Στην Κάλυμνο, το μικρό αυτό νησί που βρίσκεται ανάμεσα στην Κω και στη Λέρο, η αναρρίχηση βράχου αποτελεί μια εμπειρία που μπορούμε να βιώσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Ο Σεπτέμβριος, μάλιστα, θεωρείται ένας από τους ιδανικότερους μήνες, καθώς συνδυάζει τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες για αναρρίχηση με την ευχάριστη θερμοκρασία της θάλασσας για κολύμβηση και θαλάσσια σπορ.
Η εδραίωση του αθλήματος στο νησί
Η αναρρίχηση στην Κάλυμνο ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ‘90, με την επίσκεψη φημισμένων Ιταλών αναρριχητών οι οποίοι έκαναν τις διακοπές τους στο νησί.
Το έμπειρο μάτι τους είδε τις απεριόριστες δυνατότητες που υπήρχαν για την ανάπτυξη της αναρρίχησης στους καλύμνικους βράχους και έτσι αποφάσισαν να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό για να ανοίξουν διαδρομές.
Η διάνοιξη των πρώτων διαδρομών ήταν κάπως περιπετειώδης, καθώς οι Καλύμνιοι, έχοντας τότε άγνοια του αντικειμένου, πίστεψαν ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν ως σκοπό να κλέψουν τα πετρώματα και τους σταλακτίτες της Καλύμνου και έτσι τους συνέλαβαν.
Σήμερα φυσικά, η αντιμετώπιση και η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική, καθώς οι αρχές και ο Δήμος της Καλύμνου υποστηρίζουν την οργάνωση και την αξιοποίηση αυτών των βραχωδών περιοχών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο ένα 6% της ορεινής φυσιογνωμίας του νησιού έχει αξιοποιηθεί εώς τώρα. Ακόμα και αυτό το μικρό ποσοστό των βράχων που έχει αξιοποιηθεί αναρριχητικά όμως, προσφέρει δυνατότητες για τη διάνοιξη αναρίθμητων νέων διαδρομών.
Στην Κάλυμνο υπάρχουν πολλοί λόφοι, από 10 έως 200 μέτρα, που προσφέρονται για νέες διαδρομές πέρα από τις γνωστές και ήδη υπάρχουσες.
Όλα ξεκίνησαν πριν από περίπου 12 χρόνια, όταν ένας Ιταλός αναρριχητής κάνοντας διακοπές στο νησί ανακάλυψε το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι βράχοι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν 24 οργανωμένα πεδία από τον πρώτο κιόλας χρόνο.
Κάλυμνος: Το ελληνικό νησί με τα υπέροχα φιορδ! (Photos)
Από τότε, αναρριχητές άρχισαν να συρρέουν στην Κάλυμνο, καθώς η φήμη για τις κατάφυτες από αρωματικά βότανα βουνοπλαγιές της και το υπέροχο θαλάσσιο περιβάλλον της άρχισε να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η κινητοποίηση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη μεταμόρφωση του νησιού: από έναν τόπο που βασιζόταν κατά κύριο λόγο στο εμπόριο σφουγγαριών και στην αλιεία σε παραδεισένιο προορισμό για τους λάτρεις της αναρρίχησης.
Σήμερα, στο νησί υπάρχουν περίπου 200 περιπατητικές διαδρομές και 77 αναρριχητικά πεδία, καθιστώντας την Κάλυμνο έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς όπου ο επισκέπτης αναρριχητής μπορεί να βρει ό,τι επιθυμεί: αφθονία από προκλητικούς σχηματισμούς βράχων που αντιτίθεται αρμονικά στην απλότητα και αυθεντικότητα του τόπου.
Εδώ, η δυνατότητα να εξερευνήσουμε νέες διαδρομές είναι απεριόριστη.
Προσφέροντας αναρριχητική εμπειρία που μπορεί να διαρκέσει έως και έναν μήνα, η Κάλυμνος, περικυκλωμένη με μερικούς από τους πιο επιβλητικούς βραχώδεις όγκους που υπάρχουν στον κόσμο (το σπήλαιο Grande Grotta σχηματίζει ένα τεράστιο ασβεστολιθικό αμφιθέατρο), παρέχει πλούσια συλλογή από σχηματισμούς βράχων που με τις ασυνήθιστες λαβές τους προ-(σ)καλούν τον αναρριχητή κάθε στιλ και επίπεδου να τους κατακτήσει.
Παρά τον μεγάλο αριθμό αναρριχητών που την επιλέγουν, η Κάλυμνος παραμένει ένας γαλήνιος και ανεξερεύνητος ακόμα τόπος.
Τα μικρά χωριά της διασκορπισμένα κατά μήκος της ακτογραμμής της, η αιώνια λιακάδα της και οι χωρίς όρια αναρριχητικές δυνατότητές της, έπεισαν ορισμένους από τους αναρριχητές να εγκατασταθούν στο νησί από την πρώτη κιόλας επίσκεψή τους, προκειμένου να προσφέρουν μαθήματα και καθοδήγηση ή ακόμα και να εργαστούν σε κάποιο από τα μικρά μαγαζάκια του νησιού.
Δωδεκάνησα…Τελικά ποιο από τα 17 είναι πιο πολύ στο γούστο σου;(photos)
Ωστόσο, για όσους δεν είναι διατεθειμένοι να περάσουν τις διακοπές τους σκαρφαλωμένοι σε έναν βράχο, υπάρχουν πολλές άλλες δραστηριότητες που θα εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους: οι διαδρομές ορεινής πεζοπορίας θα τους οδηγήσουν στα παλιά μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για την καθημερινή μετακίνησή τους∙ το ποδήλατο βουνού θα ανεβάσει την αδρεναλίνη τους, ενώ μια απλή βόλτα με ποδήλατο στην ακρογιαλιά, θα τους δώσει την ευκαιρία να θαυμάσουν την ατελείωτη θέα προς τη θάλασσα.
Η Κάλυμνος φιλοξενεί επίσης παγκοσμίως γνωστά φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Αναρρίχησης Καλύμνου, μια διεθνή συνάντηση αναρριχητών μη ανταγωνιστικού χαρακτήρα, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε δύο (2) χρόνια.
Οι λάτρεις των καταδύσεων μπορούν να παρακολουθήσουν το Καταδυτικό Φεστιβάλ Καλύμνου κατά τη διάρκεια του οποίου προσφέρεται ένα πλήρες πρόγραμμα δραστηριοτήτων για τους λάτρεις της ελεύθερης και της αυτόνομης κατάδυσης.
Μπορούν ακόμα να θαυμάσουν εκθέματα, όπως αντικείμενα από ναυάγια αρχαίων πλοίων, παλιές φωτογραφίες των αρχών του 20ού αιώνα, ναυτικούς χάρτες κ.ά.π., που διηγούνται τη ναυτική παράδοση του νησιού, την ιστορία και τις μεθόδους σπογγαλιείας και φιλοξενούνται στο Ναυτικό Μουσείο (στην παραλιακή ζώνη της Πόθιας).
Ας συνδυάσουμε λοιπόν τις πλούσιες δραστηριότητες αναρρίχησης βράχου με μια περιήγηση στα μνημεία της αρχαίας πόλης στη Χώρα∙ ας ακολουθήσουμε περιπατητικά μονοπάτια για να ανακαλύψουμε μικρά, απομονωμένα μοναστήρια ή ας προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για εξορμήσεις κάνοντας ιστιοπλοΐα γύρω από τα γειτονικά νησάκια και τους μικρούς, απρόσιτους για τον πολύ κόσμο, κολπίσκους!
Διαδρομές Αναρρίχησης
Η πλειοψηφία των διαδρομών βρίσκεται στο δυτικό/ βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, ενώ για τη διάνοιξη των διαδρομών χρησιμοποιούνται σύγχρονα ανοξείδωτα υλικά, στα οποία γίνεται τακτικά συντήρηση.
Οι περισσότερες διαδρομές είναι καλά ασφαλισμένες με βύσματα και οι κορυφές τους είναι εξοπλισμένες με αλεξικέραυνα. Το σύστημα αξιολόγησης είναι το Γαλλικό, και έχει επιλεγεί μιας και είναι το συχνότερα χρησιμοποιούμενο στον κόσμο και -κατά γενική ομολογία- το πιο αντικειμενικό.
Οι βαθμοί δυσκολίας ξεκινούν από 4c για τις εκπαιδευτικές διαδρομές και φτάνουν έως και 9c για τους έμπειρους αναρριχητές.
Εως τώρα έχουν διανοιχθεί και παραδοθεί περίπου 60 πεδία με διαδρομές αθλητικής αναρρίχησης, που είναι κυρίως ‘μιας σχοινιάς’, δυσκολίας από 4 έως 9 βαθμών και εύκολα προσβάσιμες από μονοπάτια.
Οι περισσότερες διαδρομές της ‘μιας σχοινιάς’ κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30 μέτρων. Ωστόσο, υπάρχουν και διαδρομές της ‘μιάς σχοινιάς’ που φτάνουν τα 50 – 60 μέτρα.
Προς το παρόν σχεδόν όλες οι γνωστές διαδρομές είναι μιας κορυφής, υπάρχουν πάντως εξαιρετικές προοπτικές για διαδρομές των δύο και πέντε κορυφών. Στην Κάλυμνο ανοίγονται περίπου 100-150 νέες διαδρομές κάθε χρόνο απο Έλληνες και ξένους αναρριχητές.
Αυτή την στιγμή το νησί έχει πάνω από 1300 οργανωμένες διαδρομές. Επίσης, οι φίλοι των ακόμα πιο παρθένων τοπίων μπορούν να επισκευτούν το νησάκι της Τελένδου, στο οποίοι διανοίγονται όλο και περισσότερες διαδρομές, με έμφαση στις διαδρομές «πολλών σχοινιών» διαφορετικού ύψους.
Εγκαταστάσεις και Περιβάλλον
Όλα τα πεδία της Καλύμνου είναι πλήρως οργανωμένα και απόλυτα ασφαλή, ενώ τα ασβεστολιθικά τους πετρώματα είναι απαράμιλλης ομορφιάς και άριστης ποιότητας.
Η εναλλαγή του σκηνικού από τεράστιες κάθετες πλάκες, σε στέγες με σταλακτιτικό διάκοσμο που κόβουν την ανάσα, οι επιβλητικές σπηλιές και η εκπληκτική θέα προς τη θάλασσα, προσφέρει άπειρες δυνατότητες αθλητικής αναρρίχησης με μοναδικές τεχνικές κινήσεις για υψηλές συγκινήσεις και πρωτόγνωρες εμπειρίες.
Το ξηρό κλίμα του νησιού επιτρέπει την ορειβασία και την αναρρίχηση σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του έτους. Ακόμα και το καλοκαίρι υπάρχουν σκιερές και δροσερές κορυφές, ενώ η θαλασσινή αύρα ανακουφίζει τον αναρριχητή.
Οι καλύτερες εποχές για ορειβασία βέβαια είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, καθώς περά από τις πιο ήπιες κλιματικές συνθήκες, αυτές τις εποχές οι επισκέπτες απολαμβάνουν πλήρη εξυπηρέτηση όσον αφορά τον τουρισμό.
Πριν απο 10 χρόνια διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο νησί ένα φεστιβάλ αναρρίχησης, το Kalymnos Rock Climbing Festival. Το φεστιβάλ αυτό σταδιακά εδραιώνεται στην παγκόσμια ατζέντα της αναρρίχησης, και κάθε χρονιά προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες αναρριχητές από όλο τον κόσμο.
Για την πλήρη και έγκυρη πληροφόρηση των επισκεπτών αναρριχητών, ο Δήμος Καλύμνου δημιούργησε ένα γραφείο εξυπηρέτησης και ενημέρωσης, κάτω από το διασημότερο αναρριχητικό πεδίο της Καλύμνου, την Οδύσσεια (τηλέφωνο επικοινωνίας 22430 59445).
Επίσης, οι αρχάριοι και επίδοξοι αναρριχητές μπορούν να πάρουν μια πρώτη γεύση απο αυτό το όμορφο άθλημα στην κλειστή πίστα αναρρίχησης, η οποία τέθηκε σε λειτουργία το 2010.
Δείτε το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αναρρίχησης που θα πραγματοποιηθεί στην Κάλυμνο από 7-9 0κτωβρίου 2016…
Πέμπτη 06/10/2016
08: 00- 18:00 Έναρξη Εγγραφών στο ξενοδοχείο Έλενα Village (Φεστιβάλ Base Camp).
Παρασκευή 07/10/2016
08: 00- 18:00 Εγγραφές στο ξενοδοχείο Έλενα Village (Φεστιβάλ Base Camp).
18:00 Επίσημη Τελετή Έναρξης του Φεστιβάλ (Φεστιβάλ Base Camp).
19:00 οπτικοακουστική παρουσίαση από Urko Carmona (Φεστιβάλ Base Camp).
20:00 Welcome Party (Φεστιβάλ Base Camp).
Σάββατο 08/10/2016
08: 00- 18:00 Εγγραφές στο ξενοδοχείο Έλενα Village (Φεστιβάλ Base Camp)
08:00 – 17:00 Open Μαραθώνα (Ανταγωνισμός).
11:00 – 13:00 «Marasi Αναρρίχηση» (Εκδήλωση για τα παιδιά).
20:00 Οπτικοακουστική παρουσίαση από Angela Eiter (Base Camp Φεστιβάλ)
21:00 Πάρτι (Φεστιβάλ Base Camp)
Κυριακή 09/10/2016
08: 00- 18:00 Εγγραφές στο ξενοδοχείο Έλενα Village (Φεστιβάλ Base Camp).
11:00 – 13:00 Deep Water Solo (Ρίνα – Βαθύ).
13:00 – 14,00 Slack line (Ρίνα – Βαθύ).
19:00 Τελετή Λήξης (Φεστιβάλ Base Camp).
20:00 Αποχαιρετιστήριο πάρτι με ζωντανή μουσική και DJ.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:
More Info…
www.climbingfestival.kalymnos-isl.gr
FB…