Τι θα λέγατε εάν σας πρότειναν να αναλάβετε καθήκοντα σομελιέ… τσαγιού σε πολυτελές ξενοδοχείο; Κι όμως οι προοπτικές ενός τόσο ασυνήθιστου επαγγέλματος στον ξενοδοχειακό κλάδο, ιδιαίτερα στις κατηγορίες πολυτελείας, προδιαγράφονται ευοίωνες διασφαλίζοντας παράλληλα ένα χώρο εργασίας που σίγουρα θα ζήλευαν όσοι λατρεύουν τη χλιδή.
Όλοι γνωρίζουμε τους σομελιέ κρασιών, όμως ελάχιστοι ξέρουν ότι υπάρχουν και σομελιέ τσαγιού. Εξαιτίας ακριβώς της σπανιότητάς του, το επάγγελμα αυτό μπορεί να σας προσφέρει δουλειά σε μερικά από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία στον κόσμο…
αρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ινδός Om Singh, ο οποίος εργάζεται ως σομελιέ τσαγιού στο Rambagh Palace, ένα ξενοδοχείο που θυμίζει παλάτι στο Τζαϊπούρ της Ινδίας.
5 ονειρικά μέρη για διακοπές…σε ταινίες
Όπως εξηγεί ο ίδιος, για να γίνει κάποιος σομελιέ τσαγιού χρειάζεται να περάσει από εκπαίδευση, να έχει γνώσεις και να είναι επαγγελματίας του τσαγιού ο οποίος θα έχει ολοκληρώσει σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου.
Θα πρέπει για παράδειγμα να γνωρίζει τους συνδυασμούς του τσαγιού με το φαγητό. Το μαύρο τσάι συνδυάζεται με πλούσιες γεύσεις όπως χοιρινό ή αρνί ή ακόμα και βαριά ζυμαρικά. Το πράσινο τσάι ταιριάζει με λαχανικά και σαλάτες.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Συμμαχία Ειδικότητας Τσαγιού, ο όρος του σομελιέ τσαγιού γεννήθηκε το 1998 στο Heartbeat Restaurant του W Hotel στη Ν. Υόρκη και έκτοτε έχει παραμείνει η τέχνη πολύ λίγων επαγγελματιών του κλάδου. Σημειώνεται ότι στην Αμερική σχεδόν ο μισός πληθυσμός είναι λάτρης του τσαγιού.
Εάν κάποιος επιθυμεί να εξερευνήσει τις προοπτικές του σπάνιου αυτού επαγγέλματος, θα χρειαστεί να παρακολουθήσει μαθήματα πιστοποίησης. Συνήθως οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη ένα ενδιαφέρον και κάποιες γνώσεις για το τσάι, και αναβαθμίζουν τις δεξιότητές τους σε αυτό με την εκπαίδευση προκειμένου να απασχοληθούν σε κατάλληλες θέσεις σε ξενοδοχεία. Άλλοι εργάζονται ήδη στη βιομηχανία τσαγιού και η επιλογή του σομελιέ αποτελεί λογική συνέχεια.
Πηγή: tornosnews.gr