Μετά το γενικευμένο lockdown σήμερα έγινε η αρχή με το άνοιγμα των καταστημάτων, των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής με περιορισμούς. Θα ακολουθήσει σύμφωνα με τον σχεδιασμό η επιστροφή στα σχολεία των μαθητών της Γ Λυκείου ενώ η συζήτηση που πήγε να ανοίξει για την εστίαση μετατέθηκε στον επόμενο μήνα καθώς όπως φαίνεται ειδικοί και κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι νωρίς για κάποια σχετική εκτίμηση.
Γενικότερα όμως εξετάζεται σταδιακή χαλάρωση των μέτρων το επόμενο διάστημα εφόσον το επιτρέψουν τα κρούσματα του κορονοϊού.
Μεταξύ αυτών που θα εξεταστούν άμεσα για την άρση τους είναι και η μετακίνηση από νομό σε νομό, τουλάχιστον σύμφωνα με αυτά που είπε σήμερα σε εκπομπή του ΣΚΑΙ ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος μιλώντας για το άνοιγμα και τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων ρωτήθηκε επίσης και για το πότε θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.
«Έχει συζητηθεί» είπε ο κ. Γεωργιάδης, «και σε έναν κάποιο βαθμό αφορά και το υπουργείο Ανάπτυξης για να ανοίξουμε τα χιονοδρομικά κέντρα».
Όπως είπε, τα χιονοδρομικά είναι «εποχική δραστηριότητα», και πρόσθεσε πως «δεν μπορούν να δουλέψουν αν δεν υπάρχει μετακίνηση από νομό».
Ο υπουργός Ανάπτυξης εξήγησε ότι έχει τεθεί το άνοιγμα στο τραπέζι για «να μην χαθεί τελείως η φετινή περίοδος» και κατέληξε σχετικά ότι το θέμα θα τεθεί την επόμενη Παρασκευή.
Υπενθυμίζουμε τι ισχύει μέχρι σήμερα για την μετακίνηση από νομό σε νομό
Ισχύει στις παρακάτω περιπτώσεις:
Για εργασία: Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
Για λόγους υγείας: Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
Για τελετή: που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού)
Για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους: Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
Για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας: Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο ή με αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1
Έρευνα: Πόσο θα αλλάξει ο ελληνικός τουρισμός μετά τον κορονοϊό;
Ήδη ο τουρισμός έχει πληγεί ανεπανόρθωτα με την πανδημία του κορονοϊού, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο, με τα δεδομένα να δείχνουν μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που οι Έλληνες θα διαχειρίζονται την επόμενη περίοδο τα ταξίδια τους.
Σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, ο τουρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να διαφοροποιηθεί τους επόμενους μήνες όσον αφορά στο κλείσιμο δωματίου, στο check-in, στην κράτηση τραπεζιού σε εστιατόριο, στις πτήσεις.
Σύμφωνα με άρθρο της της εφημερίδας Handelsblatt σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί στην μετά κορονοϊό εποχή ο ελληνικός τουρισμός στην Ελλάδα, μια χώρα όπου ο τουρισμός έχει μεγάλη οικονομική σημασία, η απάντηση είναι πολύπλοκη.
Στο μέλλον οι κρατήσεις θα γίνονται διαδικτυακά
Πολλά θα αλλάξουν στον ελληνικό τουρισμό σε μια χώρα που στηρίζεται οικονομικά σε αυτόν, με όλα τα στοιχεία να δείχνουν ανάκαμψη από το 2021, αλλά και πάλι πολύ διαφορετικά από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.Το ελληνικό διαβατήριο στα πιο ισχυρά του κόσμου – Μέσα στην πρώτη 10άδα!
Ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε), ελπίζει σε σταδιακή ανάκαμψη από το 2021 σε περίπτωση που ξεκινήσουν μαζικοί εμβολιασμοί το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.
Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση, η οικονομική ανάκαμψη θα είναι περιορισμένη, καθώς υπολογίζεται ότι του χρόνου ο κλάδος θα καταγράψει μόνο το ήμισυ του τζίρου σε σχέση με το 2019, που ήταν μια χρονιά-ρεκόρ.
Οι μελλοντικές τάσεις στο ταξίδι
Σύμφωνα με την έρευνα της εφημερίδας, έτσι όπως παρουσιάζεται στο άρθρο, η εξέλιξη διαγράφεται με μεγάλη σαφήνεια, μέσα από πολλές αλλαγές στα ταξίδια. Για παράδειγμα, οι κρατήσεις, το check-in, το κλείσιμο δωματίου και τραπεζιού στο εστιατόριο, όλα θα γίνονται από το τηλέφωνο ή διαδικτυακά.
Επιπλέον, οι επισκέπτες μελλοντικά θα λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους την σχέση τιμής με τις προσφερόμενες υπηρεσίες, ενώ θα γίνονται λιγότερες κρατήσεις, αλλά η παραμονή σε έναν τόπο θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια, αφού μελλοντικά τα ταξίδια θα γίνουν πιο πολύπλοκα λόγω των μέτρων απόστασης και υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Διαβάστε επίσης στο travelstyle.gr
- Ασφαλή αεροπορικά ταξίδια: Αυτά είναι τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί
- Πότε θα ανακάμψει ο τουρισμός, τι προβλέπεται για την ανεργία στον κλάδο και τα τεράστια ποσά που έχασαν οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες
- Έρευνα: Οι κρατήσεις χτύπησαν “κόκκινο” και για ταξίδια στο εξωτερικό – Ποιοι είναι οι δημοφιλείς προορισμοί το 2021!