Χοχότ, 12 Σεπτέμβρη (πρακτορείο Σινχουά) – Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) επαίνεσε το έργο της Κίνας για το «πρασίνισμα» μιας από τις πιο τρομερές ερήμους της. Περισσότερα από 6.250 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ερήμου Κουμπουτσί ανακτήθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια, όπως αναφέρει μια έκθεση του UNEP.
Με έκταση άνω των 18.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η έρημος Κουμπουτσί βρίσκεται στην Αυτόνομη Περιφέρεια της Εσωτερικής Μογγολίας. Μόνο 800 χιλιόμετρα από το Πεκίνο, υπήρξε κατά τα προηγούμενα χρόνια σημαντική πηγή αμμοθυελλών για την πρωτεύουσα.
Η έρευνα “Οικολογική αποκατάσταση και δημιουργία πλούτου” δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα στην 13η σύνοδο της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών στην Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης (UNCCD). Είναι η πρώτη έκθεση της UNCCD για την ειδική αξιολόγηση του πλούτου που δημιουργείται από την αποκατάσταση της ερήμου.
Στο Κουμπουτσί, 14,5 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα αφαιρέθηκαν από την ατμόσφαιρα, όπως αναφέρει η έρευνα. Το έργο δημιούργησε εκτιμώμενο πλούτο ύψους 24,4 δις γιουάν (3,7 δις Δολάρια ΗΠΑ) όσον αφορά τη διατήρηση των υδάτων ενώ η συσσωρευμένη παραγωγή οξυγόνου είναι 18,3 εκατ. τόνων, η αξία των οποίων υπολογίζεται στα 6,8 δις γιουάν.
H μυστηριώδης πλευρά των πόλεων-φάντασμα της Κίνας (Photos)
Αναφερόμενος στο μοντέλο “Κουμπουτσί”, ο εκτελεστικός διευθυντής του UNEP, Έρικ Σολχάιμ, δήλωσε ότι αντί να δει την απερήμωση ως πρόβλημα, αυτή θεωρήθηκε ως ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης και μείωσης της φτώχειας.
Τα αποκαταστημένα οικοσυστήματα αυξάνουν τη βιοποικιλότητα. Εκτιμάται ότι το έργο είχε αξία 349 εκατομμυρίων γιουάν για την διατήρηση της βιοποικιλότητας και συνολικά, το έργο Κουμπουτσί δημιούργησε πάνω από 500 δισεκατομμύρια γιουάν, όπως αναφέρει η έρευνα. Το έργο έβγαλε επίσης περισσότερους από 100.000 κατοίκους από τη φτώχεια και δημιούργησε πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.
Όπως επεσήμανε το UNEP «το μυστικό της επιτυχίας είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που πάνω από 30 χρόνια, αποτελεί ένα μοναδικό συνεργατικό μοντέλο για την οικολογική αποκατάσταση, που δημιουργήθηκε μεταξύ δημόσιων, ιδιωτικών, τοπικών και διεθνών οργανισμών».
Η διάσκεψη για την απερήμωση του ΟΗΕ ξεκίνησε την Τετάρτη και θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες και συμμετέχουν περίπου 1.400 εκπρόσωποι από 196 φορείς και περισσότεροι από 20 διεθνείς οργανισμοί. Κύριο καθήκον της είναι να αναζητήσει λύσεις για έναν βιώσιμο στόχο του ΟΗΕ για την μείωση της υποβάθμισης του εδάφους μέχρι το 2030, και για να αναπτύξει μια νέα στρατηγική για την περίοδο 2018-2030.
Air China: Δείτε πότε ξεκινάνε οι απευθείας πτήσεις της Πεκίνο- Αθήνα
Οι επιτυχίες στο Κουμπουτσί αποτελούν ένα καλό παράδειγμα της προόδου που έχει κάνει η Κίνα κατά της απερήμωσης. Ο Λιού Ντονγκσένγκ, αναπληρωτής επικεφαλής της κρατικής δασικής διοίκησης, δήλωσε ότι στα τέλη του περασμένου αιώνα η έρημος επεκτεινόταν 10.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα ετησίως, ενώ τώρα κάθε χρόνο συρρικνώνεται κατά 2.424 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
“Η Κίνα σχεδιάζει να αναδασώσει το 50 τοις εκατό της ερήμου μέχρι το 2020, και το υπόλοιπο μέχρι το 2050”, ανέφερε ο Λιού. Ο Πραντίπ Μόνγκα, αναπληρωτής διευθυντής της UNCCD, δήλωσε ότι, η αποκατάσταση της ερήμου Κουμπουτσί δείχνει τις μεγάλες προσπάθειες που έχει κάνει ο κινεζικός λαός, οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση.
πηγή:greek.cri.cn