Πλαισιώνεται κατά μήκος των δύο πλευρών του αστραφτερού ποταμού Έλβα στη Γερμανία και βρίσκεται σε μια κοιλάδα με το ίδιο όνομα, είναι η Δρέσδη.
Η ακμάζουσα κλασική μουσική σκηνή της, η οποία καλούσε τους Richard Wagner, Johann Sebastian Bach και πολλούς άλλους, σε συνδυασμό με τη μπαρόκ γοητεία του και τα παγκοσμίου φήμης μουσεία, της χάρισε το παρατσούκλι Elbflorenz ή Florence on the Elbe.
Στα χαρτιά, η Δρέσδη είναι η πρωτεύουσα της γερμανικής περιφέρειας της Σαξονίας, αλλά από την όψη της, είναι πραγματικά η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων.
Την πρώτη Κυριακή του Advent (Η Δευτέρα Έλευση- δηλ. η έλευση του Κυρίου που σχετίζεται με το διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων πριν τα Χριστούγεννα, κατά το οποίο οι Χριστιανοί προετοιμάζονται για τη Γέννηση του Ιησού Χριστού) , το Elbflorenz βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τα κεριά που τρεμοπαίζουν να φωτίζουν τα παράθυρα, τα εορταστικά κουδουνίσματα και τους πάγκους με έλατα, έτοιμα να εντυπωσιάσουν με το πιο ζεστό gluhwein (κρασί ζεστό – κοκτέιλ), το πιο αφράτο Christstollen (παραδοσιακό γερμανικό χριστουγεννιάτικο έδεσμα) και τις καλύτερες χειροτεχνίες που μπορείτε να αγοράσετε.
Ήταν παραμονή Χριστουγέννων του 1434 όταν η πρώτη χριστουγεννιάτικη αγορά της Γερμανίας, Dresdner Striezelmarkt , άνοιξε με μια χούφτα πάγκους για τους ντόπιους για να μαζέψουν προμήθειες για τις γιορτές τους.
Αν και το Striezelmarkt έχει σίγουρα ταπεινό ξεκίνημα, στα 588 χρόνια από τότε, έχει εξελιχθεί σε ένα χώρο χριστουγεννιάτικων διακοπών με περισσότερους από 200 πάγκους, αστραφτερά καρουζέλ και φυσικά, φώτα και κεριά παντού τριγύρω.
Το πιο αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι το κεντρικό στοιχείο του Striezelmarkt, ένας γίγαντας – ο μεγαλύτερος στον κόσμο, στην πραγματικότητα – το Weihnachtspyramide ή χριστουγεννιάτικη πυραμίδα. Αρχικά προερχόμενοι από τα Ore Mountains που διασχίζουν τα σύνορα Σαξονίας-Βοημίας, οι weihnachtspyramides είναι ξύλινοι πύργοι που αποτελούνται από μια σειρά από επίπεδα γεμάτα με χριστουγεννιάτικες φιγούρες. Ο ανερχόμενος ζεστός αέρας από τα κεριά στη βάση χρησιμοποιείται για να κάνει τις στρώσεις να στροβιλίζονται.
Παρά την τεράστια δημοτικότητά του –περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι το επισκέπτονται ετησίως– το Striezelmarkt εξακολουθεί να μοιάζει πολύ με ένα μεσαιωνικό εμπορικό κέντρο, εκτός από τα περιστασιακά φλας των smartphones…
Γερμανικά εδέσματα
Κάτω από τη ρόδα του λούνα παρκ του Striezelmarkt, στο χρώμα του ζαχαροκάλαμου, βρίσκεται το Harich’s Jagerhütt’n, ένα φιλόξενο μικρό μαγαζί όπου οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο απολαμβάνουν ζεστό ζεστό κρασί στον ατμό που ταιριάζει πολύ με ένα handbrot Dresdner, ένα σνακ ψωμιού με καπνιστό ζαμπόν και τοπικό τυρί.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η Sächsische Spezialitäten που πουλά σαξονικές σπεσιαλιτέ. Τηγανίτες Quarkkeulchen, σαξονικού στιλ, φτιαγμένες με τα δύο τρίτα αφράτου πουρέ πατάτας και ένα μέρος κρεμώδες τυρί κουάρκ με άφθονη κανέλα.
Οποιαδήποτε βόλτα στο Striezelmarkt είναι ατελής χωρίς ένα απολαυστικά καπνιστό λουκάνικο Thüringer rostbratwurst, ένα αγαπημένο προϊόν της γειτονικής πολιτείας Θουριγγίας. Είναι σχεδόν “υποχρεωτικό” να τα συνοδεύσετε όλα με ένα ποτήρι gluhwein από τον πάγκο του Schloss Wackerbarth , ενός οινοποιείου στην πλαγιά της Σαξονίας που αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς -30 λεπτά με το τραμ από τη Δρέσδη στο Radebeul.
Τα Pflaumentoffel είναι μικρές φιγούρες με ραβδιά ντυμένες με ζαρωμένα δαμάσκηνα και καπέλα από τσόχα σε κεφάλια καρυδιάς που μπορείτε να βρείτε τριγύρω. Το απολαυστικό αυτό έδεσμα με όχι και τόσο απολαυστική προέλευση είναι μια βρώσιμη αναπαράσταση των παλιών καπνοδοχοκαθαριστών της Γερμανίας. Ο θρύλος λέει ότι φέρνουν καλή τύχη.
Σε μια πολιτεία που έχει παράδοση στη δεξιοτεχνία και τις λαϊκές της τέχνες, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παραδοσιακά σαξονικά προϊόντα κατευθείαν από το Vogtland, τα Ore Mountains και πέρα αποτελούν πραγματικά σημεία ενδιαφέροντος των πολλών αγορών της Δρέσδης.
Ξύλινα χειροποίητα σκαλιστά χριστουγεννιάτικα δέντρα με μπούκλες για κλαδιά και ντελικάτα στολίδια από δαντέλα πωλούνται δίπλα σε μικροσκοπικά πορσελάνινα σπίτια. Υπάρχουν επίσης Räuchermann, ξύλινα ειδώλια που συχνά αναπαριστούν ανθρακωρύχους ή στρατιώτες, που λειτουργούν ως θυμιατήρια. Στο Neumarkt, επίσης κοσμήματα και κομψά χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Μουσική και φώτα
Δεν είναι μόνο οι χριστουγεννιάτικες αγορές που συμβάλλουν στην εορταστική γοητεία της πόλης. Σε φόρο τιμής στην πλούσια μουσική κληρονομιά της πόλης, η εκκλησία Kreuzkirche πραγματοποιεί νυχτερινές παραστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εποχής.
Για όσους αναζητούν χριστουγεννιάτικους ύμνους, το Frauenkirche φιλοξενεί επίσης μια σειρά από χριστουγεννιάτικες συναυλίες που κυμαίνονται από φωνητικά σύνολα έως κουαρτέτα σαξοφώνου καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.
Η παγκοσμίου φήμης όπερα της Δρέσδης, Semperoper , διαθέτει επίσης αναμφισβήτητα την πιο χριστουγεννιάτικη ψυχαγωγία που μπορεί κανείς να φανταστεί όλο τον Δεκέμβριο, τον «Καρυοθραύστη».
Για μια πιο προσεκτική ματιά σε όλα τα σαξονικά αγαθά που διατήρησαν τη φήμη των χειροτεχνών αυτού του κράτους, υπάρχει το Μουσείο für Sächsische Volkskunst (Μουσείο Σαξονικής Λαϊκής Τέχνης), το οποίο αναδεικνύει την ιστορία των λαϊκών χειροτεχνιών της περιοχής – ειδικά όσον αφορά τα Χριστούγεννα.
Εδώ, ξύλινοι στρατιώτες – παιχνίδια, αφηγούνται την ιστορία των ντόπιων ανθρακωρύχων που φεγγαρόφωγαν ως τεχνίτες καρυοθραύστη για μια συμπληρωματική ζωή. Οι περίτεχνα ζωγραφισμένες ντουλάπες και τα δασικά τοπία σκαλισμένα σε μεμονωμένους πυρήνες καρυδιάς δείχνουν γιατί η φήμη της περιοχής είναι περισσότερο από άξια.
Θέλετε μια βόλτα με αστέρια; Ο ετήσιος Χριστουγεννιάτικος Κήπος καταλαμβάνει τους χώρους του Παλατιού Πίλνιτς από τα μέσα Νοεμβρίου έως τα μέσα Ιανουαρίου με περίτεχνα σόου φωτός, ατελείωτα μονοπάτια πεζοπορίας και ένα πάγκο με το παραδοσιακό gluhwein.
Ένα σκοτεινό παρελθόν
Όσο γοητευτική κι αν είναι, το τραγικό παρελθόν της πόλης είναι χειροπιαστό. Ως μία από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο από τις βρετανοαμερικανικές επιδρομές στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι υπενθυμίσεις της καταστροφής βρίσκονται παντού.
Λίγα κτίρια άντεξαν τους 2.700 τόνους εμπρηστικών βομβών και εκρηκτικών που κατεδάφισαν την πόλη σε μόλις δύο ημέρες τον Φεβρουάριο του 1945. Το πολιτιστικό κόστος ήταν επίσης υψηλό. Ορόσημα πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως το Semperoper και το μπαρόκ αριστούργημα Παλάτι Zwinger, αποτεφρώθηκαν πλήρως και οι πολυσύχναστες πλατείες όπως η Theaterplatz έγιναν ερείπια.
Η σημερινή Frauenkirche είναι γεμάτη με ψαμμίτη σε απόχρωση κάρβουνου, μια οπτική αναπαράσταση των μόνων πρωτότυπων λίθων που παρέμειναν μετά τους βομβαρδισμούς. Μια ματιά στον κεντρικό ναό είναι εντυπωσιακή, με τον χρυσό βωμό και τον παραδεισένιο τρούλο, αλλά μια βόλτα στην κρύπτη του αποκαλύπτει την αμυδρή μυρωδιά του καπνού, τα μπερδεμένα δοκάρια στήριξης και τα απανθρακωμένα κουβάρια από μεταλλικά αντικείμενα, όλα ως μια ζοφερή υπενθύμιση .
Τέσσερις δεκαετίες κομμουνισμού της Ανατολικής Γερμανίας σήμαιναν επίσης ότι η ανάκαμψη της Δρέσδης καθυστέρησε πολύ. Ως περιφερειακή πρωτεύουσα, η πόλη ήταν ένα προπύργιο της εξουσίας που υποστηριζόταν από τη Σοβιετική Ένωση. Μόνο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την επανένωση της Γερμανίας η πόλη θα μπορούσε να αρχίσει σοβαρά να ανοικοδομείται, αφήνοντας τη Δρέσδη σε αρχιτεκτονικό κενό μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν ξεκίνησαν οι περισσότερες από τις επισκευές.
Ψωμί και βούτυρο
Ορισμένες γαστρονομικές παραδόσεις έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.
Το Schaubäckerei Ullrich , όπου η ουρά βγαίνει έξω από το μαγαζί πολλές φορές, είναι ένα τοπικό αρτοποιείο διάσημο για το παραδοσιακό Dresdner Christstollen του, μια ιδιαίτερα αγαπημένη λιχουδιά της πόλης.
Σε αντίθεση με άλλα παραδοσιακά stollen, ένα παραδοσιακό φρουτόψωμο που απολαμβάνουν σε όλη τη Γερμανία, το Dresdner Christstollen είναι μια απόλαυση πρωτάθλημα από μόνο του.
**Το Stollen (Στόλεν) είναι ένα αρτοσκεύασμα σαν κέικ με ζαχαρωμένα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή και αμυγδαλόπαστα, επικαλυμμένο με ζάχαρη άχνη. Πρόκειται για παραδοσιακό γερμανικό έδεσμα που τρώγεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.
Ο Ralf Ullrich, αρτοποιός και ιδιοκτήτης του Schaubäckerei Ullrich, εξηγεί ότι το Dresdner Christstollen έχει μια αυστηρή διαδικασία ψησίματος που διέπεται από πολλούς κανόνες και κανονισμούς για την προστασία της πολιτιστικής του θέσης.
Σε αντίθεση με άλλες εκδοχές του, το Dresdner Christstollen, που ξεκίνησε ως νηστίσιμο ψωμί στις αρχές του 16ου αιώνα, απαιτείται να έχει αναλογία βουτύρου προς αλεύρι 50%. Χρειάστηκε ειδικό αίτημα στον πάπα, ή όπως το αποκαλεί ο Ullrich, το «μοιραίο γράμμα βουτύρου», προκειμένου να προστέθει βούτυρο σε ένα πιάτο που προοριζόταν για αμιγώς για νηστία.
“Βρώσιμη” ιστορία
Συνεχίζει εξηγώντας ότι θέλει οι άλλοι να μάθουν για τις ιδιαίτερες ιδιότητες του Dresdner Christstollen, λέγοντας, «είναι κάτι περισσότερο από ένα τυπικό φαγητό των γιορτών. Η συνταγή και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για το Dresdner Christstollen είναι σχεδόν πανομοιότυπες με την αρχική συνταγή πριν από 500 χρόνια».
Αυτό το καθιστά ένα από τα παλαιότερα γερμανικά φαγητά που καταναλώνονται ακόμα και σήμερα, γι’ αυτό ο Ullrich το περιγράφει όχι μόνο ως μια απόλαυση, αλλά και ως «φαγώσιμη ιστορία».
Σε έναν πάγκο στο Schaubäckerei Ullrich υπάρχει μια σειρά από μπολ που κρατούν σταφίδες εμποτισμένες με ρούμι, ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού, λοβούς μοσχοκάρυδου, ξυλάκια κανέλας και διάφορα άλλα συστατικά που ενώνονται για να κάνουν την αγνή μαγεία (Christ)stollen.
Μόλις τελειώσουν το ψήσιμο των καρβέλιων, ρίχνουν από πάνω μια γενναιόδωρη δόση ζάχαρης άχνης πριν συσκευαστούν και πάρουν τη χρυσή σφραγίδα της υπογραφής τους.
Κατόπιν αιτήματος, οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα εργαστήριο Dresdner Christstollen όπου, αν είναι τυχερός, ο ίδιος ο Ralf Ullrich μπορεί να αποκαλύψει ένα ή δύο μυστικά της συνταγής του θρυλικού αυτού γιορτινού εδέσματος.
Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Δρέσδη χαιρετίζεται ως μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Γερμανίας – η εκπληκτική μπαρόκ αρχιτεκτονική και τα θεαματικά πάρκα και τα σιντριβάνια βρίσκονται σε κάθε στροφή, ενώ θόλοι και κώνοι διαμορφώνουν τον ορίζοντα.
Πολύ περισσότερο από ένα όμορφο σκηνικό όμως, η πόλη είναι μια γιορτή για τους λάτρεις της τέχνης. Απλώς σκεφτείτε, την όπερα Semperoper, την γκαλερί Old Master’s Picture Gallery, και τα πολύ αγαπημένα φεστιβάλ κινηματογράφου και μουσικής, όπως οι συναυλίες Film Nights on the Elbe και Palais Sommer.
Δείτε επίσης