Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
16.6 C
Athens
HomeFood & TravelΓαλλική κουζίνα: Τα 10 καλύτερα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε στο Παρίσι...

Γαλλική κουζίνα: Τα 10 καλύτερα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε στο Παρίσι – και όχι μόνο!

Η γαλλική κουζίνα είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για τη φινέτσα και την πλούσια γεύση της. Είναι ένας συνδυασμός από έντονες, φυσικές γεύσεις που ενώνονται για να δημιουργήσουν αξέχαστα πιάτα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε που το 2010 η UNESCO ανακήρυξε τη γαλλική κουζίνα ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά!

Για πολλούς, η μύηση στο γαλλικό φαγητό έχει τη μορφή του κρασιού και του τυριού. Από το μπρι και το κρασί Βουργουνδίας μέχρι το καμεμπέρ και το Σαρντονέ, υπάρχουν πολλοί γευστικοί συνδυασμοί για να επιλέξει κανείς.

- Advertisement -

Εμείς έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με τα 10 καλύτερα φαγητά της γαλλικής κουζίνας που αξίζει να δοκιμάσετε αν επισκεφτείτε το Παρίσι… και όχι μόνο αφού πολλά από αυτά, αν όχι όλα, θα τα βρείτε να σερβίρονται σε πολλά εστιατόρια και στην Ελλάδα. Αλλά επειδή όλο αυτό το διάστημα δεν μπορούμε να επισκεφτούμε το Παρίσι (και γενικότερα να ταξιδέψουμε), εδώ είναι επίσης δύσκολο λόγω των συνθηκών που επικρατούν και κλειστή την εστίαση να τα απολαύσουμε… το πάμε ένα βήμα παραπέρα: μπορείτε να τα φτιάξετε στο σπίτι σας για τους αγαπημένους σας, αρκεί να προμηθευτείτε τα υλικά, να αγαπάτε τη μαγειρική και να έχετε λίγο… ταλέντο!

Κρεμμυδόσουπα ή Soupe à l’oignon

γαλλική κρεμμυδόσουπα

Η γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι ένα από τα διασημότερα πιάτα της γαλλικής κουζίνας και συνήθως σερβίρεται με κρουτόν και λιωμένο τυρί. Στη Ρωμαϊκή εποχή ήταν ένα τυπικό  φαγητό που έτρωγαν οι υπηρέτες, παρόλο που η σύγχρονη συνταγή έχει τις ρίζες της στο 180 αιώνα. Η γεύση της σούπας οφείλεται στο καραμέλωμα των κρεμμυδιών, κατά τη διάρκεια του οποίου προστίθεται συχνά μπράντι ή σέρι και έπειτα σιγομαγειρεύονται.

Κοτόπουλο κρασάτο ή Coq au vin

Κοτόπουλο κρασάτο ή Coq au vin - Γαλλική Κουζίνα

Η πεμπτουσία της γαλλικής κουζίνας, το διάσημο coq au vin περιέχει κοτόπουλο μαγειρεμένο με κόκκινο κρασί, μανιτάρια, παστό χοιρινό ή μπέικον, κρεμμύδια, σκόρδο και μερικές φορές λίγες σταγόνες μπράντι. Παρόλο που το όνομα μεταφράζεται ως «κόκορας με κρασί», συνήθως χρησιμοποιείται κοτόπουλο. Το κρασί είναι παραδοσιακά από τη Βουργουνδία, παρόλο που υπάρχουν και παραλλαγές.

Φασολάδα ή Cassoulet

Φασολάδα ή Cassoulet

To Cassoulet είναι αυτό που σήμερα θα λέγαμε comfort food, μια σούπα από λευκά φασόλια σιγομαγειρεμένα με κρέας. Το πιάτο συνήθως περιλαμβάνει χοιρινό ή πάπια, παρόλα αυτά γίνεται και με λουκάνικα, μοσχάρι ή οτιδήποτε άλλο έχει στη διάθεση του ο μάγειρας. Είναι ένα πιάτο αγαπητό στη νότια Γαλλία και το όνομά του προέρχεται από το σκεύος στο οποίο μαγειρεύεται (cassole).

Μοσχαράκι Μπουργκινιόν ή Boef Bourguignon

Μοσχαράκι Μπουργκινιόν ή Boef Bourguignon - Γαλλική κουζίνα

Δεν υπάρχουν πολλά πιάτα πιο χαρακτηριστικά γαλλικά από το μοσχαράκι Μπουργκινιόν. Το πιάτο έχει την ίδια προέλευση με το coq au vin, δηλαδή τη Βουργουνδία στην ανατολική Γαλλία, γι΄ αυτό και τα δυο πιάτα έχουν πολλές ομοιότητες. Πρόκειται για ένα είδος στιφάδου με μοσχάρι που μαγειρεύεται μέσα σε κόκκινο κρασί, μαζί με μοσχαρίσιο ζωμό και λαχανικά όπως μικρά στρογγυλά κρεμμύδια και μανιτάρια. Είναι κι αυτό ένα πιάτο ταπεινής καταγωγής που συνήθιζαν να τρώνε οι υπηρέτες και σήμερα θεωρείται μια εκλεκτή γαλλική σπεσιαλιτέ.

Σουφλέ σοκολάτας

Σουφλέ σοκολάτας

Η λέξη «soufflé» προέρχεται από το γαλλική λέξη για το ρήμα «φυσώ», και όπως φανερώνει το όνομά του, πρόκειται για ένα ελαφρύ, αέρινο και υπέροχο γλυκό. Οι ρίζες του βρίσκονται στο 18ο αιώνα και σήμερα έχει σταθερή παρουσία ως επιδόρπιο στα μενού όλου του κόσμου. Η τραγανή σοκολατένια ζύμη είναι τέλεια για να αφήνει την υγρή και κρεμώδη σοκολάτα να χυθεί προκαλώντας μια γευστική έκπληξη. Ωστόσο, το σουφλέ δεν βγαίνει πάντα σε γλυκιά εκδοχή, αφού μπορείτε να βρείτε και σουφλέ τυριών. Ποια είναι τα 4 γαλλικά τυριά που πρέπει να δοκιμάσετε έστω και μια φορά στη ζωή σας;

Flamiche

Flamiche

«Flamiche» σημαίνει «τούρτα» στα φλαμανδικά, και το πιάτο αυτό έχει τις ρίζες του στη βόρεια Γαλλία, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο. Πρόκειται για μια αφράτη ζύμη γεμισμένη με τυρί και λαχανικά που θυμίζει κις λορέν. Η παραδοσιακή γέμιση αποτελείται από πράσο και κρέμα, με διάφορες παραλλαγές. Είναι ένα πεντανόστιμο και γεμάτο γεύση πιάτο που θα βρείτε στη γαλλική κουζίνα.

Confit de canard

Confit de canard - γαλλική κουζίνα

To confit de canard είναι ένα υπέροχο γαλλικό πιάτο που φτιάχνεται από πάπια (κάποιοι σεφ χρησιμοποιούν χήνα ή χοιρινό κρέας) και πρόκειται για ένα από τα πιο εκλεκτά πιάτα της γαλλικής κουζίνας. Το κρέας φτιάχνεται σύμφωνα με τον αρχαίο τόπο παρασκευής και σιγομαγειρεύεται με τη μέθοδο confit. Έτσι, το κρέας μαρινάρεται σε αλάτι, σκόρδο και θυμάρι για περίπου 36 ώρες και μετά σιγομαγειρεύεται μέσα στο λίπος του σε χαμηλή θερμοκρασία. Συνήθως σερβίρεται με πατάτες και σκόρδο και την καλύτερη συνταγή φημολογείται ότι την φτιάχνει η Γασκώνη.

Δείτε επίσης βραβευμένα εστιατόρια στο Παρίσι που δεν θα πιστεύετε ότι το φαγητό είναι τόσο καλό!

Σαλάτα νισουάζ

Σαλάτα Νισουάζ

Η διάσημη γαλλική σαλάτα νισουάζ προέρχεται από την Προβηγκία. Συχνά τρώγεται ως συνοδευτικό, ωστόσο μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα κυρίως γεύμα. Αποτελείται από ένα μείγμα μαρουλιού, φρέσκιας ντομάτας, βραστών αυγών, τόνου, πράσινων φασολιών, ελιές Nicoise Cailletier (εξ’ ου και το όνομά της) και αντζούγιες. Φυσικά, συναντάται σε αμέτρητες παραλλαγές και είναι ιδανική για το καλοκαίρι.

Ρατατούι

Ρατατούι - γαλλική κουζίνα

Το διάσημο ρατατούι αποτελεί πιάτο θρύλο για τη γαλλική κουζίνα. Έχει τις ρίζες του στην Προβηγκία και αποτελείται από σωταρισμένα λαχανικά που τοποθετούνται στο ταψί και ψήνονται στο φούρνο. Μπορεί να αποτελέσει κυρίως πιάτο, συνοδευτικό ή ορεκτικό και συνδυάζεται υπέροχα με κόκκινο κρασί και φρεσκοψημένο ψωμί.

Ταρτ τατέν (Tarte Tatin)

Ταρτ τατέν (Tarte Tatin)

Σύμφωνα με ένα γαστρονομικό μύθο, η ταρτ τατέν ξεκίνησε από ένα λάθος. Το 1898 η ξενοδόχος Stephanie Tatin έφτιαξε μια παραδοσιακή μηλόπιτα όταν κατά λάθος κατάλαβε ότι είχε αφήσει τα μήλα να ψηθούν με τη ζάχαρη και το βούτυρο για πολλή ώρα. Για να σώσει τη συνταγή, τοποθέτησε τη ζύμη πάνω στο καμένο μήλο και το έβαλε στο φούρνο. Έτσι, σέρβιρε την τάρτα ανάποδα στους καλεσμένους της και το γλυκό έγινε το signature επιδόρπιο του Hôtel Tatin. Όπως αποδείχτηκε ήταν ένα… εξαίσιο λάθος.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,131LikesLike
89,000 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ