Ξεφυλλίζοντας τους ταξιδιωτικούς οδηγούς ίσως αναρωτιέστε τι είναι αυτό που κάνει ένα εστιατόριο βραβευμένο με 2 αστέρια του ομίλου Michelin να διαφέρει από ένα άλλο στο οποίο αποδόθηκε διάκριση ενός ή 2 αστεριών…
Όπως και στα ξενοδοχεία, έτσι και στα εστιατόρια όσο περισσότερα αστέρια λαμβάνει η επιχείρηση που αναλαμβάνει να σας ικανοποιήσει γευστικά, τόσο πιο ψηλά ανεβαίνει ο πήχης στις προσδοκίες σας.
Ποια όμως είναι τα κριτήρια με τα οποία γίνεται ο διαχωρισμός και τι πρέπει πρακτικά να περιμενουμε όταν βρισκόμαστε σε ένα εστιατόριο ανάλογα με την κλίμακα στην οποία το εντάσσουν οι ειδικοί της γεύσης;
Στην τελευταία έκδοση για την Μεγάλης Βρετανία και την Ιρλανδία, η Michelin αναφέρει ότι ένα αστέρι δίνεται για ”«ποιοτικά υλικά» και «ξεχωριστές γεύσεις”, δύο αστέρια είναι για την «προσωπικότητα και το ταλέντο του σεφ” και τρια αστέρια όταν το “μαγείρεμα και το στήσιμο του πιάτου έχει τη μορφή έργου τέχνης».
1*= “Υψηλής ποιότητας υλικά, αξίζει μια στάση!”
2**=”Εξαιρετικό μαγείρεμα, αξίζει μια παράκαμψη!”
3*** =”Εξαιρετική κουζίνα,το εστιατόριο είναι από μόνο του προορισμός!”
Όσο η κλίμακα ανεβαίνει η ποιότητα των συστατικών είναι πιο υψηλή, οι τεχνικές μαγειρέματος πιο περίπλοκες, οι γέυσεις πιο εξεζητημένες και η διακόσμηση του πιάτου πιο ιδαίτερη.
Σε μια προσπάθεια να σατυρίσει τον τρόπο με τον οποίο κάνουν τη διάκριση οι κριτές της Michelin ο γευσιγνώστης της Telegraph
Όσο κι αν τα γευστικά μας γούστα διαφέρουν από αυτά των κριτών της Michelin οφείλουμε να παραδεχτούμε πως τουλάχιστον τα υλικά από τα οποία αποτελείται το πιάτο που μας σερβίρεται και το περιβάλλον στο οποίο θα το απολαύσουμε στα εστιατόρια που προτείνει ως κορυφαία είναι εγγυημένα καλά.