Μήπως ανήκετε σε αυτούς που αδηµονούν για ένα ταξιδάκι; Προτιµάτε ίσως να ανακαλύπτετε συνεχώς νέους τόπους και τοπία και να γνωρίζετε αυθεντικούς φιλόξενους ανθρώπους σε γραφικά χωριά; Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε η πυξίδα σας πρέπει να δείξει… Ευρυτανία!
Κάτω από τις ελατοσκέπαστες κορυφές του Βελουχίου το Καρπενήσι και τα χωριά της Ευρυτανίας είναι ο ιδανικός προορισμός για μια εκδρομή το φθινόπωρο αλλά και το χειμώνα μέσα στην ομορφιά της φύσης…
Εδώ θα ταξιδέψουμε σε 7 από τα πιο γραφικά και όμορφα ορεινά χωριά της Ευρυτανίας άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο γνωστά.
1.Κλαυσί
Σύµφωνα µε την παράδοση, πήρε το όνοµά του από τα δάκρυα που έχυσαν όσοι κάτοικοι είχαν αποµείνει στο χωριό ύστερα από την καταστροφή του, πιθανώς από τους Γαλάτες του Βρέννου το 279 π.Χ. Το Κλαυσί, 9 χλµ. από το Καρπενήσι, δεν έχει πολλές τουριστικές υποδοµές σε σχέση µε τα άλλα χωριά.
2.Βουτύρο
Σε µια νοητή γραµµή σχεδόν απέναντι από το Κλαυσί, βαθιά στην κοιλάδα της Ποταµιάς, συναντάµε το Βουτύρο (ή Βούτυρο), που ο µύθος θέλει να έχει πάρει το… πρωτότυπο όνοµά του από κάποιον που έφτιαχνε βούτυρο τα παλιά χρόνια! Μικρό αλλά ιδιαίτερα καλοδιατηρηµένο, θα σας σαγηνεύσει µε το φυσικό τοπίο και το πανέµορφο ελατόδασός του! Γύρω από την κεντρική του πλατεία, όπου δεσπόζει η βυζαντινού ρυθµού εκκλησία της Αγ. Παρασκευής, θα βρείτε δύο ταβερνάκια, ενώ τη διαµονή σας καλύπτουν περιποιηµένοι ξενώνες! Σε απόσταση µόλις 4 χλµ. βρίσκεται το Καταφύγιο Άγριας Ζωής Κορυσχάδων-Βουτύρου.
3.Νόστιµο
Το… «γευστικό» χωριό του νοµού, σε απόσταση 11 χλµ. από το Καρπενήσι, χτισµένο πανοραµικά στην «καρδιά» της Ευρυτανίας, είναι ένα ιδανικό ησυχαστήριο που άξιζε να ανακαλύψουµε! Σε υψόµετρο 940 µ., στις πλαγιές του όρους Χελιδόνα, απέχει από τον κεντρικό δρόµο για Προυσό µόνο 3,5 χλµ. Με 20 µόλις µόνιµους κατοίκους, δίνει το δικό του παρών στον τουριστικό «χάρτη» µε έναν προσεγµένο ξενώνα και ένα παραδοσιακό ταβερνάκι, στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία, ενώ µοναδικό «αξιοθέατο», εκτός από τη… θέα του, είναι το µικρό πέτρινο γεφύρι!
Tip: Από το Νόστιµο ξεκινούν δύο µονοπάτια 30΄-45΄ πεζοπορίας, που σκαρφαλώνουν στην κορυφή του όρους Κουρούνα!
4.Γαύρος
Μπορεί εδώ κάποτε να υπήρχαν χάνια για τους προσκυνητές της Παναγιάς της Προυσιώτισσας, σήµερα όµως συνιστά κυρίως… γαστρονοµικό προορισµό, καθώς βρίθει από εξαιρετικές ταβέρνες, µε τοπικές σπεσιαλιτέ, µεταξύ των οποίων και ψητή πέστροφα από το εκτροφείο της περιοχής!
Με το όνοµά του να προέρχεται από δέντρο που ευδοκιµεί στην περιοχή, πρόκειται ουσιαστικά για οικισµό του Μεγάλου Χωριού, στις όχθες του Καρπενησιώτη ποταµού (ενώνεται µε το κυρίως χωριό µε ένα πέτρινο γεφύρι).
5.Μικρό Χωριό (παλαιό & νέο)
Στο 12ο χλµ. της διαδροµής από το Καρπενήσι και κατά µήκος της κατάφυτης κοιλάδας του Καρπενησιώτη συναντάµε τη διασταύρωση για Μεγάλο και Μικρό Χωριό. Παρά το… όνοµά του, το Μικρό Χωριό (χωρισµένο σε δύο οικισµούς) κουβαλάει… µεγάλη ιστορία! Λέγεται ότι εδώ έπλυναν το νεκρό σώµα του Μάρκου Μπότσαρη µετά τη µάχη στο Κεφαλόβρυσο (1823), στην Κατοχή λειτούργησε εδώ το τυπογραφείο της Αντίστασης, ενώ τον Δεκέµβριο του 1942 ο Άρης Βελουχιώτης µε τους αντάρτες του αντιµετώπισε εδώ τάγµα 2.000 Ιταλών. Χρονιά-ορόσηµο το 1963, όταν το χωριό χτυπήθηκε από κατολίσθηση, στην οποία 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους –θα ήταν περισσότεροι αν δεν ήταν Κυριακή, οπότε ο κόσµος βρισκόταν στην εκκλησία. Ένα χρόνο αργότερα, σε απόσταση 2,5 χλµ., στους «πρόποδες» του Παλιού, σχεδιάστηκε από το τεχνικό γραφείο Δοξιάδη το Νέο Μικρό Χωριό, για να στεγάσει τους κατοίκους.
Πιο τουριστικό, µπορεί να περηφανεύεται για ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της περιοχής, το Country Hellas Club, και τη φηµισµένη ταβέρνα, το Χωριάτικο. Μην κάνετε, όµως, το λάθος και αρκεστείτε µόνο στον νέο οικισµό! Αν και λιγότερο ανεπτυγµένο τουριστικά, και µε µόλις 3 µόνιµους κατοίκους πλέον, το Παλαιό… Μικρό Χωριό δεν αποκαλείται άδικα «το µπαλκόνι της Ευρυτανίας», αφού η απαράµιλλη θέα του σε όλη την κοιλάδα της Ποταµιάς κόβει την ανάσα!
Ακολουθήστε τις πινακίδες, κάντε µια στάση στην αλπικής οµορφιάς λίµνη που σχηµατίστηκε από την κατολίσθηση και σύντοµα θα βρεθείτε µπροστά σε µια πλατεία… κινηµατογραφικής οµορφιάς, µε πέτρινες βρύσες και τρεχούµενα νερά, ενώ το όνειρό σας για χαλάρωση ικανοποιούν ένας παραδοσιακός ξενώνας και ένα οικογενειακό ταβερνάκι. Tip: Πάρτε µια γεύση από την ιστορία του τόπου στο Λαογραφικό Μουσείο.
6.Φιδάκια
Για να εξερευνήσουµε ένα από τα οµορφότερα χωριά της Ευρυτανίας, αξίζει τον κόπο να διανύσουµε 25 χλµ. φιδογυριστού δρόµου, δίπλα στα έλατα (υπολογίστε 40΄)! Τα «Φθάκια», όπως τα λένε οι ντόπιοι, είναι ένα πετρόκτιστο χωριό σε υψόµετρο 960 µ., µε λιγοστούς κατοίκους αλλά πλούσια φυσική οµορφιά και µεγάλη ιστορία, καθώς εικάζεται ότι εδώ υπήρξε η αρχαία πόλη Οιχαλία, τότε πρωτεύουσα της Ευρυτανίας. Συνεχίζοντας την εξερεύνηση, δεν… δειλιάζουµε στο θέαµα των 92 σκαλοπατιών, καθώς οδηγούν στα αλώνια του χωριού (5 συνολικά), απ’ όπου το βλέµµα χάνεται στον ορίζοντα, αγναντεύοντας τη λίµνη Κρεµαστών (φωτό κάτω)!
Σε περίπουν 1 ώρα (33 χλµ.) από τα Φιδάκια, προσεγγίζουµε τη λίµνη Κρεµαστών, τη µεγαλύτερη τεχνητή λίµνη της Ελλάδας, που µοιράζεται στους νοµούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας.
7.Κρίκελλο
Ακολουθώντας την Επαρχιακή Οδό Ράχης Τυµφρηστού-Δοµνίστας, και σε απόσταση 28 χλµ. από το Καρπενήσι, αντικρίζουµε το Κρίκελλο. Για τη… φιδογυριστή ανάβαση χρειαστήκαµε περίπου 35΄-40΄, µέσα σε ένα παραµυθένιο τοπίο, και άξιζε χωρίς αµφιβολία να έρθουµε εδώ, τόσο για να απολαύσουµε µια από τις ωραιότερες διαδροµές στην Ελλάδα όσο και για να γνωρίσουµε από κοντά αυτό το γραφικό χωριό, «φωλιασµένο» σε ένα πυκνό δάσος (σε υψόµετρο 1.120 µ.), που παίρνει ζωή από τα νερά του Κρικελλοπόταµου. Εκτός από το γεγονός ότι το διασχίζει το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4, προσφέρει την πιο εύκολη πρόσβαση προς το φηµισµένο φαράγγι Πάντα Βρέχει!
Tip: Αν η πρόσβαση είναι εφικτή (δεν πάτε δηλαδή χειμώνα που µε το χιόνι είναι αδύνατον), στο δρόµο για Κρίκελλο κάντε µια στάση στα Κοκκάλια, στο µνηµείο της µεγάλης νίκης των Αιτωλών και των Ευρυτάνων κατά των εισβολέων Γαλατών το 279 π.Χ.
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr