Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens
HomeΕλλάδαΗ "ένωση" του Πηνειού με το Αιγαίο

Η “ένωση” του Πηνειού με το Αιγαίο

Είναι ένα «διαμάντι» μεγάλης σημασίας για το περιβάλλον, αλλά και ταυτόχρονα τουριστικός προορισμός: το Δέλτα του Πηνειού. Πρόκειται για το σημείο στο οποίο ο Πηνειός εκβάλλει στη θάλασσα και συναντά το Αιγαίο Πέλαγος, κοντά στους οικισμούς του Ομολίου και του Παλαιόπυργου, σε μια περιοχή που αποτελεί έναν πλούσιο υγροβιότοπο και καταφύγιο θηραμάτων.

Το Δέλτα του Πηνειού, ένα «διαμάντι» της φύσης (Φωτογραφία: ΑΠΕ)

Πολλοί το επιλέγουν για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, καθώς τα νερά είναι ήρεμα πριν εκβάλλουν στη θάλασσα και τα παραποτάμια δάση είναι ιδανικά για περιπάτους υπό σκιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα εκεί γίνονται πλούσιες αθλητικές, αλλά και αλιευτικές δραστηριότητες.

- Advertisement -

Η πεδινή περιοχή δημιουργήθηκε από την προσχωματική δράση του Πηνειού μετά το γεωλογικό ρήγμα μεταξύ της Οροσειράς του Ολύμπου και του Κισσάβου όπου τα νερά της θεσσαλικής λίμνης βρήκαν διέξοδο προς τη θάλασσα, και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της θεσσαλικής πεδιάδας, αναφέρει ο περιβαλλοντολόγος Αγησίλαος Οικονόμου, στη μελέτη του για το Δέλτα του Πηνειού.

Η περιοχή έχει μεγάλη οικολογική αξία, λόγω της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας, επισημαίνει ο ίδιος. Οι εκβολές του Πηνειού ποταμού αποτελούν έναν υγρότοπο που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαφύλαξη της βιολογικής ποικιλότητας και στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας του, αναφέρει στη μελέτη του.

Η μοναδική καστροπολιτεία της Χίου

Στην περιοχή του Δέλτα Πηνειού ισχύει το καθεστώς προστασίας των διεθνών συμβάσεων της Βόννης, της Βέρνης, της Βαρκελώνης, της Ουάσιγκτον. Εχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, ανήκει στη λίστα των βιοτόπων CORINE (1988) και αποτελεί περιοχή «ειδικής προστασίας» σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ, και στις περιοχές Natura 2000. Περιλαμβάνει υγροτοπικούς οικοτόπους, δασάκια από άγριες ελιές, καλλιεργούμενους ελαιώνες, βοσκότοπους, παράκτια και παραποτάμια δάση, θίνες και αμμώδεις χερσότοπους.

Σε διεθνές επίπεδο ανήκει στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά, καθώς πολλά αρπακτικά πουλιά φωλιάζουν εκεί. Ο κ. Οικονόμου στη μελέτη του αναφέρει μεταξύ άλλων πως στην περιοχή παρατηρήθηκαν 226 είδη πουλιών που ανήκουν σε περισσότερα από 50 γένη. Έχει χαρακτηριστεί ως καταφύγιο ή εκτροφείο θηραμάτων, και απαγορεύεται η αλιεία κατά την περίοδο της αναπαραγωγής.

Η άγρια ομορφιά της Μέσης Ανατολής

Από ιχθυολογική άποψη, η ιχθυοπανίδα των γλυκών νερών του ποταμού και της θαλάσσιας περιοχής είναι πλούσια σε πληθυσμούς και σε είδη. Η ιχθυοπανίδα των γλυκών νερών περιλαμβάνει 37 είδη ψαριών και άλλα 11 με πιθανή παρουσία, ενώ η ιχθυοπανίδα της θαλάσσιας περιοχής, περιλαμβάνει 123 είδη ψαριών από τα οποία μόνο τα 10 από αυτά έχουν πιθανή παρουσία σήμερα.

Οι κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται με την αλιεία και κυρίως, με τις αγροτικές καλλιέργειες ακτινίδιου, μήλων, αχλαδιών, κάστανων, κερασιών, ελιάς, πατάτας και ξηρών καρπών.

Πηγή: iefimerida.gr

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,078LikesLike
88,747 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ