Όλοι μας ονειρευόμαστε ταξίδια στα μέρη που απολαμβάνουμε μέσα από φωτογραφίες και διαφημιστικά φυλλάδια αλλά υπάρχουν κάποιες φορές που η πραγματικότητα είναι πολύ απογοητευτική.
Οι παραλιες στις Μαλδιβες
Το απόλυτο όνειρο που θυμίζει παράδεισο κι όσο κι εάν στη χώρα μας έχουμε μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου, όλοι θα θέλαμε να επισκεφθούμε και κάτι πιο εξωτικό. Ζεστά νερά, λευκή άμμος και αμέτρητα πολυτελή θέρετρα για να επιλέξεις. Μοιάζει ιδανικό, έτσι δεν είναι;
Δυστυχώς δεν είναι. Η ομορφιά της περιοχής υπήρξε και η κατάρα της καθώς οι Μαλδίβες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους οι 10.000 τουρίστες που φθάνουν σε εβδομαδιαία βάση. Σε μια προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα έφτιαξαν ένα τεχνητό νησί, το Thilafushi, πριν 25 χρόνια αλλά κι αυτό δεν επαρκεί με την αύξηση των αφίξεων. Κι έτσι τα σκουπίδια μολύνουν πλέον τον ωκεανό και ξεβράζονται στις παραλίες πολλών νησιών.
Εθνικο Μνημειο του Ορου Ρασμορ, Ν. Ντακοτα, ΗΠΑ
Πρόκειται για τις μορφές τεσσάρων προέδρων των Η.Π.Α., ύψους 18 μέτρων, τις οποίες σκάλισαν σε μια γρανιτένια πλαγιά του όρους Ράσμορ ο γλύπτης Gutzon Borglum και ο γιος του Λίνκολν. Οι τέσσερις πρόεδροι είναι, από αριστερά προς τα δεξιά: ο Τζωρτζ Ουάσινγκτον, ο Τόμας Τζέφερσον, ο Θεόδωρος Ρούζβελτ και ο Αβραάμ Λίνκολν. Παρόλα αυτά δεν είναι και τόσο εύκολα να το δείτε…
Παρόλο που το ύψος στο οποίο βρίσκονται δεν είναι και τόσο μεγάλο, το σημείο που θα σταθείτε είναι τόσο μακριά που με δυσκολία διακρίνετε τις λεπτομέρειες με γυμνό μάτι.
Οι δρομοι της Ναπολης, Ιταλια
Είναι η τρίτη σε μέγεθος πόλη της Ιταλίας και έχει τα πάντα: από πίτσα μέχρι πλούσια ιστορία. Υπάρχουν πάρα πολλά να κάνει ο επισκέπτης αλλά ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να σας τα χαλάσει η μυρωδιά…
Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, η Νάπολη έχει μεγάλο πρόβλημα με τα σκουπίδια και οι αρχές της πόλης δεν έχουν καταφέρει να το λύσουν ακόμη. Σακούλες και κάδοι βρίσκονται παντού μέσα στην πόλη, ενώ η Μαφία καίει τα πάντα κοντά στους δρόμους μολύνοντας τον αέρα με επικίνδυνα τοξικά αέρια.
Η γραμμη του Ισημερινου στο Κιτο, Εκουαδορ
Στο Κίτο, την πρωτεύουσα του Εκουαδόρ οι τουρίστες έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν πάνω σε μια χοντρή κίτρινη γραμμή που υποτίθεται ότι είναι ο ισημερινός. Υπάρχει ένα πρόβλημα όμως: στην πραγματικότητα δεν είναι καν ο ισημερινός.
Ο πραγματικός ισημερινός βρίσκεται περίπου πέντε λεπτά βόρεια από τη γραμμή. Το 1736, μια γαλλική αποστολή έκανε λάθος το οποίο συνειδητοποίησαν οι επιστήμονες μετά την ανακάλυψη του GPS. Εάν λοιπόν θέλετε να επισκεφθείτε τον αληθινό ισημερινό θα περπατήσετε προς το κοντινό μουσείο Intiñan Solar όπου θα σας περιμένει μια τεράστια… ουρά.
Η μικρη γοργονα της Κοπεγχαγης, Δανια
Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της Δανίας και είναι κατασκευασμένη από μπρούτζο και γρανίτη. Η έμπνευση για τη δημιουργία της ήρθε από τον χαρακτήρα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν όπου η μικρή γοργόνα αποχαιρετά τους ναυτικούς που φεύγουν από το λιμάνι της Κοπεγχάγης. Μόνο που μάλλον εκείνοι δεν μπορούν να τη δουν καν.
Αυτό λοιπόν το ταπεινό αξιοθέατο δέχεται περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο και πραγματικά είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Το άγαλμα είναι πολύ μικρότερο από όσο φαίνεται στις φωτογραφίες και η βιομηχανική περιοχή που βρίσκεται από πίσω δεν συμβάλλει στην όλη ατμόσφαιρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είναι και τα πούλμαν που καταφθάνουν κατά δεκάδες γεμάτα τουρίστες.
Το φαραγγι της Αντιλοπης στην Αριζονα, ΗΠΑ
Το σπάνιας ομορφιάς φαράγγι της Αντιλόπης βρίσκεται στην γη των Ινδιάνων Navajo, στην περιοχή Page της Αριζόνας στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαράγγια του κόσμου, ενώ έχει ονομαστεί και «ο τόπος όπου το νερό τρέχει μέσα από τους βράχους» και αυτό αποτελεί και μια ερμηνεία για τη δημιουργία του, καθώς όπως λένε σχηματίστηκε από μια ξαφνική πλημμύρα και με το πέρασμα των χρόνων οι άκρες του λειάνθηκαν.
Λόγω του ότι μέσα στο φαράγγι υπάρχει δυνατό αλλά περιορισμένο φως είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις μια αξιοπρεπή φωτογραφία. Θα πρέπει να έχετε χειροκίνητη κάμερα και τρίποδο για να μπορέσετε να απαθανατίσετε την επίσκεψή σας. Με smartphone αποκλείεται να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε.
Οι Πυραμιδες της Γκιζας στην Αιγυπτο
Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι από τα πιο διάσημα και πιο παλιά σωζόμενα κτίρια της ανθρωπότητας και είναι οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Η κατασκευή τους χρονολογείται από το 2580 π.Χ. και βρίσκεται στη Νεκρόπολη της Γκίζας. Το σύμπλεγμα πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε για τον ενταφιασμό Φαραώ και κατασκευάστηκε από την τέταρτη δυναστεία των Αιγυπτίων.
Η περιοχή που βρίσκεται γύρω από το συγκρότημα είναι παραμελημένη. Δεν υπάρχουν πινακίδες και κάδοι, ενώ οι υπαίθριοι μικροπωλητές δημιουργούν ένα χάος. Η μαγεία τους επίσης χάνει από τη λάμψη της όταν συνειδητοποιείς πόσο κοντά βρίσκονται στην πόλη κι ότι μπορείς να φας κι ένα μπέργκερ μπροστά από τη Σφίγγα. Δεν είναι και τόσο ειδυλλιακό.
Προστατευομενη Τοποθεσια Μασαι Μαρα στην Κενυα
Υπάρχουν πολλά μέρη στην Αφρική να κάνεις σαφάρι αλλά το Μασάι Μάρα είναι το πιο δημοφιλές χάρη στους πληθυσμούς των λιονταριών και των τσιτάχ και πολλών άλλων άγριων ζώων. Εδώ μεταναστεύουν ζέβρες και γαζέλες από το Σερενγκέτι. Αλλά δεν μεταναστεύουν μόνο αυτοί….
Χιλιάδες τουρίστες φθάνουν με τα 4×4 για να δουν τα σπάνια αυτά ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον. Για το λόγο αυτό, έχουν αυξηθεί οι κατοικίες στα όρια του πάρκου, έχουν καταστραφεί περιοχές με βλάστηση και έχει περιοριστεί ο χώρος διαβίωσης των ζώων.
Το «εξωτικό» νησί που είναι όλο παραλία
Η γιορτη Χαναμι στο Κιοτο της Ιαπωνιας
Σύμβολο της άνοιξης, οι κερασιές έχουν πολύ μικρή περίοδο ανθοφορίας. Στο διάστημα αυτό οι κάτοικοι της χώρας γιορτάζουν το μεγαλείο της φύσης και οργανώνουν περιπάτους σε μέρη γεμάτα χρώμα και μυρωδιές. Μικροί και μεγάλοι κατακλύζουν δημόσια πάρκα και πλατείες διοργανώνοντας πικ νικ και απολαμβάνοντας τις μαγικές εικόνες από τις ανθισμένες κερασιές που από μακριά μοιάζουν με ροζ σύννεφα.
Τα περισσότερα πάρκα της πόλης έχουν υπερβολικά πολύ κόσμο. Τουρίστες και ντόπιοι κάνουν πικνίκ κάτω από τα δέντρα. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι οι περισσότερες κερασιές στην Ιαπωνία έχουν λευκά λουλούδια κι όχι ροζ όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες.