Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens
HomeFood & TravelΗ γαστρονομία της Πορτογαλίας: Τα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε

Η γαστρονομία της Πορτογαλίας: Τα πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε

Τα τελευταία χρόνια η πορτογαλική κουζίνα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον όσων απολαμβάνουν το καλό φαγητό. Με καταξιωμένους σεφ παγκοσμίου βεληνεκούς, όπως ο Henrique Sá Pessoa και ο José Avillez η αναγέννηση της πορτογαλικής γαστρονομίας έχει επέλθει.

Αν ταξιδέψετε στην όμορφη Πορτογαλία, είτε αποφασίσετε να γευματίσετε σε μία χαλαρή ταβέρνα είτε σε ένα εστιατόριο με αστέρι Michelin, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα 12 παραδοσιακά γευστικά πορτογαλικά πιάτα, σήμα κατατεθέν της κουζίνας της χώρας, που θα δείτε παρακάτω.

- Advertisement -
Διάφορα πορτογαλικά παραδοσιακά ρουστίκ πιάτα
Διάφορα πορτογαλικά παραδοσιακά ρουστίκ πιάτα
Παραδοσιακά πορτογαλικά πιάτα

Πορτογαλική γαστρονομία

Τα πορτογαλικά πιάτα άρχισαν να διαμορφώνονται από την Εποχή των Ανακαλύψεων όταν, τον 15ο αιώνα, οι εξερευνητές Pedro Álvares Cabral και Vasco de Gama σάλπαραν για να ανακαλύψουν τον «Νέο Κόσμο» με την παρότρυνση του Πορτογάλου πρίγκιπα Ερρίκου του Θαλασσοπόρου.

Ως αποτέλεσμα, τα θαλασσινά κυριαρχούν στην πορτογαλική κουζίνα, αλλά το χοιρινό κρέας έχει ακόμα την τιμητική του στην ενδοχώρα. Η πορτογαλική γαστρονομία έχει μεσογειακά θεμέλια, αλλά και πινελιές αφρικανικής και βραζιλιάνικης κουζίνας.

Ameijoas de Sao Jorge a Bolhao Pato, παραδοσιακό πορτογαλικό πιάτο
Ameijoas de Sao Jorge a Bolhao Pato – παραδοσιακό πορτογαλικό πιάτο

Το πιο διάσημο πορτογαλικό πιάτο

Στο ταξίδι σας στην Πορτογαλία σίγουρα θα δείτε bacalhau (παστός μπακαλιάρος) στον κατάλογο σχεδόν κάθε εστιατορίου ή ταβέρνας. Χρησιμοποιείται μία παραδοσιακή τεχνική πρόψυξης για τη συντήρηση του μπακαλιάρου, ο οποίος εισάγεται ως επί το πλείστον από τη Νορβηγία.

Το Bacalhau συνήθως ψήνεται ως φιλέτο σε κατσαρόλα ή στη σχάρα και συνοδεύεται με ρύζι ή πατάτες. Χρησιμοποιείται και ως υλικό σε ομελέτες. Μαγειρεύεται με ποικίλους τρόπους και σε πολλαπλούς συνδυασμούς, καθώς και με διάφορες παραλλαγές. Γενικότερα ο μπακαλιάρος είναι το εθνικό πιάτο της Πορτογαλίας. Λέγεται, μάλιστα, ότι οι Πορτογάλοι έχουν 365 διαφορετικές συνταγές για μπακαλιάρο (μία για κάθε ημέρα του χρόνου)!

Παραδοσιακό πιάτο με ψητό μπακαλιάρο

Τα καλύτερα παραδοσιακά πορτογαλικά πιάτα

Açorda (ψωμί εμποτισμένο με ζωμό)

Το açorda —που στα αραβικά σημαίνει σούπα σε ψωμί— είναι ψωμί με τραγανή κόρα, το οποίο γεμίζεται με θαλασσινά και ζωμό που περιέχει σκόρδο, ελαιόλαδο και κόλιανδρο. Στο Solar dos Presuntos, που βρίσκεται στη Λισαβόνα, θα βρείτε μία εξαιρετική εκδοχή του με αστακό και καυτερή σάλτσα.

Açorda

Arroz de marisco (ρύζι με θαλασσινά)

Πρόκειται για μία παραδοσιακή σούπα θαλασσινών με ρύζι. Τα περισσότερα πιάτα θαλασσινών σερβίρονται με ρύζι, μία πιο ρευστή εκδοχή ριζότου. Στο Marisqueira Mar à Vista, το οποίο βρίσκεται στην παραλιακή πόλη Ericeira, θα βρείτε το πιο γευστικό ριζότο αστακού ή καβουριού.

Arroz de marisco (ρύζι με θαλασσινά)

Arroz de pato (πάπια με ρύζι)

Ένα ακόμα παραδοσιακό πιάτο, από το Alentejo της Πορτογαλίας, είναι η πάπια με ρύζι. Η πάπια μαγειρεύεται στον ζωμό της με κρεμμύδια και σκόρδο. Στη συνέχεια, γαρνίρεται με πικάντικο λουκάνικο chouriço και σερβίρεται με φέτες πορτοκαλιού. Μπορείτε να το απολαύσετε από τον βραβευμένο σεφ στο Cozinha da Terra, μία αγροικία του 17ου αιώνα.

Arroz de pato (πάπια με ρύζι)

Cataplana de marisco (στιφάδο θαλασσινών)

Άλλο ένα ιδιαίτερο πιάτο είναι το στιφάδο θαλασσινών που πήρε το όνομά του από το σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται και σερβίρεται. Η καταπλάνα είναι μια χάλκινη κατσαρόλα σε σχήμα αχιβάδας που επιτρέπει στα συστατικά να ψηθούν αργά στον ατμό και τους χυμούς τους. Το πιάτο προέρχεται από το Αλγκάρβε, αλλά θα το βρείτε σε κάθε παραλιακή πόλη της Πορτογαλίας. Στο εστιατόριο Alambique το cataplana de marisco περιέχει γαρίδα μαύρος τίγρης, καρπάτσιο χταποδιού και διάφορα καρυκεύματα.

Cataplana de marisco (στιφάδο θαλασσινών)

Francesinha (σάντουιτς με αλλαντικά)

Από το όνομα του πιάτου μπορούμε να καταλάβουμε την προέλευσή του. Πορτογάλοι μετανάστες στη Γαλλία εμπνεύστηκαν από το croque monsieur και επινόησαν τη Francesinha. Θεωρείται, πλέον, τοπική σπεσιαλιτέ του Πόρτο. Η Francesinha περιέχει ζαμπόν, λουκάνικο linguiça, μπριζόλα ή ψητό μοσχάρι, λιωμένο τυρί και τηγανητό αυγό ανάμεσα σε αφράτες φέτες ψωμιού. Περιχύνεται με σάλτσα ντομάτας και μπύρας και σερβίρεται με τηγανιτές πατάτες. Την καλύτερη έκδοση της Francesinha θα τη βρείτε στο Lado B, ένα μοντέρνο καφέ σχεδόν πάντα γεμάτο με κόσμο.

Francesinha (σάντουιτς με αλλαντικά)

Lapas (πεταλίδες)

Οι lapas, πεταλίδες, συλλέγονται από βραχώδεις περιοχές στις Αζόρες και τη Μαδέρα. Ψήνονται με σκόρδο και βούτυρο και σερβίρονται με μερικές φέτες λεμόνι και ιδανικά ένα ποτήρι λευκό κρασί. Στο Bar Caloura στο São Miguel, ένα υπαίθριο μπαρ-εστιατόριο με θαλασσινά δίπλα στον Ατλαντικό, θα κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά του ωκεανού και θα δοκιμάσετε γευστικές πεταλίδες.

Lapas (πεταλίδες)

Leitão assado (μικρός χοίρος)

Και στην Πορτογαλία θα βρείτε χοιρινό στη σούβλα, τρυφερό και ζουμερό εσωτερικά και τραγανό εξωτερικά. Συνηθίζεται, επιπλέον, να μαγειρεύεται και σε φούρνο με ξύλα ευκάλυπτου που του δίνουν μία πιο ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά. Μία πιο γκουρμέ εκδοχή θα βρείτε από τον σεφ Henrique Sá Pessoa στο Alma, βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin, όπου ο μικρός χοίρος σερβίρεται ως κονφί με πουρέ από γογγύλι, χυμό μαύρου πιπεριού και κρεμμύδια τουρσί.

Leitão assado (μικρός χοίρος)

Pastel de nata (ταρτάκια με κρέμα)

Το πιο διάσημο επιδόρπιο της χώρας, μικρό αρτοσκευάσμα με πλούσια γέμιση κρέμας, άρχισε να φτιάχνεται στο μοναστήρι Jerónimos στη συνοικία Belém της Λισαβόνας. Μετά τη Φιλελεύθερη Επανάσταση του 1820, οι μοναχοί —αντιμέτωποι με το κλείσιμο των μοναστηριών— άρχισαν να πουλούν τις τάρτες τους σε ένα γειτονικό ζαχαροπλαστείο και έτσι δημιουργήθηκε λίγο αργότερα το διάσημο αρτοποιείο Pastéis de Belém, όπου μπορείτε να τα δοκιμάσετε. Θα το βρείτε στα περισσότερα αρτοποιεία-ζαχαροπλαστεία για λιγότερο από 2€.

Pastel de nata (ταρτάκια με κρέμα)

Polvo à Lagareiro (χταπόδι με πατάτες)

Το polvo à lagareiro, πλοκάμια χταποδιού ψημένα σε ελαιόλαδο με σκόρδο, λέγεται ότι προέρχεται από την περιοχή Beiras. Μπορείτε να το δοκιμάσετε στο Páteo (Bairro do Avillez), όπου το έχει επιμεληθεί ο πιο γνωστός σεφ της χώρας José Avillez.

Polvo à Lagareiro (χταπόδι με πατάτες)

Porco preto (μαύρος χοίρος)

Οι ιβηρικοί μαύροι χοίροι, οι οποίοι είχαν πρωτοεισαχθεί στη χερσόνησο από τους Φοίνικες, διασταυρώθηκαν με αγριόχοιρους για να παραχθεί η μοναδική ράτσα που υπάρχει σήμερα στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Ο μαύρος χοίρος μαγειρεύεται ποικιλοτρόπως. Θα το βρείτε και ως αλλαντικό —enchidos, presunto ibérico και secretos. Προτείνεται, ωστόσο, να δοκιμάσετε την εκδοχή της Taberna Típica Quarta Feira στην Évora.

Porco preto (μαύρος χοίρος)

Queijo (τυρί)

Τα πορτογαλικά τυριά δεν είναι τόσο γνωστά όσο άλλα ευρωπαϊκά τυριά, αλλά υπάρχουν τρία τυριά που αξίζει να ανακαλύψετε. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το βουτυρένιο Serra da Estrela, το κρεμώδες Azeitão και το ελαφρώς πικάντικο ημίσκληρο τυρί São Jorge.

πορτογαλικό Queijo (τυρί) Azeitão

Sardinhas assadas (ψητές σαρδέλες)

Οι ψητές σαρδέλες είναι ένα από τα ορεκτικά που πρέπει να δοκιμάσετε. Η κατάλληλη περίοδος για να φάτε σαρδέλες είναι από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Η προετοιμασία τους είναι απλή. Αλατίζονται, ψήνονται στα κάρβουνα και τρώγονται με καλαμποκόψωμο. Στο O Pitéu da Graça θα το βρείτε σε πιο γκουρμέ εκδοχή.

Sardinhas assadas (ψητές σαρδέλες)

Δείτε επίσης:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,089LikesLike
88,796 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ