Η Ακρόπολη φαίνεται επιτέλους να αλλάζει έπειτα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζε η ίδια αλλά και οι επισκέπτες της. Έρχονται σύγχρονα αλεξικέραυνα, φώτα αντάξια του μνημείου και καινούργιο αναβατόριο.
Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όμως, που επισκέπτες με κινητικά προβλήματα έφτασαν στην πηγή και δεν ήπιαν νερό καθώς το αναβατόριο δεν λειτουργούσε ενώ τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν από κεραυνό.
Στόχος να αναδειχτεί όσο το δυνατό καλύτερα η πολιτιστική μας κληρονομιά όπως είχε γίνει το 2004.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού, κ. Γιώργου Διδασκάλου, συγκάλεσε σύσκεψη των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ με αντικείμενο την επίλυση προβλημάτων του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Δρομολογήθηκαν τα εξής:
- Το θέμα της αντικατάστασης του αναβατορίου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης θα εισαχθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την κατά νόμον γνωμοδότηση στη συνεδρίαση της 1ης Οκτωβρίου τ.έ.
- Στην ίδια συνεδρίαση του ΚΑΣ θα εισαχθεί και η πρόταση βελτίωσης και επαναφοράς του φωτισμού των μνημείων και του Βράχου της Ακρόπολης στο επίπεδο της μελέτης του Πιέρ Μπιντό, ο οποίος το 2004 είχε αναλάβει τον φωτισμό του αρχαιολογικού χώρου.
- Το έργο της βελτίωσης και αναβάθμισης της αντικεραυνικής προστασίας των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, επί της οποίας γνωμοδότησε το ΚΑΣ στην συνεδρίασή του στις 17 Σεπτεμβρίου τ.έ, προβλέπεται να έχει υλοποιηθεί μέχρι την 15η Νοεμβρίου τ.έ.
- Όσον αφορά στην πορεία του έργου της κτιριακής αναβάθμισης του παλαιού μουσείου στον Βράχο της Ακρόπολης, που εκτελείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 – Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής, ζητήθηκε οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία υλοποιούνται με μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων της πόλης των Αθηνών, να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 30 Σεπτεμβρίου τ.έ., προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου.
Αναλυτικά:
Le Figarο: Η Ακρόπολη βρίσκεται μεταξύ των μεγαλυτέρων θαυμάτων που έχει συλλάβει ποτέ ο ανθρώπινος νους!
Το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Figarο με τίτλο «Αιώνια Αθήνα» είναι αφιερωμένο στις εργασίες αποκατάστασης της Ακρόπολης, τονίζοντας ότι τα 45 χρόνια που διαρκούν οι εργασίες, έχουν μεταμορφώσει βαθιά την ταυτότητα του μνημείου. Όπως αναφέρει το Figaro-Hors serie «Τα μνημεία της Ακρόπολης βρίσκονται μεταξύ των μεγαλυτέρων θαυμάτων που έχει συλλάβει ποτέ ο ανθρώπινος νους».
Για μια γενιά Ελλήνων αρχαιολόγων, η αποκατάσταση υπήρξε το έργο μιας ολόκληρης ζωής. Το γαλλικό περιοδικό αναφέρεται στη μεγάλη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης, παραθέτοντας δηλώσεις του τότε γενικού διευθυντή ελληνικών αρχαιοτήτων Λάζαρου Κολωνά, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ο οποίος τόνιζε ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν όσο χρειασθεί και για να μην τεθεί σε κίνδυνο, λόγω βιασύνης, η σοβαρότητα μιας αποκατάστασης που είχε ξεκινήσει εδώ και τριάντα χρόνια.
Στο ρεπορτάζ παρατίθενται αναλυτικά πληροφορίες για την ανέγερση της Ακρόπολης και τις σύγχρονες εργασίες αποκατάστασης των διαφόρων μνημείων της, που ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά την ίδρυση του σύγχρονου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους το 1834.
Το περιοδικό αναφέρει δηλώσεις γνωστών αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων που ενεπλάκησαν στις εργασίες αποκατάστασης στη διάρκεια των χρόνων, όπως του Μανώλη Κορρέ και του Τάσου Τανούλα.
Το Figaro-Hors serie καλεί μάλιστα τους αναγνώστες να συμμετάσχουν σε μία βραδιά αφιερωμένη στην Αθήνα και την ιστορία της, με θεατρική παράσταση και μακεδονικούς χορούς, στις 16 Μαΐου στο Εθνικό Ωδείο Δραματικής Τέχνης στο Παρίσι.
Δείτε επίσης στο travelstyel.gr: