Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens
HomeΑνατολικό ΑιγαίοΧίοςΈνα από τα πιο μαγικά νησιά του Αιγαίου! (Photos)

Ένα από τα πιο μαγικά νησιά του Αιγαίου! (Photos)

Η Χίος είναι το νησί που συνδυάζει ιστορία, πολιτισμό και ένα καταπληκτικό φυσικό τοπίο με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και μοναδικά τοπικά προϊόντα. Οι παραλίες θα σας μαγέψουν, ενώ η επίσκεψη στα μνημεία που βρίσκονται διασκορπισμένα σε όλο το νησί θα σας ταξιδέψουν σε μία άλλη εποχή.

Έχει χαρακτηρισθεί ως γεωλογικός παράδεισος, καθώς στο νησί βρίσκονται τα αρχαιότερα πετρώματα όλης της Ευρώπης, τα αρχαιότερα απολιθώματα Αμμωνιτών της Ελλάδας καθώς και εντυπωσιακά ρήγματα και μεγάλος αριθμός καρστικών σχηματισμών. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα σπήλαια του νησιού, 2 εκ των οποίων είναι ανοιχτά στο κοινό, το Σπήλαιο Ολύμπων και το Σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος.

- Advertisement -

Ο βράχος της Δασκαλόπετρας, ο οποίος βρίσκεται επάνω από την ομώνυμη παραλία του Βροντάδου, είναι ένα από τα πιο γνωστά μνημεία του νησιού. Συνδέθηκε στενά με την παράδοση του Ομήρου και θεωρήθηκε το Σχολείο του μεγάλου ποιητή. Η Χίος είναι μία από τις επτά πόλεις (Σμύρνη, Χίος, Κολοφών, Ιθάκη, Πύργος, Άργος, Αθήνα) που διεκδικούν την καταγωγή του Ομήρου.

Η Χίος περιλαμβάνει μία μεγάλη γκάμα από παραλίες, που μπορούν να ικανοποιήσουν και τα πλέον απαιτητικά γούστα, όπως ο Όρμος του Λω, ο Αφανής Ναύτης, το Τάγμα στην Αγία Παρασκευή, η Δασκαλόπετρα και η παραλία του Γλάρου. Επίσης,  τρεις ακτές που χαρακτηρίζονται από το ολόλευκο τους βότσαλο είναι ο Γιόσσωνας, ο Ναγός και το Γιαλυσκάρι. αν βρεθείτε στο δυτικό μέρος του νησιού επιλέξτε την Αγία Ειρήνη, το Λιθί, την Ελίντα, το Μετόχι, το Τηγάνι, το Τραχήλι, τα Πραστιά, τα Μαγεμένα, το Μάναγρο, τα Λημνιά, τα Λευκάθια, τη Λήμνο, τη Λαμψά, την Αγία Μαρκέλλα. Μία από τις ωραιότερες παραλίες της Χίου, με τα ηφαιστειογενή μαύρα βότσαλα, αποτέλεσμα της έκρηξης του ανενεργού πλέον ηφαιστείου Ψάρωνας. Τα Μαύρα Βόλια ή Μαύρος Γιαλός βρίσκονται αμέσως μετά το γραφικό λιμανάκι του Εμποριού.

Η πρωτεύουσα του νησιού έχει οπτική επαφή με τα παράλια της Μικράς Ασίας, στην αρχαιότητα αυτή η στρατηγική της θέση της επέτρεπε να είναι ηγέτιδα στο εμπόριο, καθώς βρισκόταν στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης και διατηρούσε στενή σχέση με την Ιωνία. Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι το νησί κατοικείται από το 6.000 π.Χ.  και ότι η πόλη της Χίου κτίστηκε από Ίωνες λίγο πριν από το 1.000 π.Χ.

Κοντά στην πλατεία, υπάρχουν κτίσματα που διασώθηκαν από την εποχή της Τουρκοκρατίας στο νησί, το Μπαιρακλή Τζαμί, το Οσμανιέ Τζαμί, καθώς και Οθωμανικές κρήνες. Το μεσαιωνικό κάστρου της Χίου ανάγεται στα τέλη του 10ου αιώνα. Το κάστρο που κατοικείται συνεχώς από την εποχή που χτίσθηκε μέχρι σήμερα, έχει στενά δρομάκια και κτίρια ποικίλων εποχών. Κοντά στην πύλη και στο εσωτερικό του κάστρου βρίσκεται διώροφο κτίσμα, γνωστό ως το «Παλάτι Ιουστινιάνι». Η κατασκευή του ανάγεται στους χρόνους της Γενουατοκρατίας, περίοδο κατά την οποία αποτέλεσε διοικητήριο. Σήμερα, αναστηλωμένο, λειτουργεί ως χώρος περιοδικών εκθέσεων αρχαιοτήτων. Άλλο ένα κτίσμα των χρόνων της Γενουατοκρατίας, αποτελεί η «Σκοτεινή φυλακή», που συνδέθηκε με ένα τραγικό γεγονός της νεώτερης ιστορίας της Χίου, καθώς ήταν το σημείο που φυλακίσθηκαν το 1822 εβδομήντα πρόκριτοι της Χίου πριν οδηγηθούν στην αγχόνη.

Ο Ανάβατος, ο λεγόμενος Μιστράς του Αιγαίου, βρίσκεται στα Δυτικά της Χίου και είναι κτισμένος πάνω από έναν απότομο γκρεμό. Εδώ γράφτηκε ένα από τα κομμάτια της ιστορίας του νησιού, στην επανάσταση του 1821 και στις σφαγές του 1822. Ήταν ένας τόπος μαρτυρικός, καθώς φέρεται πως εκεί αυτοκτόνησαν, όπως στο Ζάλλογγο, Χιώτισσες κατά την Καταστροφή, για να μην πέσουν στα χέρια των Οθωμανών.

Στο νησί της Χίου παράγεται η μοναδική στον κόσμο μαστίχα. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι από τον 1o μ.X.αιώνα καλλιεργούνταν στη Χίο για φαρμακευτική χρήση. Το δέντρο που παράγει μαστίχα λέγεται σχίνος και είναι αειθαλής θάμνος που ζει πάνω από εκατό χρόνια και το ύψος του δεν ξεπερνάει τα δύο με τρία μέτρα. Σχίνοι ευδοκιμούν σε διάφορα μέρη, μόνο όμως οι σχίνοι που βρίσκονται στη Χίο «δακρύζουν» και δίνουν τη μοναδικά αρωματική ρητίνη, τη μαστίχη, στα νότια του νησιού, τα Μαστιχοχώρια.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ…

– Η Χίος είναι μία από τις επτά πόλεις (Σμύρνη, Χίος, Κολοφών, Ιθάκη, Πύργος, Άργος, Αθήνα) που διεκδικούν την καταγωγή του Ομήρου.

– Το νησί απέχει ελάχιστα από τις ακτές της Μικράς Ασίας, και συγκεκριμένα τη χωρίζουν μόλις 3,5 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Πούντα ως τη χερσόνησο της Ερυθραίας στο ύψος του Τσεσμέ

– Στην πλατεία του Κάστρου έχει ιδρυθεί νεκροταφείο επιφανών Οθωμανών, όπου μεταξύ των άλλων διακρίνεται το ταφικό μνημείο του καπουδάν πασά Καρά Αλή, του οποίου τη ναυαρχίδα ανατίναξε ο Κανάρης το 1822, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης

– Ο Ευγένιος Ντελακρουά εμπνεύστηκε από την Ελληνική επανάσταση και την Χίο με το έργο του «Η Σφαγή της Χίου».

– Σχίνοι ευδοκιμούν σε διάφορα μέρη, μόνο όμως οι σχίνοι που βρίσκονται στη Χίο «δακρύζουν» και δίνουν τη μοναδικά αρωματική ρητίνη, τη μαστίχη, στα νότια του νησιού, τα Μαστιχοχώρια (λόγω του ιδιαίτερου κλίματος της συγκεκριμένης περιοχής και της σύστασης του εδάφους).

Τελευταία Άρθρα

Follow us

110,132LikesLike
88,991 FollowersFollow
180,000SubscribersΕγγραφή
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ