Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
13 C
Athens
HomeTravel NewsΕπιτέλους ανοίγουν τα ξενοδοχεία.Τι ισχύει με τα πρωτόκολλα.Tips καθαριότητας από τον Τάσο...

Επιτέλους ανοίγουν τα ξενοδοχεία.Τι ισχύει με τα πρωτόκολλα.Tips καθαριότητας από τον Τάσο Δούση

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την έλευση τουριστών στην Ελλάδα μετά και την αποστολή για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Κοινής Υπουργικής Απόφαση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με βάση τα οποία τα ξενοδοχειακά καταλύματα θα προσαρμόσουν την λειτουργία τους στην εποχή του κορονοϊού.

Ως γνωστό από σήμερα ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και στις 15 Ιουνίου τα εποχικά ξενοδοχεία, που με τη σειρά τους θα υποδεχτούν τους επισκέπτες από το εξωτερικό.

- Advertisement -

Κυκλάδες: 8 ξενοδοχεία κάτω από 50 ευρώ!

Στην ΚΥΑ (υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών, Υγείας και Τουρισμού) ξεχωρίζει η θέσπιση του Σήματος Πιστοποίησης που φέρει τον τίτλο “Health First” και το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020.

ξενοδοχείο Μεξικό

Το εν λόγω σήμα θα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου. Για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, το σήμα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του (http://www.mintour.gov.gr/).

Στην ΚΥΑ γίνεται εκτενή αναφορά των μέσων προστασίας & υγιεινής και ορίζονται τα εξής:

α) Μέσα Ατομικής Προστασίας (εφεξής ΜΑΠ): μάσκα (απλή χειρουργική ή πάνινη/υφασμάτινη), γάντια μιας χρήσης. Ειδικά για το προσωπικό της υπηρεσίας υποδοχής, μπορεί να γίνεται χρήση προσωπείου/ασπίδας προσώπου.

β) Βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού – COVID-19: υγιεινή χεριών, χρήση αντισηπτικών, αποφυγή χειραψιών, τήρηση σωματικών αποστάσεων, αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο και εν γένει τήρηση μέτρων προσωπικής και αναπνευστικής υγιεινής.

2020: Τα 10 καλύτερα boutique ξενοδοχεία του κόσμου. Φωτογραφίες & Βιντεο

γ) Διαχείριση ύποπτου κρούσματος COVID-19: η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.

δ) Βιβλίο συμβάντων – COVID-19: βιβλίο (μη θεωρημένο), το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή περιστατικών που συνδέονται με την πρόληψη ή αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος

ε) Προσωπικό του τουριστικού καταλύματος: το σύνολο των απασχολούμενων, συμπεριλαμβανομένων όσων πραγματοποιούν πρακτική άσκηση.

Ειδική αναφορά γίνεται στα μέτρα που θα ισχύσουν στα μπουφέ (buffet)

  • Παροχή απολυμαντικού μέσου χεριών στην είσοδο του μπουφέ και έλεγχος από το προσωπικό ότι χρησιμοποιείται από τους πελάτες
  • Τήρηση απαιτούμενων αποστάσεων κατά το σερβίρισμα των πελατών στο μπουφέ
  • Υποχρεωτική τοποθέτηση διαχωριστικού προστατευτικού (sneeze guards)
  • Το σερβίρισμα στον μπουφέ θα πραγματοποιείται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα Μ.Α.Π. και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού – COVID -19. Σκοπός των μέτρων είναι να μην υπάρχει επαφή του πελάτη με τα φαγητά και τα σκεύη στο μπουφέ.
  • Συνιστάται η παράθεση των προϊόντων σε ατομικά σκεύη στο μπουφέ, όπου δεν είναι δυνατό το σερβίρισμα από το προσωπικό
  • Η χρήση κοινόχρηστων σκευών/αντικειμένων dispenser, αυτόματες μηχανές σερβιρίσματος (καφέ, χυμό κ.λπ.) θα γίνεται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα Μ.Α.Π. και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού

Γενικές οδηγίες ΚΥΑ

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ποτών στα μπαρ παρέχονται μόνο συσκευασμένα ατομικά συνοδευτικά. Την ίδια στιγμή θα υπάρχει προτροπή για room service χωρίς επιπλέον χρέωση.

Στην ΚΥΑ εξάλλου αναφορά γίνεται και για τα τουριστικά λεωφορεία με τη σύσταση για τοποθέτηση διαχωριστικού υλικού ανάμεσα στον οδηγό και τους επιβάτες. Στην είσοδο των τουριστικών λεωφορείων μάλιστα θα υπάρχουν και διαθέσιμα αντισηπτικά.

Αεροδρόμιο Απολύμανση Κορονοϊός

Παράλληλα ιδιαίτερη σημασία δίδεται και στην παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών καταλυμάτων. Αυτή όπως τονίζεται θα είναι υποχρεωτική και θα συνδέεται με την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία κάθε επιχείρησης. Η διαδικασία της πιστοποιημένης εκπαίδευσης θα τελεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο μπορεί να αναθέτει στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) και συνεργαζόμενους φορείς την εκτέλεσή της.

Τέλος, στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, σύμφωνα με την ΚΥΑ, θα επιβάλλονται πρόστιμα από πεντακόσια (500) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.

Καθαριότητα δωματίων: Ο Τάσος Δούσης σας αποκαλύπτει τα μυστικά που ξέρουν μόνο οι καμαριέρες. Επίκαιρο όσο πότε

Σήμερα θα σας γράψω και θα σας αποκαλύψω ποιες είναι οι πιο βρώμικες επιφάνειες σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ποια είναι τα σημεία που δεν καθαρίζουν πότε οι καμαριέρες και τι εσείς πρέπει να προσέχετε για να μην κολλήσετε κανένα μικρόβιο που θα το κουβαλάτε για όλη σας τη ζωή.

Αυτές τις πληροφορίες θα τις βρείτε μόνο στο blog μου στο travelstyle.gr

Γνωρίζετε φαντάζομαι οτι όταν πάτε σε ένα ξενοδοχείο στο δωμάτιο που εσείς θα μείνετε έχουνε μείνει πριν από εσάς χιλιάδες άνθρωποι. Ξέρετε ότι όλοι επισκέπτες δεν είναι ίδιοι και πολλοί από αυτούς αφήνουν τη στάμπα τους και τα μικρόβια τους σε μέρη που δεν φαντάζεστε καν. Πάμε λοιπόν να δούμε τι πρέπει να προσέχετε όταν κάνετε κράτηση σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου προκειμένου να αποφύγετε την «στενή επαφή» με τα χιλιάδες μικρόβια.

Ο Τάσος Δούσης γράφει 10 λόγους που πρέπει να φύγει η Airbnb από την Ελλάδα

1. Κριτικές καθαριότητας

Όταν κάνετε την κράτηση σας σε ένα ξενοδοχείο είτε είναι τριών αστέρων είπε είναι πέντε αστέρων καλό θα είναι να διαβάζετε τις κριτικές κυρίως για την καθαριότητα από άλλους ταξιδιώτες. Όταν δείτε ξενοδοχείο που στην καθαριότητα έχει κάτω από οκτώ να το αποφύγετε έστω και αν σας το δίνουν τζάμπα.

2. Ιδιαίτερη καθαριότητα

Μία καμαριέρα καθαρίζει κατά μέσον όρο την ημέρα από 14 μέχρι και 20 δωμάτια. Στο οκτάωρο της λοιπόν θα πρέπει να υπολογίζεται ότι θα χρειάζεται περίπου 30 λεπτά για να καθαρίσει το δωμάτιό σας. Σε 30 θα κάνει όσα βλέπει η πεθερά. Καλό θα είναι λοιπόν να πιάσετε την καμαριέρα του ορόφου σας και να της ζητήσετε να κάνει μια ιδιαίτερη καθαριότητα στο δικό σας δωμάτιο δώσε της ένα μικρό μπουρμπουάρ και  πίστεψε με θα έχετε ένα άλλο δωμάτιο σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους ταξιδιώτες του ξενοδοχείου.

3. Χρήση απολυμαντικού

Με το μαντηλάκι που σας δίνουν στο αεροπλάνο. Η με το απολυμαντικό που έχετε για τα χέρια σας. Ή ακόμη με λίγη οδοντόπαστα και με χαρτί τουαλέτας ,καθαρίστε τις λεκάνες και τους νιπτήρες στα μπάνια του ξενοδοχείου. Είναι βέβαιο ότι έτσι θα είσαστε περισσότερο ασφαλείς ιδιαιτέρως οι γυναίκες από τα μικρόβια.

Τάσος Δούσης: Ποιο είναι το ξενοδοχείο στην Ελλάδα που έχει τρελάνει τους ξένους; Γιατί του δίνουν 10 στην booking;

4. Το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης

Το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης δεν το καθαρίζουμε ποτέ μα ποτέ οι καμαριέρες. Είναι το σημείο όπου μαζεύει τα περισσότερα μικρόβια σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Καθαρίστε το σχολαστικά με μία χαρτοπετσέτα και με λίγο νεράκι.

5. Οι κουβέρτες

Συνήθως οι κουβέρτες πάνω στα κρεβάτια των ξενοδοχείων δεν πλένονται ποτέ. Όπως επίσης δεν πλένονται ποτέ τα παπλώματα και τα διακοσμητικά που είναι πάνω στα κρεβάτια. Μόλις μπείτε σε ένα τέτοιο ξενοδοχείο βγάλτε το κάλυμμα του παπλώματος και αφήστε το σε μια καρέκλα.

6. Μοκέτες ή Χαλάκια

Στο πάτωμα ενός ξενοδοχείου δεν θα πατάτε ποτέ αν έχει μοκέτα ή χαλάκια. Μπορεί να αποκτήσετε μύκητες από το πουθενά. Να έχετε μαζί σας παντόφλες απ’ το σπίτι σας ή αν έχει το ξενοδοχείο μιας χρήσεως παντόφλες σωθήκατε. Αν δείτε μάρμαρο η ξύλο στο ξενοδοχείο τοτε να πατάτε άφοβα.

Μετά από 50 ταξίδια στη Μύκονο, ο Τάσος Δούσης γράφει 5 μοναδικά tips και συμβουλές για να περάσεις υπέροχα!

7. Γυάλινα ποτήρια

Σε πολλά δωμάτια ξενοδοχείου θα δείτε ότι σας έχουνε γυάλινα ποτήρια στο δωμάτιο σας. Πολύ ωραία, να ξέρετε όμως ότι αυτά τα ποτήρια δεν πλένονται ποτέ και δεν καθαρίζονται ποτέ. Αν θέλετε λοιπόν να τα χρησιμοποιήσετε ή να τα πλύνετε μόνοι σας ή αφήστε τα στην άκρη για ντεκόρ.

Ο Τάσος Δούσης ανακαλύπτει το πιο τίμιο μαγειρείο της Αθήνας που έχει ξετρελάνει τους ξένους!

8. Οι διακόπτες του δωματίου

Τώρα θα με πείτε ψυχασθενή, αλλά τι να κάνω πρέπει να σας το πω και αυτό. Προσοχή στους διακόπτες στο δωμάτιο ξενοδοχείου. Το δεύτερο μέρος όπου συγκεντρώνει τα πιο πολλά μικρόβια στο δωμάτιο που θα μείνετε μετά το τηλεχειριστήριο είναι οι διακόπτες για τα φώτα. Ένα μικρό καθάρισμα με ένα απλό μωρομάντηλο θα σας σώσει.

9. Το νερό

Παρακάλεσε την καμαριέρα σας όταν θα μπει στο δικό σας δωμάτιο να αλλάξει το νερό που χρησιμοποιεί για την σφουγγαρίστρα. Με το ίδιο νερό καθαρίζουν όλα τα δωμάτια όσο κι αν σας φαίνεται απίθανο και απίστευτο. Το αποτέλεσμα είναι να μεταφέρονται τα μικρόβια από δωμάτιο σε δωμάτιο.

10. Τεστ καθαριότητας

Κάντε το τεστ καθαριότητας που έχει εφεύρει η αφεντιά μου για να δείτε το επίπεδο της καμαριέρας που σας καθαρίζει το δωμάτιο αλλά και την πολιτική του ξενοδοχείου. Με ένα στυλό βάλτε μια μικρή βούλα στην πετσέτα προσώπου στο δωμάτιό σας, βγάλτε την απ’ τη θέση της και πέταξε την πάνω στο κρεβάτι σας η στο πάτωμα .

Όταν θα γυρίσετε ξανά στο δωμάτιο σας  τσεκάρετε  αν η πετσέτα με το σημάδι σας είναι στη θέση της. Αυτό σημαίνει ότι οι πετσέτες σας δεν αλλάζουν,αλλά απλά τακτοποιούνται με σχολαστικότητα σαν να είναι καινούργιες.

Πάρος: 18 ξενοδοχεία που αξίζουν τα λεφτά τους

Αυτό  πρέπει να σας βάλει σε υποψίες, ότι δηλαδή ,μπορεί εσείς χωρίς να το γνωρίζετε να χρησιμοποιείτε τις πετσέτες που άφησε ο προηγούμενος πελάτης του ξενοδοχείου. Σας άφησα κάγκελο!!!

Ο Τάσος Δούσης σας αποκαλύπτει τους τρόπους για να ελέγξετε την καθαριότητα σε δωμάτιο 5άστερου ξενοδοχείου! (video)

Ο Τάσος Δούσης ως ένας πολύ έμπειρος ταξιδιώτης γνωρίζει πως να κάνει σωστά έλεγχο καθαριότητας σε δωμάτιο ξενοδοχείου και σας αποκαλύπτει τους τρόπους για να το κάνετε κι εσείς!

Όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, ο Τάσος Δούσης βρέθηκε στο Palm Plaza στο Μαρακές και με την κάμερά του δείχνει πως γίνεται ο έλεγχος καθαριότητας στο δωμάτιο του 5άστερου ξενοδοχείου. Επίσης, σας αποκαλύπτει 6+1 tips για να αποφύγετε τις ταξιδιωτικές απάτες!

Tips: Έλεγχος καθαριότητας δωματίου σε 5* ξενοδοχείο

Μη χάσετε περισσότερα μοναδικά βίντεο στο κανάλι του Τάσου Δούση στο YouTube!

Διαβάστε ακόμα στο travelstyle.gr:

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,133LikesLike
88,991 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ