Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20.5 C
Athens
HomeΕυρώπηΗ ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στη Βαλτική με τις αρ νουβό γειτονιές και τα...

Η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στη Βαλτική με τις αρ νουβό γειτονιές και τα μεσαιωνικά σοκάκια

Έχει ψηφιστεί ως η “πιο όμορφη πόλη της Ευρώπης” και ο επισκέπτης καταλαβαίνει για ποιο λόγο, αφού μαγεμένος από τα μεσαιωνικά σοκάκια, τις αρ νουβό γειτονιές, τα γοτθικά κτίρια και τις hipster συνοικίες της προσπαθεί να ανακαλύψει όσα περισσότερα μυστικά μπορεί για τη μικρή βασίλισσα της Βαλτικής. Η Ρίγα, η πρωτεύουσα της Λετονίας, εντυπωσιάζει με τις ομορφιές της…

Δεν είναι από τις πόλεις που σε κερδίζουν με την πρώτη ματιά. Η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Λετονίας ίσως σας φανεί «αυστηρή» και γκρίζα όταν αντικρίσετε για πρώτη φορά το περίβλημά της με τις γοτθικές στέγες της Παλιάς Πόλης και τις βιομηχανικές της σύγχρονης. Αλλά αν της δώσετε λίγες ώρες, προλαβαίνει να σας αλλάξει γνώμη και να αποκαλύψετε το περίεργο «μωσαϊκό» της.

- Advertisement -

Η Ρίγα είναι ξεκάθαρα το μωσαϊκό μιας πόλης που ξεκίνησε σαν γερμανικό φρούριο της Χανσεατικής Συμμαχίας, συνέχισε ως σοβιετικό λιμάνι και πάλεψε να αποκτήσει ευρωπαϊκή ταυτότητα. Είναι από τη μία η γραφική Παλιά Πόλη με τις πλακόστρωτες πλατείες και τα μεσαιωνικά κτίρια, αλλά και τα αρ νουβό βουλεβάρτα του 19ου αιώνα που προσθέτουν πόντους φινέτσας. Είναι ο ποταμός Νταουγκάβα και το κανάλι του που διατρέχουν το κέντρο της και ένας από τους μεγαλύτερους «hipster» δρόμους της Ευρώπης γεμάτος μπαράκια και μοντέρνα café.

Είναι όλα αυτά που κάνουν τη Ρίγα την πιο πολυπρόσωπη, την πιο ενδιαφέρουσα ίσως πόλη ολόκληρης της Βαλτικής, που την τελευταία δεκαετία κατάφερε να αναδείξει το τουριστικό της πρόσωπο και να προσελκύσει όχι μόνο ταξιδιώτες ή τουρίστες που θέλουν να γνωρίσουν μια καινούργια πόλη αλλά και φίλους της αρχιτεκτονικής ή της σύγχρονης ποπ κουλτούρας – κι αυτό επειδή έχει κάτι για όλους.

Ρίγα Λετονία

Βόλτα στα… βασικά της Ρίγας

Στην καρδιά της Παλιάς Πόλης

Πλατιά πλακόστρωτα σοκάκια ελίσσονται οδηγώντας σε μεγάλες πλατείες, στολισμένες με επιβλητικά μεσαιωνικά κτίρια, όλα αυτά σε ένα συνονθύλευμα αρχιτεκτονικών ρυθμών που φέρει την σφραγίδα προστασίας της Unesco. Εδώ, κάθε φορά που σηκώνεται το βλέμμα, βλέπετε και μια διαφορετική έκπληξη: Ο μεγαλύτερος Καθεδρικός της Βαλτικής στην κεντρική πλατεία. Το κάστρο της πόλης που ατενίζει τον ποταμό.

Ο γοτθικός ναός του Σωτήρα και γύρω του υπαίθριες pub με live μπάντες καθημερινά. Σουηδικές πύλες με πύργους, που οδηγούν σε σοκάκια όπως αυτό με τα «Τρία Αδέρφια», τα αιωνόβια χρωματιστά σπιτάκια της Ρίγας που έγιναν σύμβολό της. Ο οίκος των Μαυροκέφαλων και το κτίριο με το γλυπτό μιας… γάτας που κλέβει την παράσταση στην οροφή του. Ο δρόμος των καλλιτεχνών με τα αρτιστίκ μαγαζάκια γύρω από την Σχολή Καλών Τεχνών.

Ο δρόμος για την ελευθερία

Σύμβολο της Λετονικής Ανεξαρτησίας, εκεί που κάποτε έστεκε το άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου της Ρωσίας, η «Μίλντα», το άγαλμα της ελευθερίας παραδόξως «επιβίωσε» της σοβιετικής επέλασης, και παρ’ ότι στα χρόνια της Σοβιετικής Κατοχής, όπως την αποκαλούν οι Λετονοί, ήταν απαγορευμένος χώρος, πλέον έχει γίνει το κεντρικό σημείο συνάντησης μεταξύ παλιάς και σύγχρονης πόλης.

Ο μακρύς πεζόδρομος είναι πάντα γεμάτος κόσμο ενώ η μεγάλη λεωφόρος που τον περιβάλλει είναι γεμάτη εμπορικά κέντρα και εστιατόρια – απαραίτητη στάση στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου Radisson για να απολαύσετε το πανόραμα της Ρίγας από ψηλά.

Η αρ νουβό Ρίγα

Στο βόρειο άκρο της παλιάς πόλης, εκεί που η μεσαιωνική γοητεία συναντά το κανάλι του ποταμού με την υπερυψωμένη περαντζάδα και το ολάνθιστο πάρκο Konvalda – από όπου μπορείτε να νοικιάσετε και βάρκα για υδάτινη βόλτα στο κανάλι – ξεκινά η αριστοκρατική Ρίγα.

Η Alberta iela και η Elizabetes iela είναι οι δύο δρόμοι που πρέπει απαραιτήτως να περπατήσετε, καθώς αποτελούν το πιο άριστα διατηρημένο… υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής. Τα περισσότερα κτίρια τα σχεδίασε ο Μιχαήλ Αϊζενστάιν, πατέρας του γνωστού Ρώσου σκηνοθέτη, και τα στόλισε εξωτερικά με γκροτέσκες φιγούρες, περίτεχνα λουλούδια, μάσκες, πολύχρωμα πλακάκια και αλλόκοτα πλάσματα. Πρόκειται δε για τους δρόμους με την μεγαλύτερη συγκέντρωση αρ νουβό κτιρίων στον κόσμο.

Η σύγχρονη Ρίγα

Το αριστοκρατικό πρόσωπο του 19ου αιώνα δίνει σιγά-σιγά τη θέση του στο ελαφρώς γκρίζο και βιομηχανικό του 21ου, καθώς περπατάτε την βασική λεωφόρο του κέντρου, Brivibas iela. Η βιομηχανική μουντάδα ωστόσο «σπάει» από μικρές εκπλήξεις: Ωραία μπαράκια με κρυμμένες αυλές, παρκάκια με ανθαγορές, ένα λαχταριστό μουσείο σοκολάτας (αυτό της Leima, που διαθέτει και αντίστοιχη… μπουτίκ σοκολάτας δίπλα του) και ένας δρόμος που, κατά την «θητεία» της Ρίγας ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, μεταμορφθώθηκε σε άντρο των ευρωπαίων hipster.

Πρόκειται για την Miera Iela, που πίσω από τη φαινομενική ησυχία του κρύβει hip brunchάδικα, μαγαζάκια με χειροτεχνίες, εστιατόρια για vegetarians αλλά και λάτρεις των burgers και άφθονη street art στους τοίχους ανάμεσά τους. Στο άλλο άκρο του κέντρου, στα νότια, απλώνεται, τέλος, ένας «άλλος κόσμος»: Η δημοτική αγορά της πόλης, ένα «πανηγύρι» μικροπωλητών και φαγητών που μπορεί να σας δώσει μια ακόμη αυθεντική εικόνα της Ρίγας.

Και λίγο sightseeing ακόμα…

Αν δεν σας αρκεί το «περιπατητικό» sightseeing – πράγμα δύσκολο, αφού η Ρίγα ενδείκνυται ακριβώς γι’ αυτό – ξεκλέψτε λίγο χρόνο για να επισκεφθείτε τα πιο ενδιαφέροντα μουσεία της πόλης:
Μουσείο Λετονικής Κατοχής: Η πολύπαθη Ιστορία της Ρίγας, από την Γερμανική Κατοχή του ’40 μέχρι το τέλος της Σοβιετικής Κατοχής το 1991
Υπαίθριο Εθνογραφικό Μουσείο: Στο καταπράσινο προάστιο γύρω από την λίμνη Jugla, μια υπαίθριο έκθεση συστήνει την λετονική λαογραφία μέσα στο δάσος
Μουσείο Αρ Νουβό: Τα μυστικά των 800 αρ νουβό κτιρίων της Ρίγας, συγκεντρωμένα σε ένα από τα πιο όμορφα εξ αυτών, στην καρδιά του λεγόμενου «Riga Art Nouveau District»
Εθνικό Μουσείο Τέχνης: Οι καλύτεροι εκπρόσωποι της λετονικής Τέχνης, σε μια συλλογή που απλώνεται σε ένα υπέροχο κτίριο του 19ου αιώνα

Μουσείο Κατοχής

Φωτο: Shutterstock

Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,127LikesLike
88,949 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ