Οι Απόκριες, η πιο ζωντανή, πολύχρωµη και χαρούµενη γιορτή, είναι αφορµή για ξεφάντωµα και φυσικά ένα ολιγοήµερο ταξίδι! Με ευκαιρία ότι οι Απόκριες έχουν φτάσει και η επόμενη Κυριακή, 17 Μαρτίου είναι η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, εδώ συγκεντρώσαµε 10 προορισµούς στην Ελλάδα από τον Βορρά μέχρι το Νότο, που λατρεύουν τις Απόκριες και την εποχή αυτή είναι στα… φόρτε τους και φηµίζονται για τα καρναβάλια τους!
Λόγω των ημερών ας ανατρέξουμε σε ήθη, έθιμα και καρναβάλια που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες περιοχές της χώρας!
Οι παρακάτω πόλεις της Ελλάδας έχουν την τιµητική τους αυτή την εποχή, φηµίζονται για την αποκριάτικη διάθεσή τους διατηρώντας τις παραδόσεις και τα έθιµα, προσφέροντας παράλληλα στους ντόπιους και τους επισκέπτες, διασκέδαση σε ξέφρενους ρυθµούς, χορό, γέλιο και µεταµφιέσεις! Δείτε τα καρναβάλια που διοργανώνονται σε διάφορα µέρη της Ελλάδας από τον Έβρο µέχρι την Κρήτη, µε κάποια από αυτά να είναι ιδιαιτέρως δηµοφιλή, ακοµή γνωστά αλλά και λιγότερο γνωστά έθιµα που αναβιώνουν την τελευταία Κυριακή των Αποκριών.
Απόκριες στην Ελλάδα: Η ιστορία τους
Οι Απόκριες στην Ελλάδα είναι άµεσα συνδεδεµένες µε την πολιτισµική κληρονοµιά µας και πρόκειται για µια γιορτή που χάνεται βαθιά µέσα στον χρόνο. Την πρωτοσυναντάµε στην αρχαία Ελλάδα, όταν συνδεόταν άµεσα µε τη λατρεία του θεού Διονύσου. Οι άνθρωποι µεταµφιέζονταν σε σατύρους, ξεχύνονταν στους δρόµους και επιδίδονταν σε τολµηρές πράξεις φορώντας µάσκες, που σκοπό είχαν να κρύβουν τα πρόσωπά τους ώστε να εκφράζονται ελεύθερα. Οι τελετουργίες αυτές θεωρούνταν ότι επέφεραν την κάθαρση µετά την έντονη αταξία. Στη σύγχρονη εποχή, οι Απόκριες είναι µια αφορµή όχι µόνο για διασκέδαση, αλλά και για τη διατήρηση ενός πολύ σπουδαίου κοµµατιού της ελληνικής παράδοσης. Τοπικά έθιµα σε κάθε γωνιά της χώρας, εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώµενα αναβιώνουν στιγµές από το παρελθόν, µε στόχο τη συµµετοχή σε µια µεγάλη γιορτή που συνδέει τους ντόπιους µε τους επισκέπτες προσφέροντας µια µικρή απόδραση από την καθηµερινότητα.
Το Τριώδιο φέτος άνοιξε Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024. Η περίοδος του Τριωδίου είναι εκκλησιαστική περίοδος δέκα εβδομάδων που ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Μέσα στην περίοδο αυτήν περιλαμβάνεται η Απόκρεως, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα. Οι τρεις πρώτες εβδομάδες αποτελούν την Απόκρεω. Ακολουθούν έξι εβδομάδες νηστειών (Τεσσαρακοστή) και τέλος η Μεγάλη Εβδομάδα.
Πάτρα: Το θρυλικό καρναβάλι
Απόκριες στην Ελλάδα είναι συνώνυμες με το Πατρινό Καρναβάλι! Με κλασικό σύνθηµα εδώ και χρόνια «Πατρινό καρναβάλι για πάντα», το µεγαλύτερο και θρυλικότερο εγχώριο καρναβάλι γίνεται στην πάντα όµορφη Πάτρα! Διοργανώνεται -πλην των ετών του κορωνοϊού- ανελλιπώς εδώ και πάνω από 180 χρόνια, είναι µια γιορτή γεµάτη κόσµο, µουσικές, γλέντι και χρώµατα και έχει ταυτιστεί µε την πόλη. Το Καρναβάλι της Πάτρας είναι µια από τις µεγαλύτερες αποκριάτικες γιορτές της Ευρώπης. Τα γιγάντια διακοσµηµένα άρµατα και οι πολύχρωµες φιγούρες από πεπιεσµένο χαρτί γεµίζουν τους δρόµους για ένα Σαββατοκύριακο µε παρελάσεις και πάρτι, ενώ ολόκληρη την εβδοµάδα λαµβάνουν χώρα δραστηριότητες και εκδηλώσεις.
Στο επίκεντρο βρίσκονται ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα του Καρναβαλιού, που παρελαύνουν πάνω σε εντυπωσιακά διακοσµηµένα φουσκωτά άρµατα. Οι εορτασµοί περιλαµβάνουν παιχνίδια, πάρτι, παιδικές δραστηριότητες και παρέλαση το βράδυ του Σαββάτου πριν τη µεγάλη κυριακάτικη παρέλαση. Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και ντόπιοι συµµετέχουν στους φαντασµαγορικούς αποκριάτικους εορτασµούς.
Ξάνθη: Το κάψιμο του «Τζάρου»
Tο καρναβάλι της όµορφης Ξάνθης έχει γίνει σηµείο αναφοράς για όλη τη Βόρεια Ελλάδα και όχι µόνο, καθώς αποτελεί το δεύτερο µεγαλύτερο της χώρας µετά αυτό της Πάτρας. Διοργανώνεται µε τη στήριξη δεκάδων πολιτισµικών φορέων και συλλόγων της περιοχής. Εστιάζει στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισµού της περιοχής και διαρκεί πάνω από µία εβδοµάδα, µε πολλές δραστηριότητες και εκδηλώσεις όπως τη δοκιµή τοπικών συνταγών, πάρτι και παιδικές δραστηριότητες. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται µε τη µεγάλη παρέλαση που λαµβάνει χώρα την τελευταία Κυριακή του καρναβαλιού.
Μετά την παρέλαση η παράδοση απαιτεί το κάψιµο του «Τζάρου», αντίστοιχου του Βασιλιά Καρνάβαλου, που καίγεται στην είσοδο της παλιάς πόλης. Αποτελεί ένα φαντασµαγορικό υπερθέαµα, το οποίο σηµατοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. Ο «Τζάρος» κατά τους ντόπιους ήταν ένα κατασκευασµένο ανθρώπινο οµοίωµα, τοποθετηµένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώµατα, και µε αυτό τον τρόπο ξορκιζόταν το κακό.
Το έθιµο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαµακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του οµώνυµου συνοικισµού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταµού Κόσυνθου της Ξάνθης. Συνήθως το έθιµο ακολουθούν πυροτεχνήµατα και άλλες εκδηλώσεις που σηµατοδοτούν τη λέξη των εορτασµών. Χιλιάδες φοιτητές αλλά και επισκέπτες από όλες τις µεριές της χώρας, µε αφορµή τη γιορτή των Αποκριών, έρχονται στην πόλη για να περάσουν ένα τριήµερο διασκέδασης, χορού και γλεντιού, αλλά και για να θαυµάσουν τις οµορφιές αυτού του γραφικού τόπου, µε την πλούσια κουλτούρα και παράδοση.
Αποτελεί την ιδανική αφορµή για να επισκεφτούµε την υπέροχη παλιά πόλη, µε τα λιθόκτιστα σοκάκια και τα αρχοντικά µε τα χαγιάτια, τη συγκλονιστική κουζίνα και φυσικά τα φαντασµαγορικά τοπία γύρω -τα στενά του Νέστου, τα Ποµακοχώρια, τη Σταυρούπολη και τον καταρράκτη του Λειβαδίτη. Το καρναβάλι εδώ ξεκίνησε ως αναβίωση λαϊκών αποκριάτικων εθίµων τo 1966, περιλαµβάνεται στις θρακικές λαογραφικές εορτές, µε πολλές τοπικές εκδηλώσεις, ενώ πλέον µας υποδέχεται µε προγράµµατα µουσικής, χορού αλλά και διάφορα πολιτιστικά δρώµενα! Επίσης, για τους λάτρεις της νυχτερινής διασκέδασης, όλα τα bar της πόλης συγχρονίζονται στους ρυθµούς του καρναβαλιού! Πρόσφατα ο Τάσος Δούσης με τις ΕΙΚΟΝΕΣ επισκέφτηκε την υπέροχη Ξάνθη και έκανε μια εκπομπή μοναδική! Εδώ μπορείτε να δείτε το πρώτο και το δεύτερο επεισόδιο!
Ρέθυμνο: Το «Κυνήγι του χαμένου θησαυρού»
Ολοένα και πιο επιτυχηµένο κάθε χρόνο κι έχοντας κλείσει παραπάνω από έναν αιώνα ζωής, το Ρεθεµνιώτικο Καρναβάλι κατέχει τα πρωτεία στην Κρήτη και αποτελεί την ιδανική αφορµή για µια επίσκεψη off season!
Κατά τη διάρκεια της Αποκριάς, το Ρέθυμνο γεµίζει µε χρώµατα και αναδίδει µια εορταστική ατµόσφαιρα που ολοκληρώνεται µε εορτασµούς που διαρκούν µήνες. Οι δρόµοι πληµµυρίζουν µε κόσµο, ντόπιους και επισκέπτες, µεγάλους και µικρούς, που συµµετέχουν σε εκδηλώσεις, παρελάσεις, χορούς και το φηµισµένο κυνήγι θησαυρού. Ο κόσµος µεταµφιέζεται και η παρέλαση έχει εµφανή βενετσιάνικη επιρροή, ενώ ο Βασιλιάς του Καρναβαλιού χαιρετά τους συµµετέχοντες.
Πρόκειται για ένα µοναδικό… πάρτι που διαρκεί τρεις εβδοµάδες µε µουσική, χορό, θέατρο, παρελάσεις για µικρούς και µεγάλους και φυσικά το µεγαλύτερο… κυνήγι θησαυρού σε όλο τον κόσµο, σύµφωνα µε το βιβλίο Guinness! Το έθιµο της παλιάς αυτής ρεθεµνιώτικης Αποκριάς του περασµένου αιώνα, το «Κυνήγι του κρυµµένου θησαυρού», είναι το highlight των εορταστικών εκδηλώσεων! Παράλληλα µε το καρναβάλι, θα βολτάρετε στην πανέµορφη πόλη µε τα βενετσιάνικα αρχοντικά, τα πλακόστρωτα σοκάκια και το παραθαλάσσιο κάστρο, τα φαράγγια και τα µονοπάτια γύρω από την πόλη που είναι αυτή την εποχή ιδανικά για activities. θα απολαύσετε τοπική τσικουδιά, πολλά αποκριάτικα πάρτι, χορούς µεταµφιεσµένων αλλά και κρητικές καντάδες. Οι κάτοικοι του χωριού Γέργερη, ντυµένοι µε προβιές, ζωσµένοι µε κουδούνια και µε µουντζουρωµένα πρόσωπα και χέρια, βγαίνουν στους δρόµους και επιδίδονται σε έναν «αρκουδίστικο χορό». Δεµένοι µεταξύ τους µε σχοινιά, ο ένας ακολουθεί τον άλλο, τρέχουν, χορεύουν, σατιρίζουν, δηµιουργώντας µε τους ήχους και τις κραυγές τους ατµόσφαιρα έκστασης.
Μεσσηνία: Η «Ευετηρία» της Νέδουσας & ο «Γάμος» στη Μεθώνη
Νέδουσα
Στο µικρό χωριό της Νέδουσας, 45 χλµ. από τη Σπάρτη, αναβιώνει κάθε χρόνο µια πανάρχαιη σύναξη για καλή σοδειά! Την Καθαρά Δευτέρα, το αυθεντικό αγροτικό δρώµενο «Ευετηρίας» αποτελεί έναν από τους καλύτερα σωζόµενους λαογραφικούς θησαυρούς του ελλαδικού χώρου. Στο γλέντι αυτό, οι επισκέπτες δεν θεωρούνται θεατές αλλά συνεορταστές που συµµετέχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του δρώµενου.
Αποτελείται από τρεις τελετουργικές πράξεις: Το οµαδικό µουντζούρωµα και τον Αγερµό, την επίσκεψη δηλαδή του «θιάσου» σε όλα τα σπίτια του χωριού, τον «Χορό των Τράγων» µε τα κρεµασµένα κουδούνια και το ιερότερο κοµµάτι, το όργωµα-σπορά στην πλατεία του χωριού, τον γάµο και τον θάνατο, τον οποίο διαδέχεται η ανάσταση. Ξεκινήστε ακολουθώντας την ποµπή του Αγερµού, παρακολουθήστε τον «θίασο» στον Χορό των Τράγων και στη συνέχεια την Αροτρίαση. Την κάθαρση της Ανάστασης ακολουθεί ολονύχτιο γλέντι.
Μεθώνη
Εκεί που γίνεται κάθε χρόνο… «του Κουτρούλη ο γάµος». Ένας γάµος-παρωδία, µε καρναβαλίστικη διάθεση. Ο γάµος των νεόνυµφων (είναι και οι δύο άντρες) τελείται στην κεντρική πλατεία, παρουσία συγγενών και πολλών κατοίκων-µαρτύρων. Το µυστήριο τελείται κανονικά µε παπά και µε κουµπάρο, που εκτός από τις ευλογίες τους αναλαµβάνουν να διαβάσουν και το προικοσύµφωνο. Μετά το «µυστήριο» σειρά έχει το τρικούβερτο γλέντι του γάµου.
Το βράδυ της Κυριακής της Τυροφάγου αναβιώνει στη Μεσσήνη το έθιµο της «φωτιάς». Οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές στις γειτονιές της πόλης και γύρω τους ξεκινούν το γλέντι και ο χορός µέχρι το πρωί. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού γίνεται και αναπαράσταση παλαιών εθίµων και ιστοριών από τους ντόπιους, όπου µικροί και µεγάλοι διασκεδάζουν µε χορούς.
Νάουσα: «Γενίτσαροι & Μπούλες»
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα καρναβάλια της Ελλάδας, αυτό της Νάουσας, έχει το δικό του, µοναδικό τοπικό χρώµα και έθιµα που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού! Με διονυσιακή καταγωγή, το ιδιαίτερο και βασικότερο στοιχείο είναι το έθιµο «Μπούλες» ή κατ’ άλλους «Γενίτσαροι και Μπούλες». H αποκριάτικη περίοδος στη Νάουσα επικεντρώνεται στο έθιµο αυτό, ένα από τα αρχαιότερα της Ελλάδας.
Σύµφωνα µε την παράδοση, οι ανύπαντροι άντρες ντύνονται γενίτσαροι, ενώ η νύφη, που επίσης είναι άντρας, παρελαύνει στην πόλη φορώντας µια ειδική φορεσιά. Η παρέλαση συνοδεύεται από µουσική και χορούς και είναι πολύ καλά οργανωµένη, ακολουθώντας την ίδια διαδροµή µε τα ίδια παραδοσιακά τραγούδια κάθε χρόνο, ενώ λαµβάνουν χώρα, χοροί και θεατρικές παραστάσεις. Την τελευταία Κυριακή στήνεται µια µεγάλη γιορτή στην κεντρική πλατεία υπό τους χαρακτηριστικούς ήχους του νταουλιού και του ζουρνά και οι επισκέπτες κατευθύνονται προς το Δηµαρχείο, όπου και κορυφώνεται η γιορτή.
Στο ρυθµικό άκουσµα του Ζαλιστού, η Μπούλα βγαίνει στο παράθυρο και µε χαρακτηριστικές ρυθµικές κινήσεις του σώµατός της, ώστε να κουδουνίζουν τα κρεµασµένα στο στήθος της νοµίσµατα, χαιρετάει το µπουλούκι και λίγο µετά κατεβαίνει κάτω, ενσωµατώνεται στο πλήθος και όλοι µαζί συνεχίζουν την περιοδεία µέχρι να πάρουν την επόµενη Μπούλα. Σταδιακά σχηµατίζεται µια παρέλαση µε ανθρώπους όλων των ηλικιών, που συµµετέχουν στην αναβίωση του εθίµου.
Το έθιµο ξεκινάει την πρώτη Κυριακή των Απόκρεων, συνεχίζεται τη Δευτέρα, οπότε τα µπουλούκια επισκέπτονται τα σπίτια των µελών τους και γλεντούν, επαναλαµβάνεται την Κυριακή της Αποκριάς και συνεχίζεται την Καθαρά Δευτέρα, όπου όλα τα µπουλούκια συναντιούνται στην περιοχή Σπηλαίου για να γλεντήσουν µε παραδοσιακές πίτες, γλυκά του ταψιού και άφθονο κρασί. Πέρα των καρναβαλιστικών εκδηλώσεων, η ίδια η πόλη προσφέρεται τόσο για βόλτες όσο και για εξορµήσεις στη γύρω περιοχή!
Κέρκυρα: Βενετσιάνικο Καρναβάλι
Οι απόκριες στην Ελλάδα έχουν το δικό του μέρος για να γιορτάσουν… αλά ιταλικά! Με ξεκάθαρη τη βενετσιάνικη επιρροή αλλά και στοιχεία από τη διονυσιακή λατρεία της αρχαίας Ελλάδας, τα αποκριάτικα έθιµα στην Κέρκυρα αναβιώνουν κάθε χρόνο µε παράδοση 450 και πλέον ετών. Η ενετική κυριαρχία στο νησί, οι Βενετσιάνοι µε το πολυάριθµο προσωπικό που κατοικούσε στην πόλη, µπόλιασαν την ντόπια παράδοση και γεννήθηκε το Κορφιάτικο Καρναβάλι. Η Κέρκυρα είναι ένα από τα λίγα µέρη της Ελλάδας που αποτελείται από ένα µείγµα αρχαίων παγανιστικών εορτασµών και βενετσιάνικου καρναβαλιού, µε αποκορύφωµα το κάψιµο του «Σιορ Καρνάβαλου». Από αυτή την άποψη, το κερκυραϊκό καρναβάλι ίσως είναι το πιο εντυπωσιακό στην Ελλάδα. Από τα κοστούµια µέχρι τα άρµατα, η παρέλαση είναι τουλάχιστον φαντασµαγορική, γεµάτη µουσική και γέλια.
Φηµισµένο έθιµο στην Κέρκυρα κατά τη διάρκεια του Τριωδίου είναι η «Πετεγολέτσα», καθώς η σάτιρα είναι ένα από τα έντονα στοιχεία του τοπικού καρναβαλιού. Αναπαριστάται στις κεντρικές πλατείες της Παλιάς Πόλης, ενώ για τη διεξαγωγή του οι θεατρικές οµάδες προετοιµάζονται πολλούς µήνες νωρίτερα. Η «Πετεγολέτσα», ή «πέντε γόλια», δεν είναι άλλο από «πικάντικα» κουτσοµπολιά που αναπαριστώνται θεατρικά στις «φανέστρες», δηλαδή τα µικρά µπαλκονάκια και παράθυρα των ιδιόµορφων ψηλών κερκυραϊκών σπιτιών.
Εκεί οι γυναίκες βγαίνουν στα µπαλκόνια και βγάζουν «όλα τα άπλυτα στη φόρα». Η συζήτηση που αναπτύσσεται, πάντα στην κερκυραϊκή διάλεκτο, δεν αφήνει κανέναν απέξω! Τα εν οίκω γίνονται… εν δήµω και οι πολιτικοί κυρίως, είναι στο στόχαστρο. Η συζήτηση εξελίσσεται πάντα σε έναν µεγάλο καβγά, ενώ ο σαρκασµός και η έµπνευση των ηθοποιών που αναπαριστούν την «Πετεγολέτσα» προκαλούν άφθονο γέλιο στους θεατές που συγκεντρώνονται στις πλατείες κατά εκατοντάδες. Αυτό που ξεχωρίζει όµως στο κερκυραϊκό καρναβάλι και του δίνει µια µοναδική ταυτότητα στον ελλαδικό χώρο, είναι η µεγάλη καρναβαλιστική παρέλαση που διεξάγεται στην πλατεία Σπιανάδα, γνωστή σε όλους ως πλατεία Λιστόν.
Κάθε χρόνο όλοι οι σύλλογοι του νησιού ανταποκρίνονται στο κάλεσµα του καρναβαλιού και µετατρέπουν την Κέρκυρα σε µια πόλη της Αναγέννησης! Οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού ολοκληρώνονται κάθε χρόνο µε το κάψιµο του «Σιορ Καρνάβαλου». Πρόκειται για ένα µοναδικό δρώµενο, πλούσιο σε αθυροστοµία και σαρκασµό. Ο «Σιορ Καρνάβαλος» αφού δικαστεί και οµολογήσει τις αµαρτίες του, τότε θα κάνει τη διαθήκη του ενώπιον του λαού και του συµβολαιογράφου. Η δυσαρέσκεια που θα προκαλέσει θα είναι τόσο µεγάλη, που οι Κερκυραίοι θα τον κάψουν, καίγοντας µαζί του και το κακό και εξαγνίζοντας µε αυτό τον τρόπο το νησί. Σε αρκετά χωριά της Κέρκυρας αναβιώνει επίσης το έθιµο του «κορφιάτικου γάµου», αλλά και ο «χορός των παπάδων».
Χαλκίδα: Το θαλασσινό καρναβάλι
Δεν χρειάζεται να πάτε πολύ µακριά για να γιορτάσετε τις Απόκριες στην Ελλάδα… Μια βόλτα µέχρι την κοντινή, όµορφη Χαλκίδα θα σας ανταµείψει, µε µια πολύ ιδιαίτερη αποκριάτικη εκδήλωση µέσα στη θάλασσα. Ο µοναδικός θεσµός του «Θαλασσινού Καρναβαλιού» της Χαλκίδας µε διαφορετικό θέµα κάθε χρόνο ξεκίνησε το 2016 και είναι το µοναδικό καρναβάλι στη χώρα που γίνεται µέσα στη θάλασσα!
Από την αρχή του µέχρι και σήµερα έχει αγαπηθεί από τους χιλιάδες ντόπιους και επισκέπτες µε την πρωτοτυπία, τη διαφορετική θεµατολογία και τα εντυπωσιακά δρώµενα σε θάλασσα, στεριά και αέρα. Διεξάγεται στο Στενό του Ευρίπου, όπου ο Βορράς συναντά τον Νότο και τα θαλάσσια ρεύµατα µπερδεύονται κάτω από τη συρταρωτή γέφυρα της Χαλκίδας. Οι δρόµοι κατακλύζονται από τους καρναβαλιστές, οι οποίοι δίνουν ένα ξεχωριστό χρώµα στη µεγάλη διοργάνωση της πόλης.
Η αποκριάτικη τελετή ολοκληρώνεται µε την καύση του Καρνάβαλου στην παραλία της Χαλκίδας, για να ακολουθήσει µεγάλο γλέντι, µε άφθονο τραγούδι και χορό µέχρι τις πρωινές ώρες. Το φαντασµαγορικό σκηνικό συµπληρώνεται ιδανικά µε τις πολύ καλές επιλογές σε φαγητό και διασκέδαση που προσφέρει η πόλη. Άλλωστε, δικαίως χαρακτηρίζεται ως η πόλη του ούζου, καθώς σερβίρει ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά σε πολλές και value for money επιλογές.
Από την άλλη ένας ακόµη λόγος που η Χαλκίδα είναι στην κορυφή των προτιµήσεων την περίοδο αυτή είναι λόγω της εξαιρετικά κοντινής απόστασης από την Αθήνα, το οποίο σηµαίνει ότι µπορείτε να πάτε, να διασκεδάσετε, να φάτε και να γυρίσετε στο σπίτι σας! Ο ίδιος λόγος µαζί µε τις πολλές και εξαιρετικές επιλογές σε ουζερί είναι και η τοπ επιλογή για όσους αναζητούν απόδραση ανήµερα της Καθαράς Δευτέρας. Εμείς σας παρουσιάζουμε και τις καλύτερες προτάσεις για να απολαύσετε το φαγητό σας στη Χαλκίδα.
Επίσης, κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα µετά το τέλος του καρναβαλιού ο Δήµος Χαλκιδέων διοργανώνει από νωρίς το πρωί στην πλατεία Μάλλιου στο Κόκκινο Σπίτι, καθώς και σε άλλες περιοχές του δήµου, παραδοσιακά γλέντια µε ζωντανή µουσική, σαρακοστιανά εδέσµατα, και άφθονο κρασί και µεγάλη συµµετοχή του κόσµου που διασκεδάζει! Παρ’ όλα αυτά, αν κάποιος έρχεται στην πόλη από πιο µακριά ή επιλέξει να µείνει, η πόλη προσφέρει καλές επιλογές και σε διαµονή.
Γαλαξίδι: «Αλευρομουντζουρώματα»
Εδώ θα ζήσετε διαφορετικές απόκριες από άλλα μέρη στην Ελλάδα! Το Γαλαξίδι, Η παραθαλάσσια κωµόπολη, αν και δεν αποτελεί διάσηµο τουριστικό προορισµό, είναι ιδανική για µια ολιγοήµερη εκδροµή δίπλα στη θάλασσα κάθε εποχή του χρόνου, τη συγκεκριµένη όµως περίοδο, αυτή των Απόκρεων, δίνει έναν επιπλέον λόγο, καθώς εδώ η αποκριάτικη παράδοση, µε αποκορύφωµα την Καθαρά Δευτέρα, είναι µοναδική. Για να γιορτάσουν τη λήξη της αποκριάτικης περιόδου και την έναρξη της Σαρακοστής, οι ντόπιοι έχουν ένα ιδιαίτερο έθιµο που προσελκύει πολλούς επισκέπτες.
Την Καθαρά Δευτέρα λαµβάνουν χώρα τα περίφηµα «Αλευροµουντζουρώµατα». Όπως λέει και το όνοµά τους, οι παρευρισκόµενοι διασκεδάζουν πετώντας αλεύρι ο ένας στον άλλον κάτω από τους ήχους δυνατής αποκριάτικης µουσικής! Η παράδοση έχει τις ρίζες της στον 19ο αιώνα, όταν η χώρα βρισκόταν υπό τουρκικό ζυγό και οι κάτοικοι της πόλης αποφάσισαν να γιορτάσουν τις Απόκριες ως ένδειξη ανυπακοής. Ο «πόλεµος» διαρκεί όλη την ηµέρα και καταλήγει µε τον κόσµο να συρρέει στις ταβέρνες για να γιορτάσει την έναρξη της Σαρακοστής.
Ιωάννινα: Η «Τζαμάλα»
Κάθε πλατεία της πόλης και µία µεγάλη φωτιά, τη νύχτα της Αποκριάς στα Γιάννενα! Τα κλαρίνα στενάζουν γύρω από τις φλόγες, το κρασί και το τσίπουρο ρέουν σε αφθονία, µικροί και µεγάλοι µασκαρεµένοι παραδίδονται σε ένα ξενύχτι που κρατάει µέχρι το ξηµέρωµα. Είναι µια ιεροτελεστία εξαγνισµού, που διώχνει το κακό και έρχεται από πολύ παλιά. Είναι η νύχτα της Αποκριάς στα Γιάννενα, που έχει τη δύναµη της φωτιάς, είναι το έθιµο της «Τζαµάλας», που κάθε εποχή έχει τον δικό του συµβολισµό.
Οι «Τζαµάλες», οι αποκριάτικες φωτιές, θα ανάψουν σε διάφορες συνοικίες της πόλης των Ιωαννίνων το βράδυ της τελευταίας Κυριακής, πριν τη νηστεία της Σαρακοστής. Έθιµο που υπάρχει από τον 19ο αιώνα στα Γιάννενα, αναβίωνε αδιάλειπτα από τη δεκαετία του ’80 µέχρι το 2020. Οι «Τζαµάλες» ζεσταίνουν από την παγωνιά της εποχής, ενώ µε το άναµµα της πρώτης σπίθας… δίνεται το σύνθηµα να ξεκινήσει η µεγάλη γιορτή. Kάθε χρόνο οι κάτοικοι κάθε γειτονιάς συναγωνίζονται για το ποια θα κάνει την πιο φανταχτερή γιορτή! Όλη η πόλη ξεχύνεται στους δρόµους και το γλέντι κρατάει ως τα ξηµερώµατα! Το έθιµο αποτελεί µια ιεροτελεστία εξαγνισµού, που έχει ως σκοπό να ξορκίσει το κακό.
Κοζάνη: Οι «Φανοί»
Οι Απόκριες στην Ελλάδα λαμβάνουν μέρος και στη µακεδονική πόλη όπου συνεχίζονται αναλλοίωτα τα παλιά έθιµα, κάνοντας την Κοζάνη αποκριάτικο προορισµό. Οι Απόκριες σηµατοδοτούν την ευκαιρία να αναδείξουν οι κοζανίτικες γειτονιές το φλογερό τους ταµπεραµέντο. Πέρα από τα καρναβάλια, τις παρελάσεις, τα κεράσµατα και τους χορούς, οι περίφηµοι «Φανοί» επανέρχονται στο προσκήνιο και φέτος, για να βάλουν κυριολεκτικά φωτιά σε κάθε γωνιά της πόλης. Ο «Φανός», ο συµβολικός βωµός της αποκριάτικης εορταστικής φωτιάς, ανάβει εδώ και πολλούς αιώνες στην Κοζάνη. Κάθε χρόνο, µε µια µεγάλη αποκριάτικη παρέλαση στους κεντρικούς δρόµους της πόλης και το ταυτόχρονο άναµµα των 14 φανών σε όλες της γειτονιές της, οι Απόκριες γιορτάζονται σε κάθε γωνιά της! Ντόπιοι και επισκέπτες χορεύουν υπό τους ρυθµούς των πνευστών και των χάλκινων, µε συνοδεία άφθονου κρασιού!
Οι «Φανοί», οι µασκαράδες που περιφέρονται σε όλη την πόλη, οι λαϊκοί οργανοπαίκτες και οι µπάντες στους δρόµους, το κρασί, τα «κιχιά» και τα κεράσµατα σε όλους, η έντονη σκωπτική διάθεση και η καθολική συµµετοχή στα δρώµενα, είναι τα χαρακτηριστικά των αποκριάτικων ηµερών. Με προεξάρχουσα την κεντρική πλατεία, όπου την Κυριακή της Αποκριάς ανάβει ο µεγάλος «Φανός», ακολουθούν οι µικρότεροι συνοικισµοί που ανάβουν ταυτόχρονα τους δικούς τους «Φανούς»… για να ξεκινήσει µια ξέφρενη γιορτή διονυσιακού χαρακτήρα. Το κρασί ρέει άφθονο, το ίδιο και τα τοπικά εδέσµατα, ενώ το γλέντι κρατάει µέχρι τα ξηµερώµατα της Καθαράς Δευτέρας.
Πηγή: Icons Travellers
Δείτε επίσης