Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025
13.2 C
Athens
HomeΑττικήΑθήναΗ ιστορία των Αθηνών, που συγκίνησε ολόκληρο τον πλανήτη

Η ιστορία των Αθηνών, που συγκίνησε ολόκληρο τον πλανήτη

Η άγνωστη ιστορία που έγινε γνωστή και συγκίνησε ολόκληρο τον πλανήτη!

Η ιστορία της Αθήνας χάνεται στα βάθη του χρόνου και αυτό είναι… το πιο δυνατό της «χαρτί». Αποτυπωµένη στα ξακουστά µνηµεία της, έχει καταφέρει να επιβληθεί… οικουµενικά και αποτελεί όχι µόνο πόλο έλξης αλλά και παρακαταθήκη από την οποία µπορεί να αντλεί νέα δυναµική.

- Advertisement -

5ος αι. π.Χ.

Μετά τις νίκες κατά των Περσών στον Μαραθώνα το 490 π.Χ. και στη Σαλαµίνα το 480 π.Χ., µε πρωταγωνιστές τους Αθηναίους, η πόλη γνωρίζει τη µεγαλύτερη ακµή της, η οποία ταυτίζεται µε τον κλασικό αρχαιοελληνικό πολιτισµό, που προκαλεί µέχρι σήµερα τον παγκόσµιο θαυµασµό.

Ο Περικλής βάζει µπρος το µεγάλο πρόγραµµα ανοικοδόµησης των ναών της Ακρόπολης, στη µορφή που σώζονται µέχρι σήµερα.

Διαβάστε ακόμα: Στεμνίτσα: Η όμορφη της Αρκαδίας και άλλα 7 χωριά!

Τα µεγαλύτερα «µυαλά» του ελληνικού κόσµου κατοικούν στην Αθήνα, που φτάνει σε απίστευτες επιτεύξεις σε όλους τους τοµείς, από τη φιλοσοφία και το θέατρο µέχρι την αρχιτεκτονική και τη γλυπτική, αλλά και τη ναυτιλία και το εµπόριο.

Ωστόσο, ο Πελοποννησιακός Πόλεµος µε τη Σπάρτη (431-404 π.Χ.) θα φθείρει την ισχύ της πόλης.

2ος αι. µ.Χ.

Ο Ρωµαίος αυτοκράτορας Αδριανός επισκέπτεται τρεις φορές την Αθήνα και γίνεται «προστάτης» της. Η πόλη επεκτείνεται, νέα σπουδαία οικοδοµήµατα ανεγείρονται (Ναός του Ολυµπίου Διός), ενώ οι φιλοσοφικές σχολές της είναι ξακουστές σε όλο τον ρωµαϊκό κόσµο.

Διαβάστε ακόμα: Σε αυτό το χωριο ζουν ΜΟΝΟ 2 άνθρωποι και ΔΕΝ τους ενοχλεί καθόλου!- Η ιστορία τους, πίσω απο την απόφαση

Τον ίδιο αιώνα ξεχωρίζει η µορφή του Ηρώδη του Αττικού (101-177 µ.Χ.), του πρώτου Έλληνα που έγινε ύπατος της Ρώµης.

Σπουδαίος λόγιος, από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της εποχής του, χρηµατοδότησε το Ηρώδειο αλλά και µια σειρά άλλα σηµαντικά οικοδοµήµατα. Παρά την καταστροφική επιδροµή των Ερούλων το 267 µ.Χ., η πόλη θα συνεχίσει να απολαµβάνει πνευµατική αίγλη για αρκετούς αιώνες ακόµα.

1204
Η βυζαντινή περίοδος τελειώνει και η Φραγκοκρατία αρχίζει. Στο πλαίσιο της Δ΄ Σταυροφορίας, η Αθήνα παραχωρείται στους Φράγκους ηγεµόνες Ντε λα Ρος.

Οι Λατίνοι δεν θα καταφέρουν να επιβάλουν την πίστη και την κουλτούρα τους στον ντόπιο ορθόδοξο πληθυσμό, αλλά θα γοητευτούν οι ίδιοι από τα µνηµεία και τη λαµπρή ιστορία της πόλης. Η περίοδος αυτή τελειώνει µε την οθωµανική κατάκτηση (1453).

1803
Ο λόρδος Έλγιν αφαιρεί -και µεταφέρει στην Αγγλία µέχρι το 1812- το µεγαλύτερο µέρος του γλυπτού διάκοσµου του Παρθενώνα, έχοντας πάρει σχετική άδεια από τις οθωµανικές Αρχές.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα παραµένουν από τότε στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ η διεκδίκησή τους από την Ελλάδα θα πάρει µορφή εθνικού στόχου χάρη στις πρωτοβουλίες της Μελίνας Μερκούρη από το 1983. Η ίδρυση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, που εγκαινιάστηκε το 2009, θα δώσει άλλη διάσταση σε αυτήν τη διεκδίκηση.

1834
Η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, µόλις έναν χρόνο µετά τον ερχοµό στην Ελλάδα του Όθωνα και της αντιβασιλείας του.

Οι Βαυαροί, πιστοί στο τότε κυρίαρχο στην Ευρώπη κλασικό ιδεώδες, ρίχνουν βάρος στο να αναδείξουν το αρχαίο προφίλ της πόλης. Μέσα στις επόµενες δεκαετίες σπουδαίοι αρχιτέκτονες, όπως ο Θεόφιλος Χάνσεν και ο Ερνέστος Τσίλλερ, θα κοσµήσουν την Αθήνα µε σπουδαία νεοκλασικά κτήρια, κατά κανόνα µε χρηµατοδότηση από πλούσιους Έλληνες των παροικιών του εξωτερικού.

Η οικονοµική σηµασία της πρωτεύουσας µέχρι τα τέλη του αιώνα παραµένει µικρή, ωστόσο είναι το αδιαφιλονίκητο κέντρο της πολιτικής ζωής -όπου ξεχωρίζουν γεγονότα όπως το κίνηµα για την παραχώρηση Συντάγµατος (1843).

1896
Η Αθήνα φιλοξενεί τους πρώτους σύγχρονους Ολυµπιακούς Αγώνες, στο πλήρως ανακατασκευασµένο χάρη στη δωρεά του Γεωργίου Αβέρωφ Παναθηναϊκό (Καλλιµάρµαρο) Στάδιο -κι όλα αυτά σε µια Ελλάδα επισήµως πτωχευµένη από το 1893.

Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ κηρύσσει την έναρξη των αγώνων, που γνωρίζουν µεγάλη επιτυχία, ενώ ντελίριο ενθουσιασµού σκορπά η είσοδος στο στάδιο του Σπύρου Λούη, που κερδίζει το χρυσό µετάλλιο στον Μαραθώνιο.

1922
Η πρωτεύουσα θα αλλάξει µε τον ερχοµό χιλιάδων προσφύγων από τη Μικρά Ασία, που µέσα στα επόµενα χρόνια θα εγκατασταθούν σε καινούριες συνοικίες (Νέα Σµύρνη, Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια, Καισαριανή, Βύρωνας, Νέα Ερυθραία κ.α.).

Αν και αρχικά οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι άσχηµες, θα συµβάλουν σηµαντικά στην οικονοµική -και όχι µόνο- ανάπτυξη της πόλης και της χώρας. Τα άφθονα -και φθηνά- εργατικά χέρια θα αξιοποιηθούν για την ίδρυση νέων βιοµηχανιών στον Μεσοπολέµο.

1944
Οι δύσκολες στιγµές της γερµανικής Κατοχής τελειώνουν µε την Απελευθέρωση (12 Οκτωβρίου 1944), πολύ γρήγορα όµως η Αθήνα βυθίζεται στη δίνη του εµφύλιου σπαραγµού. Στα Δεκεµβριανά θα καταστραφεί µεγάλο τµήµα των υποδοµών της πόλης.

Οι κοινωνικές και πολιτικές πληγές θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να κλείσουν, όµως από τα µέσα της επόµενης δεκαετίας αρχίζει η οικονοµική ανάκαµψη. Η µαζική εγκατάσταση πληθυσµού από την επαρχία, σε συνδυασµό µε τη λύση της αντιπαροχής που επελέγη για τη στέγασή του, θα εξαφανίσουν για πάντα την παλιά Αθήνα µε τα διώροφα, τις αλάνες και την ατµόσφαιρα γειτονιάς.

1985
Η Αθήνα αναδεικνύεται πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης -ένας θεσµός που εµπνεύστηκε και υλοποίησε η Μελίνα Μερκούρη.

Το βιοτικό επίπεδο είναι πια σηµαντικά βελτιωµένο, ο πληθυσµός της πόλης πλησιάζει το υψηλότερο σηµείο του, διεθνείς τάσεις ασκούν όλο και µεγαλύτερη επιρροή στη νεολαία και τα δυναµικά στρώµατα, αλλά την ίδια στιγµή η υποβάθµιση του αστικού περιβάλλοντος απασχολεί όλο και περισσότερο.

2004
Η διοργάνωση των 28ων Ολυµπιακών Αγώνων είναι µια ευτυχισµένη στιγµή για την πόλη, που τη φέρνει και πάλι στο προσκήνιο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Κι ενώ η κοσµοπολίτικη πλευρά της βρίσκεται στο απόγειό της, η οικονοµική κρίση που ξεκινά (επισήµως) το 2010, σε συνδυασµό µε την όξυνση του µεταναστευτικού ζητήµατος και την αυξηµένη εγκληµατικότητα, θα δοκιµάσουν τις αντοχές της Αθήνας και των κατοίκων της. Οι εικόνες από τις µεγάλες διαδηλώσεις στο Σύνταγµα θα κάνουν τον γύρο του κόσµου επί µήνες…

2015 – μέχρι σήμερα
Το 2015 υπήρξε χρονιά-σταθμός για τις πολιτικές εξελίξεις που επηρέασαν την πρωτεύουσα αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Για πρώτη φορά εκλέγεται κυβέρνηση με αριστερό πρόσημο, η οποία υπόσχεται ότι θα καταργήσει τη μνημονιακή πολιτική.

Τον Ιούλιο του 2015 η πλειοψηφία των Αθηναίων πολιτών βγαίνει στους δρόμους για να πανηγυρίσει την επικράτηση του «ΟΧΙ» στο σχετικό δημοψήφισμα για το αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των δανειστών.

Ένα «όχι» όμως που ποτέ δεν έγινε πράξη… Μαζί με όλους τους Έλληνες, έτσι και οι Αθηναίοι αρχίζουν να συμβιβάζονται με την ιδέα ότι το τέλος της κρίσης δεν είναι τόσο κοντά… ωστόσο η αισιοδοξία και η διάθεση για… νέα ξεκινήµατα δεν εγκαταλείπει τους πολίτες!

1. To Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, που εγκαινιάστηκε το 2009

2. Η κηδεία του Περικλή όπως απεικονιζόταν στο νόµισµα των 50 δρχ. του 1955. Ο περίφηµος λόγος, που δόθηκε στο τέλος του πρώτου χρόνου του Πελοποννησιακού πολέµου (431-404 π.Χ)

3. Η εκκλησία της Παναγίας Καπνικαρέας, που χρονολογείται στον 11ο αιώνα

4. Γλυπτός διάκοσµος Παρθενώνα, σκηνή Κενταυροµαχίας

5. Χάλκινος δισκοβόλος στο Παναθηναϊκό Στάδιο, που φιλοξένησε τους πρώτους Ολυµπιακούς Αγώνες το 1896

6. Άγαλµα της Αθηνάς, της Θεάς της φιλοσοφίας και της σοφίας

7. To Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιµάρµαρο)

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,045LikesLike
88,606 FollowersFollow
185,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ