Η Κυανή Ακτή (γαλλικά: Côte d’Azur), γνωστή και ως Γαλλική Ριβιέρα, είναι τμήμα της νοτιοανατολικής ακτής της Γαλλίας που απλώνεται από το Κασί ανατολικά της Μασσαλίας μέχρι το Μεντόν και δίπλα στα Ιταλικά σύνορα και είναι ένα από τα πιο διάσημα τουριστικά θέρετρα στον κόσμο
Είναι ένα μέρος που αποπνέει εκλεπτυσμό, δημιουργώντας έναν αέρα κομψότητας που δεν μοιάζει με κανένα άλλο μέρος στη Γη, ή αλλιώς όπως λένε στα γαλλικά, το μέρος που αποπνέει bonne humeur (καλή διάθεση) και joie de vivre (η χαρά της ζωής) … Αυτή είναι η Κυανή Ακτή, ο μεγάλος, δημοφιλής προορισμός για ευρωπαϊκές διακοπές.
Αυτή η εντυπωσιακή ακτογραμμή, που εκτείνεται από το Cassis έως το Menton, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Γαλλίας, φιλοξενεί τα εμβληματικά θέρετρα Antibes, Cannes και St Tropez. Και αυτό είναι πριν φτάσουμε στο λαμπερό στολίδι που είναι η Νίκαια, το ανεξάρτητο πριγκιπάτο του Μονακό και την όμορφη ύπαιθρο της Προβηγκίας.
Η περιοχή κέρδισε τη φήμη της ως τουριστικό hotspot κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, όταν η αγγλική και ευρωπαϊκή αριστοκρατία αποστρατεύτηκε εδώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για εγγυημένο καλό καιρό και εύκολη πρόσβαση σε πολιτισμό πρώτης κατηγορίας.
Σήμερα, συνεχίζει να είναι το απόλυτο μέρος κυρίως για τους πλούσιους. Προσφέροντας ιστιοπλοΐα πρώτης κατηγορίας, βίλες και ξενοδοχεία με εκλεπτυσμένο αέρα και ευκαιρίες οδήγησης vintage σπορ αυτοκινήτων στους κλασικούς μεσογειακούς παράκτιους δρόμους της, δεν είναι περίεργο που η Κυανή Ακτή διατηρεί τη γοητεία της όλα αυτά τα χρόνια. Στην καρδιά της υπάρχει μια απλότητα, η ομορφιά και η γοητεία της παλιάς σχολής που είναι ασυναγώνιστη.
«Χρησιμοποιούμε ό,τι έχουμε»
Τίποτα δεν συνοψίζει την απλότητα της περιοχής όπως το φαγητό της. Αυτό είναι κάπου που αφήνει τα πιο φρέσκα υλικά να κάνουν τη δουλειά τους, ειδικά στη Νίκαια. Και λίγοι άνθρωποι καταλαβαίνουν περισσότερα για το θαύμα της κουζίνας Niçoise από τη Vanessa Massé.
Η Massé είναι ιδιοκτήτρια του Pure & V , ενός βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου που της αρέσει να κάνει τα πράγματα απλά. Κάθε πρωί, κατευθύνεται στην αγορά, για να αγγίξει, να νιώσει και να επιλέξει τα καλύτερα λαχανικά για τα πιάτα της.
«Λατρεύω αυτό το μέρος», λέει. «Αισθάνομαι… πολύ χαρούμενη που ξυπνάω δίπλα στη θάλασσα και είναι… η ώρα μου να αναπνεύσω πριν από μια κουραστική μέρα. Για μένα, δεν λειτουργεί. Πηγαίνω στην αγορά κάθε πρωί».
Το πάθος της για το φαγητό είναι ξεκάθαρο καθώς περπατά στους πάγκους κάτω από τον ζεστό μεσογειακό ήλιο, επιλέγοντας αυτό που χρειάζεται για την επόμενη μέρα.
«Δεν υπάρχει μπλα μπλα, απλώς χρησιμοποιούμε αυτό που έχουμε», λέει για τον τρόπο που μαγειρεύουν σε αυτό το μέρος της Γαλλίας. «Στην κουζίνα Niçoise χρησιμοποιούν φυσικά τοπικά υλικά… για μένα πολύ finger food, πολλά πολύ εύκολα πράγματα, πολλές γεύσεις».
Αυτό είναι εμφανές στο ωραίο φαγητό που δημιουργούν οι σεφ της, από το νόστιμο Soupe au Pistou, σούπα με πέστο, φτιαγμένη με πράσινα λαχανικά, φασόλια, ζυμαρικά και πατάτες και το Fleur de courgette, ένα απλό γεμιστό λουλούδι κολοκυθιού που αποτελεί βασικό στοιχείο γύρω από αυτά τα μέρη. Προσθέστε φρέσκο γαύρο κατευθείαν από τη θάλασσα και έχετε ένα γεύμα που δείχνει γιατί τόσοι πολλοί λατρεύουν το …ταπεινό φαγητό της Νίκαιας.
«Μπορείς να νιώσεις το φως»
Σαν να μην έφτανε το υπέροχο φαγητό, ο υπέροχος καιρός και τα παραθαλάσσια θέρετρα που πέφτουν στους βράχους προς τις ακτές της Μεσογείου, υπάρχει μια άλλη βασική πτυχή στην Κυανή Ακτή: το φως.
Λούζοντας την ακτογραμμή και τη χωράφια της Προβηγκίας, αυτό το ένδοξο χαρακτηριστικό σήμαινε ότι η περιοχή έγινε ο απόλυτος προορισμός για καλλιτέχνες που ήθελαν να ξεφύγουν από τα όρια του Παρισιού στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Και κανένας καλλιτέχνης δεν είναι τόσο συνώνυμος με την Κυανή Ακτή όσο ο Henri Matisse.
« Ήρθε εδώ το 1917 σε ηλικία 48 ετών. Τόσο αργά θα λέγατε στη ζωή του, αλλά απλώς ερωτεύτηκε την περιοχή και αποφάσισε να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του εδώ», εξηγεί η λάτρης της τέχνης Florence Tournier, περπατώντας μέσα στις γκαλερί του Μουσείου Matisse της Νίκαιας.
Παρόλο που είναι γεμάτο με τα καλύτερα έργα του Matisse, τα οποία είναι εμποτισμένα με αυτό το φως του ήλιου, υπάρχει ένας πίνακας στο μουσείο που πραγματικά ξεχωρίζει. Το « Temête à Nice », η καταιγίδα της Νίκαιας, ζωγραφίστηκε στην πρώτη επίσκεψη του Matisse.
«Καταστράφηκε από τη συνεχή βροχή για έναν ολόκληρο μήνα», λέει ο Tournier για την αρχική παραμονή του Matisse στα νότια. «Νομίζω ότι ήταν πολύ θυμωμένος και σχεδόν αποφάσισε να φύγει και να μην επιστρέψει ποτέ. Αλλά το επόμενο πρωί ο άνεμος φύσηξε τα σύννεφα μακριά και αυτό το εκπληκτικό φως ήρθε στη θάλασσα και στον ουρανό και αποφάσισε να μείνει για το υπόλοιπο της ζωής του.»
Η θέα, ζωγραφισμένη από το Palais de la Mediterranee, που ήταν ξενοδοχείο εκείνη την εποχή, μπορεί να απολαύσει ακόμα και σήμερα, κάτι που κάνει την Κυανή Ακτή ιδιαίτερα δελεαστική για τους λάτρεις της τέχνης. Δεν χρειάζεται πολλή έρευνα για να βρείτε τις κλασικές απόψεις που έχουν ζωγραφιστεί σε όλη την περιοχή.
Και δεν είναι μόνο το έργο του Matisse που βοήθησε στην ανάδειξη της αληθινής ομορφιάς της περιοχής. Μαζί του ήταν ο φίλος του Πικάσο, με τους Ρενουάρ, Μονέ και Σαγκάλ να κατευθύνονται εδώ για να ζωντανέψουν και εκείνοι το φως στον καμβά.
«Σε ολόκληρη την Κυανή Ακτή μπορείτε να εντοπίσετε σημεία που έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες και που χρησιμοποιήθηκαν ως διακόσμηση και μοντέλο για το τοπίο διαφορετικών πινάκων», λέει η Tournier.
Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα συχνά παραμελημένο αλλά πολύ όμορφο μονοπάτι καλλιτέχνη που οι επισκέπτες μπορούν να ακολουθήσουν για να δουν μόνοι τους αυτές τις εμπνεύσεις. Βρίσκεται στην Αντίμπ, στην Αιξ-αν-Προβάνς και, σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο βορειοδυτικά της Νίκαιας, στο Saint Paul de Vence.
Ήταν εδώ που ο Chagall έκανε μεγάλο μέρος της δουλειάς του και μπορείτε να κοιτάξετε στην κοιλάδα και να δείτε ακριβώς τι ζωγράφισε, ακόμα και μετά από έναν αιώνα.
Όπως λέει η Tournier, «Μπορείς να νιώσεις το φως, μπορείς να νιώσεις τα χρώματα, μπορείς να είσαι στα χνάρια αυτών των καλλιτεχνών».
Είναι μια απλή απόλαυση της Γαλλικής Ριβιέρας που φέρνει αληθινή χαρά.
Μωβ χωράφια
Ενώ το φως της Κυανής Ακτής παρείχε στους καλλιτέχνες έναν λόγο να έρθουν εδώ πριν από 100 χρόνια, σήμερα ένα άλλο απλό κομμάτι της καθημερινής ζωής προσελκύει επίσης τους επισκέπτες στο πλήθος τους: Η Λεβάντα. Τα απέραντα αιωρούμενα λιβάδια με μωβ, που βρίσκονται στην Προβηγκία, είναι το υλικό από το οποίο φτιάχνονται τα όνειρα του Instagram.
Και ενώ κάποιοι μπορεί να διστάζουν με αυτή την εισροή τουριστών, ο αγρότης λεβάντας Jean-Pierre Jaubert είναι χαρούμενος που βλέπει τουρίστες να περνούν από τα χωράφια του. Λέει ότι είναι εξαιρετικό για τις επιχειρήσεις.
Η λεβάντα είναι τόσο μεγάλο κομμάτι της ταυτότητας της Νότιας Γαλλίας όσο ο ήλιος και η παραλία. Το λουλούδι έχει μεγαλώσει άγριο εδώ για εκατοντάδες χρόνια.
Μιλώντας στη μητρική του γαλλική γλώσσα, ο Jaubert εξηγεί ότι η οικογένειά του εργάζεται σε αυτά τα χωράφια εδώ και 300 χρόνια.
«Νομίζω ότι είναι στις φλέβες μου… Τι πιο όμορφο από αυτό;» λέει, κάνοντας χειρονομίες στα χωράφια και αναπνέοντας τη μυρωδιά. «Ο ήχος των μελισσών και η μυρωδιά».
Η Προβηγκία είναι μια κυκλική ιστορία, λέει ο Faubert, όπου το φως που τράβηξε τους καλλιτέχνες βοηθά να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της λεβάντας, φέρνοντας περισσότερους επισκέπτες που θέλουν να έρθουν πιο κοντά στη φύση.
Το κατάστημα της φάρμας του Faubert κάνει δυνατές δουλειές, πουλάει όλα τα πράγματα λεβάντας, από τσαμπιά αποξηραμένα λουλούδια μέχρι αιθέρια έλαια λεβάντας. Και είναι επίσης ένα από τα πρώτα συστατικά για ένα άλλο κατ’ ουσία προϊόν Κυανής Ακτής: το άρωμα.
Το τέλειο άρωμα
Μια ώρα από τη Νίκαια, η πόλη Grasse είναι η πρωτεύουσα των αρωμάτων του κόσμου. Εκτός από τη λεβάντα, εδώ φυτρώνουν παντού λουλούδια. Και στην αρωματοποιία Fragonard, που άνοιξε για πρώτη φορά το 1926, ξέρουν πραγματικά πώς να δημιουργήσουν το τέλειο άρωμα.
Η Karina Hidalgo, που εργάζεται στο Fragonard, λέει ότι το να μπορείς να επιλέξεις το αγαπημένο σου άρωμα δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζεις.
«Όταν πηγαίνετε σε καταστήματα αρωματοποιίας, θα θέλατε να δοκιμάσετε κάθε μπουκάλι», λέει. «Μετά τις τρεις δοκιμές, η μύτη σου δεν μυρίζει».
Υπάρχει, ωστόσο, τρόπος να ξεπεραστεί αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα.
«Μυρίζεις τα ρούχα σου, το δέρμα σου, τα μαλλιά σου. Κάθε φορά που δεν μπορείτε να μυρίσετε (ένα νέο άρωμα) η μύτη σας χρειάζεται να μυρίσει κάτι που ήδη γνωρίζει για να μπορέσει να συνεχίσει να μυρίζει», λέει η Hidalgo, χαμογελώντας.
Στο Fragonard, μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε το δικό σας εξατομικευμένο άρωμα, κάτι που θα σας κάνει να θυμάστε πάντα την Κυανή Ακτή. Η Jessica Buchanan είναι ειδική, γνωστή εδώ ως “η μύτη”, στη δημιουργία αρωμάτων. Έχει εκπαιδευτεί να διαφοροποιεί 3.000 αιθέρια έλαια… από τη μυρωδιά! Μόνο φτάνοντας σε αυτό το μεθυστικό επίπεδο της επιτρέπεται να αποκαλεί τον εαυτό της έτσι.
«Μυρίστε κάθε συστατικό ξεχωριστά και μετά κάντε μερικές μικρές σημειώσεις» λέει η Buchanan. Στη συνέχεια, αφού ανακινήσετε το χαρτί δοκιμής για να απαλλαγείτε από το υπερβολικό αλκοόλ, μπορείτε να ξεκινήσετε ξανά, προσθέτει.
Υπάρχει μια επιστήμη σε αυτό, κάτι που μιλάει για τον τρόπο να φτάσουμε στην ίδια την ουσία αυτού του ιδιαίτερου τμήματος της Γαλλίας.
Η Κυανή Ακτή είναι ένα εντυπωσιακό μέρος, που εμπνέει μια αίσθηση κομψότητας και διατηρεί μια γοητεία και ομορφιά που θυμίζει περασμένα χρόνια. Είτε στο φαγητό, στην τέχνη ή στο τοπίο, γεμάτη φως και αρώματα ανταμείβει στο έπακρο τους σύγχρονους ταξιδιώτες που επιλέγουν να απολαμβάνουν το μέρος από κάθε οπτική γωνία…
Πηγή: CNN.com/travel
Δείτε επίσης