Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, 2024
19.2 C
Athens
HomeΕυ ΖηνΗ επιστήμη μίλησε: Αυτοί είναι οι πιο περίεργοι τρόποι για να... πεθάνεις

Η επιστήμη μίλησε: Αυτοί είναι οι πιο περίεργοι τρόποι για να… πεθάνεις

Μια (τεράστια) σειρά εφιαλτικών σεναρίων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον (περισσότερο ή λιγότερο) επώδυνο θάνατο των «πρωταγωνιστών» τους, παρουσιάζουν σε βιβλίο τους ένας επιστήμονας και ένας συγγραφέας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Πολ Ντόχερτι, επιστήμονα του μουσείου Exploratorium στο Σαν Φρανσίσκο και μέλος της ομάδας ερευνητών του προγράμματος Viking της NASA, και τον Κόντι Κάσιντι, συγγραφέα, οι οποίοι πέρασαν τα τελευταία δύο χρόνια διερευνώντας τους πιο…περίεργους τρόπους να πεθάνει κανείς, βάσει των νόμων της Φυσικής, της Βιολογίας κ.α.

- Advertisement -

Διαβάστε ακόμα: Θάνατος εν πτήσει – Τι ισχύει

 

Το βιβλίο τους έχει τίτλο «And Then You’re Dead: What Really Happens If You Get Swallowed by a Whale, Are Shot from a Cannon, or Go Barreling over Niagara» και σε αυτό δίνονται επιστημονικές απαντήσεις όσον αφορά στους πιο εξωπραγματικούς, ακραίους και «καρτουνίστικους» τρόπους να πεθάνει κανείς, όπως να βρεθείς έξω από ένα βαθυσκάφος χωρίς ειδική στολή, το πόσο θα άντεχε κάποιος στην επιφάνεια του Ήλιου, το πόσο θα μπορούσε να προχωρήσει κάποιος εάν άρχιζε να σκάβει τρύπα προς την Κίνα κλπ.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνουν πως το να γλιστρήσει κανείς σε μια μπανανόφλουδα είναι όντως τόσο επικίνδυνο όσο φαίνεται στα καρτούν, εξετάζουν το τι θα συμβεί εάν κάποιον τον καταπιεί φάλαινα, εάν σπάσει το καλώδιο που σηκώνει το ασανσέρκαθώς και πολλά πολλά άλλα. Επίσης, απευθύνθηκαν στο ευρύ κοινό μέσω «Ask Us Anything» στο Reddit, όπου και τους τέθηκαν ερωτήσεις από τους χρήστες του κοινωνικού δικτύου, επί παντός επιστητού.

Μεταξύ των ερωτήσεων και απαντήσεων που δόθηκαν, ξεχωρίσαμε τις εξής:

Μπορεί κάποιος να πεθάνει από τον θόρυβο;

Ο ισχυρότερος «φυσικός» ήχος στη Γη είναι τα 194 ντεσιμπέλ. Τα 120 πονάνε και τα 150 παρατηρούνται εάν κάτσει κάποιος δίπλα σε κινητήρα αεριωθούμενου αεροσκάφους. Το ισχυρότερο ηχείο στη Γη παράγει ήχο στα 154 ντεσιμπέλ. Τώρα, ένας «μη μουσικός» ήχος από ωστικό κύμα μπορεί να είναι ακόμα πιο ισχυρός- μη έκρηξη βόμβας ή μια πτώση μετεωρίτη θα μπορούσαν να παράγουν ένα κύμα που θα μπορούσε να κάνει να εκραγούν οι κυψελίδες στους πνεύμονες.

Τι θα συμβεί εάν πετάξουν κάποιον στην άβυσσο της Τάφρου των Μαριάννων;

Θα πνιγόσουν πριν φτάσεις σε βάθος όπου θα συντριβείς από την πίεση. Εάν κάποιος όμως έβγαινε χωρίς ειδική στολή από βαθυσκάφος, σε τεράστιο βάθος, αν και θα διατηρούσε το σχήμα του (το ανθρώπινο σώμα είναι νερό σε μεγάλο ποσοστό), θα υπήρχε πρόβλημα με τους θύλακες αέρα στο σώμα του, καθώς θα κατέρρεαν προς τα μέσα, με αποτέλεσμα τον θάνατο.

Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγματα που διαπιστώσατε στην έρευνά σας;

Φαίνεται αδύνατον να πεθάνεις από αϋπνία. Ένας μαθητής λυκείου, ο Ράντι Γκάρντνερ, προσπάθησε να μείνει ξύπνιος το 1964, για να δει τι θα συνέβαινε. Δεν κοιμήθηκε για 264 ώρες και, αν και είχε παραισθήσεις ότι ήταν επαγγελματίας παίκτης του αμερικάνικου ποδοσφαίρου, πέρασε μια πινακίδα για πεζό στον δρόμο και έχασε τον έλεγχο των μυών του, έγινε καλά μετά από ύπνο μίας ημέρας. Φαίνεται πως, εκτός και αν σας βάλουν σε μια διαβολική μηχανή που σας αναγκάζει να μείνετε ξύπνιοι, το σώμα σας θα σας κάνει να κοιμηθείτε. Μέχρι τώρα, κανένας δεν έχει πεθάνει από αϋπνία. Όσον αφορά στην FFI (Fatal Familial Insomnia), δεν είναι ξεκάθαρο πως είναι η έλλειψη ύπνου που σκοτώνει, αλλά ίσως είναι η εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται, και η αϋπνία να είναι απλά σύμπτωμα.

Αν αιωρηθώ σε απόσταση ενός μιλίου από έναν αστέρα νετρονίων, πόσο θεαματικός θα ήταν ο θάνατός μου;

Ένας αστέρας νετρονίων έχει μάζα διπλάσια του Ήλιου, συμπιεσμένη σε μια σφαίρα μεγέθους μιας πόλης. Κατά πάσα πιθανότητα θα πεθαίνατε από την ακτινοβολία…αλλά ας υποθέσουμε πως είναι αφύσικα «ήρεμος». Θα ήσασταν σε ελεύθερη πτώση, και συνήθως δεν είναι η πτώση που σκοτώνει. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση αυτό ίσως να μην στέκει, καθώς η βαρύτητα είναι ισχυρότερη σε μικρές αποστάσεις και πιο αδύναμη σε μεγαλύτερες. Αυτό σημαίνει πως, αν το κεφάλι σας ήταν στραμμένο προς τον αστέρα νετρονίων, θα ελκυόταν προς αυτόν με πολύ μεγαλύτερο δύναμη από τα πόδια σας, και η δύναμη αυτή θα σας κομμάτιαζε. Υπάρχει επίσης και ένας άλλος τρόπος: Κάποιοι αστέρες νετρονίων είναι εκατό δισεκατομμύρια φορές ισχυρότεροι μαγνήτες από τους ισχυρότερους μαγνήτες στη Γη. Σε τέτοια επίπεδα μαγνητισμού, τα άτομά σας παραμορφώνονται, αποκτώντας σχήμα λεπτών πούρων και όλοι οι δεσμοί ανάμεσα στα άτομα που συνθέτουν τα μόρια του σώματός σας διασπώνται, οπότε μετατρέπεστε σε ένα νέφος πλάσματος, που τεντώνεται και έλκεται στο άστρο, όπου πέφτει στην επιφάνεια και εκπέμπονται θανατηφόρες ακτίνες γάμμα.

Υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να σωθείς σε ένα ασανσέρ που πέφτει;

Το να ξαπλώσεις ανάσκελα είναι ο καλύτερος τρόπος να κατανεμηθούν εξίσου οι δυνάμεις G στο σώμα σας. Αν στέκεστε όρθιος, τα όργανά σας ίσως να συνεχίσουν να κινούνται προς τα κάτω, ακόμα και αν το σώμα σας σταματήσει. Επίσης θα έπρεπε να ελπίζετε πως ο ανελκυστήρας σας ταιριάζει καλά στο φρεάτιο, ώστε το στρώμα αέρα στο κάτω μέρος να επιβραδύνει την πτώση…το να σταυρώσετε τα δάχτυλά σας είναι καλή ιδέα.

Διαβάστε ακόμα: Η νηστεία μάς κάνει καλό και σωματικά, αλλά και ψυχικά

 

Τι θα συμβεί εάν πηδήξω μέσα σε μια τρύπα που διαπερνά τη Γη;

Το να πηδήξεις σε μια τρύπα στη Γη είναι ένα κλασικό πρόβλημα- εργασία για το σπίτι της Φυσικής. Η απάντηση είναι ότι χρειάζονται 45 λεπτά για να φτάσεις στην άλλη πλευρά. Αλλά αυτή η απλή απάντηση αφήνει έξω όλη την πλάκα. Από ένα σημείο στη βόρεια Αμερική, η επιφάνεια της Γης κινείται προς τα ανατολικά με ταχύτητα μερικών εκατοντάδων μιλίων ανά ώρα. Το κέντρο της Γης όμως, όχι. Οπότε αν πέσετε μέσα σε μια τρύπα θα πρέπει να επιβραδύνετε κατά 800 μίλια ανά ώρα, αγγίζοντας τα τοιχώματα. Δεν το λες καλό! Για να προσπεράσουμε αυτό το πρόβλημα ας πούμε ότι ανοίγουμε την τρύπα από πόλο σε πόλο. Το επόμενο πρόβλημα είναι ότι αυξάνεται η θερμοκρασία καθώς πέφτεις προς τα κάτω. Το κέντρο της Γης είναι πιο θερμό από την επιφάνεια του Ήλιου, οπότε θα ψηνόσουν. Θα χρειαζόσουν μία απίστευτα καλά μονωμένη στολή ψύξης. Και θα έπρεπε να αφαιρεθεί ο αέρας από το τούνελ. Η πίεση και η πυκνότητα του αέρα διπλασιάζεται κάθε 15.000 πόδια βάθους, οπότε από ένα σημείο και μετά ο αέρας είναι πυκνός σαν νερό και δεν θα μπορούσες να πας πιο πέρα.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,128LikesLike
88,955 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ