Οι λάτρεις ενός αρωματικού καφέ ή μιας γλυκιάς λιχουδιάς με άρωμα ή και γεύση φουντούκι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι τα περισσότερα φουντούκια στον κόσμο προέρχονται από μια παραθαλάσσια οροσειρά στην Τουρκία, όπου οι γυναίκες τα παράγουν εδώ και αιώνες.
Βρίσκεται στις πλαγιές της οροσειράς του Πόντου με θέα στη Μαύρη Θάλασσα στη βορειοανατολική Τουρκία, η αρχαία πόλη Giresun (η Κερασούντα) είναι γνωστή για την εκπληκτική θέα στις ακτές και τα εντυπωσιακά οδοντωτά βουνά της. Περισσότερο όμως από οτιδήποτε άλλο, είναι γνωστή για τα φουντούκια της.
Giresun, Τουρκία: Η πρωτεύουσα του φουντουκιού του κόσμου
Πάνω από το 72% των φουντουκιών στον κόσμο προέρχονται από την Τουρκία και περίπου το 60% προέρχονται από την περιοχή της Ανατολικής Μαύρης Θάλασσας όπου βρίσκεται η Giresun. Η παράδοση της καλλιέργειας φουντουκιού ξεκινάει εδώ και χιλιάδες χρόνια πίσω. Ο λεγόμενος «πατέρας της ιστορίας» της αρχαίας Ελλάδας, ο Ηρόδοτος, μίλησε ακόμη και για την αφθονία του φουντουκιού της Τουρκίας τον 5ο αιώνα π.Χ. Από το 1400, τα φουντούκια από τη Giresun και τη γύρω περιοχή της ανατολικής Μαύρης Θάλασσας εισάγονται στην Ευρώπη και όχι μόνο.
Το πρόγραμμα του BBC Discovering the World’s Table εξερεύνησε την Τουρκία για να μάθει περισσότερα για την πηγή αυτού του γλυκού ξηρού καρπού.
Πριν μια παρτίδα φουντουκιών φτάσει, για παράδειγμα, σε ένα βάζο Nutella, καλλιεργούνται σε μέρη όπως η Τουρκία. Στη Giresun, τα φουντούκια καλλιεργούνταν ιστορικά από γυναίκες, και σήμερα οι γυναίκες αρχίζουν επίσης να αναλαμβάνουν την παραγωγή και την πώληση προϊόντων φουντουκιού, όπως μια σειρά προϊόντων σοκολάτας. Στο παρελθόν, οι ξηροί καρποί εξάγονταν συχνά στο εξωτερικό, μόνο για να πουληθούν πίσω στην Τουρκία με τη μορφή ειδών όπως μπάρες σοκολάτας και αλείμματα. Ωστόσο, επιχειρήσεις όπως το Home of the Hazelnut, που διευθύνονται από τρεις αδερφές των οποίων η οικογένεια έχει βαθιές ρίζες στην τοπική βιομηχανία φουντουκιού, αρχίζουν να το αλλάζουν αυτό.
«Σε αυτή την περιοχή, το 80% των προϊόντων φουντουκιού μεταποιούνται από γυναίκες», λέει ο Sayari Sungur, ένας από τους ιδιοκτήτες και συνιδρυτές της εταιρείας, στον οικοδεσπότη του Discovering the World’s Table, Nick Kwek. “Οι γυναίκες είναι πάντα οι καλύτερες στο να φροντίζουν αυτούς τους ξηρούς καρπούς, τόσο στα χωράφια όσο και στους κήπους. Έτσι τώρα θέλουμε αυτές οι γυναίκες να γίνουν και οι καλλιεργητές και οι λήπτες αποφάσεων.”
Από τότε που κυκλοφόρησε πριν από εννέα χρόνια, το Home of the Hazelnut διατηρεί την αρχαία παράδοση της Giresun, ενώ παράλληλα αποτελεί παράδειγμα για μια νέα γενιά ντόπιων γυναικών. Η Sungur υπερηφανεύεται για την επιτυχία της οικογένειάς της και για το πώς έχει εμπνεύσει άλλες γυναίκες στην περιοχή να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις. “Τώρα που πολλές γυναίκες έχουν αρχίσει να βλέπουν πόσο πολύτιμο είναι αυτό το προϊόν, πολλές περισσότερες αρχίζουν να το παράγουν και να το κατέχουν. Νομίζω ότι αυτό είναι εκπληκτικό”, είπε στο BBC.
Αν και η βιομηχανία φουντουκιών της Τουρκίας εξακολουθεί να ανθεί, υπάρχουν προβλήματα στον ορίζοντα. Όπως σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο, η ικανότητα της χώρας να καλλιεργεί φουντουκιές και θάμνους απειλείται από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ένα μεταβαλλόμενο κλίμα επηρεάζει τις καλλιέργειες εδώ, οδηγώντας σε περισσότερη υγρασία και εισροή παρασίτων – τα οποία και τα δύο μπορούν να αναχαιτίσουν και να σκοτώσουν τα φυτά φουντουκιάς.
«[Καθώς το κλίμα έχει αλλάξει], νέα παράσιτα φτάνουν τα τελευταία τρία ή τέσσερα χρόνια», εξήγησε ο Δρ Sebahat K Ozman-Sullivan, επιστήμονας φυτοπροστασίας και αγρότης φουντουκιού που μεγάλωσε στην περιοχή Giresun. “Είναι μεγάλο πρόβλημα να τον ελέγχεις γιατί τρέφεται με πολλά φυτά. Επίσης, εάν έχουμε υψηλή υγρασία, έχουμε την ασθένεια του ωιδίου”, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι τα φουντούκια συνήθως ευδοκιμούν σε πιο ξηρά κλίματα.
Ο Ozman-Sullivan ανησυχεί ότι οι τοπικές προσπάθειες να περιορίσουν την προσβολή των παρασίτων μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό: “Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα αλλά… δεν είναι καλό γιατί υπάρχουν πολλοί μικροοργανισμοί που ζουν στο έδαφος και πρέπει να τους κρατήσουμε ζωντανούς.”
Οι αγρότες φουντουκιών στο Giresun είναι πολύ περήφανοι για τη γενναιοδωρία που προέρχεται από το μοναδικό τους οικοσύστημα όπου το βουνό συναντά τη θάλασσα. Και πολλοί, όπως ο Ozman-Sullivan, είναι αποφασισμένοι να το προστατεύσουν όπως και τις παραδόσεις τους για τις επόμενες γενιές.
«Θέλουμε να να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε φουντούκια σε αυτό το όμορφο τοπίο», είπε.
Φωτογραφίες: shutterstock
Πηγή: bbc.com/travel
Δείτε επίσης