Σαν την πρώτη φορά…Από μια ημερήσια απόδραση ως ένα long weekend το σίγουρο είναι ότι το Ναύπλιο σε εκπλήσσει όπως την πρώτη φορά….
Από την Τίτη Βελοπούλου ([email protected])
Αυτή τη φορά κάνουμε focus στα must ναυπλιώτικα στέκια της εστιατορικής σκηνής. Αφεθείτε στις γευστικές απολαύσεις τους…
Στην πρόσφατη πεζοδρομημένη συνοικία του Γιαλού, το Όμορφο Ταβερνάκι συνεχίζει εδώ και δύο δεκαετίες να δίνει δυναμικό “παρών” στον γαστρονομικό χάρτη του Ναυπλίου.
Με ύφος παλιάς ταβέρνας, ο εσωτερικός χώρος, ντυμένος με ξύλο και διακοσμημένος με ρετρό πινελιές, ξυπνάει µνήµες, την ώρα που τα τραπεζάκια έξω στον πεζόδρομο, σε μία από τις πιο γραφικές γωνιές του ιστορικού κέντρου, γίνονται ανάρπαστα!
Το καλύτεο event αυτής της εβδομάδας θα γίνει στο Ναύπλιο….
Από το 1997, άλλωστε, που το ανέλαβαν τα αδέλφια Γιώργος και Δηµήτρης Τσιώλης, έθεσαν ψηλά τον πήχη της ποιότητας. Όσο για το μενού, φέτος υπογράφουν οι Σωτήρης Κατσέλης και Σκουλαξινός Δημήτριος, εξελίσσοντας δημιουργικά τις κατά βάση ελληνικές παραδοσιακές συνταγές.
Ο κατάλογος είναι γεμάτος από πεντανόστιμα μαγειρευτά, ενώ μερακλήδικοι µεζέδες συνοδεύουν ιδανικά κρασιά από ελληνικούς αµπελώνες. Σε top επιλογές έχουν αναδειχθεί το κότσι, το ψαρονέφρι µε δαµάσκηνα και το πέταλο μπατάκ (λουκάνικο). Από €15/άτομο. Καθημερινά 12:30-24:00 (Κωτσονοπούλου & Βασ. Όλγας 1, τηλ. 27520 25944, www.omorfotavernaki.gr, fb Το omorfo tavernaki-To όμορφο ταβερνάκι).
Μια oλάνθιστη αυλή, περιτριγυρισμένη από εξωτικές μπανανιές, βουκαμβίλιες και γιασεμιά, μετέτρεψε πριν από λίγους μήνες ο Αντρέας Λιάτας σε μια αξιοζήλευτη όαση στην καρδιά της Παλιάς Πόλης. Το γεγονός, δε, ότι δίνει την αίσθηση πως είμαστε σε νησί δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς το all day bar restaurant Liatero είναι το αδελφάκι του γνωστού ομώνυμου beach bar στην παραλία της Αγίας Άννας, στη Νάξο.
Ναύπλιο: Ανακαλύψαμε τα καλύτερα μαγαζιά για χειροποίητες δημιουργίες!
Μπορεί στην αρχή να είναι η ιδιαίτερη διακόσμηση του κήπου αυτή που τραβάει το βλέμμα μας (με διαφορετικά πατιναρισμένα σαλονάκια σε αντικέ στυλ, όλα βαμμένα σε παστέλ αποχρώσεις με το προσωπικό γούστο του ιδιοκτήτη) αλλά και η είσοδος της κεντρικής σάλας (με τις θολωτές υπερμεγέθεις πόρτες), όμως αυτό που σε κερδίζει είναι το λαχταριστό μενού του. Γιατί στο Liatero ξεκινάμε δυναμικά τη μέρα μας με πληθωρικά πρωινά και συνεχίζουμε απολαμβάνοντας πιάτα μεσογειακής κουζίνας, που φτιάχνονται όλα εδώ.
Από το φρέσκο ζυμάρι της πίτσας μέχρι τα χειροποίητα ζυμαρικά (όπως τα ραβιόλια με γλυκομυζήθρα Νάξου) και από ένα λαχταριστό steak έως την best seller ποικιλία θαλασσινών, όλα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες! Τip: Aφήστε χώρο για ένα γλυκό και συνεχίστε με ένα cocktail από την ψαγμένη signature list! Aπό €15/άτομο. Καθημερινά από τις 08:00 έως όσο πάει. (Εθνικής Αντιστάσεως 4, τηλ. 2752 400907).
To ήξερες ότι…
…Η ονομασία Liatero (ήλιος που φωτίζει τη γη) προέρχεται από τις λέξεις ήλιος και τέρρα (terra = γη) και είναι ένα έξυπνο λογοπαίγνιο με το επίθετο του ιδιοκτήτη;
Βρείτε εδώ τις καλύτερες και οικονομικότερες επιλογές διαμονής στο Ναύπλιο
Μέσα σε μικρό διάστημα, αυτό το προσεγμένο μπιστρό επί της Σταϊκοπούλου, σε μία από τις παραδοσιακές γαστρονομικές πιάτσες της πόλης, όχι μόνο έκανε αμέσως τη διαφορά, αλλά εκτόξευσε τη φήμη του πέρα από τα στενά όρια του Ναυπλίου.
Αυτό, βέβαια, οφείλεται στη σκληρή δουλειά που γίνεται στην κουζίνα, υπό την καθοδήγηση του ταλαντούχου σεφ και ιδιοκτήτη Ηλία Κόκκορη. Γιατί μπορεί ο καλαίσθητος χώρος με industrial μοντέρνες πινελιές να είναι αυτός που προσελκύει αρχικά το ενδιαφέρον, όμως αυτά που έχουν κερδίσει πιστούς θαμώνες είναι το άψογο service και οι συνταγές οι οποίες γίνονται τη στιγμή της παραγγελίας στη full open κουζίνα, με εμμονή στις ποιοτικές πρώτες ύλες και τα ψαγμένα εξ Ιταλίας προϊόντα.
Εκδρομή στο Ναύπλιο; Έχουμε τις καλύτερες προτάσεις για φαγητό και ποτό!
Πιστή στην ιταλοτραφή ταυτότητά της, με μεσογειακές πινελιές, η value for money κάρτα του δεν σταματά να προτείνει νέους πειραματισμούς, ενώ συνδυάζει κάθε φορά την άριστη πρώτη ύλη με τις καθαρές γεύσεις και την τεχνική.
Το χειροποίητο ζυµάρι στην πίτσα, τα πεντανόστιμα ριζότο, η ιταλική pasta και τα φρέσκα ραβιόλι, τα ολόφρεσκα burgers µε µοσχαρίσιο κιµά και τα κρεατικά του -με top επιλογή την ταλιάτα- είναι μερικά από τα «μυστικά» της γευστικής επιτυχίας του, που μας κάνουν να το επιλέγουμε ξανά και ξανά! Από €10/άτομο. Χειμερινό ωράριο: Καθημερινά -εκτός Τετάρτης- 13:00-24:00 η κουζίνα (Σταϊκοπούλου 32, τηλ. 27520 26005, www.popeyebistro.com fb PopeyeBistro).
Ήταν το 2012 όταν το νεοκλασικό στολίδι του 1890 “άναψε τα φώτα” και το 3 Sixty Cafe Bar Restaurant διείσδυσε δυναμικά στο πεδίο της all day διασκέδασης! Η upper class αισθητική, που υπογραμμίζεται από τους δερμάτινους καναπέδες στη σάλα του φαγητού και το επιβλητικό μπαρ, τις μινιμαλιστικές γραμμές και τη ζεστασιά του ξύλου, “σκηνοθετεί” μια ατμόσφαιρα “κατάλληλη” για να αφεθούμε σε γευστικές απολαύσεις!
Απόδειξη το ότι οι μέρες ξεκινούν με αρώματα του διάσημου ιταλικού espresso Sant’Eustachio και συνεχίζονται με a la carte πλούσια πρωινά. Αποκορύφωμα, η δημιουργική κουζίνα με fusion πινελιές, που επιμελούνται ο σεφ Αντρέας Κουτρόπουλος και η ομάδα του (must taste το οσομπούκο) και η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για τη νέα κάρτα με ευγενή κρέατα σε ειδικές κοπές και ψημένα στο josper, για απαιτητικούς ουρανίσκους.
Σαν να μην έφτανε αυτό, ένα κελάρι με 360 επιλεγμένες –κυρίως ελληνικές- ετικέτες αποτελεί το επιστέγασμα σε αυτήν τη γαστρονομική εμπειρία. Και μόλις η πόλη ανάψει τα φώτα της, στο bar παρελαύνουν εντυπωσιακά cocktails από το βραβευμένο δίδυμο Παναγιώτης Γκοβάτσος – Μαίρη Ταλαιπώρου. Στα συν τα εξωτερικά… σαλονάκια στον πεζόδρομο!
Το ομορφότερο θέρετρο του Ναυπλίου, βρίσκεται… έξω από το Ναύπλιο! Υπέροχα τοπία! (Photos)
Αν και έδωσε το “παρών” του στη γαστρονομική σκηνή του Ναυπλίου τέλος Αυγούστου, κατάφερε ήδη όλη η πόλη να συζητάει γι’ αυτό! Στην ανερχόμενη γειτονιά της Πρόνοιας (στους πρόποδες του Παλαμηδίου), εκεί όπου για χρόνια λειτουργούσε ένα ιστορικό καφενείο, η Μέντα, ένα πολλά υποσχόμενο meze bar, έκανε τη διαφορά!
Το προσεγμένο βιομηχανικό design διά χειρός Νίκου Μανιατάκου με ’80s αναφορές και έπιπλα φερ φορζέ φέρει έναν νοσταλγικό αέρα, ενώ η πρώην εγκαταλειμμένη αποθήκη που έδωσε τη θέση της σε ένα φωτεινό αίθριο παραπέμπει σε αυλή σπιτιού. Έκπληξη, ωστόσο, αποτελεί και το εμπνευσμένο μενού που επιμελείται ο σεφ Aιμίλιος Τσάκης, με επιλεγμένους δημιουργικούς μεζέδες, κατάλληλους για τη μέση του τραπεζιού ή ως συνοδευτικό κρασιού.
Από τα ορεκτικά ξεχωρίσαμε τη λιβανέζικη σαλάτα, την τριλογία αλοιφών και την ποικιλία ψητών τυριών με γλάσο μπαλσάμικου, ενώ στις top επιλογές ήδη συγκαταλέγονται οι μαριναρισμένες μπουκίτσες χοιρινού με φρέσκες πιτούλες και τα κοπανάκια κοτόπουλο στη λαδόκολλά. Όσο για τα best seller; Μύδια αχνιστά και γαρίδες τυλιγμένες σε φύλλο κανταΐφι και γλυκόξινη σάλτσα βρίσκονται στη κορυφή των προτιμήσεων! Tip: Λειτουργεί και το bar, με μια αρκετά καλή λίστα cocktails με ελληνικά αποστάγματα! Καθημερινά, 09:30-όσο πάει (από τις 12:00 η κουζίνα). (25ης Μαρτίου 9, τηλ. 27520 23603).
Μπείτε εδώ για να γνωρίσετε τα καλύτερα cafe-bar της πόλης του Ναυπλίου
Μπορεί ως παραδοσιακό καφενείο να είναι γνωστό στην πόλη εδώ και μία δεκαετία, όμως ως μεζεδοπωλείο η φήμη του εκτοξεύτηκε από το 2013, όταν τα ηνία ανέλαβε ο Βαγγέλης Καβαλάρης, ιδιοκτήτης δεύτερης γενιάς. Από τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο, ένα βήμα από την Πλατεία Συντάγματος, παρελαύνουν ευφάνταστοι μεζέδες που κάνουν τους πιστούς θαμώνες του να γλείφουν τα δάχτυλά τους.
Μοναδικό!Το Ναύπλιο γέμισε με αληθινά και πανέμορφα φλαμίνγκο!!!Δείτε τις καταπληκτικές εικόνες
Όλο το μενού -παραδοσιακές χειροποίητες συνταγές με παιχνιδιάρικες ονομασίες («μπερδέματα», «καπελώματα»)- είναι στημένο από τον σεφ Νίκο Σουλιέ, για να το απολαμβάνει η παρέα και να συνοδεύει άριστα το κρασί (πιστοποιημένο από τοπικούς αμπελώνες) ή το τσίπουρο.
Είναι πολύ δύσκολο να αντισταθεί κανείς στις χειροποίητες αλοιφές, τις πληθωρικές σαλάτες αλλά και τις τηγανιές σε διάφορες εκτελέσεις, με χοιρινό ή κοτόπουλο, ενώ δεν λείπουν και οι θαλασσινές προτάσεις! Τip: Τις Τρίτες μη χάσετε τις βραδιές με ρεμπέτικη μουσική (Οκτ.-Μάιος) και τις λαϊκές βραδιές κάθε Παρ.-Σάβ (όλο τον χρόνο). Aπό €12/άτομο. Καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 12:00-00:30. (Αμαλίας 2 & Κωλέττη, Πλατεία Συντάγματος, τηλ. 2752 500180).
Κήπος
Σε προνομιακή τοποθεσία, στην ολοζώντανη Πλατεία Φιλελλήνων και με φόντο ένα καλαίσθητο, μοντέρνου ύφους, σκηνικό, δοκιμάστε πιάτα ελληνικής κουζίνας, ψητά της ώρας και νόστιμα μαγειρευτά. Και όλα αυτά σε προσιτές τιμές και με εξυπηρετικό service (12:00-01:00, Πλατεία Φιλελλήνων – Ιατρού 1, τηλ. 27520 22978).
La Gratella
Από τα πιο must στέκια της ναυπλιώτικης εστιατορικής σκηνής, αυτή η trattoria (που φέτος απέκτησε και το αδελφάκι της στο Χαλάνδρι) κλείνει το μάτι στους λάτρεις της ιταλικής κουζίνας.
Ο ντιζαϊνάτος χώρος με τις ρετρό και ρουστίκ πινελιές συνυπογράφει τη νοστιμιά μιας μικρής και καλοδομημένης κάρτας, με αποκορύφωμα τη handmade pizza, ενώ θετικό πρόσημο βάζoυμε και στην καλοδιαβασμένη λίστα κρασιών (Δευτέρα έως Παρασκευή 17:00-01:00, Σάββατο – Κυριακή 15:00-01:00, Βασ. Όλγας 44, τηλ. 27520 28350).
Εκδρομή στο Ναύπλιο; Τα 8 must visit που δεν πρέπει να χάσεις!
Σαβούρας
Σημείο αναφοράς στον γαστρονομικό χάρτη του Ναυπλίου ως “σταθμός” της ψαροφαγίας, ο Σαβούρας παραμένει πιστός στη σπεσιαλιτέ του με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά τα οποία φτάνουν καθημερινά από τους ντόπιους ψαράδες, αλλά σε λίγους μήνες θα μας αποκαλύψει και μια νέα έκπληξη, που θα φέρει άλλον αέρα στο αγαπημένο μας στέκι. Stay… tuned! (Μπουμπουλίνας 79, τηλ. 2752 027704).
✨✨✨ Μείνετε συντονισμένοι στο νέο Icons Travellers για εξαιρετικές προτάσεις για το Ναύπλιο….
Don’t miss it…?