Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens
HomeTravel NewsExpedia: Ανακοίνωση για την αποζημίωση στις ακυρώσεις κρατήσεων ξενοδοχείων λόγω κορονοϊού

Expedia: Ανακοίνωση για την αποζημίωση στις ακυρώσεις κρατήσεων ξενοδοχείων λόγω κορονοϊού

Η Expedia Group (Expedia, Hotels.com, Hotwire, Trivago) εξέδωσε ανακοίνωση για την αποζημίωση στις ακυρώσεις κρατήσεων ξενοδοχείων των επισκεπτών λόγω κορονοϊού.

Ο όμιλος δήλωσε ότι αντιμετωπίζει έναν “πρωτοφανή όγκο κλήσεων” από τους ταξιδιώτες που ζητούν βοήθεια με μη επιστρεφόμενες κρατήσεις. Έτσι απηύθυνε έκκληση στους ξενοδόχους να συμμετάσχουν σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που θα βοηθήσει στις ακυρώσεις λόγω του κορονοϊού.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, η Expedia δημιούργησε το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Απαλλαγής από την Ακύρωση, όπου πρόκειται για έναν μηχανισμό που θα βλέπει κάθε ιδιοκτησία στο χαρτοφυλάκιό της. Αυτό θα βοηθήσει στην ακύρωση ή την αποζημίωση των πελατών εάν θελήσουν να ακυρώσουν μια κράτηση.

Δείτε και την ανακοίνωση της Booking με σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό!

Υπουργείο Τουρισμού: Δικαιούστε επιστροφή χρημάτων στις ακυρώσεις λόγω κορονοϊού στα ξενοδοχεία;

Ξενοδοχεία - επιστροφή χρημάτων


Το Υπουργείο Τουρισμού συγκέντρωσε, κωδικοποίησε και απάντησε στις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχθηκε η Ανοιχτή Γραμμή επικοινωνίας του σε σχέση με τον κορονοϊό στον κλάδο του τουρισμού. Εδώ απαντάει και στο ερώτημα για το αν δικαιούστε επιστροφή χρημάτων από τα ξενοδοχεία στις ακυρώσεις λόγω κορονοϊού.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο: «Τα ζητήματα που ανακύπτουν λόγω της έκτακτης κατάστασης είναι πολλά και σοβαρά. Ως προς την ουσία, αυτό που θα πρέπει να διαφυλάξουμε πάνω από όλα είναι το εθνικό τουριστικό προϊόν της Ελλάδας».

«Μόνο κατ’ αυτό τον τρόπο θα υπάρξει ταχεία ανάκαμψη μόλις ξεπεραστεί η παρούσα κρίση. Υπ’ αυτό το πρίσμα της μακροπρόθεσμης προοπτικής, η γενικότερη παραίνεση είναι να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε οι κρατήσεις να μετατρέπονται σε ανοιχτές, δηλαδή χωρίς νέα συγκεκριμένη ημερομηνία.»

«Πάντα με την προϋπόθεση ότι οι πελάτες σας συναινούν, κάθε κράτηση δωματίου, ιδανικά, θα πρέπει να αναβάλλεται, όχι να ακυρώνεται». Έτσι η Ελλάδα θα περιορίσει τις απώλειες και θα παραμείνει ελκυστικός πόλος φιλοξενίας για όλο τον κόσμο.

Τι ισχύει για την επιστροφή χρημάτων από τα ξενοδοχεία

Ωστόσο, εάν οι πελάτες των ξενοδοχείων απαιτούν οπωσδήποτε την επιστροφή των χρημάτων τους, συνιστάται και πάλι η ευέλικτη εφαρμογή των σχετικών κανόνων. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζετε ότι για τις μεμονωμένες κρατήσεις ισχύει ο Κανονισμός Σχέσεων Ξενοδόχων και Πελατών αυτών (Άρθρο 8 του Ν. 1652/30-10-1986, ΦEK 167 A’), και ιδίως τα άρθρα 3 και 8 του Κανονισµού.

Σύµφωνα µε το άρθρο 3, όποιος παραγγείλει δωµάτια προκειµένου να τα χρησιµοποιήσει για προκαθορισµένη χρονική περίοδο και τελικά δεν τα χρησιµοποιήσει για όλη ή µέρος της προσυµφωνηµένης περιόδου, οφείλει να αποζηµιώσει τον ξενοδόχο. Το ύψος αυτής της αποζηµίωσης ορίζεται στο µισό της τιµής η οποία συµφωνήθηκε για την περίοδο της µη χρήσης του καταλύµατος.

Aν ο πελάτης προειδοποιήσει τον ξενοδόχο 21 τουλάχιστον ηµέρες πριν, τότε απαλλάσσεται από την αποζηµίωση και ο ξενοδόχος είναι υποχρεωµένος να καταβάλει άµεσα την προκαταβολή που τυχόν εισέπραξε.

Σύµφωνα δε µε το άρθρο 8 ο πελάτης υποχρεούται να διατηρήσει το δωµάτιο µέχρι το τέλος του χρόνου που συµφωνήθηκε, διαφορετικά είναι υποχρεωµένος να καταβάλει στον ξενοδόχο αποζηµίωση ίση µε το µισό του µισθώµατος όλων των υπολοίπων ηµερών. Βάση υπολογισµού είναι η συµφωνηµένη τιµή διανυκτέρευσης.

Tα πιο πάνω ισχύουν και στην περίπτωση που ο πελάτης δεν προσήλθε στο ξενοδοχείο την καθορισµένη ηµεροµηνία -εκτός από τις περιπτώσεις ανώτερης βίας, η οποία όµως θα πρέπει να τεκµηριώνεται µε αδιάσειστα γεγονότα ή αποδεικτικά στοιχεία. H πιο πάνω συµφωνία µεταξύ ξενοδόχου και πελάτη για τη διάρκεια της µίσθωσης είναι ισχυρή, εφόσον υπάρχει σχετικό αποδεικτικό στοιχείο.

Για τις κρατήσεις µέσω ηλεκτρονικής πλατφόρµας, ισχύουν οι όροι στους οποίους συµφώνησε ο καταναλωτής όταν έκανε την κράτηση -µολονότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις, ανάλογα µε τους ειδικούς όρους της σύµβασης µεταξύ τουριστικού καταλύµατος και ηλεκτρονικής πλατφόρµας κρατήσεων.

Επίσης, θα πρέπει κατά περίπτωση να λαµβάνεται υπ’ όψη το αν συντρέχουν περιστάσεις οι οποίες µπορεί να συνιστούν ανωτέρα βία, όπως πχ η απαγόρευση εισόδου για τους πολίτες της χώρας προέλευσης του πελάτη. Παράγραφος

Το Υπουργείο Τουρισμού δημοσιεύει τις 16 ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με ζητήματα που προέκυψαν στο χώρο του Τουρισμού μετά τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Οι απαντήσεις αυτές αφορούν ιδιοκτήτες καταλυμάτων/ξενοδοχείων, ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων, επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη διοργάνωση συνεδρίων/σεμιναρίων, αλλά και τους πελάτες των παραπάνω. Μπορείτε να τις δείτε όλες στο mintour.gov.gr.

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,061LikesLike
88,691 FollowersFollow
183,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ