Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, 2024
15.2 C
Athens
HomeTravel NewsΕξερράγη το ηφαίστειο της Αίτνας σχηματίζοντας ένα σιντριβάνι λάβας που ξεπέρασε τα...

Εξερράγη το ηφαίστειο της Αίτνας σχηματίζοντας ένα σιντριβάνι λάβας που ξεπέρασε τα 100 μέτρα ύψος! Δείτε το βίντεο

Ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι λάβας ύψους 100 μέτρων σχημάτισε το ηφαίστειο της Αίτνας το οποίο εξερράγη την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου!

Ο κρατήρας του ηφαιστείου της Αίτνας στην Σικελία, ξεκίνησε να εκρήγνυται στις 9.20 μ.μ. την Κυριακή, και υπολογίζεται ότι η λάβα του έφτασε σε ύψη πάνω από 100 μέτρα, σύμφωνα με το volcano discovery, ενώ έμοιαζε να πλησιάζει απειλητικά την κατοικημένη περιοχή που βρίσκεται κοντά.

- Advertisement -

Η έκρηξη ταξινομήθηκε ως στρομβολική δραστηριότητα, η οποία συμβαίνει όταν ένα ηφαίστειο εκρήγνυται προκαλώντας βροχή θραυσμάτων λάβας.

Κάμερες έχουν καταγράψει τις εντυπωσιακές εικόνες με τη λάβα να θυμίζει σιντριβάνι ενώ μια στήλη τέφρας υψώθηκε σε ύψος 5 χιλιομέτρων σύμφωνα με το Volcanic Ash Advisory Cente της Τουλούζης, με αποτέλεσμα να καλυφθούν με στάχτες χωριά και πόλεις νότια της Αίτνας στη Σικελία.

Δείτε το βίντεο της έκρηξης

Mount Etna erupts with spectacular bursts of lava as volcanic ash covers nearby villages

Τι μέλλει γενέσθαι…;

Με αφορμή την προχθεσινή έκρηξη του ηφαιστείου θυμηθήκαμε κάποια σενάρια που έχουν διατυπωθεί παλιότερα από επιστήμονες σχετικά με το τι ενδέχεται να συμβεί στο μακρινό (ή όχι) μέλλον σχετικά με τη «δράση» του ηφαιστείου.

Το εφιαλτικό σενάριο

Η Αίτνα, που είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης και κατά καιρούς βγάζει λάβα, «γλιστράει» αργά προς τη θάλασσα του Ιονίου στα ανατολικά του, σύμφωνα με ένα σενάριο που έχει δει το φως της δημοσιότητας εδώ και κάποια χρόνια.

Μία κίνηση η οποία στο μέλλον μπορεί να επιταχυνθεί και να οδηγήσει σε μαζική κατάρρευση της νοτιοανατολικής πλευράς του, κάτι που πιθανώς θα προκαλέσει επικίνδυνο τσουνάμι.

Το σενάριο αυτό μπορεί να συμβεί σε μερικές χιλιάδες χρόνια, σε μερικούς αιώνες ή σε μερικά χρόνια (είναι αδύνατη η πρόβλεψη), φοβούνται Γερμανοί και Ιταλοί επιστήμονες που μελετούν το ηφαίστειο και οι οποίοι κάνουν λόγο για «κίνδυνο καταστροφικής κατάρρευσης».

Εδώ και δεκαετίες οι γεωλόγοι -κάνοντας επιφανειακές μετρήσεις- γνωρίζουν ότι οι νοτιοανατολικές πλευρές της Αίτνας που είναι ορατές, μετακινούνται προς τη θάλασσα με ρυθμό περίπου δύο έως τριών εκατοστών κάθε χρόνο.

Όμως το 2018, για πρώτη φορά οι γεωεπιστήμονες διαπίστωσαν -έχοντας τοποθετήσει και υποθαλάσσια επιστημονικά όργανα-αισθητήρες- ότι οι πλευρές του ηφαιστείου που βρίσκονται κάτω από το νερό, μέσα σε οκτώ μόνο μέρες τον Μάιο του 2017 ξαφνικά μετακινήθηκαν κατά τέσσερα εκατοστά προς τα ανατολικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το γερμανικό Κέντρου Ωκεάνιων Ερευνών Geomar Helmholtz στο Κίελο, που έκαναν τότε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science Advances”, σύμφωνα με το “Science”, τη βρετανική «Ιντιπέντεντ» και το “National Geographic”, ανέφεραν ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν, είναι να παρατηρούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου.

«Προς το παρόν, η κίνηση είναι πραγματικά αργή, όμως υπάρχει κίνδυνος να επιταχυνθεί και να δημιουργήσει μια κατολίσθηση που θα κινηθεί γρήγορα προς τη θάλασσα», δήλωνε τότε η επικεφαλής του γερμανικού Κέντρου Ωκεάνιων Ερευνών και κατέληγε πως «Παρακολουθούμε την Αίτνα στην ξηρά εδώ και περίπου 30 χρόνια, όμως 30 χρόνια δεν είναι τίποτε σε σύγκριση με την ηλικία της, που είναι σχεδόν 500.000 ετών. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε δέκα ή σε 100 ή σε 100.000 χρόνια. Πρέπει να κάνουμε περισσότερη έρευνα, να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει ένας κίνδυνος και να έχουμε το νου μας στην πλαγιά της Αίτνας».

Δείτε επίσης στο travelstyle.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,084LikesLike
88,768 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ