Η σούπα Γκούλας προέρχεται από την Ουγγαρία και έχει τις ρίζες της στο Μεσαίωνα. Η ουγγρική λέξη gulyás σημαίνει «βοσκοί» ή «κτηνοτρόφοι». Κτηνοτρόφοι και βοσκοί λοιπόν από την Κεντρική Ευρώπη επινόησαν αυτό το πιάτο, αρχικά χρησιμοποιώντας αποξηραμένο κρέας που το ζέσταιναν στη φωτιά.
Μερικοί που θέλουν να εξασφαλίσουν την αυθεντική γεύση του γκούλας το μαγειρεύουν ακόμα και σήμερα σε μεγάλες σιδερένιες κατσαρόλες πάνω από τη φωτιά. Αν και οι Ούγγροι θεωρούν ότι αυτή η σούπα είναι ένα από τα εθνικά τους πιάτα, άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης φτιάχνουν αυτή την παραδοσιακή σούπα σε διαφορετικές παραλλαγές.
Βασικό συστατικό του γκούλας, ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία σερβίρεται είναι η πάπρικα. Το γκούλας παραδοσιακά είναι πιάτο με μοσχάρι, αρνί ή χοιρινό. Ορισμένες συνταγές περιλαμβάνουν πατάτες κι άλλες λαχανικά ή ζυμαρικά. Αν και τρώγεται όλο το χρόνο, η βαριά, ζεστή και πλούσια σε πρωτεΐνες σούπα είναι ιδανική για το χειμώνα.
Πάμε να φέρουμε τώρα τη σούπα Γκούλας από την Ουγγαρία στο σπίτι μας με τη συνταγή του γνωστού chef Λάμπρου Βακιάρου.
Σούπα Γκούλας συνταγή
Υλικά:
- 1/2 κιλό Μοσχάρι (χτένι)
- 1 κόκκαλο με μεδούλι
- 3 κτσ. ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 πράσινη πιπεριά
- 1 κόκκινη πιπεριά
- 1 κτσ. πελτέ ντομάτας
- 2 κτσ. γλυκιά πάπρικα
- 1/2 κτγ. κύμινο
- 1 κτγ. ματζουράνα
- 1/2 κτγ. μπούκοβο
- 2 φύλλα δάφνης
- 2-3 κλωναράκια φρ. θυμάρι
- 2 κτσ. μυλόξυδο
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1,5 λίτρα ζωμό βοδινού
- 2 μέτριες πατάτες (κομμένες σε μικρούς κύβους)
- Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές που τα έχουμε όλα ψιλοκόψει σε μικρούς κύβους.
- Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε προσθέτοντας όλα τα μπαχαρικά και το κρέας και σωτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Τέλος αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τον ζωμό και το κόκκαλο, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για μια με μιάμιση ώρα.
- Αφαιρούμε το κόκκαλο, ρίχνουμε τις πατάτες και βράζουμε για ακόμα 1/2 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν (οι πατάτες).
Διαβάστε επίσης: