Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
12.5 C
Athens
HomeΜακεδονίαΣέρρεςΑνακαλύψτε τη: Η θρυλική «Γραμμή Μεταξά» στη χώρα μας, που αποτελεί προορισμό...

Ανακαλύψτε τη: Η θρυλική «Γραμμή Μεταξά» στη χώρα μας, που αποτελεί προορισμό για πολλούς τουρίστες! (Photos)

 

Περιήγηση στους σκοτεινούς διαδρόμους και τα υπόγεια καταφύγια των οχυρών της θρυλικής «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα,

- Advertisement -

Φοράμε το κράνος μας, ανάβουμε τους φακούς μας και ταξιδεύουμε  στο… χρόνο. Το Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού Agkistro Action στις Σέρρες, μας υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις στους σκοτεινούς  διαδρόμους και τα υπόγεια καταφύγια των οχυρών της θρυλικής «Γραμμής Μεταξά» στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, που το 1941 αντιστάθηκαν γενναία τους ναζί εισβολείς.

Η Agkistro Action είναι το πρώτο Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού στην Ελλάδα, που πραγματοποιεί οργανωμένες περιηγήσεις στις παροπλισμένες βόρειες οχυρώσεις, αν και στο εξωτερικό αυτού του είδους ο τουρισμός είναι διαδεδομένος εδώ και δεκαετίες. «Ο ιστορικός τουρισμός αποτελεί κομμάτι του πολιτιστικού τουρισμού και ενδιαφέρει όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν από κοντά περιοχές που διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα της ιστορίας, συνδυάζοντας την γνώση με την αναψυχή και την χαλάρωση» μας λέει ο υπεύθυνος της Agkistro Action Άνθιμος Γεωργιάδης, καλώντας μας να ζήσουμε τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει η περιήγηση-ξενάγηση στο εσωτερικό ενός παροπλισμένου οχυρού, που αποτελεί ουσιαστικά ένα υπόγειο δαιδαλώδες -και αθέατο εξωτερικά- συγκρότημα. «Θα δούμε θαλάμους οπλιτών, γραφεία διοίκησης, μαγειρεία, αποθήκες πυρομαχικών και άλλους χώρους που επικοινωνούν μεταξύ τους με στενούς διαδρόμους και καταλήγουν συνήθως σε πολυβολεία, παρατηρητήρια και άλλα επίγεια αμυντικά έργα του οχυρού» λέει ο κ.Γεωργιάδης.

Ιστορική αναδρομή
Την  εποχή που κατασκευάστηκαν (1936-1940) τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά», στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα από τις Σέρρες έως την Κομοτηνή, θεωρούνταν έργο τιτάνιο, ασύλληπτου κόστους και τεράστιας εθνικής σημασίας. Το μέγεθος του έργου είναι δυσθεώρητο, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη ο χρόνος που απαιτήθηκε για την ολοκλήρωσή του: Απαιτήθηκαν να διανοιχτούν υπόγειες στοές συνολικού μήκους 24 χλμ. και υπόγεια καταφύγια μήκους περίπου 13 χλμ., ενώ για  την προσέγγιση στις περιοχές των οχυρών κατασκευάστηκαν 174 χλμ. οδικού δικτύου. Ο στρατιωτικός σχεδιασμός του έργου έγινε από αξιωματικούς του Πεζικού και του Πυροβολικού, ενώ η κατασκευή ανατέθηκε σε αξιωματικούς του Μηχανικού. Ιδιαίτερα σημαντικός υπήρξε ο ρόλος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Γύρω από τα 21 οχυρά αναπτύχθηκαν διπλές και τριπλές γραμμές ανάσχεσης, με δίκτυα αντιαρματικών τάφρων και εμποδίων.

Κατά την «Μάχη των Οχυρών» (6-10/4/1941) οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να καταλάβουν σημεία «κλειδιά» της γραμμής, με αποτέλεσμα να κινηθούν και να καταλάβουν την Θεσσαλονίκη, μέσω Γιουγκοσλαβίας. Τα περισσότερα οχυρά δεν έπεσαν ποτέ στα χέρια του εχθρού,  προκαλώντας την έκπληξη του εχθρού, αλλά και τον θαυμασμό των συμμάχων. Η απάντηση του Αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου, διοικητή του οχυρού Ρούπελ- στους Γερμανούς : «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται» συνεχίζει να συγκινεί έως τις μέρες μας. Για την ιστορία οι Γερμανοί πλήρωσαν βαρύ τίμημα στην προσπάθεια τους να υπερκεράσουν την  «Γραμμή Μεταξά» καθώς είχαν τεράστιες απώλειες αναλογικά με τις δυνάμεις τους αλλά και τις δυνάμεις των αμυνομένων Ελλήνων.

Μία Κοιν.Σ.Επ. στα σύνορα 

Το Γραφείο Εναλλακτικού Τουρισμού Αgkistro Action λειτουργεί με ευθύνη  της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) Άγκιστρο Δράση, στο χωριό  Άγκιστρο –του δήμου Σίντικής- δίπλα στα σύνορα με την Βουλγαρία. Στον ομώνυμο ορεινό όγκο που δεσπόζει νότια του χωριού, υπάρχουν τρία από τα 21 οχυρά της «Γραμμής Μεταξά», με κορυφαίο το θρυλικό Ρούπελ που στις 6/4/1941 δέχτηκε τον κύριο όγκο της γερμανικής επίθεσης. Τα υπόλοιπα δύο οχυρά είναι του Καρατάς και της Κάλης, που εκτείνονται ανατολικά του Ρούπελ.
«Σήμερα αξιοποιήσιμο και επισκέψιμο για το κοινό, με ευθύνη του 10ου Συντάγματος Πεζικού των Σερρών, είναι το οχυρό Ρούπελ. Τα υπόλοιπα έχουν παροπλιστεί και εγκαταλειφθεί από τα μέσα της δεκαετίας του 2000, αφού πλέον με την Βουλγαρία είμαστε σύμμαχοι ενώ αυτού του είδους οι οχυρώσεις θεωρούνται στρατιωτικά παρωχημένες» λέει ο πρόεδρος της Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση, εξηγώντας μας την πρωτοβουλία διοργάνωσης περιηγήσεων σε οχυρώσεις αλλά και σε πεδία μαχών που έλαβαν μέρος στην περιοχή κατά την γερμανική εισβολή στην Ελλάδα. «Περπατώντας ανάμεσα σε συρματοπλέγματα, τάφρους και αντιαρματικά εμπόδια, αλλά και μέσα στις υπόγειες στοών των οχυρών θα αισθανθείτε το χρόνο να γυρίζει πίσω. Είναι μια εμπειρία που αξίζει να τη ζήσετε. Πραγματικά Θα νιώσετε συγκίνηση και περηφάνια για τον ηρωισμό που επέδειξαν οι λιγοστοί υπερασπιστές των οχυρών μας,  αλλά θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και να θαυμάστε από κοντά μέρος του μεγαλύτερου τεχνικού έργου που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα» λέει ο κ.Γεωργιάδης.

Τα προγράμματα περιηγήσεων της Agkistro Action απευθύνονται σε ομάδες επισκεπτών, είτε μεμονωμένες οικογένειες είτε οργανωμένα γκρουπ. Αν και δεν υπάρχουν κίνδυνοι, μην επιχειρήσετε την είσοδό σας στις υπόγειες στοές οχυρών χωρίς συνοδεία.
Στο πλαίσιο προώθησης του ιστορικού τουρισμού στο βόρειο τμήμα των Σερρών, η Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση έχει καταθέσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πρόταση για τη δημιουργία Ιστορικού Θεματικού Πάρκου στο παροπλισμένο συγκρότημα του οχυρού Καρατάς. Παράλληλα υποστηρίζει οργανωτικά την εκδήλωση «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ» (www.roupel1941.info) που θα διοργανώσει για 2η χρονιά τον Μάιο του 2017 ο δήμος Σιντικής στο Ρούπελ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Την ίδια ώρα το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.) -που περιουσιακό του στοιχείο εξακολουθούν να παραμένουν οι βόρειες οχυρώσεις της χώρας- και η νεοσύστατη Υπηρεσία Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (Υπ.Α.Α.Π.Ε.Δ.) που υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, δρομολογούν ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάδειξης της «Γραμμής Μεταξά» σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, συλλογικούς  φορείς και ιδιώτες, με στόχο την προώθηση του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης στη Βόρεια Ελλάδα.  «Πιστεύουμε πως από την αξιοποίηση και την ανάδειξη των οχυρών της «Γραμμής Μεταξά», ακολουθώντας πετυχημένα παραδείγματα του εξωτερικού, μόνο  οφέλη θα υπάρχουν. Όχι μόνο για το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τις τοπικές κοινωνίες, αλλά κυρίως για τα ίδιες τις ιστορικές οχυρώσεις που σήμερα έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη και στη λεηλασία» καταλήγει ο πρόεδρος της  Κοιν.Σ.Επ. Άγκιστρο Δράση.

Info
Το Άγκιστρο Σερρών είναι ένα μικρό χωριό δίπλα ακριβώς στα σύνορα με την Βουλγαρία. Φημισμένο για τα ζεστά ιαματικά νερά του και το  πέτρινο βυζαντινό λουτρό -θεωρείται το παλαιότερο στην Ελλάδα- αποτελεί σήμερα ένας από τους κορυφαίους εναλλακτικούς προορισμούς στην βόρεια Ελλάδα.
Το χωριό βρίσκεται σε μία περιοχή με  έντονη φύση  και πλούσια ιστορία, τα οποία προσπαθεί να αξιοποιήσει και να αναδείξει –μέσω του εναλλακτικού τουρισμού- η Κοιν.Σ.Επ. Αγκιστρο Δράση,  που ιδρύθηκε το 2015 από μία ομάδα νέων ανθρώπων του χωριού και όχι μόνο.
Παράλληλα η Agkistro Action πραγματοποιεί οργανωμένες δραστηριότητες στη φύση (ποδηλασία, ορειβασία, τοξοβολία, κανό καγιάκ, Fliyng fox κ.α.). Στην ιστοσελίδα www.agkistroaction.gr μπορείτε να ενημερωθείτε για τις ποικίλες δραστηριότητες που προσφέρει στους επισκέπτες του Αγκίστρου, το εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό του  Αgkistro Action.

Άγκιστρο Δράση Κοιν.Σ.Επ
Τηλ. 2323043033& 6980138846
www.agkistroaction.gr
[email protected]
facebook.com/agkistroaction

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,072LikesLike
88,717 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ