Σήμερα έχω έτοιμο ένα διαφορετικό post. Ένα post που δεν θα περιγράφει την εμπειρία μου σε κάποιον προορισμό, αλλά το πώς θα μπορέσεις κι εσύ να ζήσεις μια αντίστοιχη εμπειρία! Θα σου εξηγήσω, δηλαδή, τα συνηθέστερα βήματα για να οργανώσεις και να πραγματοποιήσεις ένα ταξίδι.
Χωρίς, βέβαια, να υποβαθμίζω και την αξία του αυθόρμητου ταξιδιού, του last minute… Σίγουρα, όμως, το σκεπτικό αυτό μπορεί να υποστηριχθεί εάν πρόκειται για προορισμό εντός Ελλάδος (παίρνω το αυτοκίνητό μου και πάω) ή για κοντινό προορισμό στην Ευρώπη, που οι τιμές των αεροπορικών είναι μέσα σε λογικό πλαίσιο. Επίσης, θα πρέπει να μπορείς να το υποστηρίξεις και με τη δουλειά σου, να μπορείς δηλαδή να πάρεις άδεια τελευταία στιγμή.
Επειδή, όμως, η απόφαση για τα πιο μακρινά ταξίδια δεν μπορεί να παρθεί τελευταία στιγμή για πολλούς λόγους (θα καταλάβεις διαβάζοντας παρακάτω), σου γράφω έναν μικρό «μπούσουλα» για να οργανώσεις σωστά το επόμενο ταξίδι σου!
Airport is calling!
Πάμε να δούμε;
1. Προορισμός.
Επιλέγεις το μέρος που θέλεις να επισκεφτείς. Θέλεις να είναι κάπου στην Ευρώπη; Θέλεις να είναι ταξίδι υπερατλαντικό; Θέλεις να πας κάπου για ξεκούραση ή κάπου για να βιώσεις περιπέτειες; Βήμα πρώτο, λοιπόν. Να καταλήξεις σε έναν-δυο επιθυμητούς προορισμούς.
2. Ημερομηνίες.
Δες πότε θέλεις και μπορείς να πας. Αφού τσεκάρεις ότι είσαι εντάξει με την άδεια από τη δουλειά σου ή έχεις τελειώσει την εξεταστική ή τα παιδιά σου θα βρίσκονται σε διακοπές από το σχολείο, ξεκίνα να ψάχνεις. Τα δυο αυτά βήματα είναι σε πλήρη εξάρτηση, αφού ο επιθυμητός προορισμός μπορεί να επηρεάσει τις ημερομηνίες.
Αν θέλεις για παράδειγμα να επισκεφθείς τις εξωτικές Μαλδίβες, αλλά μπορείς να λείψεις τόσο καιρό μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς, μιας που εκείνη την περίοδο το μέρος πλήττεται από μουσώνες, από ισχυρούς ανέμους δηλαδή. Η ιδανική περίοδος για να πας Μαλδίβες είναι από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο. Άλλο παράδειγμα, η Ρωσία.
Αν σκέφτεσαι να την επισκεφθείς χειμώνα, σε διακοπές Χριστουγέννων, ας πούμε, ίσως θα πρέπει και πάλι να αναθεωρήσεις, μιας που το χειμώνα η Ρωσία είναι κατεψυγμένη και η καλύτερη περίοδος για να πας είναι προς καλοκαίρι. Εκτός κι αν δεν σε ενοχλεί το κρύο, βέβαια! Συνεπώς, θα πρέπει να τα λάβεις όλα αυτά υπόψη σου, να το ψάξεις αρκετά και έπειτα να αποφασίσεις τον ιδανικό συνδυασμό τοποθεσίας και διαθέσιμων ημερομηνιών. Τέλος, μην ξεχνάς ότι οι ημερομηνίες ενδεχομένως να επηρεάσουν και το κόστος των πτήσεων.
3. Εύρεση πτήσεων.
Κάνε την έρευνά σου σε αεροπορικές εταιρείες και έχε το νου σου για προσφορές. Μπορείς να απευθυνθείς και σε ταξιδιωτικό γραφείο, για να πάρεις προσφορά για πτήσεις και ξενοδοχείο. Συνήθως, τα γραφεία ετοιμάζουν αρκετά ανταγωνιστικά πακέτα και σε συμφέρει να κλείσεις έτσι, από το να κλείσεις μόνος αεροπορικά και διαμονή. Συνήθως. Όπως και να έχει, δεν χάνεις κάτι να το ψάξεις και αυτό.
Αυτά είναι τα 10 καλύτερα και τα 10 «χειρότερα» εστιατόρια στην Αθήνα!
4. Διαμονή.
Αφού επιβεβαιώσεις τις ημερομηνίες σου, ξεκίνα να ψάχνεις για διαμονή. Πολλές οι επιλογές, ανάλογα με το τι ψάχνεις και ανάλογα φυσικά το budget σου.
5. Δραστηριότητες στον προορισμό.
Αφού πια έχεις επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω, είσαι έτοιμος να ψάξεις τις δραστηριότητες που θα ήθελες να κάνεις στο μέρος που θα πας! Να ψάξεις, δηλαδή, για εστιατόρια, μουσεία, αθλητικές δραστηριότητες και πολλά άλλα, ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Μπορεί, ας πούμε, να λαμβάνει χώρα τις ημέρες που θα είσαι στον προορισμό σου ένα όμορφο φεστιβάλ. Δεν είναι ωραίο να το γνωρίζεις από πριν;
Επίσης, αξίζει να ψάξεις και τους τρόπους μεταφοράς σου από το αεροδρόμιο στο ξενοδοχείο, καθώς και τον τρόπο μεταφοράς σου στην πόλη. Θα μετακινείσαι με αυτοκίνητο; Τότε πρέπει να επισκεφτείς τα ανάλογα sites από πριν. Θα χρησιμοποιήσεις τα μέσα μεταφοράς του μέρους; Τότε θα πρέπει να έχεις τσεκάρει ότι το ξενοδοχείο σου βρίσκεται σχετικά κοντά σε μετρό ή σε στάση λεωφορείου.
6. Αποταμίευση.
Εφόσον γνωρίζεις, πλέον, το ακριβές κόστος του ταξιδιού σου, προγραμματίζεις ανάλογα. Βέβαια, είμαι σίγουρη ότι ήδη θα έχεις το κόστος- κατά προσέγγιση έστω- στο μυαλό σου, με βάση την επιλογή του ταξιδιού. Είναι άλλο πράγμα να πηγαίνεις πέντε ημέρες στη Ρώμη και άλλο δυο εβδομάδες στις Μαλδίβες ή στη Νέα Υόρκη. Μην ξεχνάς, επίσης, ότι καλό είναι να έχεις πάντα μαζί σου παραπάνω χρήματα από όσα θα ξοδέψεις, γιατί κάτι απρόβλεπτο μπορεί να συμβεί.
7. Έγγραφα, υγεία.
Τσεκάρεις πάντα τι έγγραφα χρειάζεσαι για το ταξίδι σου, αν σε καλύπτει η ασφάλεια υγείας σου, καθώς και το αν πρέπει να κάνεις εμβόλια πριν. Όλα αυτά τα κανονίζεις το συντομότερο δυνατό, γιατί χρειάζεται και χρόνος για να διευθετηθούν.
Έχω κι ένα τελευταίο.
8. Μην ξεχάσεις να χοροπηδήσεις από χαρά μόλις διευθετήσεις όλα αυτά. Το συνειδητοποιείς ότι θα κάνεις πραγματικότητα ένα ταξίδι που πάντα ήθελες;! 🙂