Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024
12.1 C
Athens
HomeΕλλάδαΑττικήΗ «μυστική» παραλία Θυμάρι στην Αττική είναι όνομα & πράγμα!

Η «μυστική» παραλία Θυμάρι στην Αττική είναι όνομα & πράγμα!

Εκεί προς τα νοτιοανατολικά του κέντρου της Αθήνας, κάπου 55 χλμ. μακριά, μας περιμένει μια «μυστική» παραλία, από εκείνες που μας καλούν να τις εξερευνήσουμε, εάν δεν είχαμε την ευκαιρία να τις γνωρίσουμε μέχρι τώρα. Το όνομά της; Θυμάρι!

Παραλία Θυμάρι στη Παλαιά Φώκια

 Μία μικρή απόδραση είναι η πρότασή μας γι’ αυτόν τον προορισμό που βρίσκεται λίγο μετά την Παλαιά Φώκαια, και δεν αποκλείει και την παραμονή για ένα διήμερο σε αυτόν τον όμορφο οικισμό με την εξίσου όμορφη ομώνυμη παραλία, εφόσον φυσικά υπάρχουν οι προϋποθέσεις.

- Advertisement -

Είναι βέβαιο ότι η φαντασία θα σας παραπέμψει σε κυκλαδίτικα τοπία… Κι όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική αφού πρόκειται για τις ομορφιές της Αθήνας!

Μάλιστα το σπουδαιότερο εδώ είναι ότι πρόκειται για μια παραλία που… ευωδιάζει! Κι όμως! Ένα θεραπευτικό βότανο που βρίσκεται σε αφθονία στην ελληνική φύση και είναι τόσο απαραίτητο στην κουζίνα, στην ιατρική και την επιστημονική κοινότητα για τις πολλαπλές χρήσεις και ωφέλειες του, το πασίγνωστο θυμάρι, είναι αυτό που κατακλύζει με τη μυρωδιά του την ομώνυμη παραλία!

Θυμάρι: Μία παραλία που… μυρίζει!

Όνομα και πράγμα στην κυριολεξία!

Ο οικισμός του Θυμαριού, που πήρε το όνομά του από τις γεμάτες με θυμάρι πλαγιές του, αποτελεί μία από τις ομορφότερες περιοχές της Παλαιάς Φώκαιας, αφού η μοναδική θέα στον Σαρωνικό από τις πλαγιές του, οι αρκετοί πνεύμονες πρασίνου αλλά και οι υπέροχες παραλίες, την καθιστούν ιδανικό τόπο μόνιμης αλλά και παραθεριστικής κατοικίας.

Η μικρή αμμουδερή παραλία Θυμάρι με το ψιλό χαλικάκι βρίσκεται λίγο μετά την Παλαιά Φώκαια και ικανοποιεί όλα τα γούστα των επισκεπτών της. Ένα κομμάτι της, λόγω της ήρεμης θάλασσας, προσελκύει οικογένειες και όσους επιθυμούν να κολυμπούν σε… χαρτογραφημένα νερά, ενώ όσοι επιθυμούν απομόνωση και… διαπροσωπική επαφή ένα μικρό βοτσαλωτό παραλιακό ξέφωτο αναδεικνύει το εξωτικό… Θυμάρι.

Η γύρω περιοχή, έχει ήδη μετατραπεί σε τόπο μόνιμης κατοικίας, εξαιτίας της ποιότητας ζωής που παρέχει και την απολαμβάνουν όσοι ζουν εκεί. Φανταστείτε οπότε, πόσο υπέροχη θα είναι μια μονοήμερη ή ολιγοήμερη εκδρομή!

Θυμάρι: Μία παραλία που… μυρίζει!

Και μετά το μπάνιο;

Μια χαλαρωτική βόλτα, ένας ρομαντικός περίπατος με φόντο τη θάλασσα και τον ουρανό, σίγουρα θα κάνουν τη μικρή σας απόδραση μοναδική και θα γεμίσουν τις μπαταρίες! Το σίγουρο είναι ότι θα επιστρέψετε!

Δείτε το video

Παραλία θυμάρι Αναβυσσος 20.06.16

Και από τα νοτιοδυτικά του νομού ας κατευθυνθούμε βορειοανατολικά! Από το Θυμάρι της Παλαιάς Φώκαιας και αφού ανακαλύπτουμε όμορφες παραλίες πηγαίνουμε στην παραλία Μαρίκες της Ραφήνας!

Ραφήνα: Γνωρίστε μια μυστική παραλία με προϊστορικό οικισμό!

Από τη μια το Θυμάρι στην Παλαιά Φώκια και από την άλλη πάμε στην αντίθετη πλευρά, αυτή της Ραφήνας όπου ανακαλύψαμε μια μυστική παραλία  που μάλιστα κρύβει κι έναν αρχαίο οικισμό! Ο λόγος για την παραλία Μαρίκες, μια όμορφη αμμουδιά λίγο έξω από το κέντρο της πόλης.

Πού βρίσκεται η παραλία Μαρίκες;

Παραλία Μαρίκες στη Ραφήνα, πανοραμική άποψη
Η παραλία Μαρίκες / irafina.gr

Η παραλία Μαρίκες, γνωστή κι ως “παραλία του Νηρέα” βρίσκεται περίπου 1,5 χιλιόμετρο έξω από τη Ραφήνα. χρωστά το όνομά της στη Μαρίκα Χίλμπερτ, μια Αυστριακή που έφτασε στη Ραφήνα με την οικογένειά της μετά το 1920 και στην οποία ανήκει το σπίτι στην άκρη της παραλίας.

Η παραλία Μαρίκες έχει μήκος 700 περίπου μέτρων. Έχει άμμο και περιβάλλεται από βράχια. Είναι γνωστή μόνο στους κατοίκους της Ραφήνας και των γύρω περιοχών γι’ αυτό δεν είναι τόσο πολυσύχναστη από τους περισσότερους κατοίκους της Αθήνας.

Ο αρχαίος οικισμός

Αυτό που κάνει την παραλία Μαρίκες να ξεχωρίζει από πολλές άλλες είναι το ότι δίπλα στην παραλία βρίσκεται το Ασκηταριό, ένα σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο μεταλλουργίας από την προϊστορική εποχή. Ο οικισμός δημιουργήθηκε από ασκητές το 3.000 π.Χ. και έμοιαζε μορφολογικά με το Άγιο Όρος. Πρόκειται για ακρωτήριο στη δυτική πλευρά της παραλίας όπου πάνω βρίσκεται μια επίπεδη κορυφή σε σχήμα ισοσκελούς τριγώνου. οι δυο πλευρές του τριγώνου μπαίνουν στη θάλασσα, ενώ η τρίτη διαχωρίζεται με αυχένα.

Εκθέματα του προϊστορικού οικισμού Μαρίκες στη Ραφήνα
Εκθέματα από τον οικισμό στις Μαρίκες

Οι άνθρωποι έφτασαν στην περιοχή μάλλον από τις Κυκλάδες και έχτισαν τον πρώτο Πρωτοελλαδικό οικισμό. Τον προϊστορικό οικισμό ανακάλυψε ο αρχαιολόγος Δημήτρης Θεοχάρης από τη Σκύρο το 1954.

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,065LikesLike
88,709 FollowersFollow
183,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ