Δε προβλέπεται ανάκαμψη από την πανδημία στις αεροπορικές πτήσεις πριν το 2024. Η ΙΑΤΑ αναθεώρησε τις προβλέψεις για την ανάκαμψη των αεροπορικών πτήσεων που ήθελαν δύο έτη για να φτάσουν σε προ κορονοϊού επίπεδα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις για την κίνηση των επιβατών, με σκοπό να υπολογιστεί ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ευρύτερη οικονομία και τις πτήσεις, προέκυψε το διάγραμμα που δείχνει την αναμενόμενη εξέλιξη της ζήτησης των επιβατών τα επόμενα πέντε χρόνια (συμπαγής μπλε γραμμή).
Με τη διακεκομμένη γραμμή, φαίνεται πως θα ήταν η πρόβλεψη εάν δεν είχε προκύψει η πανδημία, ενώ με κίτρινο χρώμα, φαίνεται το εύρος απόκλισης.
Σύμφωνα με τις καταγραφές εναέριας κυκλοφορίας για τον Ιούνιο, καταδεικνύεται ότι οι πτήσεις έφτασαν σε καμπή τον Απρίλιο, με σημάδια πολύ μέτριας βελτίωσης τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Συνολικά, η ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών μειώθηκε κατά 58,4% το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η πορεία των νέων κρουσμάτων COVID-19 ήταν χειρότερη από ότι είχε προβλεφθεί τον Απρίλιο. Ενώ, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων -με ενδεχόμενη αύξηση του ΑΕΠ- έχει ανακάμψει, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών δεν έχει. Πιθανολογείται δε, ότι θα προκύψει υψηλή ζήτηση, με σκοπό την επίσκεψη φίλων και συγγενών στο εγγύς μέλλον, καθώς αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Ωστόσο, υπάρχει λιγότερη αισιοδοξία για την επιστροφή των επιχειρήσεων και για ταξίδια αναψυχής.
Τι λένε οι προβλέψεις
Ως αποτέλεσμα, η ΙΑΤΑ, αναθεώρησε τις προβλέψεις για το επιβατικό κοινό για την επόμενη πενταετία. Στις νέες προβλέψεις, αναμένεται ότι τα RPK (σσ. τα χλμ που ταξιδεύουν οι επιβάτες) θα μειωθούν κατά λίγο περισσότερο από 60% το 2020 σε σύγκριση με το 2019, με επιστροφή στα επίπεδα πριν από το COVID να μην εμφανίζονται πριν από το 2024.
Πολλές αβεβαιότητες παραμένουν γύρω από τις προοπτικές και σε αυτήν την ενημέρωση διερευνήθηκαν διάφορα πιθανά μελλοντικά σενάρια, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ. Ενώ, το κύριο σημείο είναι ότι οι κίνδυνοι γύρω από τις τελευταίες προβλέψεις παραμένουν σαφώς προς τα κάτω, όπως φαίνεται από την κίτρινη σκιασμένη «σειρά αβεβαιότητας» του γραφήματος.
Σημειώνοντας ανοδική πορεία θα μπορούσαμε σε ένα βέλτιστο σενάριο να δούμε τη ζήτηση ταξιδιού να επιστρέφει στα επίπεδα του 2019, το 2023. Ενώ, αν κινηθεί καθοδικά, με χειρότερα σενάρια, το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι πολύ πιο σοβαρό, με επιπλέον καθυστέρηση.
Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr: