Η ινδική κουζίνα είναι μία από τις πιο πλούσιες και γευστικές του κόσμου, όπου ένα από τα διάσημα και αγαπημένα πιάτα της είναι το κοτόπουλο με κάρυ. Ο γνωστός chef Λάμπρος Βακιάρος μας δίνει μια υπέροχη συνταγή για ινδικό κοτόπουλο κάρυ με πίτες Naan.
Συνταγή ινδικό κοτόπουλο κάρυ με πίτες Νaan για 4 άτομα
Υλικά
Για το κοτόπουλο
- Advertisement -
- 800 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
- 15 γρ. πελτές τομάτας
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 μικρή πιπερίτσα τσίλι
- Ξύσμα από 1 λάιμ
- 2 γρ. κάρυ
- 1 γρ. γλυκάνισο
- 10 φύλλα δυόσμου
- 800 γρ. κρέμα γάλακτος 3% λιπαρά
- 15 – 30 γρ. ελαιόλαδο
- Χυμό από μισό λάιμ
- Λίγο μαϊντανό ή κόλιανδρο (ψιλοκομμένο)
Για τις πίτες Naan
- 1,5 φακελάκι (8 γρ.) αποξ. μαγιά
- 180 γρ. χλιαρό νερό
- 30 γρ. καστανή ζάχαρη
- 450 γρ. αλεύρι
- 4 γρ. baking powder
- 220 γρ. γιαούρτι
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
Για το ρύζι
- 500 γρ. ρύζι Jasmin
- 2 φύλλα δάφνης
- Μαϊντανό ή κόλιανδρο (για το γαρνίρισμα)
Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο
- Σε ένα γουδί προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το σκόρδο, τη πιπεριά Τσίλι το ξύσμα από το λάιμ, το κάρυ, το γλυκάνισο, τα φυλλά δυόσμου και με το γουδοχέρι δημιουργούμε μια λεία ομογενοποιημένη πάστα.
- Προθερμαίνουμε μια κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία. Παράλληλα, κόβουμε το φιλέτο στήθος κοτόπουλου σε μικρούς κύβος 3 εκ., ραντίζουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά.
- Προσθέτοντας ελάχιστο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα ( 1-2 κ.σ.) τσιγαρίζουμε και δίνουμε ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα στο κοτόπουλο.
*Προσοχή, αν η ποσότητα του κοτόπουλου είναι περισσότερη από τα 2/3 της κατσαρόλας χωρίζουμε την ποσότητα σε δύο δόσεις. - Όταν το κοτόπουλό μας έχει ωραίο χρώμα, προσθέτουμε το μείγμα από το γουδί, ανακατεύουμε καλά και στη συνέχεια προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Δίνουμε μια βράση και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε την εστία, έτσι ώστε το φαγητό μας να σιγοβράζει και μαγειρεύουμε για 12 – 14 λεπτά, μέχρι η σάλτσα μας να αρχίσει να δένει.
- Αφαιρούμε από το μάτι και προσθέτουμε χυμό από λάιμ και ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο.
Για τις πίτες Νaan
- Σε ένα ποτήρι ή σε ένα μικρό μπολάκι διαλύουμε την αποξηραμένη μάγια στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Αφήνουμε για 5 – 10 λεπτά.
- Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά και όταν δούμε ότι το μείγμα αρχίζει και σφίγγει αφήνουμε την κουτάλα και ζυμώνουμε με τα χέρια μας για περίπου 5 – 6 λεπτά.
*Το τελικό αποτέλεσμα της ζύμης θα πρέπει να είναι μαλακό αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Αν δούμε ότι η ζύμη μας κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι, ενώ αν η ζύμη είναι σφιχτή προσθέτουμε 2 – 3 κ.σ. νερό. - Σκεπάζουμε το μείγμα με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 1 ώρα ή εώς ότου διπλασιαστεί.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ομοιόμορφες μπάλες. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια με ένα πλάστη ανοίγουμε την κάθε ζύμη σε ένα μακρόστενο σχήμα πάχους 2 εκ. (σαν μια κυπριακή πίτα).
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε υψηλή θερμοκρασία χωρίς, να προσθέσουμε απολύτως τίποτα και με προσοχή προσθέτουμε όσες πίτες χωράνε στο τηγάνι. Ψήνουμε για 3 – 4 λεπτά από την κάθε πλευρά.
Για το ρύζι
- Δείτε πως να μαγειρέψετε καταπληκτικό ρύζι basmati στο lambrosvakiaros.com
- Σερβίρουμε σε ένα μπολ το ρύζι, προσθέτουμε κοτόπουλο μαζί με σάλτσα και συνοδεύουμε με τις ινδικές πίτες Νaan.
Χθες εσείς γιορτάσατε την Παγκόσμια Ημέρα Καρμπονάρας; Εάν όχι δεν πειράζει, μπορείτε να γιορτάσετε όποτε θέλετε εσείς μαθαίνοντας την αυθεντική συνταγή για καρμπονάρα!
Περισσότερες συνταγές από κουζίνες του κόσμου αλλά και της Ελλάδας, στο travelstyle.gr!