Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Athens
HomeΝομός ΙωαννίνωνΖαγοροχώριαΤο ψηλότερο χωριό στο Ζαγόρι που υπάρχει από το 1616 και η...

Το ψηλότερο χωριό στο Ζαγόρι που υπάρχει από το 1616 και η ιστορική του Σκάλα με τα 1.100 σκαλοπάτια (Photos)

Το Βραδέτο σκαρφαλωμένο στα 1.340 μέτρα είναι το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου και ένα από τα παλιότερα, καθώς μαρτυρίες για την ύπαρξή του ξεκινούν από το 1616.

Μικρό & Μεγάλο Πάπιγκο: Τι καινούριο ανακαλύψαμε στα πιο δημοφιλή Ζαγοροχώρια;

Βρίσκεται πάνω σε ένα βράχο που έχει από τις τρεις πλευρές του το φαράγγι του Βίκου και πίσω του την πλαγιά της οροσειράς της Τύμφης.

- Advertisement -

Στο ψηλότερο σημείο του χωριού είναι η πλατεία με τη μεγάλη πέτρινη εκκλησία της Γέννησης της Παναγίας που χτίστηκε το 1799.

Η θέα από το χωριό είναι ασύγκριτη!

Από τη ΒΔ του πλευρά μπορείς να θαυμάσεις το φαράγγι του Bίκου από μια προνομιακή οπτική γωνία.

Το Βραδέτο έχει πολλά όμορφα αξιοθέατα που το έχουν κάνει γνωστό σε όλη την υφήλιο.

Ένα από αυτά είναι και η περίφημη Σκάλα του Βραδέτου που ένωνε το χωριό Βραδέτο με το Καπέσοβο και τον υπόλοιπο κόσμο έως τη δεκαετία του ’70. Μια Σκάλα που σήμερα αποτελεί μία εκπληκτική πεζοπορική διαδρομή και ένα προσκύνημα στην τοπική αρχιτεκτονική.

Κατασκευάστηκε από ντόπιους τεχνίτες της πέτρας, με σκοπό να ενώσει τα χωριά Καπέσοβο και Βραδέτο και αυτό εξυπηρετούσε μέχρι το 1974 οπότε έγινε η διάνοιξη του σημερινού δρόμου.

Κτίστηκε με ξερολιθιές (πέτρες τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη), αποτελείται από 39 στροφές, έχει ανάπτυγμα 1500μ, διαθέτει 1100 σκαλοπάτια και καλύπτει υψομετρική διαφορά 250μ.

Η σκάλα ανεβαίνει την μια πλαγιά του φαραγγιού της Μεζαριάς, ένα φαράγγι που ενώνεται με αυτό του Βίκου.

Η πλαγιά ενώνεται με την απέναντί της με δύο μικρά πέτρινα μονότοξα γεφύρια που κτίστηκαν ειδικά για την σκάλα.

Η κατάβαση μέχρι τα δύο γεφυράκια, το Πέρα και το Δώθε, που ενώνουν την κοίτη της χαράδρας της Μεζαριάς, διαρκεί περίπου 1 ώρα αλλά θα σου πάρει πολύ περισσότερο…

Κάθε λίγα μέτρα θα κοντοστέκεσαι για να παρατηρήσεις το εντυπωσιακά μελετημένο έργο που λέγεται ότι χρειάστηκε 20 χρόνια για να κτιστεί (χρονολογείται με επιφύλαξη στις αρχές του 18ου αι.).

Τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, μία για τα ζώα με μαύρη πέτρα και δύο για τους ανθρώπους με άσπρη, μετρημένο πλάτος υπολογισμένο ακριβώς ώστε τα ζώα να μπορούν να στρίβουν μαζί με το ογκώδες φορτίο τους και περισσότερα από 1.000 λιθόστρωτα σκαλοπάτια που καλύπτουν ομαλά υψομετρική διαφορά 250 μ.

Φρόντζου Πολιτεία: Δες γιατί δεν πρέπει να λείπει από καμία επίσκεψή σου στα Ιωάννινα!

Μια σκάλα πραγματικό έργο τέχνης!

Πηγή: dinfo.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,037LikesLike
88,594 FollowersFollow
186,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ