Η Ισπανία επέβαλε πρόστιμο σε πέντε low cost αεροπορικές εταιρείες συνολικού ύψους 179 εκατ. ευρώ για «καταχρηστικές πρακτικές», συμπεριλαμβανομένης της χρέωσης για τις χειραποσκευές.
Στη Ryanair επιβλήθηκε το μεγαλύτερο πρόστιμο των 108 εκατομμυρίων ευρώ ακολουθούμενη από αυτό της EasyJet ύψους 29 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Vueling, η Norwegian και η Volotea ακολουθούν στις οποίες επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Υπουργείο Δικαιωμάτων των Καταναλωτών της Ισπανίας.
Το υπουργείο είπε ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει πρακτικές όπως η χρέωση επιπλέον για τις χειραποσκευές και η κράτηση θέσεων για παιδιά.
Τα πρόστιμα είναι η μεγαλύτερη κύρωση που έχει εκδώσει το υπουργείο και έπεται έρευνας για τον οικονομικό κλάδο των αεροπορικών εταιρειών.
Το υπουργείο είπε ότι επικύρωσε τα πρόστιμα που ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Μάιο μετά την απόρριψη των προσφυγών που υπέβαλαν οι εταιρείες.
Στη Vueling, σκέλος του προϋπολογισμού του ιδιοκτήτη της British Airways, IAG, έχει επιβληθεί πρόστιμο 39 εκατ. ευρώ, ενώ η Norwegian Airlines και η Volotea έχουν επιβληθεί πρόστιμο 1,6 εκατ. ευρώ και 1,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν επειδή διαπιστώθηκε ότι οι αεροπορικές εταιρείες παρείχαν παραπλανητικές πληροφορίες και δεν ήταν διαφανείς με τις τιμές, «πράγμα που εμποδίζει την ικανότητα των καταναλωτών να συγκρίνουν προσφορές» και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις, ανέφερε το υπουργείο.
Η Ryanair κατηγορήθηκε για παραβίαση μιας σειράς δικαιωμάτων των καταναλωτών, συμπεριλαμβανομένης της χρέωσης για μεγαλύτερες χειραποσκευές, της επιλογής θέσεων και της αίτησης για «δυσανάλογο ποσό» για την εκτύπωση καρτών επιβίβασης στους τερματικούς σταθμούς.
Κάθε πρόστιμο υπολογίστηκε με βάση το «παράνομο κέρδος» που αποκόμισε κάθε αεροπορική εταιρεία από αυτές τις πρακτικές.
Ο επικεφαλής της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, δήλωσε ότι τα πρόστιμα ήταν «παράνομα» και «αβάσιμα», προσθέτοντας ότι θα προσφύγει στην υπόθεση και θα την παραπέμψει στα δικαστήρια της ΕΕ.
«Η Ryanair χρησιμοποιεί για πολλά χρόνια τα τέλη αποσκευών και τα τέλη check-in στο αεροδρόμιο για να αλλάξει τη συμπεριφορά των επιβατών και μεταφέρουμε αυτές τις εξοικονομήσεις κόστους με τη μορφή χαμηλότερων ναύλων στους καταναλωτές», είπε.
Η Easyjet και η Norwegian είπαν ότι θα εφεσιβάλουν επίσης την απόφαση.
Η ένωση ισπανικής αεροπορικής βιομηχανίας, ALA, σχεδιάζει περαιτέρω προσφυγή και χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργείου “ανοησία”, υποστηρίζοντας ότι το πρόστιμο παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ για την ελεύθερη αγορά.
Ωστόσο, ο Andrés Barragán, γενικός γραμματέας καταναλωτικών υποθέσεων και τυχερών παιχνιδιών στο υπουργείο, υπερασπίστηκε τα πρόστιμα, λέγοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης βασίζεται στην ισπανική και κοινοτική νομοθεσία.
«Είναι κατάχρηση να χρεώνεις 20 ευρώ για την απλή εκτύπωση της κάρτας επιβίβασης στο αεροδρόμιο, [είναι] κάτι που κανείς δεν θέλει», είπε στο World Business Report του BBC.
«Αυτό είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές όχι μόνο στην Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ».
Η ένωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών Facua, η οποία έχει αγωνιστεί κατά των τελών για έξι χρόνια, είπε ότι η απόφαση ήταν “ιστορική”.
Δείτε επίσης