεζίτες ή την Μις Ιταλία, ενώ στο tripadvisor, οι υπηρεσίες του έχουν βαθμολογηθεί με 4,5 αστέρια (στα 5) από τους επισκέπτες του.
«Ήρθαμε αρχικά από περιέργεια» λέει η Κάρλα Μπόργκι, η οποία μαζί με άλλες φίλες της επέλεξαν το InGalera για το δείπνο τους, «θέλαμε να δούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση» προσθέτει. «Το φαΐ όμως είναι όντως εξαιρετικό» λέει σχεδόν με έκπληξη.
Ανάμεσα στα πολλά γευστικά πιάτα που μπορείτε να δοκιμάσετε, τα οποία εκτός από την ουσία έχουν και εξαιρετική παρουσίαση, το τραγανό πλοκάμι χταποδιού με νουντλς (13 ευρώ), η αλμυρή τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και αρακά (10 ευρώ), το ριζότο με μανιτάρια (12 ευρώ), το σπαγγέτι με γαρίδες, πιπεριές και εσπεριδοειδή (14 ευρώ), το μοσχαρίσιο φιλέτο με κόκκινο λάχανο, μπέικον και σταφύλια (20 ευρώ), το μενταγιόν πεσκανδρίτσας με σπανάκι, κουκουνάρι και σταφίδες (18 ευρώ), και μια σειρά υπέροχων γλυκών, όλα στα 7 ευρώ.
Το πρότζεκτ αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα χρόνιων προσπαθειών των Ιταλών να εκσυγχρονίσουν το σωφρονιστικό τους σύστημα, μετά και από αναφορές ακόμη και του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, για άθλιες συνθήκες και αναχρονιστικές μεθόδους.
Η Bollate άλλωστε ήταν από τις πρωτοπόρες φυλακές σε αυτόν τον τομέα, καθώς έχει ξεκινήσει πάνω από μια δεκαετία τώρα εναλλακτικές διαδικασίες σωφρονισμού, όπως είναι η συνεργασία της με ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες και προσλαμβάνουν άτομα από τους κρατούμενους της.
Θεσσαλονίκη: Η καλύτερη all day & night εμπειρία στην πόλη!
Όπως λέει και ο διευθυντής της, Μάσιμο Παρίσι, οι κρατούμενοι βγαίνουν μόνοι τους από την φυλακή, ταξιδεύουν μέχρι τον προορισμό τους με τα μέσα μεταφοράς και χωρίς αστυνομική συνοδεία και στο τέλος επιστρέφουν στο σωφρονιστικό κατάστημα αφού έχουν ολοκληρώσει την εργασία τους. «Μόνο ένας στα τόσα χρόνια δεν γύρισε στην προκαθορισμένη ώρα, αλλά ακόμη και αυτός επέστρεψε την επόμενη εβδομάδα», τονίζει ο Παρίσι.
Ήταν μέσω αυτής της διαδικασίας που η Πολέρι γνώρισε την φυλακή και τους κρατούμενους της, όταν το 2004 ξεκίνησε να προσλαμβάνει άτομα για το εστιατόριο της από τον πληθυσμό της Bollate. Ο κάθε κρατούμενος λαμβάνει μισθό 1000 ευρώ τον μήνα, ενώ μοιράζονται και τα φιλοδωρήματα.
Η Πορέλι που ήταν νηπιαγωγός για 22 χρόνια, βρήκε τα απαραίτητα κεφάλαια από επενδύτες, μέχρι και η PriceWaterHouseCoopers συνεισέφερε, σχεδίασε το εσωτερικό με έναν τοπικό αρχιτέκτονα, προσέλαβε τον μαιτρ και τον επαγγελματία σεφ και σύντομα άνοιξε τις πύλες του για το κοινό.
Ο σεφ, ο Ιβάν Μάντζο, δεν φαίνεται να εντυπωσιάζεται από την συνεργασία του με κατάδικους, κάποιοι από αυτούς για σοβαρά εγκλήματα. «Έχω γνωρίσει τόσους τρελούς ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια στις κουζίνες που είναι οι τελευταίοι που θα με τρομάξουν» λέει χαρακτηριστικά.
«Μια μόνο φορά έχω αγχωθεί» αποκαλύπτει η Πολέρι, «όταν έμαθα ότι η κορυφαία γευσιγνώστρια της Κοριέρε Ντε Λα Σέρα, της γνωστής ιταλικής εφημερίδας, ήρθε και δείπνησε κρυφά στο εστιατόριο». Μέχρι να δημοσιευθεί η κριτική της, δεν μπορούσα να ησυχάσω», δηλώνει.
Τελικά και αυτή η κριτική ήταν διθυραμβική. Για το φαΐ, για την ατμόσφαιρα, για το σέρβις, για τις τιμές. Η Πορέλι και οι υπόλοιποι συντελεστές αυτής της εξαιρετικής ιδέας δεν μπορούσαν πάρα να είναι πολύ ευχαριστημένοι με την επιτυχία τους.
Πηγή: iefimerida.gr