Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, 2024
8.8 C
Athens
HomeΕυ ΖηνΜε ένα κλικ: Μπείτε τελείως δωρεάν στις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου! Διαβάστε...

Με ένα κλικ: Μπείτε τελείως δωρεάν στις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου! Διαβάστε οτιδήποτε θέλετε, εντελώς ανέξοδα…

Τέσσερις από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου ανοίγουν τα κάθε είδους αρχεία τους στη διάθεση του κοινού, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια αναγνώστες από όλο τον κόσμο. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη και δωρεάν και δίνει την ευκαιρία και στον κάτοικο του πιο απομακρυσμένου μέρους του πλανήτη να έχει πρόσβαση σε σπάνια χειρόγραφα, φωτογραφίες και κείμενα, σε μοναδικούς θησαυρούς.

- Advertisement -

Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου 

Πρόκειται για την μεγαλύτερη και πλουσιότερη βιβλιοθήκη του κόσμου. Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ιδρύθηκε το 1800. Το 1897 μεταφέρθηκε στο χώρο όπου στεγάζεται μέχρι και σήμερα, στην Ουάσινγκτον. Η βιβλιοθήκη διαθέτει μια ευρεία γκάμα υλικού από συλλογές με σύγχρονα βιβλία, χειρόγραφα, σπάνια βιβλία, κυβερνητικές εκδόσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, εφημερίδες από όλο τον κόσμο, μικροφίλμ, χάρτες, μουσικές παρτιτούρες, φωτογραφικές εικόνες με δημοφιλή καλλιτεχνικά αντικείμενα και σχέδια αρχιτεκτονικής σε περισσότερες από 470 γλώσσες. Ο αριθμός των καταλογογραφημένων τεκμηρίων ανέρχεται περίπου στα 32 εκατομμύρια. Η βιβλιοθήκη σήμερα οργανώνει εκθέσεις, συναυλίες και διαλέξεις στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της και προωθεί με έμφαση εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των μειονοτικών πληθυσμών. Αναπτύσσει επίσης, υπηρεσίες εξυπηρέτησης τυφλών και εκδίδει βιβλία τυπωμένα σε σύστημα Braille. Στη βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου μπορείτε να βρείτε τις κατηγορίες: Γενικά έργα, Φιλοσοφία – ψυχολογία – θρησκεία, Βοηθητικές επιστήμες της ιστορίας, Ιστορία: γενικά και ο Παλαιός Κόσμος, Ιστορία: Αμερική, Γεωγραφία – χάρτες – ανθρωπολογία – αναδημιουργία, Κοινωνικές επιστήμες, Πολιτικές επιστήμες, Δίκαιο, Εκπαίδευση, Μουσική και βιβλία που αφορούν τη μουσική, Καλές τέχνες, Γλωσσολογία και λογοτεχνία, Επιστήμες, Ιατρική, Γεωργία, T Τεχνολογία, Στρατιωτικές επιστήμες, Ναυτικές επιστήμες, Βιβλιογραφία – βιβλιοθηκονομικές επιστήμες

Δείτε το περιεχόμενο της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.

Βιβλιοθήκη του Βατικανού

Η βιβλιοθήκη του Βατικανού από τα τέλη του 14ου αιώνα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές συλλογές ιστορικών εγγράφων στον κόσμο και μια από τις μεγαλύτερες ερευνητικές βιβλιοθήκες. Εκτός των βιβλίων, περιλαμβάνει μεγάλες συλλογές νομισμάτων και εικόνων, καθώς και χειρόγραφα αρχεία. Το 2013 ιδρύθηκε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Digita Vaticana Onlus με στόχο την ψηφιοποίηση 82.000 χειρογράφων της Βιβλιοθήκης του Βατικανού. Χιλιάδες ιστορικά χειρόγραφα που χρονολογούνται από τις απαρχές της Εκκλησίας μέχρι τον 20ο αιώνα θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού μέσω του διαδικτύου. 82.000 χειρόγραφα, ένα σύνολο περισσότερων από 41 εκατομμύρια σελίδες. Έργο που διαρκεί δέκα χρόνια. Με ένα κλικ στην καρδιά της μεγαλύτερης ερευνητικής βιβλιοθήκης. Τα χειρόγραφα που ψηφιοποιούνται εκτείνονται από την προκολομβιανή Αμερική και την Κίνα, την Ιαπωνία και την Άπω Ανατολή και συμπεριλαμβάνουν όλους τους πολιτισμούς που σημάδεψαν τον πολιτισμό της Ευρώπης. Η επίσημη βιβλιοθήκη της Αγίας Έδρας που έχει αναλάβει το τεράστιο έργο φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια απλή σε κάθε χρήστη, βάση δεδομένων. Τα χειρόγραφα επιλέγονται και σαρώνονται από ειδικές συσκευές  σχεδιασμένες για να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα των πρωτότυπων εγγράφων, πριν επανατοποθετηθούν στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την βιβλιοθήκη του Βατικανού εδώ.


Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας

Η Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας (Biblioteca nazionale Marciana), που οφείλει το όνομα της στον προστάτη άγιο της πόλης Μάρκο, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες βιβλιοθήκες της Ιταλίας και είναι περίφημη για την συλλογή ελληνικών και λατινικών χειρογράφων που κατέχει. Βρίσκεται εγκατεστημένη σε ένα αναγεννησιακό κτήριο της πλατείας Αγίου Μάρκου. Η ανέγερσή της ξεκίνησε το 1536 από τον αρχιτέκτονα και γλύπτη Τζάκοπο Σανσοβίνο, συνεχίστηκε μετά τον θάνατο του τελευταίου από τον Βιτσέντζο Σκαμότσι και αποπερατώθηκε το 1582. Το εσωτερικό του διακοσμήθηκε από μεγάλους καλλιτέχνες της Βενετικής Σχολής. Από το 1362, ο ποιητής Πετράρχης είχε ήδη προτείνει την ίδρυση μιας δημόσιας βιβλιοθήκης στη Βενετία και προς το σκοπό αυτό κληροδότησε στην πόλη την προσωπική του συλλογή βιβλίων. Μεταξύ των ετών 1500 και 1700 στην συλλογή του Καρδινάλιου Βησσαρίωνος, την οποία είχε κληροδοτήσει στη Βιβλιοθήκη, προστέθηκαν οι πλούσιες βιβλιοθήκες επιφανών οικογενειών της Βενετίας (Κονταρίνι, Ρεκανάτι, Φορτσέτι, Νάνι κ.ά.), ενώ αργότερα ενσωματώθηκαν σ’ αυτήν και οι βιβλιοθήκες πολλών κατηργημένων μοναστηριών. Σήμερα, στην Μαρκιανή Βιβλιοθήκη, που εμπλουτίζεται συνεχώς, βρίσκονται περίπου 13.000 κώδικες και πάνω από 1.000.000 έντυπα βιβλία, μεταξύ των οποίων 2.283 αρχέτυπα και 24.000 παλαιότυπα, καθώς και μια μεγάλη συλλογή χαρτών. Μεταξύ των χειρογράφων της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης υπάρχουν τουλάχιστον 1.200 βυζαντινά χειρόγραφα. Μεταξύ αυτών, περίοπτη θέση κατέχουν τα δύο διάσημα χειρόγραφα της Ιλιάδος, γνωστά και ως κώδικες Venetus A και Venetus B.

Μπορείτε να δείτε τα ψηφιοποιημένα κομμάτια της βιβλιοθήκης.

British Library

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη (British Library) – η εθνική βιβλιοθήκη του Ηνωμένου Βασιλείου – εδρεύει στο κέντρο του Λονδίνου και ιδρύθηκε το 1753. Η Βρετανική Βιβλιοθήκη συγκεντρώνει κατά βάση το σύνολο της εθνικής πνευματικής παραγωγής του Ηνωμένου Βασιλείου. Περιέχει περίπου 150 εκατομμύρια τεκμήρια σχεδόν σε όλες τις γλώσσες και σε όλες τις μορφές όπως βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, βάσεις δεδομένων, χάρτες, γραμματόσημα, οπτικοακουστικό υλικό. Ακόμα περιέχει χειρόγραφα και ιστορικά αρχειακά έγγραφα που χρονολογούνται από το 300 π.Χ. Θεωρείται η δεύτερη παγκοσμίως μεγαλύτερη βιβλιοθήκη. Εκτός, όμως, από τα χιλιάδες τεκμήρια που προσφέρει η βιβλιοθήκη στους χρήστες της, παρέχει και υπηρεσίες, όπως τη δυνατότητα πρόσβασης και έρευνας στον κατάλογο της ή υλικό που μπορεί να χρειάζονται πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως άρθρα από περιοδικά, με κάποιο μικρό κόστος. Η Βρετανική Βιβλιοθήκη, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ξεκίνησε το 2010 την ψηφιοποίηση της συλλογής της ελληνικών χειρογράφων, τα οποία είναι διαθέσιμα στο ευρύτερο κοινό δωρεάν στο διαδίκτυο. Η Βρετανική Βιβλιοθήκη υπολογίζεται ότι έχει μια συλλογή από 150.000.000 έγγραφα, βιβλία, χειρόγραφα, χάρτες, γραμματόσημα, φωτογραφίες, παρτιτούρες, εφημερίδες και ηχογραφήσεις σε όλες τις γραπτές και ομιλούμενες γλώσσες. Κάθε χρόνο την ιστοσελίδα της επισκέπτονται δέκα εκατομμύρια άνθρωποι.

Δείτε τις ελληνικές συλλογές χειρογράφων.

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,082LikesLike
88,760 FollowersFollow
182,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ