Καρό τραπεζομάνιλα, κρασοβάρελα, μουσική χωρίς μικρόφωνα, ψητά της ώρας και μαγειρευτά – κόλαση. Οι ιστορικές ταβέρνες της πόλης αντέχουν σε πείσμα των καιρών και όχι της ποιότητας.
Δίπορτο
Σωκράτους 9, Γεράνι, τηλ: 21 0321 1463
Μια μακρόστενη σάλα, τακτοποιημένη, με φθαρμένο πάτωμα, ασβεστωμένους τοίχους και ελάχιστα τραπέζια φέρνει στο νου ελληνική ταινία της δεκαετίας του’50. Ένα μικρό κουζινάκι στην άκρη, διακόσμηση υποτυπώδης. Στο Δίπορτο αυτό το υπόγειο ταβερνάκι που γράφει Ιστορία στο κέντρο της Αθήνας σε ένα νεοκλασικό 150 χρόνων, δοκιμάζουμε λίγα πιάτα και καλά: ρεβιθάδα, φασολάδα, τηγανιτά ψαράκια, ψητή σαρδέλα, σαλάτα με χόρτα, πατάτες γιαχνί και κοκκινιστό κατσικάκι. Συνοδεια εκλεκτού κρασιού σε κατρούτσο, δεν θα πληρώσετε παραπάνω από 12€ ανά άτομο.
Τα Μπακαλιαράκια του Δαμίγου
Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, τηλ: 21 0322 5084
Από τα παλιότερα ταβερνάκια της Αθήνας, αυτό το ημιυπόγειο κουτούκι στην καρδιά της Πλάκας φημίζεται για τα μπακαλιαράκια του, που έχουν θρέψει γενιές και γενιές Αθηναίων από το 1864. Εκτός από τηγανητό μπακαλιάρο, εδω σερβίρουν σκορδαλιά νοστιμότατη, τζατζίκι σπιτικό, κολοκυθοκεφτέδες, καλαμαράκι ψητό στη σχάρα, χταπόδι ψητό, κόκκορας με μακαρόνι χοντρό, αλλά και κλασικά κρεατικά της ώρας. Μαζί με κρασί ή ούζο, υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο.
Κληματαριά
Πλατεία Θεάτρου 2, τηλ: 21 0321 6629
Η ιστορία της βαστά από το 1927, όταν λειτούργησε αρχικά ως καφενείο για τις τελετές της εκκλησίας. Με τα χρόνια μετατράπηκε σε οινομαγειρείο και διασκεδαστήριο, χαρακτήρα που διατηρεί μέχρι σήμερα. Περνάμε την χρωματιστή της πόρτα, πιάνουμε τραπέζι κάτω από την κληματαριά και τα κρασοβάρελα, και απολαμβάνουμε σπιτική κρεμμυδόπιτα, μπριζολάκια χοιρινά, μοσχάρι χουνκιάρ με πουρέ μελιτζάνας, αρνάκι φούρνου με πατατούλες, τυροκαυτερή με ολόκληρα κομμάτια τυρί και αρκετά πικάντικη γεύση, και σαλάτα χόρα εποχής.
The Abbot: Το νέο στέκι στο Χαλάνδρι ιδιοκτησίας Νίκου Βουρλιώτη
Σημειώστε ότι Τετάρτη με Κυριακή έχει ζωντανή μουσική, με χρέωση 3€ ανά άτομο επιπλέον.
Καραβίτης
Αρκτίνου και Παυσανίου, Παγκράτι, τηλ.: 210 7215155
Κλείνει αιώνα στις γευστι΄κές επάλξεις, και δεν άλλαξε καθόλου φιλοσοφία από τότε που προμήθευε κρασί με την οκά τους Παγκρατιώτες.Γύρω από τα τραπέζια, απλώνονται κρασοβάρελα, παλιά μπουζούκια, αρχαιοελληνικά αγάλματα, νοσταλγικές αφίσες και όλο εκείνο το ντεκόρ που έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας με την ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας. Στα του φαγητού, δοκιμάζουμε κλασικά ελληνικά πιάτα, από μεζέδες όπως κεφτεδάκια (σήμα κατατεθέν του μαγαζιού), μπεκρή μεζέ και σπιτικές πίτες, μέχρι κρεατικά της ώρας και κερασμένο χαλβαδάκι στο τέλος. Υπολογίστε περί τα 15-20€ το άτομο με κρασί.
Πειναλέων
Μαυρομιχάλη 152, τηλ: 210 6440945
Ταΐζει τους Αθηναίους κατοίκους εδώ και τέσσερις συναπτές δεκαετίες, σε ένα σπιτικό περιβάλλον, με νοσταλγικά καδράκια και βιντάζ καθρέφτες στους τοίχους. Η μουσική είναι ζωντανή κάθε Τετάρτη –εννοείται χωρίς μικρόφωνα. Τα τελευταία χρόνια είναι ξανά στέκι μουσικών, που πολύ συχνά πιάνουν τα όργανα και συνοδεύουν τους μουσικούς της βραδιάς. Στα του μενού, ξεχωρίζουν από τον μικρό κατάλογο οι μαραθοκεφτέδες, το γιουβετσάκι θαλασσινών, το ψητό καλαμάρι, το κότσι και το κουνέλι με σάλτσα πορτοκαλιού. Υπολογίστε (το πολύ) 15€ ανά άτομο με κρασί ή ρακή.
Κούβελος
Γεν. Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ: 211 4052418
Ιστορική ταβέρνα στο Κουκάκι, ο Κούβελος λειτουργεί ασταμάτητα από το 1908 σε πείσμα των καιρών. Η υπέροχη αυλή του το καλοκαίρι, και το ανακαινισμένο εσωτερικό του τον χειμώνα αποτελούν τα ιδανικά καταφύγια για να δοκιμάσουμε συνταγές δοκιμασμένες, παραδοσιακές και πεντανόστιμες: τα περίφημα μπιφτέκια με τριών ειδών κιμά, το all time classic χουνκιάρ, με το κρέας να λιώνει στο στόμα, το συκώτι, τους λαχανοντολμάδες, το αρνάκι στη γάστρα, το χειροποίητο λουκάνικο στη σχάρα και τα λουκούλεια πιάτα ημέρας.
Για ένα πλούσιο γεύμα με κρασί, υπολογίστε περί τα 20€/ άτομο.
Αθηναϊκόν
Θεμιστοκλέους 2 & Πανεπιστημίου, τηλ: 210 3838485
Αυτό το συμπαθέστατο, παρεΐστικο ουζερί στο κέντρο της Αθήνας λειτουργεί από το 1932 και κρατά αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Στέκι πολιτικών και καλλιτεχνών ανά τους αιώνες, σερβίρει κλασικούς ουζεμεζέδες, αλλά και κάποια κυρίως πιάτα. Πιάνουμε τραπεζάκι και παραγγέλνουμε τη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, μια ωραιότατη πατσάγκα (παστουρμαδόπιτα), γαριδάκια τηγανιτά, μύδια σαγανάκι, καλαμάρι ψητό, ξιφίας σουβλάκι με μουστάρδα, πολίτικο σαγανάκι με αυγά, παστουρμά, σουτζούκι και κεφαλοτύρι και τραγανά καραβιδάκια με σάλτσα. Συνοδεία ούζου, πληρώνουμε περί τα 22€ κατ’ άτομο με κερασμένο χαλβαδάκι στο τέλος.
«The Christmas Factory»! Η μαγεία των Χριστουγέννων ζωντανεύει στην Αθήνα!
Σαλματάνης
Συγγρού 18, Κηφισιά, τηλ: 21 0801 5394
Ξεκίνησε ως μπακαλοταβέρνα το 1920, εξελίχθηκε σε ταβέρνα κυνηγιού, συνεχίζει δυναμικά τη γευστική της πορεία σε πιο εστιατορικό στιλ, χωρίς να ξεχνά τις ρίζες της. Ο Σαλματάνης σερβίρει παραδοσιακή ελληνική κουζίνα δίπλα στο τζάκι – το χειμώνα – και στην αυλή του το καλοκαίρι. Εδώ δοκιμάζουμε μαγειρευτό μοσχαράκι με πουρέ μελιτζάνας, τόνο στη σχάρα, σαλάτα κινόα, συκωτάκι με κέδρο τηγανιτό, μπουρεκάκια μελιτζάνας, μοσχαράκι με μυρωδικά, κυδώνια και κάστανα και απολαμβάνουμε ωραία ζωντανή μουσική. Ο λογαριασμός στο τέλος έρχεται στα 20€/ άτομο με κρασάκι.
πηγή:in2life.gr