Μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης, γνωστή για την μπαρόκ της εμφάνιση αλλά και για την ιστορική Παλιά Πόλη, για όλους εκείνους που ψάχνουν κάτι διαφορετικό στα ταξίδια τους ακόμα και αν δεν θέλουν να πάνε πολύ μακριά, είναι το Βίλνιους, η όμορφη πρωτεύουσα της Λιθουανίας.
Η πρωτεύουσα της Λιθουανίας βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της χώρας και οφείλει το όνομά της στον ποταμό Vilnia που διέρχεται μέσα από την πόλη και έγινε πρωτεύουσα για πρώτη φορά το 1323. Τα εντυπωσιακά δάση, οι λίμνες-καθρέφτες, τα λιλιπούτεια νησάκια και τα κάστρα συνθέτουν ένα σκηνικό, που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από σελίδα παραμυθιού. Η καλλιτεχνική ατμόσφαιρα και ο παραμυθένιος ρομαντισμός της πόλης γίνονται εύκολα αντιληπτοί στις όμορφες γειτονιές της.
Οι γειτονιές του Βίλνιους “ξεχειλίζουν” ρομαντισμό και καλλιτεχνική ατμόσφαιρα. Ιδιαίτερα η περιοχή Uzupis, η μποέμικη γειτονιά των καλλιτεχνών με τα γκράφιτι φημίζεται για τα έργα τέχνης και τις αναρίθμητες γκαλερί.
Η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της Παλιάς Πόλης που αναδεικνύει τον μποέμ και γοτθικό χαρακτήρα της, μπερδεύεται με τα φουτουριστικά κτίρια της νέας και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.
Ο λόφος Γκεντιμίνας
Είναι ο λόφος όπου γεννήθηκε η πόλη, εκεί που χτίστηκε το κάστρο της τον μακρινό 13ο αιώνα και αποτέλεσε την απαρχή του Βίλνιους. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και στην κορυφή του ανηφορίζει ένα χωμάτινο φιδογυριστό δρομάκι που ξεκινά από την πλατεία του Καθεδρικού. Περνά δε από δύο φρουριακά κτίσματα, τα οποία λειτουργούν σήμερα ως Μουσεία του Κάστρου και μοιάζουν με σκηνικό… από το Braveheart.
Η πλατεία του Καθεδρικού
Στα πόδια του λόφου βρίσκεται η τεράστια πλατεία του Καθεδρικού της πόλης, το πιο γνωστό σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών. Ο ναός, αρχικά αφιερωμένος στον… ντόπιο Δία, έγινε τελικά καθολικός καθεδρικός των Αγίων Stanislav και Vladislav και απέκτησε μπαρόκ/κλασική μορφή – η πρόσοψή του θα σας θυμίσει… Παρθενώνα. Το ξεχωριστό καμπαναριό του υψώνεται πάνω από τα 50 μέτρα, ενώ στη βάση του υπάρχει και το μικρό «μυστικό» της πλατείας, ένα ζωγραφιστό πλακάκι, το άγγιγμα του οποίου, λέει ο θρύλος, φέρνει καλοτυχία.
Τα δρομάκια της Παλιάς Πόλης
Είναι η μεγαλύτερη μπαρόκ παλιά πόλη ολόκληρης της Ευρώπης και προστατευμένη σε όλη της την έκταση από την UNESCO ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η οδός του Κάστρου (Pilies) είναι το κεντρικό καλντερίμι, με μικρομάγαζα, μουσικούς του δρόμου και παρατεταγμένα café. Ωστόσο, αξίζει κάθε λίγο να «τρυπώνετε» στα στενοσόκακα του 15ου αιώνα που ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά. Καθένα τους οδηγεί και σε μία ήσυχη, αλλά ενδιαφέρουσα τοποθεσία – μια αυλή του Πανεπιστημίου, το Δημαρχείο, το Προεδρικό Μέγαρο, τους γοητευτικά τρομακτικούς ναούς του Αγίου Μιχαήλ και της Αγίας Άννας, την αψιδωτή στοά των Βασιλιανών Πυλών ή την παλιά εβραϊκή συνοικία για παράδειγμα.
Οι αυλές του Πανεπιστημίου
Στην καρδιά της Παλιάς Πόλης κρύβεται μια μικρή πολιτεία, αυτή του Πανεπιστημίου του Βίλνιους, που ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα από Ιησουίτες και λειτουργεί ως και σήμερα. Το ενδιαφέρον με το μεσαιωνικό κτιριακό του συγκρότημα είναι πως διαθέτει δώδεκα περίβολους, μια ντουζίνα κρυμμένων, αλλά συνδεδεμένων μεταξύ τους από πλακόστρωτα σοκάκια αυλών που αξίζει να… σεργιανίσετε.
Η μποέμ γειτονιά του Uzupis
Στα ανατολικά του ιστορικού κέντρου, πέρα από τον ποταμό Vilnia, ξεκινά μια γειτονιά… αλλόκοτη. Μια περιοχή που ερήμωσε και βάλτωσε στα σοβιετικά χρόνια, αλλά μετά την ανεξαρτησία της Λιθουανίας, έσπευσαν εδώ οι μποέμ και οι καλλιτέχνες της πόλης και, με την ορμή του αγώνα, ονόμασαν τη γειτονιά… ανεπίσημο ανεξάρτητο κρατίδιο. Στο κεντρικό δρομάκι μάλιστα, μετά την γέφυρα, θα βρείτε το άγαλμα του Προστάτη Άγγελου του Uzupis –που «προσκύνησε» και ο ίδιος ο Δαλάι Λάμα. Στα δρομάκια που ακροβατούν μεταξύ αρτιστίκ και… βουκολικού, θα βρείτε μικρομάγαζα, sui generis μπουτίκ και café σε εξέδρες πάνω από το ποτάμι.
Η νέα πόλη
Από την πλατεία του Καθεδρικού ξεκινά η μεγάλη λεωφόρος Gedimino, η πιο αρχοντική του Βίλνιους, με μεγάλα εμπορικά καταστήματα πλάι σε απαστράπτοντα κτίρια του 19ου αιώνα. Με μια βόλτα σε αυτή τη λεωφόρο θα περάσετε μπροστά από σημαντικά κτίρια της πόλης, όπως το Εθνικό Θέατρο, το Μουσείο της Λιθουανικής Τράπεζας, την Όπερα του Βίλνιους, τα Κυβερνητικά Γραφεία, τη Μουσική Ακαδημία, το Μουσείο KGB, το Ινστιτούτο Λιθουανικής Ιστορίας, και πίσω τους το Πάρκο Tauro, που οδηγεί ανηφορικά προς το νέο (αλλά μάλλον αδιάφορο) Βίλνιους.
Η πόλη από ψηλά
Τρία διαφορετικά σημεία του κέντρου προσφέρονται για ενδιαφέρουσες βόλτες και συγκλονιστική πανοραμική θέα της πόλης. Πιο «βατό» είναι αυτό του Προμαχώνα του Πυροβολικού, ένα λοφάκι στα νότια της παλιάς πόλης όπου θα βρείτε τους ντόπιους να αράζουν με μπύρες καθημερινά στην πράσινη αυλή του παλιού φρουριακού κτιρίου. Πιο «απαιτητικός» είναι ο λόφος των Τριών Σταυρών, που προϋποθέτει ανάβαση πολλών αντοχών στα βορειοανατολικά του κέντρου, αλλά διαθέτει σίγουρα την πιο φαντασμαγορική θέα, ανάμεσα από τους τρεις τεράστιους γλυπτούς σταυρούς της κορυφής του.
Διαβάστε επίσης: