Home Ελλάδα Η Daily Mail «προσκυνάει» Ελλάδα με ένα απίθανο αφιέρωμα στην Χαλκιδική(Δεν πάει...

Η Daily Mail «προσκυνάει» Ελλάδα με ένα απίθανο αφιέρωμα στην Χαλκιδική(Δεν πάει το μυαλό σας)

517
εκκλησάκι στην Χαλκιδική

Με ένα υπέροχο φωτογραφικό αφιέρωμα η Daily Mail δίνει πληροφορίες για τη ζωή στους οικισμούς του Αγίου Όρους.

Εικόνες άγνωστες για όσους δεν έχουν επισκεφθεί την Αθωνική Πολιτεία…

- Advertisement -

Στις εικόνες που δημοσιεύει αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο η γραφικότητα του Ιερού Βουνού των Ορθόδοξων, ενώ δίνεται και μία γεύση της καθημερινότητας των μοναχών και όσων επισκέπτονται την περιοχή.

«Είναι μία απομακρυσμένη χερσόνησος στη Βόρεια Ελλάδα, για την οποία εκατομμύρια πιστεύουν ότι είναι το πιο ιερό σημείο πάνω στη Γη», γράφει στη αρχή του αφιερώματος η Daily Mail, που τονίζει όμως ότι το βουνό Άθως, στο οποίο βρίσκονται 20 ορθόδοξα μοναστήρια, απαγορεύεται να το επισκεφθούν γυναίκες, παιδιά, ακόμα και θηλυκά ζώα.

Όπως εξηγεί, ο λόγος που αποκλείεται κάθε θηλυκό έχει να κάνει με έναν θρύλο που θέλει την Παναγία να εμφανίζεται στις ακτές της χερσονήσου κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού της και να οδηγεί τους κατοίκους του να ασπαστούν τον χριστιανισμό.

COSMOTE HISTORY - Άγιο Όρος

Η παράδοση στο Άγιο Όρος τηρείται πιστά, με τους ίδιους τους μοναχούς να ακολουθούν έναν τρόπο ζωής που δεν έχει αλλάξει εδώ και αιώνες.

Πελοπόννησος: Κοντινές εκδρομές σε 10 υπέροχες παραλίες, τώρα που μπορούμε να πάμε!

«Ο απομονωμένος τρόπος ζωής, με την υποχρεωτική παρουσία οχτώ ώρες την ημέρα στην εκκλησία, βοηθάει τους θρησκευόμενους κατοίκους να αποξενωθούν από όλα τα άλλα εκτός από τον Θεό, τα σπάνια βιβλία του, τα αρχαία έγγραφα και τα θρησκευτικά έργα τέχνης», σχολιάζει η Daily Mail.

Η ιστορία και η παράδοση τηρούνται αυστηρά στον ανδροκρατούμενο οικισμό, με τους μοναχούς να απολαμβάνουν έναν θρησκευτικό τρόπο ζωής που έχει αλλάξει ελάχιστα.

Ένας ηλικιωμένος μοναχός κάθεται στην είσοδο της μονής Δοχειαρίου.

“Πτήση” στα σύνορα του Αγίου Όρους…Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο

Άγιο Όρος. Μία αυτοδιοίκητη μοναστική πολιτεία με τεράστια ιστορία που υπερβαίνει τα 1.000 χρόνια. Απολαύστε μια πτήση πάνω από την «πύλη» του Αγίου Όρους, την Ουρανούπολη, το σημείο όπου συρρέουν χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο για να επισκεφθούν τη χερσόνησο του Άθω. Είναι ο τελευταίος κοσμικός τόπος στον οποίο φθάνει ο επισκέπτης που σκοπεύει να επισκεφθεί τη μοναστική πολιτεία.

Άγιο Όρος από χαμηλά

Καθημερινά από το μικρό λιμάνι στη σκιά του Πύργου ξεκινούν τα καράβια στα οποία επιβιβάζονται οι προσκυνητές (αφού προηγουμένως εφοδιαστούν από το «γραφείο προσκυνητών» τη σχετική άδεια) για να φθάσουν στο επίνειο του Αγίου Όρους, τη Δάφνη.

Μαγευτικές βόλτες στην Αθήνα: Στην Ακρόπολη που άνοιξε σήμερα, στη νέα Ομόνοια αλλά και σε 12 ακόμα υπέροχα σημεία της πόλης!

Η Ουρανούπολη ιδρύθηκε από πρόσφυγες που ήρθαν από την Μικρά Ασία στη θέση που βρισκόταν η αρχαία Ουρανούπολη, την οποία έχτισε το 315 π.Χ ο Αλέξαρχος, αδερφός του Κάσσανδρου. Το όνομά της άλλαξε κατά καιρούς, ενώ παλαιότερα λεγόταν και Προσφόριον, από τον ομώνυμο Πύργο που δεσπόζει στην πόλη.

Πεδιάδα κοντά στο Άγιο Όρος

Το όνομα «Ουρανούπολη» το πήρε από νομίσματα που βρέθηκαν στην γύρω περιοχή με την μορφή της ουράνιας θεάς Αφροδίτης και έγραφαν «Ουράνιας Πόλεως» και «Ουρανίδων Πόλεως». Ο Πύργος που δεσπόζει επιβλητικά μπροστά στο μικρό λιμανάκι της χτίστηκε το 1344 από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου και από τότε αποτελεί ορόσημο της Ουρανούπολης.

Το πρώτο που αντικρίζει ο επισκέπτης, καθώς πλησιάζει από μακριά προς την Ουρανούπολη, είναι ο γραφικός πύργος του Προσφορίου, δίπλα στο κύμα. Κτισμένος σε καίριο σημείο εποπτεύει τον περιβάλλοντα χώρο, τα αθωνίτικα βουνά, τη θάλασσα και τα νησάκια απέναντι.

Τα αξιοθέατα στην Αθήνα που δεν πρέπει να χάσεις το καλοκαίρι μαζί και η νέα Ομόνοια

Ο πύργος ανήκε ήδη από το 1018 μ.Χ. στο μετόχι της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, που λεγόταν Προσφόριον. Στην ανατολική πλευρά και κολλητά στον πύργο βρίσκεται ο μπαρμπακάς, δηλαδή ο οχυρός του περίβολος που ανήκει στην εποχή της πρώιμης Τουρκοκρατίας. Στη βορειοδυτική του πλευρά είναι ο αρσανάς του πύργου, που χτίστηκε στο 1865. Εκεί υπήρχε και αποβάθρα, η οποία καταστράφηκε. Στον ημιυπόγειο χώρο του αρσανά φυλασσόταν η λέμβος του μετοχίου, ενώ στο ημιανώγειο υπήρχαν αποθήκες. Ο επάνω όροφος κατοικούνταν.

Το κάτω μέρος του πύργου ανήκει στη βυζαντινή περίοδο και συγκεκριμένα στον 11ο – 12ο αιώνα. Οι δύο τελευταίοι όροφοι χρονολογούνται στη περίοδο της Τουρκοκρατίας. Υπήρχε και ένας ακόμη όροφος, που καταστράφηκε.

Το ξύλινο εσωτερικό του πύργου και η στέγη του κατασκευάστηκαν στο 19ο αιώνα. Υπήρχαν και άλλα κτίρια – αποθήκες, αχυρώνες, ελαιουργείο, πηγάδια – αλλά σήμερα σώζεται μόνο το χαλκαδιό και το κολληγάδικο, που βρίσκεται λίγο μακρύτερα.

Athos, The Holy Mountain

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr: