Σε απόσταση 55χλμ από την Καλαμάτα, ένα πανέμορφο ψαροχώρι της Μεσσηνιακής Μάνης με παραδοσιακό ύφος η Τραχήλα ξεχωρίζει εκτός από τη φυσική ομορφιά της για το αρχαιοπρεπές όνομα, το οποίο οφείλει στο σχήμα του.
Οι πρώτες αναφορές για το χωριό συναντώνται σε έγγραφο σχετικό με τους Μανιάτες που επιβιβάστηκαν από εκεί για την Κορσική στις αρχές του 18ου αι., αλλά όπως όλα δείχνουν αναπτύχθηκε κυρίως από τον 19οαι. και μετά, αποτελώντας θαλάσσιο συγκοινωνιακό κόμβο και βάση του διαμετακομιστικού εμπορίου με τα ορεινά χωριά.
Η Τραχήλα Μάνης είναι ένα μικρό γραφικό λιμανάκι και η παραλία του Αγίου Δημητρίου, 6 χλμ βορειοδυτικά, με απίθανες, παρθένες παραλίες με βράχια και πεντακάθαρα νερά, καθώς και η ακτή του Πανταζή, με γκρίζα αμμουδιά, αρμυρίκια και υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά είναι ένα από τα πανέμορφα τοπία του γραφικού χωριού.
Ωστόσο, το σπήλαιο Καταφύγι ίσως είναι το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της περιοχής. Το μήκος του υπολογίζεται γύρω στα 2.000 μέτρα και θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια στην Ελλάδα, ενώ ακόμα δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως.
Μεγάλο τμήμα του σπηλαίου εξερευνήθηκε το 1953 από το Γιάννη Πετροχείλου και το Σουηδό σπηλαιολόγο K. Lindberg. Αργότερα συνεχίστηκε η εξερεύνηση το 1972 από το σπηλαιολόγο Ιωάννη Ιωάννου οπου το χαρακτηρίζει ως «μνημείο της φύσης, και από τα πιο σημαντικά σπήλαια που διαθέτει η χώρα μας».
Το σπήλαιο είναι κοίτη παλαιού υπόγειου ποταμού, θεωρείται ως η παλαιά κοίτη του σημερινού υπόγειου ποταμού που εκβάλλει στη θάλασσα σε απόσταση 200 μέτρων από τη σπήλαιο, η οποία ονομάζεται Δράκος. Η είσοδος του σπηλαίου υπήρξε η έξοδος του παλαιού ποταμού, η οποία είναι εντυπωσιακή καθώς έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο αμφιθέατρο απαράμιλλης άγριας ομορφιάς.
Στο συγκεκριμένο σημείο έχει δημιουργηθεί φυσική παραλία με λείους βράχους στους οποίους μπορεί άνετα κάποιος να ξαπλώσει πάνω. Κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας υπάρχει υποθαλάσσιο σπήλαιο ιδανικό για σπηλαιοκατάδυση.
Το σπήλαιο έχει επίσης ιστορική σημασία καθώς υπήρξε κρυψώνα (γιαυτό και η ονομασία «καταφύγι»), κυρίως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αλλά όχι μόνο. Το μεγάλο μήκος του αλλά κυρίως η πολυμορφία και οι πολλές στοές, βοήθησαν αρκετούς κατοίκους σε δύσκολες στιγμές να βρουν εκεί καταφύγιο.
Δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του 19ου αι. όπως το ιστορικά διατηρητέο κτίριο του Κ. Μελέα, καθώς και το κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου, αναστηλωμένο από τον δραστήριο πολιτιστικό και μορφωτικό σύλλογο του χωριού είναι επίσης σημεία αναφοράς για το χωριό.
Ταξιδέψτε στο χωριό μέσα από το υπέροχο βίντεο
Γνωρίστε επίσης τη Βάθεια, την απαράμιλλης ομορφιάς καστροπολιτεία της Λακωνικής Μάνης που μας ταξιδέψει στον χρόνο…
Στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης, ανάμεσα στο ασύλληπτης ομορφιάς φυσικό τοπίο και την μοναδική αρχιτεκτονική, η Καστροπολιτεία της Βάθειας αντιστέκεται σθεναρά στο πέρασμα του χρόνου και “ταξιδεύει” τον επισκέπτη στο ένδοξο παρελθόν της.
Στο παρελθόν, οι κάτοικοί της χρειάστηκε να υπερασπιστούν τον τόπο τους από επιδρομείς γι΄αυτό και δημιούργησαν τα πυργόσπιτα που βλέπουμε και σήμερα και θαυμάζουμε την κατασκευή τους.
Στη Μάνη πυργόσπιτα αυτά τα λένε “Δυναμάρια”, ονομασία που κατ’ αντιστοιχία δίνεται και στις γυναίκες της Μάνης υποδηλώνοντας την βαρύτητα που έχει η ύπαρξή τους στην κάθε οικογένεια.about:blank
Ένας οικισμός – μνημείο
Στην επικράτεια του Ταίναρου, φωλιάζει λοιπόν ένα από τα πιο ιστορικά και όμορφα χωριά της Ευρώπης, στην καρδιά της Λακωνίας. Ο οικισμός της Βάθειας προβάλλει ξαφνικά επάνω από μια από τις στροφές του δρόμου, σαν ένα φρούριο χτισμένο στην κορυφή ενός λόφου και απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από τη θάλασσα, προσφέροντας υπέροχη θέα στη Μεσόγειο.
Ολόκληρος ο οικισμός, αναγνωρίζεται ως μνημείο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής του 18ου και του 19ου αιώνα, είναι η εποχή που χτίστηκαν οι περισσότεροι από τους πύργους της Βάθειας. Οι πύργοι είναι μοναδικά δείγματα λαϊκής οχύρωσης στην Ελλάδα.
Οι περίφημοι πύργοι από δύο ή τρεις ορόφους, τα πέτρινα κτίρια, σε άλλα μέρη της Μάνης μπορεί να έχουν περισσότερους ορόφους, με πολύ μικρά, χαρακτηριστικά παράθυρα. Αυτά τα ανοίγματα ήταν βέβαια πολεμίστρες πίσω από τις οποίες η οικογένεια και οι υπερασπιστές του πύργου αντιστέκονταν στους εισβολείς όπως οι Τούρκοι ή ακόμα και πειρατές.
Επιπλέον, πολλοί πύργοι είχαν καταχύστρες από τις οποίες το λάδι, ή το βραστό νερό έπεφτε στους εισβολείς που προσπαθούσαν να σπάσουν την άμυνα. Δύσκολοι καιροί, δύσκολες συνθήκες, αλλά υπέροχα κτίσματα…
Η παρουσία αυτών των πύργων ήταν αρκετή για να δημιουργήσει ένα απόρθητο τείχος προστασίας που στην εποχή έγινε το φάντασμα της κάθε επίδοξο κατακτητή.Στην Ελλάδα βρίσκεται το αρχαιότερο γεφύρι της Ευρώπης που χτίστηκε πριν από 2.000 χρόνια (!) και χρησιμοποιείται κανονικά ως σήμερα!
Ταξίδι στη Μονεμβασιά; Δείτε εξαιρετικές προτάσεις διαμονής, το ξενοδοχείο που έχει εντυπωσιάσει τον Τάσο Δούση αλλά και το Conde Nast Traveler αλλά και ένα υπέροχο πέτρινο ξενοδοχείο με απίστευτη θέα και αρχοντική ατμόσφαιρα!
Η Βάθεια στο σήμερα
Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η Βάθεια, λόγω των οικονομικών συνθηκών, απέμεινε άδεια από κατοίκους. Η αστικοποίηση οδήγησε τους κατοίκους της Βάθειας στις μεγάλες πόλεις, αλλά ευτυχώς χάρη στις προσπάθειες της του ΕΟΤ έγινε η αποκατάσταση αρκετών από τα πυργόσπιτα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, που τώρα μπορεί ο ταξιδιώτης να τα απολαύσει ως τουριστικά καταλύματα, όπως ξενώνες, μέσα σε μια θαυμάσια πολιτεία που κατάφερε να παραμείνει αλώβητη.
Μονεμβασιά: Δείτε την καστροπολιτεία από ψηλά! (video)
Η Βάθεια σίγουρα εκπροσωπεί την ανέγγιχτη και «άγρια» ομορφιά της Μάνης. Μια αγκαλιά από πανέμορφες πολιτείες ανοίγονται γύρω της, αλλά και σημαντικά αξιοθέατα.
Η ιστορική Βάθεια απέχει 92 χλμ. από την ιστορική πόλη της Σπάρτης, πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας, 33 χλμ. από την Αρεόπολη και 59 από το παραλιακό και όμορφο Γύθειο.
Σε 10 μόλις χλμ. μπορείτε να επισκεφθείτε το γραφικό παραθαλάσσιο οικισμό Γερολιμένα ενώ 26 χλμ. από την Βάθεια μπορείτε να επισκεφθείτε και να ανακαλύψετε ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά υπόγεια σπήλαιας της γης, το σπήλαιο του Δυρού.
Ελάτε για μια ξενάγηση στα πιο απόκοσμα σπήλαια της Ελλάδας!
Δείτε επίσης στο travelstyle.gr