Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
12.2 C
Athens
HomeΤοp ΕμπειρίεςΗ Κυριακή του Πάσχα ανά την Ελλάδα: Ήθη, έθιμα και παραδόσεις

Η Κυριακή του Πάσχα ανά την Ελλάδα: Ήθη, έθιμα και παραδόσεις

Κάθε γωνιά της Ελλάδας τη μέρα του Πάσχα τη γιορτάζει με το δικό της τρόπο:

Στη Λιβαδειά οι κάτοικοι στήνουν σε σειρά υπαίθριες σούβλες και συγκεντρώνονται γύρω τους πίνοντας και τρώγοντας για ώρες.

- Advertisement -

Διαβάστε ακόμα: Πόσες θερμίδες έχουν το αρνί και το κοκορέτσι

 

Στην Κύθνο σερβίρονται τα «αληφόνια», άγρια και πικρά ραδίκια αλλά και τα περίφημα «τσιμπητά» -μυζηθροπιτάκια με κανέλα και μέλι!

Στη Ρόδο, συνηθίζουν να σφάζουν στο σπίτι τους το αρνάκι τους και το λένε Πασκάτη ή Λαμπριώτη. Το γεμίζουν με χοντρό σιτάρι αλεσμένο στον μύλο και το ψήνουν στον φούρνο. Το έθιμο αυτό συνηθίζεται και στη Σάμο, την Ικαρία και τη Λέσβο.

Στην Κάρπαθο, το αρνί γίνεται στον φούρνο με ρύζι, πλιγούρι και εντόσθια.

Στην Άνδρο, τo αρνάκι λέγεται Λαμπριάτης και μαγειρεύεται στο φούρνο με λαχανικά και ρύζι.

Στη Σίφνο το αρνάκι ψήνεται στο «Μαστέλο», δηλαδή σε πήλινο δοχείο με άνηθο και κόκκινο κρασί.

Στη Νάξο συνηθίζεται το παραδοσιακό «Μπατούδο», δηλαδή κατσικάκι γεμιστό με εντόσθια, λαχανικά, ρύζι, αυγά και τυρί ψημένο στο φούρνο.

Διαβάστε ακόμα: Αυτό που συμβολίζει το σούβλισμα του αρνιού το Πάσχα

 

Σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Μακεδονία, συνηθίζουν να γεμίζουν την μπόλια του αρνιού με εντόσθια και χορταρικά και να την ψήνουν στο φούρνο.

Πηγή: thepressroom.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,077LikesLike
88,728 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ