Η μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας και των Βαλκανίων βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα και πολυαγαπημένα νησιά. Στην “αρχοντική” Κέρκυρα σίγουρα θα έχετε δει ή περπατήσει στην όμορφη Σπιανάδα, που αποτελεί σημείο συνάντησης των ντόπιων αλλά και των ξένων επισκεπτών του νησιού.
Η Σπιανάδα έχει εμβαδόν 84.000 τετραγωνικά μέτρα –πράγμα που την κατατάσσει στην 27η θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου και πρώτη στη σειρά στα Βαλκάνια αλλά και μεγαλύτερη στην Ελλάδα.
Η ιστορία της Σπιανάδας
Μοναδική στην Ελλάδα για το μέγεθος και την ομορφιά της είναι η αγαπημένη πλατεία των Κερκυραίων,η οποία διαδραμάτισε πάντοτε μεγάλο ρόλο στην ιστορία της Κέρκυρας. Η δημιουργία της δεν οφείλεται σε λόγους αισθητικής ή πολεοδομικούς, άλλα αμυντικούς και πολεμικής τακτικής των Ενετών. Η διαμόρφωσή της έγινε για να υπάρχει ευρύ πεδίο δράσης και ορατότητας για τους αμυνόμενους στην ακρόπολη (Παλαιό Φρούριο) και ικανή απόσταση ανάμεσα ανάμεσα στο Φρούριο και στην πόλη.
Δείτε επίσης τις 14 διάσημες & ιστορικές πλατείες στον κόσμο – Αυτές που ξεχωρίζουν με την ομορφιά τους!
Ο χώρος αυτός άρχισε να διαμορφώνεται από τους Ενετούς το 1516 και να δημιουργείται η πλατεία με την πρώτη της μορφή. Πρώτος όμως που καθιέρωσε τα ακριβέστερα όρια,επεκτείνοντας τον ελεύθερο χώρο που προϋπήρχε και απαγορεύοντας την ανοικοδόμηση,ήταν ο Michele Sam-micheli το 1537. Η τελική διαμόρφωση της πλατείας, με την επέκταση και πάλι των ορίων και την κατεδάφιση όλων των οικοδομών που υπήρχαν στο χώρο αυτό, έγινε το 1628. Σε διάφορα χαρακτικά του 16ου και 17ου αιώνα διακρίνεται πολύ χαρακτηριστικά ο ακάλυπτος χώρος της πλατείας.
Οι κανόνες της τότε οχυρωματιής τέχνης,για να εξασφαλίσουν την άμυνα του φρουρίου, δεν επέτρεπαν να οικοδομηθεί ο χώρος εμπρός απ’αυτό σε απόσταση βολής τυφεκίου. Επιπλέον τα καντούνια (στενοί δρόμοι) που οδηγούν στην Πλατεία, από το κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας μέχρι τα Ανάκτορα, να είναι κάθετοι προς αυτήν. Για τους αμυντικούς αυτούς λόγους απέκτησε η Κέρκυρα την υπέροχη αυτή πλατεία, διαφορετικά θα καλυπτόταν ο χώρος αυτός από το λαβύρινθο των καντουνιών της παλιάς πόλης.
Η μικρή λεωφόρος Στρατηγού Βίκτορος Δουσμάνη , που οδηγεί στην είσοδο του φρουρίου, χωρίζει την Σπιανάδα σε δύο μέρη. Το βόρειο που ονομάζεται Κάτω Σπιανάδα ή Πλατεία Γεωργίου Α’ και το νότιο Άνω Σπιανάδα ή Πλατεία Ενώσεως που είναι και η μεγαλύτερη. Η έκταση και των δύο πλατειών είναι 42000 τετρ.μέτρα και η περίμετρος 950 μ. Περίπου.
Η ιταλική ονομασία της πλατείας
Το όνομα Σπιανάδα προήλθε από το Ιταλικό spianare,που σημαίνει επιπεδώνω και επειδή για τους αμυντικούς λόγους που προαναφέραμε κατεδαφίστηκαν όλες οι οικοδομές που υπήρχαν εκεί και ισοπεδώθηκε κάθε λόφος ή ανώμαλη επιφάνεια, έγινε η πλατεία επίπεδη (spianata), με τον καιρό όμως οι κάτοικοι με παραφθορά καθιέρωσαν την ονομασία Σπιανάδα.
Την οριστική της μορφή άρχισε να παίρνει η Πλατεία στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ την τελική στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ανακατασκευάστηκε με δαπάνη του κληροδοτήματος Ναπολέοντος Ζαμπέλη, τότε κατασκευάστηκε και το κιόσκι των συναυλιών το γνωστό μας Πάλκο της Μουσικής, στο οποίο τελείτε το βράδυ του Μ. Σαββάτου η Αναστάσιμη Ακολουθία, ένα θέαμα μοναδικό, φαντασμαγορικό και δίχως άλλο ανεπανάληπτο.
Η ασύγκριτη και πασίγνωστη αυτή πλατεία είναι σήμερα η ψυχή και η καρδιά της πόλης. Είναι ο χώρος που έχουν απεικονίσει αιώνες τώρα διάσημοι ζωγράφοι και χαράκτες. Έλληνες και ξένοι, και έχουν γραφτεί τόσα πολλά από ιστορικούς, περιηγητές και απλούς ταξιδιώτες. Χαρακτηριστικό είναι το ανέκδοτο που που πολλοί αποδίδουν στο Σολωμό, ο οποίος περπατούσε ένα πρωί στη Σπιανάδα και συνάντησε έναν αποκρουστικά άσχημο άνθρωπο. Τότε χωρίς λόγο γύρισε και τον χαστούκισε γιατί όπως είπε με την ασχήμια του κατέστρεψε την ωραιότητα του περιβάλλοντος… Σ’αυτή τη μοναδική πλατεία γίνονται όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις και συγκεντρώνει την καθημερινή κίνηση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.
* Οι πληροφορίες του άρθρου είναι από το βιβλίο του Γιώργου Χ. Σουρτζίνου “ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ, Γλωσσικές Μαρτυρίες στην Ιστορική Διαδρομή της Κέρκυρας” , από την Ιστορική -Λαογραφική Εταιρία Κέρκυρας
Κέρκυρα: Μυστικά του νησιού όπως τα μάθαμε από τους ντόπιους!
Οι ντόπιοι ξέρουν πολλά παραπάνω για τον τόπο τους, αυτά που δεν θα βρείτε σε τουριστικούς οδηγούς και μπροσούρες… Μικρά (ή και μεγαλύτερα) μυστικά του τόπου, σημεία άγνωστα στους πολλούς, που µοιράστηκαν µαζί µας και εμείς με τη σειρά μας σας τα αποκαλύπτουµε ώστε να νιώσετε και εσείς σαν ντόπιοι στην Κέρκυρα!
Το κρυμμένο πηγάδι
Το Περιστύλιο Maitland (ή αλλιώς Ροτόντα) βρίσκεται στην Πάνω Πλατεία και είναι χτισµένο πάνω από παλιά ενετική υδατοδεξαµενή. Στο κέντρο του υπάρχει ένα κυλινδρικό πηγάδι διαµέτρου 3,30 µ., που κατασκευάστηκε το 1781. Είναι το αγαπηµένο σηµείο των ντόπιων που θέλουν να βγάλουν… ατµοσφαιρικές selfies.
Προσαλένδου, ο δρόμος με τα… τσιπουράδικα
Κάντε μια βόλτα «στου Ψυρρή» της Κέρκυρας! Μερικά χρόνια πριν η οδός Προσαλένδου ήταν ένας σχεδόν άγνωστος δρόµος, όµως σήµερα είναι ένας από τους πιο διάσηµους, αφού φιλοξενεί τα περισσότερα τσιπουράδικα-µεζεδοπωλεία του νησιού. Tip: Θα την βρείτε στη Σπηλιά της Κέρκυρας, στρίβοντας δεξιά µετά από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα & Αντώνη.about:blank
Παραδοσιακά γλυκά… Κερκύρας
Το Ζαχαροπλαστείο Παπαγιώργης έχει ιστορία από το 1924 και αποτελεί σηµείο αναφοράς του νησιού. Μαντολάτο, µάντολες και κουµκουάτ είναι τα δυνατά χαρτιά του, ενώ το σπιτικό παγωτό µε ντόπιο κερκυραϊκό γάλα και πάνω από 40 γεύσεις (best seller το κουµ κουάτ) ξετρελαίνει µικρούς και µεγάλους! (Νικηφόρου Θεοτόκη 32, Τ. 26610 39474)
Οι πιο λαχταριστοί λουκουμάδες της πόλης
Must στάση για τους λάτρεις των γλυκών! Στο «Στάζει Μέλι» στην Παλιά Πόλη θα απολαύσετε παραδοσιακούς κερκυραϊκούς λουκουµάδες (φτιαγµένους σύµφωνα µε συνταγή της γιαγιάς), µε συνοδευτικά όπως µέλι, ξηρούς καρπούς, σοκολάτες, παγωτό αλλά και φρέσκα φρούτα. Best of, η vegan εκδοχή τους! (Γκύλφορδ 60, Πλ. Δηµαρχείου, Τ. 26613 00537).
Private… beach
Η μικρή παραλία με τον μώλο κάτω από το Μον Ρεπό θυμίζει εικόνες από ελβετική εξοχή! Σε απόσταση 3 χλµ. από την Κέρκυρα, θα την προσεγγίσετε περνώντας από τον κήπο του Μον Ρεπό, μέσα από μια κατάφυτη διαδροµή, καταλήγοντας σε μια μικρή ακτή με κρυστάλλινα νερά (με είσοδο).
Αυθεντικό burger
Αν η όρεξή σας αναζητά το τέλειο μπέργκερ, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Red Hot Chili Burger, το αυθεντικό burger house στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, που φέρει την υπογραφή του Νικόλα Κωνστάντη. Επιλέξτε μία από τις 16 λαχταριστές συνταγές, φτιαγµένες µε ολόφρεσκα υλικά, χειροποίητα ψωµάκια και σπιτικές σος. Βest of το περίφημο Lucinda burger, με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, cheddar, πίκλες, τηγανητές ροδέλες κρεμμυδιού και σάλτσα κουμ κουάτ. (Aγίας Σοφίας 12Α, Τ. 26610 22210)
Τα Μουράγια
Παλαιότερα τα δύο φρούρια ενώνονταν µε ενετικά παραλιακά τείχη, σχηµατίζοντας έναν κλοιό γύρω από την Παλιά Πόλη. Tα βόρεια παραλιακά τείχη ήταν τα «µουράγια» και σήµερα σώζονται κάποια τµήµατα τους. Σε αυτόν το δρόµο βρίσκεται πλέον η Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, το Βυζαντινό Μουσείο, η παλιά Νοµαρχία, το Μουσείο του Διονυσίου Σολωµού και – κάτω από τον δρόµο µέσα στα τείχη – µια µικρή αλλά µοναδική εκκλησία που αξίζει να επισκεφτείτε.
Duomo
Μία από τις ωραιότερες εκκλησίες της Κέρκυρας αξίζει της προσοχής σας. Ο καθεδρικός ναός της καθολικής εκκλησίας Άγιος Ιάκωβος (ή Duomo κατά τους ντόπιους) στην Παλιά Πόλη είναι ένα από τα ομορφότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα, κοντά στο επίσης εντυπωσιακό δημαρχείο. Για χαλάρωση μετά, κάντε μια στάση στο Dell’ Aque, επιλέγοντας εξαιρετικό καφέ και ψαγμένες brunch επιλογές. Ο πήχης ανεβαίνει πολύ με τις χειροποίητες συνταγές signature cocktails. (Ευγενίου Βουλγάρεως 42, Τ. 26610 34300).
Η κρυμμένη εναλλακτική νυχτερινή ζωή
Κάτω από το Νέο Φρούριο της Πόλης, βρίσκονται εναλλακτικά µπαράκια µε υπέροχη µουσική και εστιατόρια µε γεύσεις από όλο τον κόσµο… Αγαπηµένο σηµείο για «ψαγµένους» Κερκυραίους που θέλουν να απολαύσουν δροσιστικά και signature cocktails…
Ποδηλατάδα στον Όρμο της Γαρίτσας
Αναδιαµφισβήτητα ο όρµος της Γαρίτσας είναι ένα από τα πιο όµορφα µέρης της Μεσογείου και της Αδριατικής. Βρίσκεται ανάµεσα στο Παλαιό Φρούριο και τον Ανεµόµυλο και η φυσική οµορφιά που τον περιβάλλει καθώς και η θέα είναι απερίγραπτα. Όµως η κίνηση στο σηµείο είναι αρκετά µεγάλη, οπότε αν θέλετε να απολαύσετε την ηρεµία του τοπίου, κάντε μια βόλτα με ποδήλατο νωρίς το πρωί, όπου η ατµόσφαιρα είναι καθαρή, δροσερή και θα δείτε την οµορφιά της Κέρκυρας σε όλο της το µεγαλείο.
Oktoberfest… στο νησί των Φαιάκων
Μπορεί να γνωρίζουµε όλοι την γιορτή µπύρας που λαµβάνει χώρα στο Μόναχο κάθε χρόνο, όµως και η Κέρκυρα έχει το δικό της… Oktoberfest, που πραγµατοποιείται κάθε Σεπτέµβριο (26/9-30/9). Τις µέρες του φεστιβάλ θα παρακολουθήσετε διάφορα δρώµενα, ενώ πολλοί τοπικοί παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν τα προϊόντα τους. Εδώ πρωταγωνιστεί η περίφηµη κερκυραϊκή τζιτζιµπύρα που… επιβάλλεται να δοκιμάσετε.
Ατμοσφαιρικό… γαστρονομικό spot
Αν επιζητάτε καλό φαγητό σε ένα ειδυλλιακό σημείο, τότε η πρόταση είναι μία και ακούει στο όνομα Βενετσιάνικο Πηγάδι. Θα το συναντήσετε στην γραφικότατη πλατεία της Κρεμαστής και, αφού καθίσετε στην κινηματογραφική αυλή του, θα διαλέξετε ένα από τα νόστιμα πιάτα του μενού. Μοντέρνες τεχνικές, εκλεκτές πρώτες ύλες και εμπνευσμένες συνταγές το καθιστούν από τις top επιλογές fine dining. Best of η καλοδιαβασμένη wine list του, με πάνω από 900 ετικέτες. (Σοφοκλέους Δουσμάνη 46, Τ. 2661 550955)
Ιστορική συνοικία Σπηλιά
Μια βόλτα στους πρόποδες του Νέου Φρουρίου, στη συνοικία του παλιού λιμανιού θα σας χαρίσει μοναδικές εικόνες μέσα στα στενά καντούνια και τη δυνατότητα να δοκιμάσετε την ονομαστή µαµαδίστικη κουζίνα της Μαρίνας, την οποία λατρεύουν οι ντόπιοι. Ένα παραδοσιακό ταβερνάκι με γεύσεις καθαρές και εκτελέσεις εµπνευσµένες με φρέσκα εποχικά υλικά. Best of οι κερκυραϊκές συνταγές! (Αγ. Σοφίας & Βελισσαρίου, Τ. 2661 100792, Κιν. 6981656001)
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr: