Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
19.2 C
Athens
HomeTravel NewsΙσλανδία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ηφαιστειακή έκρηξη

Ισλανδία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ηφαιστειακή έκρηξη

Η έκρηξη στη χερσόνησο του Reykjanes στην Ισλανδία που γέμισε λάβα και σκόνη τον νυχτερινό ουρανό, είναι προφανές πως έχει διάφορες συνέπειες. Ωστόσο, τα αεροπορικά ταξίδια δεν φάνηκε να επηρεάζονται.

Μετά από εβδομάδες αναμονής, μια ηφαιστειακή έκρηξη στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ισλανδίας έστειλε λάβα στον νυχτερινό ουρανό αργά την περασμένη Δευτέρα και ώθησε τις αρχές σε λειτουργία δράσης την Τρίτη. Η έκρηξη, η οποία ήταν μεγαλύτερη από ό,τι είχαν προβλέψει οι ηφαιστειολόγοι, συνέβη όχι μακριά από μια πόλη που εκκενώθηκε και ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

- Advertisement -

Η Ισλανδία έχει εμπειρία στις ηφαιστειακές εκρήξεις και οι αρχές κινήθηκαν γρήγορα για να καθησυχάσουν το κοινό ότι δεν υπήρχε άμεση απειλή για τη ζωή. «Είμαστε προετοιμασμένοι και παραμένουμε σε εγρήγορση», έγραψε ο Πρόεδρος Gudni Johannesson στο X (twitter)

Τόνισαν επίσης ότι τα ταξίδια δεν επηρεάστηκαν – μια σαφής προσπάθεια να αποτραπούν οι ανησυχίες μιας επανάληψης του 2010, όταν ένα σύννεφο τέφρας από μια άλλη έκρηξη στην Ισλανδία επηρέασε τις πτήσεις σε όλη την Ευρώπη .

Τι συνέβη;

Η έκρηξη ξεκίνησε αργά τη Δευτέρα 18/12, με συντριβάνια λάβας να ξεχύνονται από μια ρωγμή μέσα σε ένα ηφαιστειακό σύστημα στη χερσόνησο του Ρέικιανες, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ισλανδίας και την πρωτεύουσά της, το Ρέικιαβικ. Το βίντεο με ελικόπτερο που κοινοποιήθηκε από την Πολιτική Άμυνα της Ισλανδίας δείχνει ατμό να ανεβαίνει από ένα λαμπερό, φιδίσιο ποτάμι λάβας.

Οι ηφαιστειολόγοι είπαν αρχικά ότι η έκρηξη είχε συμβεί σε μια από τις χειρότερες δυνατές τοποθεσίες. Η ρωγμή, η οποία έχει μήκος περίπου 2,5 μίλια, δεν απέχει πολύ από το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Svartsengi, μια γεωθερμική εγκατάσταση που παρέχει ζεστό νερό σε ολόκληρη τη χερσόνησο. Και απέχει μόλις δύο μίλια από το Γκρίνταβικ, μια πόλη με περισσότερους από 3.500 κατοίκους που εκκενώθηκε τον περασμένο μήνα μετά την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που προκάλεσε ανησυχίες ότι ήταν πιθανή μια έκρηξη ηφαιστείου.

Αλλά αφού πέταξαν πάνω από το σημείο της έκρηξης, οι ηφαιστειολόγοι είπαν ότι η άμεση κατάσταση φαινόταν λιγότερο τρομερή από ό,τι αρχικά φοβόταν.

Κινδυνεύουν οι άνθρωποι;

Οι ηφαιστειολόγοι παρατήρησαν ότι η κατεύθυνση της ροής της λάβας ήταν απρόβλεπτη. Αν και το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο είπε το απόγευμα της Τρίτης ότι η ένταση της έκρηξης «συνεχίζει να μειώνεται», με τη ροή να εκτιμάται ότι ήταν περίπου το ένα τέταρτο αυτής που ήταν αρχικά, δεν ήταν αμέσως σαφές πόσο καιρό θα διαρκέσει.

«Το γεγονός ότι η δραστηριότητα μειώνεται ήδη δεν αποτελεί ένδειξη για το πόσο θα διαρκέσει η έκρηξη, αλλά μάλλον ότι η έκρηξη φτάνει σε κατάσταση ισορροπίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ωστόσο, επειδή η πληγείσα περιοχή είχε εκκενωθεί προηγουμένως, η έκρηξη «δεν αποτελεί άμεση απειλή για τους ανθρώπους», δήλωσε η τουριστική επιτροπή της Ισλανδίας σε δήλωση το πρωί της Τρίτης. Η περιοχή έκλεισε για την κυκλοφορία και ο κίνδυνος για τις κοντινές ενεργειακές υποδομές αξιολογείται, πρόσθεσε η κυβέρνηση της Ισλανδίας σε δήλωση. Ωστόσο, οι αρχές προειδοποίησαν να μην πλησιάσουν πολύ, με την Hjordis Gudmundsdottir, εκπρόσωπο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, να τονίζει ότι δεν πρόκειται για «τουριστικό ηφαίστειο».

Και η Μετεωρολογική Υπηρεσία είπε ότι κάποια ρύπανση από αέριο μπορεί να εντοπιστεί στην πρωτεύουσα αργότερα την Τρίτη ως αποτέλεσμα της έκρηξης.

Επηρεάζει τα ταξίδια και τον τουρισμό;

Οι αρχές της Ισλανδίας είχαν ανεβάσει τον αεροπορικό συναγερμό σε πορτοκαλί , επειδή η τέφρα από μια ηφαιστειακή έκρηξη θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τα αεροσκάφη που πετούν στον Βόρειο Ατλαντικό.

Ωστόσο, από το πρωί της Τρίτης, όλες οι πτήσεις από και προς τη χώρα εκτελούνταν σύμφωνα με το πρόγραμμα, σύμφωνα με δήλωση του τουριστικού συμβουλίου της Ισλανδίας. Σημειώνεται επίσης ότι προηγούμενες εκρήξεις στην περιοχή δεν είχαν επηρεάσει τα αεροπορικά ταξίδια.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι παρακολουθεί «στενά» την κατάσταση και είναι «έτοιμος να λάβει οποιαδήποτε ενέργεια εάν χρειαστεί».

Αλλά ο Ντέιβ ΜακΓκάρβι, ηφαιστειολόγος στο Πανεπιστήμιο Λάνκαστερ της Βρετανίας, είπε ότι οι εκρήξεις σχισμάτων που κυριαρχεί η λάβα, όπως αυτή τείνουν να «παράγουν λίγη ή καθόλου τέφρα».
Η έκρηξη αιφνιδίασε ορισμένους στην Ισλανδία, δεδομένου ότι οι ανησυχίες για μια επικείμενη έκρηξη είχαν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες. Η κοντινή τουριστική Meeca, η Blue Lagoon, η οποία είχε κλείσει τον Νοέμβριο λόγω σεισμού που σχετίζεται με πιθανές ηφαιστειακές εκρήξεις, μόλις άνοιξε ξανά για τους επισκέπτες την Κυριακή.

Το πρωί της Τρίτης, ο ιστότοπος εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι θα κλείσει ξανά προσωρινά.

Συνολικά, ο Sigurdur Ingi Johannsson, υπουργός υποδομών της χώρας, είπε στο RUV, τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα , «Φαίνεται ότι ήμασταν αρκετά τυχεροί», προσθέτοντας: «Ελπίζουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί».

Οι επιστήμονες θα κάνουν μετρήσεις για να προσπαθήσουν να δουν εάν νέο υπόγειο μάγμα ρέει προς το σημείο της έκρηξης. Αυτό θα μπορούσε να καθορίσει εάν αυτό είναι πιθανό να τελειώσει σε ημέρες ή να διαρκέσει για εβδομάδες, σύμφωνα με τον κ. McGarvie.

«Μια πτυχή μείζονος ανησυχίας είναι πού θα πάει η λάβα», είπε μέσω email. «Οπουδήποτε προς τα βόρεια είναι χρήσιμο για την εκκενωμένη πόλη Grindavík». Προς το παρόν, η λάβα φαίνεται να ρέει προς την καλύτερη δυνατή κατεύθυνση, δήλωσε στο RUV η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Katrin Jakobsdottir. Αλλά «αυτό μπορεί να αλλάξει με σύντομο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Πόσο συχνά συμβαίνουν ηφαιστειακές εκρήξεις στην Ισλανδία;

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις δεν είναι ασυνήθιστες στην Ισλανδία, η οποία έχει λιγότερους από 400.000 κατοίκους και περίπου 130 ηφαίστεια. Μόλις τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξαν τέσσερις εκρήξεις στη χερσόνησο του Reykjanes, το σκηνικό της τελευταίας έκρηξης και φιλοξενεί περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Ισλανδίας.

Μία από τις πιο δυνατές εκρήξεις της Ισλανδίας αφορούσε το ηφαίστειο Eyjafjallajokull το 2010. Αν και ήταν σχετικά μικρό και δεν προκάλεσε θύματα, ο αντίκτυπος ήταν ευρέως διαδεδομένος επειδή ένα σύννεφο τέφρας που προέκυψε ακινητοποίησε μεγάλο μέρος των αεροπορικών ταξιδιών της Ευρώπης για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Η Ισλανδία απλώνεται σε δύο τεκτονικές πλάκες, οι οποίες χωρίζονται από μια υποθαλάσσια οροσειρά που βγάζει λιωμένους καυτούς βράχους

Οι σεισμοί συμβαίνουν όταν το μάγμα διέρχεται από τις πλάκες και ξεκινώντας από τα τέλη Οκτωβρίου, εντοπίστηκε αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας, με δεκάδες χιλιάδες σεισμούς να αναφέρουν στη χερσόνησο του Ρέικιανες. Σε ένα σημείο υπήρχαν έως και 1.400 σε ένα μόνο 24ωρο.

Αυτό δημιούργησε ανησυχίες ότι σύντομα θα συμβεί μια σημαντική έκρηξη. Αλλά όταν ο Γκρίνταβικ διατάχθηκε να εκκενωθεί στις 11 Νοεμβρίου, οι αρχές είπαν ότι η χώρα ήταν «πολύ προετοιμασμένη».

«Η Ισλανδία διαθέτει ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα ετοιμότητας ηφαιστείων στον κόσμο», ανέφερε στον ιστότοπό του το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Ισλανδίας.

Grindavik

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,127LikesLike
88,947 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ