Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
9.7 C
Athens
HomeTravel NewsΙταλία: Τι είναι το «σούπερ πράσινο πάσο» που τέθηκε σε ισχύ από...

Ιταλία: Τι είναι το «σούπερ πράσινο πάσο» που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα

Τέθηκε σήμερα 10 Ιανουαρίου σε ισχύ στην Ιταλία το διευρυμένο σούπερ πράσινο πάσο εμβολιασμένου.

Ουσιαστικά, το σούπερ πάσο, το οποίο προϋποθέτει τουλάχιστον δύο δόσεις του εμβολίου, γίνεται υποχρεωτικό για πρόσβαση σε ξενοδοχεία, αστικά μέσα μεταφοράς, εκθέσεις και χιονοδρομικά κέντρα. Αλλά και για να καθίσει κάποιος σε εξωτερικούς χώρους καφέ και εστιατορίων.

- Advertisement -

Πρόκειται σχεδόν για λοκντάουν που επιβάλλεται στους ανεμβολίαστους”, γράφει ο Τύπος.

Από το πρωί στη Ρώμη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας η αστυνομία και οι καραμπινιέροι πραγματοποιούν ελέγχους για να επιβεβαιώσουν την τήρηση των νέων μέτρων.

Στα μέσα μαζικής μεταφοράς, παράλληλα, είναι υποχρεωτική πλέον η χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας.

Ευρωπαϊκή Ένωση: 9μηνη διάρκεια για τα πιστοποιητικά εμβολίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο τέλος του προηγούμενου μήνα 2 μέρες πριν την Πρωτοχρονιά, ενέκρινε νέους κανόνες που ορίζουν δεσμευτική ημερομηνία λήξης εννέα μηνών —ή 270 ημερών— για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για ταξίδια στην ΕΕ.

Από την 1η Φεβρουαρίου, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να δέχονται πιστοποιητικά εμβολιασμού για ταξιδιωτικούς σκοπούς για 270 ημέρες μετά τον αρχικό εμβολιασμό του κατόχου και δεν μπορούν «ούτε να παρατείνουν αυτήν την περίοδο, ούτε να συντομεύσουν αυτήν την περίοδο», είπε ένας εκπρόσωπος.

Λόγω έλλειψης σαφών πληροφοριών σχετικά με την προστασία μετά από μια πρώτη σειρά εγκοπών, το αρχικό πλαίσιο ψηφιακών πιστοποιητικών COVID της ΕΕ άφησε τις χώρες να αποφασίσουν για πόσο χρόνο θα πρέπει να γίνονται δεκτά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για ταξίδια.

Ψηφιακό πιστοποιητικό covid

Καθώς η εξάπλωση της παραλλαγής Omicron έχει προκαλέσει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, το στέλεχος υποστηρίζει ότι μια ενιαία περίοδος αποδοχής είναι κρίσιμη για τον συντονισμό των ταξιδιωτικών μέτρων.

«Η δύναμη και η επιτυχία αυτού του ανεκτίμητου εργαλείου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις έγκειται στη συνεκτική χρήση του σε ολόκληρη την ΕΕ», ανέφερε σε δήλωσή της η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη.  Το χρονοδιάγραμμα των εννέα μηνών δίνει στις χώρες επιπλέον τρεις μήνες για να ξεκινήσουν εκστρατείες εμβολιασμού.

Η ημερομηνία λήξης δεν θα καταχωρηθεί στο πιστοποιητικό, αλλά οι εφαρμογές που χρησιμοποιούνται για την επαλήθευση των πάσου θα προσαρμοστούν ώστε να θεωρούν ότι τα πιστοποιητικά παλαιότερα των 270 ημερών έχουν λήξει. Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης κανόνες για τη σαφή διάκριση ενός πλήρους αρχικού κύκλου εμβολιασμού από μια αναμνηστική δόση στο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,078LikesLike
88,735 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ